Висше образование в Швейцария - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121185)
 Любов и изневяра (29708)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18520)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Висше образование в Швейцария
преди: 9 години, 7 месеца, прочетена 5925 пъти
Здравейте,

студентска съм първа година в България. По стечение на обстоятелствата загубих голяма надежда за реализация в специалността, която изучавам.

Водена от желанието да посетя Швейцария и да уча там, застанах пред най-съществения въпрос - ще мога ли да си го позволя. Видях някакви такси от около 30 000 швейцарски франка годишно, което е непосилно за мен и родителите ми. Дори и да започна работа там, защото имам стаж по професията, която ще изучавам, отново ми е непосилно да събера парите за всичките години на обучение.
Гледах главно в сайта на Скай Лайнс - не видях стипендия, която да поема обучението /или поне част от него/ в Швейцария.

Е, възможно ли е, има ли някакъв начин да получиш качествено образование, ако не си роден със сребърна лъжица? Знам, че във Великобритания и Германия таксите са много по-достъпни, че "на запад" родителите събират пари за колеж на децата си, още от детските им годинки, но все пак има ли някаква алтернатива!?

П. С. Въпросът ми е отправен към тези, които вече са се занимали с проблема и имат мнение, сформирано на база РЕАЛНИ наблюдения. Благодаря! :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 7 месеца
hash: 86b5debe71
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Сестра ми учи магистратура в Женева. Има стипендия, коя покрива по - голямата част от таксата.

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: bed59a6c45
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Здравейте! Аз съм момиче на 16 години.. От 4 години не живея в България (ако има значение де).. И аз като теб много искам да посетя Швейцария, но не само посещение, а и следване учене.. Бих се радвала на всякакъв вид информация, защото и нашите не могат да си позволят толкова скъпят живот за който всички говорят.. :)

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: a035285f23
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Извинявам се, но Швейцария е Швейцария не защото дава, а защото знае да взима. Внасят си добре обучени кадри, без да инвестират в образованието им. Привличат ги със спокоен живот и добър стандарт на централно място в Европа. Така че според мен пътят е по-скоро такъв: следване във Франция или Германия и после реализация в Швейцария. Швейцария за студенти е много скучна, но за семейни на средна възраст е ок.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: eabf63cc4e
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   За Германия - в нормален държавен университет (да кажем, че 99% са такива), таксите са до 250-300 евро, като включват в общия случай и семестриален билет за градски транспорт. Месечно издръжката зависи от човек до човек, от град до град - да кажем, долна граница към 500 евро/месец. Това без самолетни билети и такси май. Вече има доста Fachhochschulen (University of Applied Sciences, долното стъпало откъм "престиж" (? ! ) в академичната сфера), които не изискват от теб да знаеш немски. Езикът е обаче най-големият ти плюс, стига да го владееш.

За Швейцария - тази агенция, която си гледала, предлага явно главно частните колежи (по туризъм, предполагам). В Швейцария има държавни (кантонални всъщност) университети. В тях квотата за чужденци е до към 25%, а таксите за нас са от порядъка на 6000 франка годишно (мисля, че към 2500-3000 франка/семестър). За живот - зависи от града пак. В немскоговорящата част Цюрих е център, там е наистина чувствително по-скъпо. Има и голям проблем с недостига на жилища. Sankt Gallen е откъм 1000-1300 франка/месец една идея "по-нескъп", обаче е град със само 70 000 души население. Има и разни възможности за кредитиране, но вече това е още по-индивидуално.

P. S. : От личен опит и първа ръка информация говоря.

Успех!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker