Английска филология - заслужава ли си? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121359)
 Любов и изневяра (29750)
 Секс и интимност (14382)
 Тинейджърски (21904)
 Семейство (6482)
 Здраве (9609)
 Спорт и красота (4704)
 На работното място (3186)
 Образование (7309)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18570)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Английска филология - заслужава ли си?
преди: 9 години, 2 месеца, прочетена 2860 пъти
Здравейте на всички. Момче съм на 17 години, и тъй като догодина завършвам - е време вече и да се ориентирам какво да продължа да уча. Но имам два основни проблема: не мога да преценя какво да уча и нямам идея КЪДЕ.

Първо искам да кажа, че владея английски език на доста високо ниво (имам сертификат по Европейска квалификационна рамка, нива A1, A2, B1 и B2). Като език ми е доста интересен и харесвам да се занимавам с него и да продължа да го усъвършенствам. Преди няколко месеца започнах да изучавам и испански език. Като цяло мога да кажа, че обичам да изучавам и да се занимавам с езици.
Но... ако кандидатствам английска филология, после няма да имам много възможности за реализация и добре платени професии... например с англ. ф. ще мога да съм учител и преводач, но на мен професия учител не ми допада, а професията преводач не мисля, че е толкова доходоносна. Дали си заслужава...?

Друго, с което ми е интересно да се занимавам, това са компютърните науки... винаги добро заплащане и т. н., НО се изисква математика. По принцип не съм толкова скаран с математиката (имам предимно 6-ци в училище, но с доста големи мъки... ), просто като цяло не ми харесва математиката и ми е трудна. Ако запиша компютри, не знам дали ще успея да се справя с нея...

И третата ми опция, макар и с най-малки шансове да я избера, това е химия/фармация, химия/английски. Какво да кажа... химията като цяло ми е интересен предмет, макар и сложен. Доколкото съм запознат тя също предлага доста доходоносни професии, но проблемът ми е, че не знам дали ще успея да се справя, както посочих по-горе за математиката.

Вторият ми основен проблем е, че не мога да преценя КЪДЕ да уча. Изключително силно ми се иска да продължа в чужбина, тъй като университетите там са далеч по-престижни от нашите. Проблемът е, че семейството ми сега се намира в малко трудно положение и нямаме достатъчно средства. За момента съм се насочил към университета в Палма де Майорка (Universitat de les Illes Balears) и имам огромно желание да продължа там, но... но.
За българските университети признавам единствено Софийски "Кл. Охридски", Софтуерен Университет и може би Американския.

Ако следвам в България, то къде би било най-добре да продължа? (софийски и благоевградски район) Като цяло какво ви е мнението за българските университети?
Какво бихте споделили за университетите в чужбина?
И... какво ме бихте посъветвали относно това какво да продължа?
Много ще съм благодарен на всеки, споделил мнението си : )

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 2 месеца
hash: b06d959672
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   НЕ!

Но ако ти харесва го запиши.

С английски вече не става това, което беше преди години. Пазарът на труда е претрупан с английски филолози и цената на услугите на този език ще пада, защото хората, които могат да предложат услуги в тази област са много.

Да не говорим, че докато завършиш ще са се дипломирали една камара хора, които ще са ти конкуренция. А и някои ще се конкурират с тебе преди да завършиш.

Ако човек иска да прави стабилни пари от езици не само в България, а и по света като цяло - в момента най-перспективния и с 98 процентова реализация е китайският език. В България хората, които могат да предложат услуги с китайски език са стотици пъти по малко от тези с Английски, Френски, Немски, Испански и езиците на развитите държави от Европа и следователно услугите, които могат да предложат хората с китайски език са доста високоплатени, защото конкуренцията е малка.

В Пловдивския университет всяка година приемат само около 10 човека с китайски (така съм чувал от момиче, което учи този език).

На всички ни е ясно какво имам в предвид. Вижда се и света на къде отива. С китайски няма да извършваш само преводаческа дейност, може и на друга работа свързана с езика да отидеш :).

Който каже, че Английският е перспективен означава, че мисли остаряло и и*иотски, защото вече и децата в 4 клас знаят Английски. Широкоразпространен е и ако ми трябва превод на нещо за една почерпка съседа Пенчо ще ми преведе каквото ми трябва - не се смейте, сериозен съм :).

Това е от мен. Надявам се да не съм обидил никого.

Поздрави, Узунов

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 9187e95412
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

2.   аз съм завършила до С1. според мен няма смисъл, по едно време английския беше много търсен, и точно за това вече почти всеки го знае и почва да угасва малко по малко, в момента се кодират азиатските езици и до няколко години ще навлязат те.

Ж20

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: dd8d662cf5
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

3.   Естествено, че в СУ е най-добре. Кой каквото ще да ти разправя - това е университет с над 140-годишна история и традиции, с преподаватели и учени на и над световно ниво!
Със софтуерното университетче на Наков изобщо не се занимавай - можеш да минеш през него евентуално след като завършиш СУ. Какво можеш да научиш за година - година и половина ако ги нямаш основите? Произвеждат коне с капаци - дот-нет програмистчета набързо, които издъхват в момента, в който проблемът се отклони съвсем малко от стандартната тематика. Налъгват ги, че ги очаква бляскаво бъдеще и високи заплати, едва ли не осигурена работа и в най-добрия случай свършват като крепостни селяни на местните поделения на VMware, Microsoft или HP...
Според мен истинският IT-специалист трябва да разбира и постоянно да следи развитието на ВСИЧКИ технологии, като в практиката си прилага най-подходящите от тях за конкретната задача.
"Бързай бавно!" е казал народът, и още: "Който много бърза го прави 2 пъти!". Не случайно медиците учат 7 и повече години. Не се подлъгвай с глупости.

За Америкнаския нищо не мога да ти кажа, но като гледам какво и най-вече как американците вършат в световен мащаб - по-скоро не. Излъскано е, "престижно" е, но отвътре е без съдържание и стойност. През всичките по-кратки или по-дълги периоди, докато съм бил в US никога не ме е напускало чувството, че всичко е надуто, фалшиво, обвивка без съдържание, че всичко е за пари и всеки се интересува от тебе и от работата, която уж ще вършите заедно, само докато ти ги вземе. Да не говорим с какво са пълни храните, лекарствата им и т.н. Можеш да гледаш този клип, където, защо ли се изненадвам, всичко се оказа 1:1 с действителността, потвърдено от познати, живеещи за постоянно там:
https://www.youtube.com/watch?v=o_l4Ab5FRwM

Моят съвет е да се ориентираш към Европа - в момента има недостиг на около 30 000 IT-специалиста, в Германия и навсякъде.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 2 месеца
hash: dc5e30aa11
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Бакалавър Английска филология и една хубава магистратура (примерно връзки с обществеността/международни отношения...) отваря много врати. Най-малкото с филологията можеш да работиш като учител по английски или преводач.
Но сега има много, много филолози. Затова е важна и магистратурата ти.

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: ff4a8eed4d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Здравей,
С изпит по английски можеш да кандидатстваш и за Арабистика. Арабският език се говори в много държави. Специалността е трудна, но мисля че си заслужава да се учи.

 
  ...


...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: f16ac14000
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   http://www.studyabroad.bg/finance-menu/113-холандия-финансира-български-студенти,-чиито-родители-са-с-доход-под-90-хиляди-лева-годишно

 
  ... горе^
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 210af0721b
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Не съм чела горните коментари, видях само че номер 1 споменава нещо за перспективния китайски и аз го подкрепям с две ръце!!
Колкото до английската филология... не че е лоша, все пак навсякъде почти изискват като минимален език поне средно ниво на английския и от тази гледна точка няма да имаш проблем. Преводаческата професия не е нискодоходна, не знам кой те е излъгал. Доходна е колкото си го направиш. При все това при един устен превод цените вървят от минимум 60лв на час. Да не говорим за конферентния превод... там са луди пари, ако те бива наистина(!!! ) много и ако си с психиката на ниво. Но трябва да си създадеш име и наистина да те бива в това което правиш. Посредствеността не се толерира.
Според мен няма да сбъркаш ако запишеш лингвистика(щом езиците те влечат), по този начин ще владееш анг. и още един език. Успех. Във всеки случай нито един език не е на загуба, щом го владееш!!!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker