Русенски университет "Ангел Кънчев" - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121273)
 Любов и изневяра (29731)
 Секс и интимност (14367)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6474)
 Здраве (9602)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7305)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18549)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Русенски университет "Ангел Кънчев"
преди: 10 години, 6 месеца, прочетена 7733 пъти
Здравейте! Момиче съм. Пускам тема тук, защото не намирам достатъчно информация в интернет и нямам познати, с които да говоря и да разпитам за русенския университет.
Искам да вляза с Промишлен дизайн там. От Русе съм и съм доста зле с парите и въпреки че ми се искаше да кандидатствам на някое друго място с рисуване явно ще се огранича до русенския.
Въпросът ми е към хората които са били в специалността или поне в самия университет.
Вярно ли е, че ще си загубя времето там? Ще получа ли добро образование? Има ли реализация след това?
Ако не вляза там, вероятно ще бъда във Варна с туризъм.
Понякога ми се струва, че страховете ми са безпочвени, но друг път ги вземам наистина сериозно.
Винаги ме е било страх да се занимавам сериозно с рисуване защото от малка ми повтарят как "художниците" били бедни или поне на мен това ми се е запечатало в съзнанието.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 6 месеца
hash: f16e660a05
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   РУ е най-смешния университет в БГ след земеделския в Русе и Свободните. Там образованието е изключително некачествено, а реализацията е почти нулева. Тези, които си намират работа по специлността, са изключения, не повече от 5-10%. За останалите 90% се оказва от дистанция на времето, че е нямало абсолютно никакъв смисъл от това жалко подобие на образование.

И аз съм от Русе и половината ми познати завършиха там. Аз за щастие имах възможността да уча във Варна - ИУ. Но и там си струват само някои специалности като финанси, информатика, счетоводство. А тези туризъм, МИО, маркетинг са пълна скръб. Не познавам човек, който ги е завършил и работи по специалността си, а имам доста такива. А пък за онези икономики да не говорим - икономика на строителството и тем подобни. Само усвояване на пари и никакво обучение. Ако имаш възможност най-добре се насочи към Варна или София (ама хубави специалности, които имат реализация). Иначе по-добре да не учиш - само дето ще си изхарчиш парите и ще си загубиш времето.

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 51a414d874
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Аз също съм от Русе, учил съм в РУ и също мога да ти споделя, че си изгубих много време с това подобие на университет. Единствено техническите специалности, може би, имат някаква реализация там. Аз учих във Факултет Бизнес и Мениджмънт и по-голяма пародия на образование е само в Земеделския. Всичко е само за да ти вземат парите.

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: bc167fef3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

3.   Какво ще кажете за Екология-та там?

 
  ... горе^
преди: 10 години, 6 месеца
hash: f47f30774d
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

4.   до авторката:
Бъди модерен художник - графичен и/или уеб дизайнер. Те не са бедни.

до 3:
Освен ако не си сигурен, че ще си намериш работа после е загуба на време.

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 699a0dbfec
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Аз кандидатствах в Русе с промишлен дизайн, но се провалих на третия изпит, който беше за общо-технически познания. Радвам се че не влязох. Имам една съученичка, която я приеха и каза, че е много разочарована. Не е това което си мислиш. Предполагам че и ти като мен очакваш да се развиваш като художник, но всъщност там завършваш като инженер. Първите две години ще учиш математики, физики и други глупости които не те вълнуват. Дори ми казахa, че заваряване се учи във 2 или 3 курс. Ако те вълнува единствено традиционното рисуване или рисуване на компютърни програми това не е твоята специалност. И не прави грешката като мен накрая да се запишеш каквото ти падне само за да си студентка.

 
  ...


...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: f47f30774d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   до 5:

Не четете ли програмите на специалностите, в които кандидатствате? Странно е как отиваш да кандидатстваш нещо само според името му.... За промишления дизайн си трябват силни технически познания, например най-малкото трябва да може да разбираш свойствата на материалите, кое колко може да се огъне, на какъв натиск устоява и тнт.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 6 месеца
hash: bbc56d3282
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Аз съм също студент тук. Спец МИО
Мога да ти кажа само едно :
В България реализация НЯМА!
Имам приятели завършили във Варна Счетоводство, Финанси и МИО.
Повечето вече са извън България, тей като нямаха реализация. Навсякъде искат опит и за добрата работа ти дават една смешна заплата от 500 лв примерно.
Моя съвет е заминавай в чужбина!
Аз останах тук понеже все още не мога да се сбогувам със родното. Дошъл съм да завърша колкото да се каже че имам висше образование.
Пък Промишления дизайн в РУ е пълна пародия. Общо взето също смешна специалност. (не че моята е по хубава де)
Ако толкова държиш завърши тук, ако не търси Англия Германия и т. н. Образование което ще си струва парите.

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 86da593488
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Не е вярно! В Русе дават доста добро образование, пак зависи в коя специалност. Аз уча МИО и съм много доволен.

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 699a0dbfec
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   До N6
Разбира се че всички четем описанието на специалностите. Няма обаче да говоря колко малоумен и безполезен е сайта на университета, защото темата не е за това.
Майка ми тази година завърши право в същия този университет и е трудно да ви опиша колко безсмислици е видяла през цялото това време. Сега има възможност да работи за по европейска заплата, но само на теория. На практика до всички добре заплатени дейности в нейната професия се стига само с връзки. Сестра ми учи вече трети курс в русенски университет и тя също не знае къде и какво ще работи. Тази година аз прекъснах. Докато учих видях в този университет корпуси, които са по скоро складове на стара техника от времето на баба ми и дядо ми. В момента строят нов корпус вместо да подновят техниката или някой от старите корпуси. Всяка година вдигат семестриалните такси и нищо не правят за студентите. В библиотеката им има книги които са на годините на университета и никой не ги чете, а тези които са необходими през семестъра са толкова малко че дори за половината ни курс не стигаха. В новия им 2 корпус сложиха нови компютри и всеки път когато ходех да ги използвам по 15 минути си търсех компютър който да не показва син екран с грешки като го включа. В нашия курс имаше турци които се водеха чужденци, защото живееха в Турция. Плащаха много големи семестриални такси и не влизаха нито в лекции, нито в упражнения, нито в изпити и си продължаваха напред със получени заверки, а на нас по някои предмети не ни даваха заверка за повече от едно отсъствие в упражненията. Авторке не си мисли че това е така само в РУ. Казвам ти това за да си прецениш дали има смисъл. Както ти казах и по горе в промишления дизайн завършваш като инженер. Ако искаш да се развиваш като художничка моя съвет е изобщо да не си даваш парите за университети. Отдавна висшето в България вече не е престиж. Тук завършват студенти които не знаят колко прави 2 2. Ако имаш желание да учиш и да се доказваш ще бъдеш много разочарована когато видиш как получаваш същите или поне близки оценки като тези които дори не влизат в университета. Купи си книги по темата, търси информация в интернет, практикувай вкъщи, опитай се да намериш хора с които да говориш по темата и ще имаш много по голям успех. Ако обаче имаш желание за някаква професия в която има рисуване. Например графичен или уеб дизайнер както споменаха по горе е добре да имаш висше. Макар и да не ти дават цялата необходима информация в унито поне по лесно ще се ориентираш какво е важно да научиш. Не забравяй обаче че трябва да имаш някаква цел към която да се стремиш и да вярваш в нея, иначе ще ти писне и ще се откажеш. Ако не си наясно какво искаш изчакай една- две години докато разбереш. Няма да съжаляваш после.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 280a008504
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Аз също съм завършил в Русенският Университет. Инженер - магистър. Съгласен съм със голяма част от доводите, че образованието не е на нужното ниво, но това не се отнася само за там. Имах един доста кадърен преподавател, който беше не само теоретик, но и имаше и собствени патенти и разработки, с които си беше докарал стабилни доходи. Та този човек, беше казал още навремето, по повод на това че негодувахме за качеството на образованието ни - " съвременото обучение, е самоубочението" Общо взето, няма как преподавател на 60 години, да е достатъчно актуален в един бързоразвиващ се технологичен свят. Логично е, младият и ентусиазиран човек да е по търсещ и информиран. Разбира се, човек трябва да желае това с което се занимава, иначе е безпредметно. Във висшето образование, се получават добра база от знания. Там се възпитават научните основи в студентите, вече кой как учи и възприема информацията, е друг въпрос. Няма как да бъдеш подготвен за конкретна работа и след завършването си директно да започнеш да я вършиш. Нуждите от специалисти във всяка сфера се разминават. Затова във висшето образование се получава една богата база знания, които вече след време се прилагат в конкретната работа за която си назначен. На мен също ми се струваше, че много неща няма да са ми необходими когато ги учих навремето, но сега се оказва съвсем друго. Висшето образование дава базата, но нищо повече, ако някой си мисли, че със учене в училище се става специалист и професионалист - много се лъже, това е просто необходимият минимум. Дали ще е във Варна, Бургас или Русе - все тая! Науката е една и съща навсякъде - вие сте тези, които решават как и към какво ще насочите усилията си! Това е един документ, който гарантира пред работодателя, един необходимн минимум от подготовка в дадената сфера - способностите не се развиват само със четене на лекции! Аз съм доволен от техническата подготвеност на преподавателите които са ме обучавали. В последните години, базата се развива и е на необходимото ниво, тоест ако внимаваш и се учиш, би могъл да го работиш директно след време. В момента работя по специалност и заплатата ми е сравнително добра. Всеки ден се сблъсквам с неща, за които се сещам че някога съм ги чел и учил. Никога не знаеш кое ще ти потрябва. В момента ми е полезна и химията и физиката които съм изучавал, макар и не толкова пряко. Моята работа е без връзки, макар и на късмет, но ми беше даден шанс да се докажа. Така че учете това което желаете, но не чакайте някой друг да ви го налее в главата. Самото учене, възпитава и тренира мозъка, другото зависи от вас самите. Универрситета е на второ място като значимност и фактор!

 
  ...

...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: f47f30774d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   до 10:

Поздравявам те, че си избрал приложима специалност... Хората масово се натискат за специалности като право, психология, икономика и подобни - а такива хора има прекалееееено много. Най-кофти е, че хората нямат връзка с реалността - какво се търси на пазара на труда и се водят по другите хора какво да учат. Ама още по-кофти е, че рационалното мислене липсва при 90% от хората.

От друг инженер.

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 699a0dbfec
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   В България успели инженери НЯМА. Дори професорите в университетите не са измислили нищо в тази държава. Питайте ги и ще ви разкажат как са работили по изключително големи проекти, които sа завършили с провал заради някого. Една част от тях са взели нещо измислено и лекичко са го подобрили. Същата работа и с книгите, които постоянно пишат. Както каза един непознат възрастен висшист - в България дори едно бръснарско ножче не е измислено. Ако някой иска да работи като механик, обикновен работник в завод, сервизен техник не му е нужно да бъде инженер. Както ми каза доцент по съпромат - на инженера работата му е да създава, да проектира, да открива, а на останалите да правят това което той им каже. Поради малкото заводи и малкия избор на работа в тази държава необходимостта да бъдеш най добрия или да имаш връзки е изключително голяма. А да бъдеш най-добрия за парите които ще получиш трябва да си наистина много вманиачен в специалността си. Поздравявам всички рационално мислещи, които са избрали да бъдат инженери в тази държава. Дори един свестен български форум за инженери нямате, за да се похвалите :D

 
  ... горе^
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 9930212621
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

13.   до 12:

Айде малко по-полека с бомбастичните генерализации какво има и какво няма в България. Аз съм работил по големи проекти за продукти на чужди пазари и да - проектирал съм тези големи проекти. Става въпрос за масови високотехнологични продукти. Проектират се в България и се продават по цял свят. Не си ли чувал за Olimex (това не е моята фирма, но моята е от този калибър)?

Така че по-полека със злобата и постарай се да мислиш преди да говориш.

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 699a0dbfec
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   До N13
Да каже, някой че 90% от хората нямат рационално мислене защото не са станали инженери не е ли генерализация? Ама не четеш това което написах в предния си коментар. Въпроса е не дали има фирма като Olimex, а дали за всеки завършил инженер ще има такава фирма. Има много други специалности в които не е нужно да си най-добрия за да се реализираш. Освен това темата за инженерството е излишна в случая и не аз започнах да я коментирам. Авторката има умения като художник, а не като математик, така че едва ли ще и се отдава инженерната специалност. Тук не става въпрос за вас, а за нея. Какво искате? Да обедите момичето което няма пари, когато си ги изработи и да ги изхарчи за нещо което няма да работи. Ако тя иска да учи физика, математика, химия и други подобни предмети и наистина и се отдават значи промишления дизайн е за нея.

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: f47f30774d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   до 14 от 13:

Ок, неща да навлизам в излишни спорове. Прав си, че обобщих прекалено. И все пак една огромна част от студентите днес се насочват към специалности с трудна реализация, само защото искат да им е лесно докато учат. И защото не им се мисли...

 
  ... горе^

...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: 6c49079052
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

16.   Аз съм студент в РУ и съм специалност телекомуникационни системи ще имали бъдеще за мен или да се откажа и да се запиша в друга специалност

 
  ...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: 18452a3b6c
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

17.   И аз съм от Русе, ученичка в училището точно до РУ. Никога не бих учила там, ако трябва гладна ще стоя, обаче ще събера пари и няма да уча в този университет. Изключително пропаднал... Точно от Промишлен дизайн познавам хора, които се чудя как са завършили основно, а те диплома за висше ще имат, майко...

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: ac166875ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Аз също съм студент в РУ - инженерна специалност. Мога да се съглася с някои от изводите, но също така не всичко казано тук е напълно вярно. Да започнем с това колко е добър университета. За моята катедра ЕЕА - нивото е сравнително добро ако трябва да го сравня с чуждестранни университети. Вярно е, че не се изискват големи трудности, за да покриеш минимума, даже максимума за да минеш в този университет. Който учи за оценка никога не успява, въпроса не е за какво учите, а дали това което учиш ти допада, харесва. Принципно в университета уча много теория - до която има свързаност с практиката и днес. Проблема е, че тя не е достатъчна. За да станем равноправни кандидати на пазара на труда с този завършил в Германия или Англия или друго място е нужно себеподготовка. Има един много хубав израз: "Университета учи как да учиш, тя не ти дава занаят! ". Ако искаш да успееш в живота няма да гледаш този дето влиза или не влиза на лекция, този дето преписва. Гледаш себе си и това какво знаеш. Учиш цяла година и накрая дърпаш черата е казваш какво знам! Ако не можеш да си отговориш -> значи си губиш времето. Не е въпроса в това дали ще завършиш или не. Въпроса е как ще завършиш с какво ти си полезен ан бъдещето. Има много проекти, с което нашият университет е на много добро място един от които е Еразъм. Използвайте го, без значението дали е за обучение или практика. Учил съм в чужбина, имам приятели иженери които също учат магистърски програми в развитите държави и нещото, което мога да кажа е, че материята, което се учи е ЕДНО! Въпросът в това е колко вас ви интересува и до колко сте готови да загубите от времето си от нощите си, за да учите и да се развивате. Учете за себе си, а не за мама тати и оценки. Искайте успеха повече от това да купонясвате по цели нощи (разбира се и за това има време). Има много проекти и възможности в този университет и много книги написани на английски, немски, руски и прочие. Задайте си въпроса за каквос те влезли в този университет и тогава протегнете към пищова по време на изпита (ако все още имате желание). Познавам много хора дето са завършили. Там е въпроса, че те не са сигурни в това каквото знаят, защото са учили толкова, колкото да вземат книжката и после нищо. Няма кадри -> вярно е! Защото отиват на интервюта и запъват на първият въпрос. Ако ние не се променим с мисленето за образование, няма кой. Мен лично не ме касае този до мен какво прави. Аз гледам собственият успех и собствените си възможности, защото само това има значение. Пожелавам успех на всички бъдещи студенти както и на настоящи!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker