УАСГ? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121409)
 Любов и изневяра (29760)
 Секс и интимност (14389)
 Тинейджърски (21908)
 Семейство (6483)
 Здраве (9612)
 Спорт и красота (4707)
 На работното място (3189)
 Образование (7312)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1739)
 Други (18583)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

УАСГ?
преди: 10 години, 3 месеца, прочетена 3926 пъти
Здравейте, тази година съм 12 клас и съм решила да кандидатствам в УАСГ, специалност архитектура. В гимназията бях отличничка, през годините оценката ми по математика винаги е била 6, рисувам доста добре, но идва едно ''но'', моето училище не е с засилена подготовка на математика. 6-те ми, може би в някое математическо училище щяха да са 4ки или 5ци. Повечето ми учителки казват че приема е много труден имало много конкуренция и т. н. Започнах много да се притеснявам и ще ви помоля всеки който е кандидатствал там или има намерени за бъдеще, да ми каже как седят нещата с приема в действителност. Ще ви бъда много благодарна!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 3 месеца
hash: b219c86277
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   Нивото в УАСГ не е това, което беше преди години. Тоест преди години това, което преподавателите ти говорят си беше вярно - адски трудно влизане за специалност Архитектура. Сега нещата според мен са по-либерални, задачите са по-лесни и по-лесно се изкарват по-високи оценки.
Ана

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 5299163430
гласове:
1 2 3 4 5
  (77 гласа)

2.   Не виждам защо математиката толкова те притеснява, изпитите по рисуване са 3, а по математика е само един, а за формирания бал всеки от изпитите има еднаква тежест, така че ако по рисуване изкараш 6тици, а по математика успееш да изкараш едно 4. 5-5, може би ще влезеш.
Математиката няма почти нищо общо с архитектурата всъщност. Аз кандидатствах там преди 4 години, не ме приеха, за което впоследствие съм благодарна, защото след това заминах да уча архитектура в друга страна. Това, което бих искала да те посъветвам, е да проучиш предварително какво всъщност представлява територията, към която си се насочила, защото по мои лични наблюдения, наистина има много желаещи, които са мотивирани не толкова от интерес към заобикалящата ги среда, градоустройство, ценности, а от манията им за престиж и пари. Не е трудно да влезеш в сайтове на фирми, и да видиш какви проекти правят (не български), защото за съжаление в Бг архитектура не се прави, може би с малки изключения. Можеш да разгледаш и портфолия на студенти, има толкова качени онлайн. Това е една от най-чистите сфери, в които човек може да се реализира като даде своя принос към обществото, стига да има известна доза талант, разбира се, и най-вече желание. Но за съжаление, популярността на специалността не е базирана на гореспоменатите неща. А това, което най много ме натъжава, е факта, че не ценим културното си наследство и не се грижим за него. Огледай се около теб, пълно е с неподдържани сгради, и много от тях е трябвало да бъдат запазени заради стойността, която носят. Политиката е тясно свързана с архитектурата. Каквато е политиката на една страна, такава е и архитектурата, в Бг се строят ваканционни комплекси по курортите и къщи в Бароков стил за мутрите. На кого са му нужни музеи и галерии и други културни постройки.
Със сигурност думите ми могат да бъдат интерпретирани по различен начин, от този, който бих искала. Но истината е една и тя е очевидна. Нужно е само да се огледаш, за да видиш.

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 3fefe2c6b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Първо, ако тази година завършваш и все още не си решила за "Архитектура", определено е късно за тазгодишния прием. Изпитите са трудни и много хора се подготвят по една или две години предварително. Аз влязох в тази специалност през 2004г. и съответно завърших. Мога да ти споделя някои неща от моя личен опит. Входящи изпити - един математика и три по рисуване. По мое време математиката се смяташе за втория най-труден след този в СУ. Труден е, но имай предвид, че бала се образува с още три оценки от рисуване. Не разчитай на самоподготовка, трябва да се ходи на курсове и частни уроци. За рисуване, задължително на курсове в самия университет. Курсовете се водят от самите университетски даскали, които после оценяват на изпита. За математика може и локален курс/преподавател, не знам дали се намираш в София, затова уточнявам. Не мисля, че е необходимо да си невероятен художествен талант. Позволява се използването на хартиени линиики, но това ще ти стане ясно повече от някои курс. Моят випуск беше от младежи предимно от езикови и математически гимназии, строителни техникуми. Имай предвид, че това е свързано и с една не малка сума за цялата подготовка, за съжаление, не мога да цитирам конкретни суми. Като цяло не мисля, че се влиза трудно, въпрос на отдаденост и амбиция. Много хора се натискат за там, но разбира се, далеч не всички са конкурентноспособни. Познавах някои, които са кандидатствали два или три пъти.

Но имай предвид, че нещата не свършват само с влизането. После трябва да излезеш, а после, поне на теория, трябва да работиш това цял живот. Аз бях студент точно в разгара на строителния бум около 2008г. и можех лесно да си намеря работа по специалност и т. н. Но сега това темпо отдавна е спаднало и в момента почти няма строителство. Ако влезеш ще завършиш след пет или шест години, нещата може да се променят... не знам, не мога да предскажа. Лошото е, че тук в България, няма големи проектантски бюра. В столицата, да кажем, са няколко. Иначе има разни малки фирмички от по пет-десет човека. Казвам това, защото е много важно е да имаш опит. Опита е това, което те прави специалист, не отлични оценки в студентската книжка. А такъв се придобива ако работиш с професионалисти. Лично аз не съм сигурен доколко в България се прави качествена архитектура. Възлагането на проекти зависи много от връзки, контакти, позиции. А като се огледаш наоколо някакви шарени еднообразни жилищни блокчета. Ходил съм в чужбина и не е същото. Болшинството архитекти стават най-вече компетентни по закони и нормативи. Инвеститорите, особено по-дребните частни клиенти, почти нищо не разбират от качествена архитектура. За тях архитекта е "необходимо зло", натрапено по задължение, а иначе те самите си знаят какво да направят. Това, което искам да кажа, е че подобна объркана среда е много трудно да се изгради един млад специалист, да си намери ниша.

Да се върнем на университета. Образованието е добро, но и не чак толкова. Университета няма механизъм за отсяване на амбициозните студенти от тези, които не са толкова усърдни. На практика, който е влязъл той и е излязъл. Това не е добре, защото, отново ще кажа, средата е много важна. Ако си сред незаинтересовани хора, каквито има доста, това неминуемо ще повлияе и на твоята самооценка. Зависи от твоята амбиция да вземеш максимално много от университета. Това се сещам за момента, мога да кажа и повече, но не искам да те обървам с излишни неща. Ако имаш въпроси, задай ги, ще се опитам да отговоря.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 3 месеца
hash: a2d0cf6e7e
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Благодаря ви много за коментарите! Колкото до уроците, ходя по математика и ще започвам и по рисуване сега (но то не ме притеснява много). Ще се записвам и на двата курса юни и ще се надявам да успея. Това, което ме притеснява най-много е държавата. Така както е тръгнало, ако нещо не се промени, след 6г. едва ли ще има рабата за архитекти и не само.... Но както казахте: не можем да гадаем!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker