Възможно ли е - ИТ специалност и пълен инвалид по математика? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121166)
 Любов и изневяра (29701)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6470)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18516)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Възможно ли е - ИТ специалност и пълен инвалид по математика?
преди: 9 години, 3 месеца, прочетена 6630 пъти
Здравейте!

Ще се постарая да съм максимално лаконичен, без излишно словоблудство.

Всеки си има нещо в което е добър, въпросът е дали го е открил или все още се опитва.

Компютрите, информационната сигурност, програмирането, мрежите, системната администрация... това са моите неща - безкрайно интересни, любопитни и забавни за мен начинания в които трупам знания и опит почти от началото на осъзнаването ми като личност. Това е нещото, което ми доставя максимално удовлетворение и удоволствие, но не като обикновено хоби, а като призвание, или да не е чак толкова силно - нещото в което съм най-добър. Всичките ми други компетенции са второстепенни.

Завършвам тази година, и имам неприятен проблем (освен онзи осъзнатият с изборите - мразя да ги правя) - не знам какво ще уча. Какво искам да уча е напълно ясно. Основата на проблема ми е почти пълното отсъствие на алгоритмично, логическо, абстрактно мислене у мен. Математиката, по всички логически закони ( :( ), ми куца ужасно. Нивото ми е 3. Учителят ми пише 4 от съжаление, предвид, че запознат с драмата около ситуацията с мен. Хуманитарен тип съм, съответно хуманитарните науки са ми на ниво отличен, и винаги са били.

И второстепенният проблем - родителите ми нямат възможност да ме издържат като студент. Събрах парите за следването си от няколко поредни лета работа по сервизи, като системен администратор и прочие. Частни уроци по математика са безмислена кауза, а и не мога да си позволя, респективно. Не мога и да рискувам (с влизането в повечето ВУЗ-ове няма да има нужда дори да държа кандидатстудентски изпит, заради сертификати от няколко национални състезания) да запиша нещо, което след първият семестър ще прекратя, понеже не мога да вдяна висшата математика, и ме късат на изпитите. Моралните ми разбирания не биха ми позволили и да препиша, но... далечна тема. Всички знаем как отсъствието на знания в някои информационни дисциплини на преподателите се компенсира с няколко дяла висша математика, и строгото съблюдаване за нейното безпогрешно усвояване, докато на запад се стимулират личностните качества на судента, програмата е що годе плаваща, и коефицентът на успеваемост в бъдещ професионален план с тази образователна методика е ненадминато висок. Да, толкова съм зле по математика, колкото и да е интересно (или почти интересно), и съм ИТ човек.

Има ли някакъв рационален шанс да следвам отчаяната си мечта, или още отсега да започвам да преследвам другата си (макар и малко принудена) страст - История?

Приветствам всякакви мнения от запознати хора с ВУЗ-действителностите в нашата страна, попадали или имали косвен опит с подобна ситуация.

Мисля, че тук ще получа по-компетентни съвети отколкото в някой университетски форум.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 3 месеца
hash: 3d96ee0ca9
гласове:
1 2 3 4 5
  (19 гласа)

1.   Отговорът е категорично НЕ. то е като да се пробваш да плуваш като имвалод без крайници.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 427e9d9b8f
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

2.   Без математиката си за никъде в тази специалност. Казвам го от личен опит. Бях се записал да уча Софтуерни и интернет технологии и веднага след първия семестър се отказах и се отписах от университета, защото в там просто всичко е Висша математика, всички тези алгоритми, програмен код-всичко е свързано с математика. Ако искаш се пробвай, но ще се измъчиш доста. Сега съм се ориентирал към по-хуманитарна специалност и се радвам, че поне навреме успях да разбера, че програмирането не е за мен. Желая ти успех!!!

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: cd62d68dda
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

3.   Влезеш ли в Русенския, с изпитите по математика ще имаш проблем до там, че ще се явяваш няколко пъти на тях до последния шанс, в който просто ти го дават.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 174f3b3277
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

4.   Отговорът е категорично ДА! Истината е, че има хора, които са страшно скарани с математиката и пак са супер специалисти в областта на програмирането и IT сектора като цяло. За пример ще ти дам Иван Ванков - Gataka, който има цял канал в Youtube с няколкостотин видеоурока на много езици за програмиране. В някои от влоговете си сам си признава, че не знае грам математика, за висша да не говорим.

Но... вече доста години работи по множество проекти не само в България, а и по международни проекти като цяло.

ДА, в момента му правя съвсем съзнателна реклама, защото има страшно много клипове, които са обяснени перфектно и са с времетраене над 3 часа. Всичко е толкова добре обяснено и няма грам всмукване от пръстите. Така, че ако имаш желание да се занимаваш се захващай! Истината е, че 80 процента от специалистите в IT сектора в България, а и по света нямат академично образование, дори не са стъпвали в университет, но реално са си специалисти. Работят по международни проекти и дават някакъв полезен продукт на хората.

Изобщо не вярвай в идиотщините, които ще ти нашляпат за това колко била нужна математиката и колко трябвало да знаеш. Единственото, което е общо с математиката е това, че ти трябва здраво мислене и да мислиш логически. Вярно се иска яко четене на книги, но това е литература свързана със езика, който искаш да изучаваш, а не разни бумаги по математика.

А сега да отговоря и на спрелият характер Номер 1 - ДА И ЧОВЕК БЕЗ КРАЙНИЦИ МОЖЕ ДА ПЛУВА! Напиши в някоя от известните търсачки или сайтовете за видеосподеляне името Ник Вуйчич и ще видиш!

С упорство, решителност и желание се постига всичко! А в кой ще се вслушаш ти си решаваш...

Успех и всичко добро.

Поздрави, Узунов

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 9b99d4b844
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Аз записах ИТ специалност след завършването, понеже математиката и програмирането ми вървяха в гимназията, но познай какво, още след първия семестър прекратих, на всички математики бях скъсан. Математиката в университета е около 8-9 пъти по-трудна (зависи от университета, в някои дори повече). Затова или избери някой 'лесен' университет, където просто да имаш диплома по тази специалност и да си учиш сам или смени сферата.

 
  ...


...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: abf9143324
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

6.   Узунов, не знам кой е господинът и какви уроци дава, но ако е казал, че програмира без да знае математика значи е излъгал. Та програмирането на какъвто и било програмен език си е чиста математика и логика. Задаваш уравнения с няколко неивестни и програмата ги решава в зависимост от входните данни.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: e1f81a83f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Номер 6 ти на какво си програмирал, че ми стана интересно? За да си програмист и изобщо ИТ специалист, трябва да притежаваш не само математически познания, но и умение за решаване на проблеми, мислене извън рамката, креативност и много други.
Авторе, само ще ти кажа да напишеш СофтУни в гугъл и хубаво да разгледаш какво пише.
Успех

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 16fa095021
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

8.   до 6:

По-опростенческо представяне за програма не бях чувал. Това е като да кажеш "то и готвенето е като математиката - събираш входните променливи по определен начин и получаваш резултат. Ако объркаш подредбата и логиката, няма как да се получи. Следователно без математика не може да си готвач!"

Отговорът ми е, че МОЖЕШ да работиш и учиш програмиране БЕЗ да знаеш математика. Аз лично завърших с 4 по математика (и на мен повече ми вървяха хуманитарните науки) и много исках да бъда програмист. Започнах работа като Junior Web developer още преди да ме приемат в университет. От тази работа си събрах пари и влязох да уча физика, защото знаех, че в истинска ИТ специалност нямаше да ме приемат с 4 по математика. Във физиката се преподаваше и програмиране, а имаше и свободни места и влязох без проблем с около 3 седмици частни уроци. Преподаваше се доста висша математика и истината е, че си седнах на гъза и я научих. Най-много ми помогнаха образователни клипчета в Интернет. Всъщност научих повече висша математика гледайки клипчета на английски в нета, отколкото присъствайки на лекции в залата.

След 2-рата година установих нещо интересно - има ОГРОМНО значение как ти се преподава математика!!! Методът на преподаване трябва да е персонализиран. Аз установих на мен как трябва да ми се преподава, за да я разбера - за мен най-важно е да видя истинското приложение на това, което ми преподават. Истината е, че не можех да запомня какво е матрица и операциите с нея, ДОКАТО не ми разкриха къде се ползва и не осъзнах, че всъщност е удобен начин да се представят трансформации. Работата е там, че в средното математиката се преподава 99% БЕЗ да ти кажат материала, дето го преподават, къде може да се ползва.

Сега, при мен особеното беше, че много исках да се занимавам с графично програмиране и това допълнително ми предостави възможност да видя къде се ползват математически методи в програмирането. Оказва се, че за програмирането НЕ трябва да знаеш подробно как се прави дадена операция, важното е да разбираш КАКВО прави операцията. Примерно ся ще ми трябват 10 минути да се спомня как се умножава матрица с вектор, ама реално всички библиотеки дето ползвам на работа вършат това вместо мен - на мен остава частта с подготовката на матрицата примерно.

И така - аз съм жив пример как от човек мразещ математика се превърнах в човек обичащ математиката, след като разбрах къде и как се използват методите й в програмирането и физиката.

Така че дерзай!

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 174f3b3277
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   Номер 6

Аз съм Узунов.

Виж, може и да си прав. Но много хора са научили на математика едновременно с това, когато са се учили да програмират. Това е. Чрез практиката.

Иначе сега да се засипят с 6 висши математики и да се стресираш няма да научиш нищо.

Е, не че примерно Линус Торвалдс, човека написал първото успешно Линукс ядро не е учил в университет - учил е... но все пак... живота показва, че човек се учи най-добре с практиката, а не със зубренето и засипването с 5 тона книги излишна литература.

ПРАКТИКАТА БРАТЯ! Това му е майката. Естествено, че ако искате да станете хирурзи, ракетни физици, химици и тн. си трябва академично образование. Но за компютрите - НЕ! Може и само ако ти е страст. То тогава е най-добре!

Който каквото иска да ми говори... практиката си доказва. Има толкова хора, които не знаят къде се намира университета в града им (както е лафа) и пак са специалисти в ИТ сферата, защото им е било страст от малки, или просто ги кефи да се занимават с компютри.

Моля, стига с тези скапани рамки, които налага университета. Не знам какви са тези професори по програмиране, но програмирането е ЯКО практика и това е. Всеки ден сблъскване и решаване на проблеми!

Поздрави, Узунов

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: adaa6c0bec
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Изгледай няколко видеа на SoftUni, Telerik или някой друг и виж дали схващаш. При тях почти няма математика, но пак си трябва логика. В университета математиката ще доста повече.

 
  ...

...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 0d93c150a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Абсолютно е възможно. Записваш специалност Информационни технологии в съдебната и изпълнителната власт във ВТУ "св. св. Кирил и Методий".

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: e5cb4aa692
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Специалност "Бизнес информатика" в СА "Д. А. Ценов" - Свищов. Там програмирането не е толкова силно застъпено, така че няма да имаш проблеми! Затова пък има някои сложни икономически дисциплини в 1-ви и 2-ри курс, които може и да ти създадат неприятности...
Не се заблуждавай от името на специалността - професионалното направление НЕ е икономика! Така че, ако ти трябва диплома по професионално направление информатиката и информационни технологии, мисля че това е добър вариант. Отделно, че покрай програмирането, ще научиш и полезни неща по икономика.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 37a11caf9d
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

13.   По - добре Телерик от Софуни, защото клипчетата на софтуни напоследък са все с един, който не може да говори (дори на живо често не му се разбира). Той има проблем с "р" и "л". А и не се застарал да си оправи нито микрофон, нито ораторските способности. Това като допълнение на

"Изгледай няколко видеа на SoftUni, Telerik или някой друг и виж дали схващаш. "

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker