Коя професии са най-добри? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121305)
 Любов и изневяра (29736)
 Секс и интимност (14376)
 Тинейджърски (21902)
 Семейство (6477)
 Здраве (9605)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3183)
 Образование (7307)
 В чужбина (1655)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18555)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Коя професии са най-добри?
преди: 10 години, 5 месеца, прочетена 5404 пъти
Здравейте, аз съм момиче на 17, септември ще съм 11-ти клас в ПГИ. Но ми се струва, че това не ме влече. Имам няколко професии на ум и искам да се допитам до вас, коя до колко би била добра за в България и чужбина също, дали ще мога да си намеря работа, дали ще печеля добре и подобни. Възможно е и да си променя мнението, често ми се случва, но засега са тези:
- моден дизайнер
- преводач
- софтуерен инженер
- мениджър
- стоматолог
- интериорен дизайнер
Всички ми се струват интересни и мисля, че бих се справила с тях, ако имам нужната мотивация, но там е проблемът е че не мога да се мотивирам, Не съм и много наясно със стреса в определената професия, доколко е трудна, каква е заплатата, в какви условия се работи и т. н. Бих се зарадвала да прочета как мислите вие и кое бихте избрали, ако сте на мое място и защо. Лек ден от мен.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 5 месеца
hash: 0f1e91bf1f
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   От тези, които си изброила най- добре стоматолог или софтуерен инженер. Най- добре платени и плюс това има търсене и в България, за разлика от дизайнер, която няма почти никаква реализация тук според мен ;)

 
  ...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: 66c7264d07
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

2.   Боклукчия :)!

 
  ...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: aadd24d0a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Като човек от бранша ти препоръчвам софтуерно инженерство (програмист). Търсят се доста, вземат прилични пари.

Мениджър е много общо понятие и има значение на какво по-точно ще си мениджър. Аз примерно съм с образование на софтуерен инженер, но от известно време се водя "мениджър на проекти".

Стоматолозите също изкарват добри пари в България, стига да са качествени и да успеят да се наложат. Общо-взето там ще започнеш със стаж при вече практикуващ стмоатолог и след време евентуално ще станеш самостоятелно практикуващ.

Преводач е възможна професия, но и там има значение кои езици ще владееш - ако искаш от английски на български - много трудно ще ти е да си намериш работа, защото такива има много. Виж ако учиш китайски, сигурно ще ти е много по-лесно да си намериш работа.

Интериорен дизайнер и моден дизайнер звучат и двете много повърхностни и са "професии" за хора с връзки. Идеята е следната - сигурно 80% от момичетата имат идеи как да се направи яка рокля или да се обзаведе жилище и в даден непросветен момент от живота си желаят да са дизайнери. Но само тези с връзките се набутват наистина някъде и успяват да пробутат идеите си (които не винаги са приложими и добри).

 
  ... горе^
преди: 10 години, 5 месеца
hash: fb6797131c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Бягай в чужбина.

ж, 17

 
  ...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: 92b5f3cc5f
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Леле... :D Когато слушам хора, които избират бъдещата си професия според ЕВЕНТУАЛНОТО заплащане, ми става забавно. Вече нищо не е сигурно, можеш да завършиш "стабилна" специалност и да си умреш от глад, ако не си достатъчно добър и нямаш връзки. И обратно, ако наистина си разбираш от работата и си достатъчно упорита, ще пробиеш, независимо от професията. Намери това, което най ти се удава и ти е приятно и действай! Професията не е толкова важна, колкото това, какъв специалист си. ;) Заради такива хора, гледащи само материалната страна, сега навсякъде е пълно с некомпетентни вишисти и "специалисти", по чиито адреси постоянно теглим майни.

Само ти можеш да вземеш правилния избор!

 
  ...


...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: 743f1cfc22
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Само това, което ти носи истинско удоволствие да го работиш всеки ден с желание и ентусиазъм, само то ще ти донесе успех в живота

 
  ... горе^
преди: 10 години, 5 месеца
hash: 04d15c22f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Става въпрос какво искаш да учиш като висше ли?
Ориентирала си се към доста различни професии и за да можем да ти помогнем би било хубаво да кажеш какви интереси имаш, какво ти харесва да правиш и такива неща.
Модният и интериорният дизайни са за хора на изкуството.
За преводач трябва да ти се отдават езиците.
Софтуерните инженери и стоматолозите са сравнително трудни за учене и ти трябва голяма мотивация.
Мениджмънтът е приятен за учене, поне според мен, само че едва-ли ще станеш мениджър веднага. Първо ще минеш през различни нива в йерархията и евентуално след това ще се издигнеш до мениджър, а това не е лесно. При мениджърите стресът на работното място е голям.
Най-добре е да дадеш повече информация, за да те насочим по-добре.
И запомни, че най-важното е да избереш това, което ти харесва лично на теб, а не това, което те съветват другите. :)

 
  ...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: f27740bfc5
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Бих ги класирал така, според заплащане и търсеност.
1. Софтуерен инженер – винаги ще са от най-скъпоплатените и търсени в цял свят докато има живот на тази земя. Ползваме и ще ползваме компютри, смартфони и тн. Кой знае какви новости ни очакват през следващите 10-20 години? За да си добър в това обаче си изисква едно специфично мислене, което изобщо не на всеки му е присъщо.

2. Стоматолог – винаги ще имат работа. Навсякъде по света заедно със зъботехническите лаборатории са сговорна мафия и държат бесни цени. А всичко може да е 3-4 пъти по-евтино и нормално. Не знам дали си чувала колко българи, живеещи в чужбина, идват тук лятото и първата им работа е да си оправят зъбите щото според общия стандарт за страната е по-евтино от чужбина:). Наскоро един мой добре уреден роднина в Брюксел си взе отпуска, дойде си за седмица в бг да му направят операция на зъб.

3. Интериорен/моден дизайнер – трябва да имаш око/въображение за да станеш сред добрите в бранша. Но ако това ти е най на сърце, защо не?

4. Мениджър – ами замисли се, даже от училищната ти среда, дали имаш лидерски качества, емоционална интелигентност, сплотяваш и умееш естествено да даваш идеи и посоки в мисленето на хората?

5. Преводач – за мен е най-малко предпочитана работа. Знам жени, които са превеждали на бизнес срещи, казваха ми: „Почти не можеш да хапнеш нормално и понякога като си пийнат вече почват и глупости по приятелски да си говорят, а нямаш избор – седиш и им превеждаш“. А няма да имаш достатъчно ангажименти на живо за да разчиташ на хубави пари. И писмени преводи ще се налагат, а повечето се искат с кратки срокове и е уединена работа. Седиш и си бодеш очите цял ден и вечер за да приключиш навреме. За някои по-интровертни хора това може да е тяхното уютно място. За някакво особено развитие и големи пари е най-неперспективно.

Опознай себе си максимално добре и ще опознаеш света, твоите варианти са доста различни като качества и ориентация на мозъка. Прави ми впечатление, че мениджър е отличително различно от другите:). А можеш да почнеш едно, да се насочиш в друго или да работиш хубава професия и да се занимаваш в свободно време с друго, което те кефи като хоби:Р

 
  ...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: d9c8a08014
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

11.   - моден дизайнер
- преводач
- софтуерен инженер
- мениджър
- стоматолог
- интериорен дизайнер
Ето го и моето мнение- разбира се с всяка една професия можеш да улучиш точното място, а с връзки- я не.. но.. 1. моден дизайнер.. можеш да си намериш работа за начало в някаква фирма за мебели и не мисля, че ще взимаш повече от 700-800 лв. Е, някой и 400 ги устроиват, но ти искаш професия, от която се печели доста (както разбрах) 2. преводача е най-добре според мен, защото във всяка една работа хората с чужди езици са с предимство.. можеш да работиш каквото си пожелаеш, щом имаш език- преводач- най-добрият избор, можеш дори в друга държава да работиш да превеждаш например от български на английски- можеш да попаднаш на работа около 1500 лева, чисти пари, а с комптърен инженер можеш и да работиш в офисче за поправяне на компютри и к'во? иначе и стоматолозите взимат добри пари, но вече трябва да си доооста добър, т. е. отначало трябва да се започне с ниски такси та хората да ходат при теб и като видят, че работиш добре и да останат, а иначе, ако си стоматолог, и 2 000 да взимаш, ако не си добър и нямаш редовни клиенти.. от кои ще печелиш, та общо взето за всички професии не е сигурно точно къде ще попаднеш, а за преводачи не се намират лесно и дори ще можеш малко да се пазариш за по-голяма сума, щото ако си единствената, а им трябваш искат- неискат ще дават :)

 
  ... горе^
преди: 10 години, 5 месеца
hash: 5d6bef2b32
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Олеле.. Добре е,че от сега мислиш за бъдещето си, но трябва да ти се изяснят някои неща. Няма лесна работа! А за повечето работи, от които се печели - се иска много труд, напрежение, отговорност, стрес, мотивация, мислене, учене. И не са важни само парите, ами и това до колко ще ти харесва дейността. Няма начин да се развиваш в посока, от която се отегчаваш крайно. Няма начин да работиш нещо, което не разбираш. Работодателите търсят най-доброто.
Между позициите,които изрази - няма нищо общо, освен между дизайнерите... А за мениджмънта - направо е смешно. Кой мислиш, че ще те назначи за шеф като завършиш? Мениджъри толкова много. Тази специалност е твърде обширна и като цяло без връзки - няма да си намериш работа.
Учи си сега по всичко. Ясно е,че още не знаеш какво те влече и това е напълно нормално.
Всяка работа е добра, стига да си кадърен образ. Ако не в България - то в чужбина. Но така зададените професии нямат какво да се коментират. Какво е преводач, какво стоматолог. То така не се избира.

 
  ...

...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: 705882bad7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Преводач или софтуерен инжинер!

 
  ...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: aa8e182568
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   От това, което си изброила, най - здраво платени са софтуерен инженер и стоматолог, но в чужбина.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 0aa3565836
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   Авторката:

Благодаря за мненията. И искам да кажа, че професиите, които изброих ги избрах по критерия дали ще ми харесва да ги върша, а не основно заради заплащането, както мисли №7. А относно какви са ми интересите - най-различни са, но не биха ми помогнали с избора на професия. Накратко избрах:
- моден дизайнер - защото харесвам да рисувам и да създавам дизайни на дрехи/аксесоари.
- преводач - лесно схващам от граматиката, а за другото ми е нужна само практика.
- софтуерен инженер - обичам да работя с компютри и да знам до най-малкия детайл, относно работата им.
- мениджър - избрах го само защото специалността ми в училище е свързана с това.
- стоматолог - заради родителите ми, но и би ми харесало да съм си сам шеф и да работя в отделен кабинет и да общувам с клиенти.
- интериорен дизайнер - почти същото като модния.

Тоест, както някои сте ме посъветвали да избера това, което ми е най-присърце и това, което най- ми се отдава, всички са ми приятни по един или друг начин и е трудно да избера едно. Но предполагам, че ще се насоча към софтуерното инженерство или денталната медицина на първо място и езиците на второ. Ако имате още мнения, с радост бих ги прочела и тях. Лека вечер :)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker