12 клас, а после на къде? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121530)
 Любов и изневяра (29799)
 Секс и интимност (14407)
 Тинейджърски (21915)
 Семейство (6488)
 Здраве (9621)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3193)
 Образование (7319)
 В чужбина (1658)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18607)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

12 клас, а после на къде?
преди: 9 години, 11 месеца, прочетена 1495 пъти
Здравейте! Реших да споделя в този сайт проблема си, а именно най- накрая да реша какво да следвам след 12 клас. Тази година ще съм 12 клас и имам чувството, че времето ми изтича, а все още не съм решила какво да следвам. Знам, че със сигурност няма да е нещо свързано с техничесkи специалности или математика... и също така че няма да продължа образованието си в България... Колкото и трудно ще ми бъде предпочитам да отида в Германия (след 5 години учене на този немски).. Но пак си остава въпроса – каква специалност? По принцип имам отлични оценки в училище... Отдава ми се биологията, но не искам да ставам лекар. Знам, че има и купища други специалности свързани с биология освен медицина, но това не прави избора ми лесен. Вкъщи не ми помагат особено с избора, пък и да знам на 17 съм и избора си е лично мой и трябва сама да си реша, но много малко хора знаят, с какво искат да се занимават в бъдеще, когато са на 17г. За жалост аз не съм една от тях. Нито имам финансова възможност за професионално консултиране, нито онлайн тестовете ми помагат с решението.
Ще съм ви благодарна, ако ми дадете съвет

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 11 месеца
hash: 83e3ef37e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Е, аз пък от 10 годишен знаех с какво ще се занимавам и какво ще уча. Станах един от най-добрите я областта. Сега не работя това, което учих - просто ми доскуча в един момент и станах добър в друга област.
Животът е... рулетка, театър, приключение - както искаш го разбирай.
Представи си - сега се терзаеш какво да учиш. Тръгнеш да следваш, но в 3-ти курс ти направят предложение за работа от голяма международна компания, на което не можеш да откажеш. Започваш работа, но на втората година един от най-големите шефове на компанията ти предложи брак и ти приемеш. Впоследствие се реализираш като фото модел.. :)
Найс, а?

 
  ...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: ef084cf6d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Имах същия проблем преди години. След като завърших 12 клас, една година се чудех какво да започна. За това време успях да мина през доста избори , но в крайна сметка стигнах до това , в което се развивам и до днес. Така че, не бързай за никъде. Имаш време. Колегите ти в Германия, не започват висшето веднага след гимназията. Все пак, от висшето ти зависи професията, и е добре да помислиш...

 
  ...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: 1e90638ed6
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Интересно имаш пари за следване в чужбина, но за професионално консултиране/ориентиране нямаш? !? !

 
  ... горе^
преди: 9 години, 11 месеца
hash: 3ab6948118
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   към номер 3- Следването в Германия е безплатно... 2/3 от студентите учат и работят... и така се издържат сами.. ще следвам техния пример :)
-авторката

 
  ...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: 168a8bfe7b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Авторке, следването в Германия не е съвсем безплатно - по мое време имаше такси от 500 евро 150 евро за обработка на документи. Тези 650 евро трябваше да ги платя до началото на всеки семестър иначе няма заверка и те гонят от университета!
От 01. 10. 2014 г. отпадат и в последните провинции 500 евро, но таксата за обработка на документи остава месечно 80 евро за здравни към 50 евро за карта за транспорт. Освен това трябва да живееш - наем, храна, учебници, компютър, телефон, за държавна телевизия задължително 15 евро месечно дори да нямаш ТВ!
2/3 от българските студенти работят, но при немците не е така. Много малко работят и само от леки специалности, взимат пари от техните, имат детски и социална стипендия, на които ти нямаш право, защо да работят? Тези хора учат и са ти конкуренция. Въведоха и присъствие, което преди го нямаше, въведоха доста лекции и упражнения да са на английски - т. е освен немски на ниво В2 ти трябва и английски поне не В1.
2/3 от българските студенти работят и учат по принуда, но само 10% завършват. Дори министър лъга, че бил завършил в ТУ Мюнхен, ама само се записал.... от 20 българи в моята специалност завършихме само двама.
Съветвам всички млади хора да не ходят да учат Бакалавър в Германия, защото е огромна вероятността да не завършат, да не говором за разходите и зсгубеното време. Завършете си в добър бг. Университет Бакалавър, ще имате образование, години някакви, а после цяла Европа ви е в краката с хубавата оценка от България - кеф ти Магистър в Германия, кеф в Испания или Великобритания - всичко е на английски, имаш от самото начало общежитие не като мен да чакаш 2 години и дя плащаш 450 евро наеми, има и стипендии от фирми.
Успех

 
  ...


...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: 3ab6948118
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Скъпи номер 5 винаги има надежда.. не можеш да я съветваш да си остане в България и да се скрие тук.. като иска нека пробва.. не можеш ли да и дадеш някакъв съвет как да и е по-лесно в чужбина вместо да се опитваш да я отказваш.. все пак си бил там и имаш опит

 
  ... горе^
преди: 9 години, 11 месеца
hash: 0b0db3a9b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   До номер 5: Не знам ти за коя Германия говориш, но си в грешка. Аз плащам 62 евро на семестър за административни такси и билет за транспорт в целия град и околността. Стая и за 200 евро се намира, а и храната не е скъпа. Аз работя 60 часа на месец за 450 евро и ми стигат заедно с помощта от родителите ми. Бакалавър в Германия излиза много по-евтино от този в БГ, а и после имаш по-сигурна реализация.
Мила авторке, гледай смело напред и не се колебай. Всяко начало е трудно, но с труд всичко се постига. Успех :))

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker