Невъзможната мечта на един ученик? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121558)
 Любов и изневяра (29809)
 Секс и интимност (14409)
 Тинейджърски (21917)
 Семейство (6489)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4714)
 На работното място (3194)
 Образование (7319)
 В чужбина (1659)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18618)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Невъзможната мечта на един ученик?
преди: 10 години, 2 месеца, прочетена 2104 пъти
Здравейте!

Момче съм, скоро завършвам 10-ти клас и все повече мисля за бъдещето си. Искам да замина да уча в САЩ, където след това да остана за постоянно, но притесненията ми идват от това, че няма на кого да разчитам от финансова гледна точка. В днешно време всички родители гледат да изпратят децата си в чужбина, да им предоставят по-добър начин на живот и прочие, а аз по стечение на съдбата трябва да разчитам изцяло на себе си, тъй като може да се каже, че родители нямам.

Въобще възможно ли е самостоятелно заминаване за САЩ? Напълно разбирам, че образованието на запад изисква доста пари, които един млад човек няма откъде да вземе, освен ако не му бъдат предоставени от близките. Точно това ме побърква. Английски знам перфектно, определено съм по-интелигентен от повечето ми съученици, колкото и нескромно да звучи. Не съм и пълен отличник, тъй като ме влечат по-творческите занимания - актьорство, creative writing, фотография, графичен дизайн, а не химия, математика и т. н.

Просто не знам какви планове да си правя, страшно много ме тормози тази несигурност. Не искам да стоя в тази ужасна държава, искам да се развивам, да си изградя един добър живот... Възможно ли е по някакъв начин да го постигна напълно самостоятелно? Колкото и трудно да е, бих се справил, но възможно ли е? Моля ви, дайде ми някакви съвети.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 1 месец
hash: 0bea87d25f
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Невъзможното е сaмо в " глaвите" ни!
Стрaх, съмнения, несигурноют...
Aз произхождaм от много бедно икономически семейство, но нaй- богaтото духовно, което познaвaм. Родителите ми не спирaхa дa ми повтaрят, че могa дa постигнa всичко, което искaм.
При всеки мой неуспех, ми кaзвaхa : не е бил товa нaчинът, знaчи трябвa дa опитaш по друг;)
Отдaвнa излязох от Бг, отдaвнa постигнaх тогaвaшните си мечти.
Имaм си нови, слaвa богу! ;)
Не съм имaлa финaнсовa подкрепa, но имaх нещо по- вaжно!
Кaтегоричното знaние че МОГA, от мен зaвиси!
Спънки рaзни по пътя... е, нормaлно. Спъвaш се, понякогa пaдaш... стaвaш и продължaвaш.
Можеш дa постигнеш товa, което искaш. Светът и възможностите сa зa НAС. Сaмо трябвa дa знaем, кaк точно искaме дa учaствaме и дa се рaзвивaме в него. Aко товa е, което ТИ искaш, товa е и което ще получиш. Aко повярвaш в себе си! Сaмо трябвa дa тръгнеш към целтa, тогaвa дори съдбaтa е с теб.

 
  ...
преди: 10 години, 1 месец
hash: 861748eed0
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Когато наистина нямаш родители навсякъде е еднакво трудно. Ако младият човек е зависим от родители пак навсякъде е еднакво трудно/лесно в зависимост от финансите на родителите.
Всъщност най-трудното за младия човек е откъсването от зависимостта родител.
До колко нямаш родители не знам, но според мен по скоро проблема ти е как да се откъснеш от зависимостта родител.
Ако наистина си добър в това с което се занимаваш всъщност няма значение къде си се родил. Достатъчно интелигентния и умен човек се развива добре навсякъде дори да е роден в таджикистанско село. Ако оцеляваш на бързи закуски /банички, хамбургери/ те са еднакви по цена и качество по целия свят. Ако в България успяваш с твой труд да си купиш хамбургер със същия труд ще успяваш да си купиш хамбургер по целия свят. Единствения проблем обаче е това че там където си роден родителите ти осигуряват безплатна квартира. Но ти този проблем ти го нямаш тъй като нямаш родители. Така че давай напред. След като си без родители.
Не виждам защо си мислиш че в Америка ще ти е по лесно от колкото в Лондон например но щом успяваш да се издържаш сам в бг ти гарантирам че и в Америка ще можеш да се издържаш сам. Работата е там че в бг ще те оценят повече от колкото където и да било другаде. В бг ще оценят дори и знанието на английски език, докато в Америка това ти знание го имат всички американци а знанието на друг език като български там няма да бъде ценно /продаваемо/.
Не мога да преценя колко си интелигентен, това че се мислиш за нещо повече от съучениците само ми говори за по голямо самочувствие, което не е лошо ако има покритие. Но зависи и с какви съученици се сравняваш. Ако смяташ че си най интелигентния в НПМГ браво, ако обаче си най интелигентния в някоя професионална гимназия в закътано градче, това говори за липса на покритие на самочувствието.
Другото което искам да ти кажа е че не всички родители се мъчат да образоват детето си в чужбина, това го обмислят само родители над средната класа с доходи над 2000лв. Което всъщност е много малка част от родителите в България. Виждам че твоите родители нямат тази възможност и ти нападаш тях заради това, но също виждам че и ти не си кой знае колко повече от тях самите. Не си малък и трябва да знаеш че който не уважава родителите си никъде няма да получи уважение от който и да е. Дори да си дете да овчари аз уважавам родителите ти защото са успели да те образоват че да се разгърнеш до толкова да имаш толкова високи мечти.
И накрая всичко е възможно на този свят стига само да се трудиш достатъчно за постигането му. И, не, постигането на мечтите не е зависимо от родителите, а от самия теб. Човек, който е постигнал нещо чрез родителите си, след време доста често бива отритнат, историята не познава човек постигнал завидни неща благодарение на родителите си. Всеки който е постигнал нещо в този живот се дължи само на него и постигането на неща е пропорционално на положения личен труд.

 
  ...
преди: 10 години, 1 месец
hash: 00162f5ff9
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   САЩ е още по-ужасна държава. Абсолютно класова държава, където точно хората като теб нямат никакви перспективи, защото за всичко трябват много пари. Държавата, където се бачка най-много и отпуските са изключение, но в крайна сметка работниците пак си бачкат за едното оцеляване. Единствената държава в света, която изисква данъци по гражданство, а не по-местожителство, т. е и на Луната да живееш, пак си длъжен да плащаш данъци и в САЩ, и на Луната. Държава, в която в последните десетилетия изобилстваха измамите във финансовия и корпоративния сектор и все повече се разширяваше бездната между класите. Държава, в която без добра стартова позиция си обречен, а на бедните се гледа като на провалили се индивиди второ качество. Държава с ужасяващо ниво на въоръжена престъпност и най-голям брой затворници в света. Тя се крепи единствено на това, че привлича готови специалисти в ключови области заради по-малка бюрокрация и повече стимули. Като толкова искаш да отидеш непременно в САЩ, изкарай добро образование в Европа и отиди след това като готов кадър, вместо да се набутваш там без никакъв ценз и да се чудиш как да изплуваш на повърхността. Препоръчвам ти Германия, където образованието е евтино и е по-силите на човек да го финансира с паралелна частична работа.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 1 месец
hash: 8aa2364542
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Знаеш ли колко запалени по изкуствата чужденци идват всяка година в САЩ? Стотици хиляди. Да ти кажа ли къде свършват? -В някоя канавка, предозирали с хероин. А сега сериозно, забрави за САЩ, бъдещето е в Европа. Моят съвет-Шотландия. Заминавай там студент и това е. Няма такси, на английски език е, само един Тойфел и си вътре.

 
  ...
преди: 10 години, 1 месец
hash: 3803de980d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Слънчице всичко е възможно, стига да го искаш.. нали знаеш няма невъзможни неща :) Успех :)

 
  ...


...
преди: 10 години, 1 месец
hash: 6bc9229fa2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Приятел учи в университет в Сан Диего, спечели пълна стипендия, която се отпуска всяка година за българи в памет на бг преподавател в съответния уни. Той учи информатика. Потърси в нета информация за стипендии.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 1 месец
hash: 669de9dae2
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Моят съвет е първо да кандидатстваш за някаква работа в САЩ (Зелена карта), да работиш известно време там, дори и работата да е неквалифицирана пак ще получаваш голяма заплата и ще можеш да спестяваш и после със спестените средства да си финансираш образованието. Аз поне така бих направила.

П. П. : Не виждам нищо невъзможно или необичайно в "мечтата" ти, много млади хора тръгват по този път и немалка част от тях "преуспяват" така да се каже.

 
  ...
преди: 10 години, 1 месец
hash: f1b28f6b8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Следвай мечтата си! Слушай сърцето.

 
  ...
преди: 10 години, 1 месец
hash: 61055f91fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

9.   Това не е твоята мечта! Това е "американската мечта", втълпена ти умело и подмолно от Холивуд...
Както по-горе ти споменаха - има много по-добри и перспективни места по света от САЩ! Защото, както казват евреите: "Внимавай какво си пожелаваш, че може и да ти се случи..."

 
  ... горе^
преди: 10 години, 1 месец
hash: 646cdb28d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Същата съм като теб, но не искам да ходя в САЩ.
Предлагам ти пък да заминеш в Шотландия. Много по-евтино е, държавата е чудесна, няма такси, образованието е на ниво. Даже съм се ориентирала към Единбург, или пък Австралия/Канада. Но като цяло, без парични средства, САЩ не струва.

 
  ...

...
преди: 10 години, 1 месец
hash: 92f297c774
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   От автора:
#6, би ли ми написал самото име на университета, ако си го спомняш, тъй като не успявам да намеря нищо в Google. Мерси предварително.

 
  ...
преди: 10 години, 1 месец
hash: b3dfe834ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Номер 9 е прав.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 1 месец
hash: fa234a3dd1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Както ти написаха и други - ако нямаш никакви пари пак може да се учи в САЩ, ако ти се предложи пълна стипендия.
Университетът в Сан Диего не е единственият, който предлага такова нещо в щатите, и макар и другите да нямат специално отделена квота за българи, е добра идея да не си слагаш всичките яйца в една кошница, тоест да разпратиш молби до няколко университета.
Пълна стипендия обаче се издава доста трудно. Не е задължително да си вундеркинд и пълен отличник - тези неща определено помагат, но все пак трябва да положиш някакви усилия да добавиш впечатляващи неща в резюмето си, за да изпъкнеш сред другите кандидати и да убедиш комисията, която ще ти разглежда молбата, че наистина заслужаваш безплатно обучение.
Как става това? Мога да ти дам няколко съвсем общи щрихи какво да започнеш да правиш още от сега.
- Надали учиш в международно призната и акредитирана гимназия, така че оценките ти надали ще играят важна роля. Въпреки това обаче - дай си зор до края на 10-ти клас, и през цялото време на 11-ти и 12-ти, да превъзмогнеш трудностите си по математика и химия, т. е. да изкараш максимален успех.
- Записвай се на извънучилищни и свободноизбираеми дейности. Допълнителни СИП-ове, ако училището ти го позволява, разгледай към какви (младежки или други) организации можеш да се присъединиш. Да включиш такива неща в резюмето си означава да покажеш амбиция и желание да се развиваш.
- Участвай активно във всякакви конкурси, чиято тема представлява интерес за теб - държавни, европейски, международни, били те за есета, разкази, снимки и т. н. Каквото постигнеш в такива състезания - разбира се заминава в резюмето.

А докато правиш тези неща, най-добър план за действие ще можеш да съставиш, като питаш някой представител на американски университет какво може да направи момче в твоето положение. В България се организират изложения като "Образование без граници" - проучи къде и кога, направи си планове да отидеш, състави си списък какво точно да питаш... и отиди. Там ще ти дадат най-точна и пълна информация за всичко, което те интересува.


Дори да не успееш да изкараш пълна стипендия, поне ще си опитал. Пък и да заминеш в чужда страна, както си току-що завършил 18 години, си е адски трудно. Има и други, по-бавни, но също така успешни начини, защото животът все пак е пред теб. Можеш да се запишеш висше образование в България; да си дадеш малко време да придобиеш някакъв житейски опит, да събереш пари като ходиш на летни бригади. Така си даваш шанс да натрупаш още повече хубави неща в резюмето си, ще имаш много по-голям шанс да си намериш свястна работа междувременно, защото няма да си неопитен младеж на 18. Помъдрял, вече зрял и с ясна представа какво искаш да работиш, да се кандидатираш да следваш магистратура в САЩ също е съвсем приемлива опция.

 
  ...
преди: 10 години, 1 месец
hash: 60a2e65410
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Виж пич, и аз като теб, когато завършвах исках да уча в САЩ и изобщо да живея там. Даже по-точната дума в случая би била "мечтаех", понеже родителите ми бяха далеч от подобни възможности. Доста мои съученици обаче заминаха, като един от тях отиде в Лос Анджелис. Знаеш, че по филмите този град и като цяло Калифорния са представяни сякаш са от друго измерение. Още повече, че тогава беше 2001-ва година и пътуванията дори в Европа се осъществяваха доста по-трудно отколкото сега. Доста често съм си мислел как приятелите ми си купонясват в щатите, а аз си стоя в прашна и бедна България-завиждах им, макар и в не лошия смисъл на думата. Мина се време обаче и някои от тях се завърнаха, а аз междувременно имах възможността да попътувам малко из Европа. В такива моменти човек осъзнава, че България не е чак толкова лошо място и на запад не всичко е розово. Да, определено САЩ са силно развита държава, но животът там коренно се различава от този, показван по филмите. Примерно един от приятелите ми замина да учи там почти веднага след като завършихме. В продължение на 7 години нито веднъж не се върна в България и никой от семейството му не отиде да го види. За такъв дълъг период се предполага, че който и да е ще привикне с начина на живот и ще се адаптира. Е да, ама не, пичът се върна в България и не искаше и да чуе за щатите. А преди да замине всяка втора дума в устата му беше "Америка", "в Америка така, в Америка иначе". Така, че съветвам те, ако нямаш конкретно желание, свързано със специалност и университет, както и ясна визия защо точно там, по-добре си избий от главата тези детски мечти. Казвам ти го, като човек минал по абсолютно същият път.

 
  ...
преди: 10 години, 1 месец
hash: 92f297c774
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   От автора:
Благодаря за коментарите ви, най-вече този на #13, определено ще ми бъде от помощ.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker