Много цели, ниска ефективност - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121315)
 Любов и изневяра (29738)
 Секс и интимност (14378)
 Тинейджърски (21902)
 Семейство (6478)
 Здраве (9605)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3184)
 Образование (7307)
 В чужбина (1655)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18559)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Много цели, ниска ефективност
преди: 9 години, 10 месеца, прочетена 1632 пъти
Здравейте,

Пиша тук, понеже имам имам множество цели, интересни са ми много неща и се опитвам да ги съчетавам, но никак не съм доволен от начина, по който го правя и ще се радвам на съвет.

Сега ми предстои да съм 4-и курс в Технически университет и възнамерявам да карам магистратура в Германия, но почвам да се съмнявам, че ще стане за следващата година.

Преди около 3 месеца започнах по-сериозно да се занимавам с немски език, като преминах една книжка: Научи сам немски заедно с аудиозаписи. Преди месец почнах стаж на пълен работен ден и последните 2 седмици почти не съм му обръщал внимание на немския.

Също така паралелно се опитвам да си подобря английския, защото ми се иска да уча на английски. Много онлайн тестове, които съм правил ми определят нивото на C1, но истината е, че въобще не съм уверен при говорене и правя доста грешки при писане, отнема ми доста време да се сетя за някоя дума. Затова в последно време гледам разни клипчета за лексика, играя от време на време обучителни vocabulary games :D и си правя бележник, в който си записвам някакви неща на английски. За да уча на английски в Германия ще ми трябват сертификати и по двата езика-т. е крайните ми цели тук са TestDaf и може би CAE. За мен обаче е много по-важно наистина да ги науча до ниво на свободна комуникация, което е трудно без събеседник- затова отскоро си говоря сам(на ум в повечето случаи :D) на английски.

Друго направление, в което си изразходвам свободното време е свързана със желаната ми област на професионално развитие- IT и по-специално сигурност, като си мисля да запиша курса на Сиско CCNA Security. Досега съм завършил няколко онлайн курса- Coursera, други започнах и не завърших, бях започнал 2-3 книги, които спрях и често гледам някакви случайни клипчета.

От сегашния стаж пък ми се наложи да се занимавам със софтуер за web design и започнах на работа да чета HTML и после CSS, което също ми е доста интересно.

Това не е всичко :D, в момента спортувам 5 пъти седмично, като играя 4 пъти тенис по 2 часа средно, като прибавим и пътя, то почти време не остана.... Доста се позапалих, даже изгледах доста клипчета с правилна техника.... :D, вече не гледам толкова. Ходя и веднъж на фитнес, но скоро може да променя съотношението.

Има разбира се и други неща, които са ми интересни и отнемат от времето ми, но това са основните. Също така си готвя почти всеки ден, сам си правя и закуска, което пак си е време.

Голям проблем ми е обаче, че трудно се концентрирам върху едно нещо за повечко време, например слушам някакъв диалог на немски и после решавам да прочета малко техническа литература на английски, после обаче ми омръзва и решавам да направя някой граматически тест на английски :D, има пък и такива моменти, в които толкова се чудя какво да правя, че накрая си пускам vbox top 40 :D, след което после се чувствам тъпо...

Не знам, трябва ми някаква проритизация и може би да си определя предварително времето- кога какво ще правя. Също така след края на стажа мисля да си търся работа, което е свързано с търсене на обяви, cv, мотивационно и ме човърка докато правя нещо друго. Какво да направя, за да съм по-концентриран, да не мисля за други работи, докато правя нещо? Лошо е, че стажът не отговоря на гореизброените интереси и става още по-весело :D

В заключение искам да кажа, че съм доволен от себе си, че не съм като много познати- да се прибера директно от работа, да си пусна 2-3 филма и да легна да спя, но и нещата, с които съм се захванал май са много и никак не съм ефективен. Трябва да променя нещо. Надявам се да ми помогнете :)

Благодаря на онези, които прочетоха целия пост :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 10 месеца
hash: 897ed53837
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Подкрепям идеята ти за магистратура в Германия, но е време да спреш само с виртуалното обучение. Направи действителен тест по английски-сертификат TOEFL например и си виж нивото. Дори с риск да ти изтече сертификатът, поне ще си сигурен. C1 e ПРЕдостатачно и спри да зубриш английски.
Немският няма да го научиш така! Ок, добра е стратегията ти за начало, но ако искаш да вземеш тест DAF и си в ТУ София веднага виж за курсове в Гьоте институт - той е практически до главната сграда на ТУ и е единственото място у нас, където можеш да научиш на сравнително нормална цена немски от учители - немци. Трябва ти ниво B2, но не по-ниско. Ако имаш възможност ти препоръчвам на място в Германия да направиш теста DSH, който е по-лесен от тази гледна точка, че е само с думи от ежедневието и твоята специалност. в DAF може да ти се падне всичко - текст за биохимията включително.

И все пак те съветвам ПРЕДИ всякакъв магистър да започнеш някъде работа по специалността. Големи квалификации-голямо чудо и нещо, но аз не видях да имаш и 1 работен ден трудов стаж. На колко години си?
Притеснителното не е само в липсата на стаж по специалност, а и опасението, че ти липсват трудови навици. Започни НЯКАКВА работа, запиши после магистър в чужбина, ако щеш - няма да ти избяга.

Иначе се справяш добре в живота, какъв ти е проблемът не разбирам?
Стига само учи, отдели време и за социален живот, работи през ваканциите поне, защото ще се събудиш на 27 г. без ден стаж и после и 10 магистратури в чужбина да имаш - няма как да ти помогнат. Работодателите вече не се впечатляват от гръмки дипломи, всички се борят за оцеляване - искаме хора, които могат да ни вършат работа. Компромис се прави с някакво пале-практиканче, но като навършиш една определена възраст и кандидатстваш за позиция и заплата се иска от теб да седнеш и да почнеш да работиш и даваш резултати. Никой няма да те чака повече от 1 седмица да се ориентираш. Не подценявай практиката! Магистри, доктори, професури да покажеш, ако нямаш трудови навици и не постигаш резултати си аут. Едно-две места така смени и като ти се пусне име на несериозен...
Но това са далечни неща. Предупреждавам те само, защото много хора така от диплома към диплома и после реват с 10 висши, че нямат работа или не била по специалността - Ало? Каква специалност? Специалност се взима на работното място, не в унито. В унито учиш да се учиш, обща култура, разбиране, не да работиш.

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: a6f7c022b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Ако бачкаш забрави, просто не се съчетават нещата, трябва си поне 30-60 минути стабилно работа по граматиката(времето не е проблем, а че си убит от работата).
Тия самоучители дават много добра представа за граматиката и подредбата на частите в изречението, а и думи, ставаш с богат речник. Истината обаче е живият говор, там практикуваш наученото от самоучителя и виждаш къде грешиш, отделно кое как се изговаря. След като си разговарял наживо виждаш, самоучителя и вече някои неща ти стават по-ясни с произношение и прочие. Иначе гледаш така на сухо ама... къде влезе къде не, поне малко от малко трябва и говорене(някой и друг месец)

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: b85ac34440
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   От автора

Благодаря за досегашните коментари. Настина сега си слагам като приоритет намирането на работа или стаж... макар, че съм карал стаж като support, където научих доста работи. Истината е, че ще ми трябват пари, но по-важното е да почна на място, където ще ми харесва и ще мога да се развивам.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker