Докога учениците ще учат безполезни неща? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121275)
 Любов и изневяра (29729)
 Секс и интимност (14370)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6474)
 Здраве (9602)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7305)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18550)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Докога учениците ще учат безполезни неща?
преди: 9 години, 10 месеца, прочетена 1990 пъти
Преди малко ми попадна една статия, написана от Проф. Иван Т. Тодоров, която реших да споделя с вас... защото това си е цялата истина. Но дела трябват, а не думи... все пак, който е заинтересуван, може да прочете:

"ДОКОГА УЧЕНИЦИТЕ ЩЕ УЧАТ БЕЗПОЛЕЗНИ НЕЩА?

Помните ли формулите на стотиците съединения от органичната и неорганичната химия? А помните ли стотиците видове класификации на растения и животни или пък стотиците исторически личности от историята на света. Не? А може би си спомняте повече от 10 формули по физика?

Не се притеснявайте, никой освен тесните специалисти не си ги спомня. А защо е пропиляно сума ти време да се учат всички тези и редица още непотребни неща - това си остава дълбока тайна. Обикновено се казва, че това ще послужи на тези, които ще кандидатстват примерно с химия, биология и физика или друг специален предмет. Или пък се казва, че като се учели всички тези формули и имена, в главата на човека оставали основните закономерности.

Всъщност не е никакъв проблем да се преподават основните закономерности и да се илюстрират само с няколко примера. Защото идеята на общообразователното училище е да имаш знания, които ще са ти полезни за две неща:

в живота и за

всяка една

работа,

която работиш. Ако се следват тези цели, основното и средното образование може да се разтоварят от огромно количество излишна информация и да се освободи време за по-полезни неща. По света тенденцията се движи в тази посока.

Решенията в различните държави не са еднозначни. Във все повече добри частни училища в САЩ все повече си спестяват излишните знания. Поради тази причина в САЩ отдавна са въвели специализираните тестове за кандидатстване в университета, където в различно съотношение се използват елементи на тест за интелигентност, богатство на английския (знаене на рядко употребявани, но важни думи) и доброто му владеене, а също и различни видове математически задачи. Така се приема и в най-добрите университети.

В общообразователните средни училища в Германия все още учат сериозно и химически съединения, и формули, но вече има тенденция към съкращаване на подробностите, като в професионалните училища целта е учениците да овладяват преди всичко професията. А последните 1-2 години се прави специализация чрез немалко избираеми предмети.

Какво е жизнено- необходимо за всеки един човек?

На първо място да си направи елементарно планиране и счетоводство на приходите и разходите, да ползва добре екселска таблица за това. А не парите ти да свършват няколко дни след заплата и да не смогваш да си купиш най-важното за теб и близките ти. Казаното не означава да се учи счетоводство, а само основните му принципи и приложението му за семейните приходи и разходи.

Да знае основните правила, по които се играе играта във всяка една държава - правото. Много е жалко образованието да дава знания за живота и да не дава знания за задължителните правила, по които се играе играта, наречена живот. Трябва да знаеш практически правата си и как да ги отстояваш, да знаеш кое е престъпление и кое - не, как можеш да се защитиш, в кое звено на държавната администрация да отидеш, нужен ли ти е и подходящ адвокат и как да го намериш, кога да отидеш при нотариус, как да ползваш административните услуги по електронен път, как да имаш и да ползваш електронен подпис. Все неща, които много ще ти улеснят живота. А не да се чудиш за какво ти е примерно “натурален акт” (нотариален акт). В цял свят цивилизованите държави се различават по останалите по едно основно нещо -

дали реално се спазва законът

Още от 7-годишна възраст да знае правилата за движение за пешеходци. Много бързо да бъде втълпено на децата, че за тях е жизненоважно правилата да се спазват.

Да знае как да се държи в обществото. Като се започне с елементарните неща - защо трябва да се къпе и сутрин, и вечер, защо трябва да си мие зъбите, да си сменя ежедневно бельото и чорапите, защо е просташко да хвърля хартии, огризки и цигари по улиците, включително от прозореца на колата, защо за обществото като резултат е все едно дали човек, или куче ще остави фекалиите си на улицата, защо да плюе или да се секне върху улицата или тротоара, е тъпанарско.

Изключително важно е с разкази и части от филми, включително анимация, децата да си представят как ще се чувстват, ако убият, наранят или изнасилят техни близки или самите тях - това е изключително важно за превенцията на бъдещата престъпност.

Няма как без знания и представа за последиците от злодеянията в детето да се създаде правилен социален модел за поведение. Трябва някой с примери да накара децата да разберат, че щастието съвсем не е равно на многото пари - на децата трябва да се задават въпроси като защо самоубийствата сред най-богатите и известните са повече, отколкото при средната класа. Нали знаете, че щастливите хора не се самоубиват. А децата трябва да се възпитат да искат да са щастливи, а не богати на всяка цена.

Нека децата си представят как се чувстват един човек и семейството му, които цял ден са заобиколени от охрана, и дали това е най-приятната ситуация. Детето трябва да разбере, че щастието зависи най-много от самото него, например и от това да си поставя реални цели и да ги постига.

Детето от малко трябва да се приучи да работи стегнато, без да се разсейва по социални мрежи и сладки приказки, и да бъде убедено, че така ще има по-добри материални условия и повече и по-качествена почивка, включително за социални контакти.

Няма как да си напълно щастлив, ако нямаш добри познания за секса. За разлика от теоретичната физика или органичната химия сексът се практикува доста по-масово. Е, някой трябва интересно и образно да обучи децата как да си намират подходящи патньори. Как това става в интернет, къде трябва да учат и работят, за да срещнат най-подходящите за тях хора, как да разберат с кого си допадат най-много и колко партньори трябва да имат, преди да решат да са с някого постоянно. На колко години е най-подходящо да имаш деца и колко. За мен си остава дълбока тайна защо се прескачат такива жизненоважни въпроси, като се претупват за 1-2 часа. А по света има голям избор на страхотни образователни филмчета и какви ли не компютърни интерактивни програми в тази сфера.

Ако един човек иска да научи добре и лесно един език и да няма шанс да го забрави, това може да стане най-добре в диапазона втори-четвърти клас (около 9-10 години). Ученето по 2 часа седмично е просто недостатъчно и е загуба на време. Език може да се научи и по-късно - но с много повече усилия и говоренето му ще е доста по-зле, с изключение на специално надарените с лингвистични способности.

Изброените 7 основни направления следва да се изучават като основни предмети и в началното училище, и в прогимназията, и в средното училище. Защото са изключително важни за всеки човек. Без да знаеш имената на 20 едноклетъчни, можеш да живееш, и то добре, но без знания в тези 7 направления ще изгубиш много повече време, докато намериш верния път.

Задавам си въпроса дали поне част от тези доста очевидни предложения ще бъдат реализирани. И отговорът ми е, че няма да бъдат направени. Защото на държавната администрация, а и на политиците не им дреме. Не ги интересува бъдещето на страната. Не ги интересува все по-голямото изпростяване. Никой не си мисли за реално изпълнение на законите. А и все по-малко хора в България се интересуват от бъдещето на страната, а гледат да закърпят положението си за момента. А и никой от нашите политици не иска в името на по-добро бъдеще да си създава временни главоболия и да загуби евентуални гласове - примерно от пренасочването на излишни учители в някои направления, намаляване на частните уроци при въвеждане на тестове, или да притиска масови групи от населението, чиито деца не ходят на училище. "

И. Т.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 10 месеца
hash: 1a6e1b5280
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   ТИ НЕ УЧИШ НЕЩАТА ПРОСТО ЗАЩОТО ТРЯБВА ДА ГИ ЗНАЕШ, А ЗА ДИ СИ ТРЕНИРАШ МОЗЪКА! Защо си мислите, че формулите, задачите, датите и всичко което се учи в училището е просто, за да го имаш кодирано в мозъка? - Не е така!!! Учиш нещо, за да развиваш паметта си, да развиваш логическото си мислене и памет. Пример: Когато ходиш на фитнес, не тренираш дадено упражнение защото може да ти потрябва в живота, а за да тренираш мускулите си.. същото е и с уроците. Винаги съм казвала, че нещата които наистина ни трябват в живота се учат до 5-6 клас, всико друго е, както казах, един вид тренинг за мозъка. Вие какво искате да отидете на училище да си покажете новите дрешки, да се щракнете в тоалетната на училището, да си намерите ново гадженце (дай боже да извадите този късмет) и да се приберете в къщи където отново да се потопите в море от безмислица... Кофти, но колкото и досадно и скучно да се струва ученето на учениците, това е потребност за развитието на личност и характер! Макар и малко директен се надявам редакторите да одобрят този коментар.

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: faf6350cfb
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Не съм съгласен. Целта не е да служат за всяка една работа тези знания. Сред ученицие има бъдещи физици, химици, хора на изкуството, спортисти и т.н. Ако не задълбават във всяка една материя, бъдещият физик може и да не разбере, че има потенциал за физик. Да, 99% няма да са физици, но поне това ще им помогне да разберат, че не стават за физици и така да ги насочи към това, в което биха били добри. Но все пак ще им тренира ума, паметта, логиката, мисленето и общата култура. Да, може примерно това, че не знаеш коя е столицата на Франция да не ти помогне в живота, но поне за обща култура не е зле да я знаеш, че да не се излагаш, когато отидеш на почивка. Иначе ставаш като Черната Златка и се излагаш, като казваш, че столицата на Великобритания е Англия.

Няма такава материя, която да е универсално полезна на всички, трябва всички да опитат от всичко, за да намерят себе си. Иначе от къде да знае бъдещия спортист, че има развита физика, ако не е физическото и да се сравни с другите деца? Ако техните го запишат на спорт - добре, но ако не?

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: f6e898789c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Иванчо, ади да те направим тебе министър, като гледам ти ще го оправиш Образованието :)
Особено като гледам как си се загрижил за маймунчетата, на които им трудно гимназия да завършат :)

Y D

 
  ... горе^
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 7719c70b3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Аз пък много сериозно си мисля в две посоки. Първо, че човека е прав и трябва да се отдели внимание. Второ, че сегашното не само, че трябва да остане, ами и да се вдицне нивото с поне 5, 6 или най - добре седедм години ако искаме да стават грамотни децата. Учебниците не са виновни, че има толкова много знания в тях, а това, че някой не усеща къде ще му потрябват няма да го коментирам. Виновни са на първо място учителите, на второ родителите и чак тогава са децата. Проблема е много обширен. Аз съм си мислел, но не смятам като г-н професора, че едното да е сметка на другото
, а и двете да са много засилени. То ако беше да помниш като диване формули и класификации охооо.... Г-на ако не беше учил тези неща в училище и му попадне някакъв вид информация от къде щеше да има акъл да я обработи с една строга, тесна сшециализация.

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 1bbc70f398
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Всички вие виждате, че сегашната система на образование на младите е безнадеждно остаряла. Тя отразява един материалистичен бездуховен модел, който докара човечеството до ръба на най-голямата духовна криза в историята му. Образованието не може да помогне, докато не отреди подобаващо място на духовното. Преподаването на научни дисциплини, които са непромокаеми за нещата, отиващи отвъд материалното, т.е. за основните принципи на съществуването ни, не е в състояние да образова човека, и, като следствие от това, не може да бъде полезно за обществото.

Нужна е радикално нова парадигма, не просто да разкрасим старите училища, да подменим черните дъски с екрани, а учебниците - с таблети. Едно истинско училище трябва да ЗАПАЗИ и развива вътрешния свят на детето: неговата фантазия, интуиция, връзката с природата и цялата заобикаляща го вселена. Уроците трябва да се изнесат там, където е най-привичната за човека среда: природата. Логическото мислене, математиката и др. трябва да навлязат чак към 9-10та година, когато в детето се развива логиката, а дотогава да се работи изключително върху вътрешния му свят. Защото детето се ражда в мълчание, то мълчаливо съзерцава, възприема и разбира света, далеч по-съвършено от нас. И не е нужно да го лишаваме от това.

Но ние, хората сме загубили тази вътрешна тишина. Вместо нея са ни научили, пак в същите училища да МИСЛИМ, СМЯТАМЕ, РАЗСЪЖДАВАМЕ - подменили са естествената ни интуиция с разум, а тишината с един безкраен умствен бъртвеж, който не ни оставя нито за миг. И докато отново не станем деца и не потънем във техният безмълвен свят на простота, красота и тишина НИЕ НЯМА ДА ГИ РАЗБЕРЕМ. И неминуемо ще ги тъпчем в килийките на задушните човечарници, наречени училища, далеч от природата, както правим със самите нас. И ще ги насилваме да виждат света през нашите очи, с нашия ум, погребвайки вътрешния свят на фантазиите и мечтите.

Но най-страшното е, ако питате мен, че създателите на учебните програми и учебниците са хора, които отдавна са умрели за детския свят. За тях мечтите и фантазиите са вятърничави и несериозни неща. Тези хора не вярват, че знанието може да дойде и отвътре, безмълвно. Тези хора не вярват, че мисълта има сила да лекува, да влияе на събития и да твори нови. Детската душа за тях нищо не им говори. Затова системата днес е такава -детето отива в училище да му бъдат вменен вкочанен старчески светоглед на света, да бъде научено от някой друг КАКВО ДА МИСЛИ, а не КАК ДА МИСЛИ.

Колкото и крайно и радикално да ви звучи, но днешното училище изнасилва децата. Да, кара ги, още от първи клас да захвърлят своя естествен покой, фантазия и светоглед. Приравнява всичките с един аршин. Учи детето да познава цифрите, но не и собственото си тяло. Учи да различава подлог от сказуемо, но не и да различава полезните и вредните за тялото му храни. Пълни главата му с излишни знания. Създава среда за егоизъм чрез съревнование и съперничество.

В училището на бъдещето преподавателите ще са като децата. Не вдетенени, а притежаващи всичките качества на едно дете - интуиция, фантазия, игривост, любознателност, желание непрестанно да се учи. Само такъв учител би разбрал детето и би му отдал това, от което то има нужда. Природата ще е класната стая на детето. Там то ще учи нагледно живата математика и биология. Трудът пък ще го облагородява. Нима е толкова трудно? Ето вижте и кажете сами: http://youtu.be/h5yXP92Ff60

Ще има занимания в които децата ще помагат на свои другарчета или животни - така се облагородява детската душа. Ще се учат на медитация и да използват силата на мисълта си за благо - молитва, медитация, съзерцание - с тези инструменти, а не с оръжие, ще постигнем мир и просперитет на Земята. Ще разкрият лечителските си дарби, така че да могат да помагат на другите. Ще се учат да разпознават лечебните треви, гъби, минерали... Ще има часове за визия, за мечтаене. Та нали всичко започва с визия...

Има нации, които го правят. И са се съхранили хиляди години. Да вземем пример от индианците маи и какво правят ТЕ за своите
Е? Ще заложим ли здравите семена? Ако искате да видите една просперираща България, една здрава и мъдра нация научете децата си да ценят и обичат живота, да се доверяват на интуицията си

 
  ...


...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: f6e898789c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Индианците за хиляди години не им е стигнал акъла да измислят лопатата и колелото.
Ровели земята с колове.
И пак на два кола пренасяли товар.
И не са се съхранили особено. Изтребили са ги.
Лечебни треви и гъби:)
Ади като се разболееш ти се лекувай с гъби :)
Или направо заминавай при твоя бог, на лична среща.

Y D

 
  ... горе^
преди: 9 години, 10 месеца
hash: d5a0d2263c
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   6, зависи за кои племена говорим. Например тиахуанако, маите, ацтеките, инките са били доста добри астрономи, математици, физици, агрономи, картографи. Изобщо напреднали като цивилизации. Маите имат пирамиди чак на о. Ява, Индонезия, оцелели до ден днешен. Имали са добре структурирани градове със стабилно строителство, канализация, водоснабдителни и напоителни системи и т. н. Мачу Пикчу, Чичен Ица, Теотиуакан са само част от примерите. Имали са толкова точно карти

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: b731bfc6a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   От части съм съгласна със статията... надявам се никой да не ми се нахвърли с думите, че не учим, просто за да ни мине през едното ухо и да изледе пред другото, а за да си тренираме мозъците.
В крайна метка учим наистина излишни неща, да всеки трябва да може да смята нещо, да знае колко е 25*2, но в крайна сметка не е нужно нещото да ни е нужно за по - нататък. Според мен по - голямо внимание трябва да се обърне на това каква точно е информацията и как се предава. За всички щеше да е далеч по - интересно, ако в часовете по история имаше исторически филми, ако в часовете по география можеше нагледно да видим дунавската равнина, а не просто да я гледаме на глупава карта, ако в часовете по литература не учихме безсмислни и сухи произведения, който биха отказали повечето деца от книгите. Аз съм на 16 години, признавам си, обичам да чета. За пореследната година съм прочела повече, отколкото някои хора са прочели за целият си живот. Говорим все за добри автори, известни или не чак толкова, като се започне от Стивън Кинг и се стигне до Иван Вазов. Щеше да е далеч по - добре ако на децата им се предоставяше шанса да намерят това, което обичат и да четат него, а не скучните житиета. Не мисля, че има нещо лошо в това да има различни предмети, но със сигурност има и далеч по - добра система от сегашната, която е безсмислена...
Mona

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker