Учител по английски език - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121343)
 Любов и изневяра (29747)
 Секс и интимност (14381)
 Тинейджърски (21903)
 Семейство (6479)
 Здраве (9609)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3186)
 Образование (7308)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18564)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Учител по английски език
преди: 8 години, 8 месеца, прочетена 8753 пъти
Здравейте! Имам няколко въпроса, на които бих желала да бъде отговорено по прост и директен начин.
Искам да стана учител по английски език в гимназия.
Та, въпросите ми са :
- Само английска филология ли трябва и мога да завърша, за да стана учител?
- Какво всъщност изучава английската филология?
- Къде е най-добре да се учи (в кой университет)?
- Какво ниво на езика ми трябва, за да бъда приета в университет, където се преподава АФ (ниво B2, C1?? )
- Кой сертификат би ми свършил най-голяма работа?
- Има ли значение къде си завършил, за да си намериш работа по специалността?


Просто имам нужда някой кратко, просто и ясно да ми обясни всичко, за което питам. Надявам се модераторите да публикуват "историята" ми, защото наистина трябва да знам.
И моля без коментари от сорта на "Защо ще ставаш учител? Това е толкова неуважавана професия" и т. н. Изборът си е мой и вече съм го направила, само ми трябва някой който просто и ясно да ми каже.. буквално какво да правя.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 8 месеца
hash: fb484c93af
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   Конкретно по въпросите

- Само английска филология ли трябва и мога да завърша, за да стана учител?
За гимназия да, но до 8. клас може и с Педагогика с английски - обикновено има още един или два предмета, които тогава можеш да преподаваш наред с английския език.

- Какво всъщност изучава английската филология?
Филологията е наука, която съчетава изучаването на езика (научна област лингвистика) и литературата (научна област литературознание), а английската филология изучава лингвистиката и литературата на англоезичните народи.

- Къде е най-добре да се учи (в кой университет)?
В СУ е най-добре да се учат всякакви филологии, но и ПУ и Велико Търново са ОК. Не учи в Югозападния например и навсякъде, където приемат куцо и сакато - нищо няма да научиш.

- Какво ниво на езика ми трябва, за да бъда приета в университет, където се преподава АФ (ниво B2, C1?? )

B1-B2 е достатачно - тоест добре защитено B1, а целта ти е да достигнеш C1-C2 и най-вече да усвоиш спецификата на науката. Много хора знаем например езици на ниво „майчин“ (С2), но не сме филолози. И ти знаеш български език на С2, но не си български филолог - филологията е много повече от знаене на език на определено ниво и още - има филологии по рядко изучавани езици, в които не се изисква никакво ниво на език и пак достигаш накрая C2 - не това е определящото. При английски, немски, испански и така нататък просто има хора, които са учили в гимназия и затова се иска някакво ниво, но не по-високо от изучаваното до 12. клас.

- Кой сертификат би ми свършил най-голяма работа?
Не ти трябва сертификат, за да учиш филология, а да имаш 12. клас образование матури и да издържиш приемния изпит в съответния университет. (ако има такива)

- Има ли значение къде си завършил, за да си намериш работа по специалността?
За учител не толкова, там гледат диплома да имаш Магистър и какви връзки имаш, но за всичко останало с изискват умения, които ще имаш само ако си учил в добър университет - СУ например за филологиите специално. После са Велико Търново, ПУ и останалите вече се нижат докато се стигне до Шуменския и Пернишки, с които определено също можеш да станеш учител ако имаш връзки.

Успех

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: ab71a96887
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Номер 1 - за първи път я чувам тази специалност Педагогика с Английски. Къде я има? Да не става въпрос за НУПЧЕ?

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: ab71a96887
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   Едва ли в филологията приемат хора с Б1-Б2 ниво. До колкото знам, там за там трябва да го владееш на C1.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: fb484c93af
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Номер 2 - В ПУ има Педагогика с английски и ти си избираш още един или два предмета например. Всички учители до 8. клас са завършили Педагогика и съответния предмет, който преподават. Мисля, че във всички университети, в които има Педагогика има и Педагогика с английски - ти записваш Педагогика със съответния профил и предмети, които ще преподаваш като често дори са 2-3!

Номер 3 - глупости говориш. До 12. клас дори в езиковите гимназии се стига до B2 най-много, а който си е дал зор да се занимава на частни и СИП, ЗИП е при C1, но тези хора не учат филология, а отиват направо в чужбина. В2 вече е напреднали! Ако РЕАЛНО го покриваш, няма начин да не влезнеш филология и не само. Лошото е, че много хора учат за оценки в училище или преписват и на хартия имат големи знания, но реално нямат.
Дори за да учиш в чужбина искат B2. С1 е вече за много напреднали, а С2 е майчин - прави си сметката. Повечето хора СЛЕД филология са на С1, а ако запишеш някаква рядка филология (не английски, немски, руски, испански, френски) се влиза само с тест по езикова култура по български и се почва от Азбуката.
Единствено ако запишете Лингвистика ще останете разочаровани, защото няма да научите език. Учи се само граматика, устройство на много езици - езикът като обект на изследване едва ли не, но нито ставате за преподаватели, нито за преводачи и това е за хора с екстремен интерес към науката Лингвистика, но не и за хора, които искат да знаят добре езици.

За учители до 8. клас - просто запишете една Педагогика с английски и още един език, а ако сте хитри запишете Педагогика с английски български или математика, защото ще имате много добър хорариум. В самия университет ви се дават възможности дори да надслагвате неща като Музика и Физическо - направете го - има глад и за такива учители. Учителите ВИНАГИ са били платени по хорариум (брой часове) вече зависи колко ученици имат в училище. Вие ако си хванете добър хорариум и правите СИП, ЗИП следобяд, а може би още в 1 училище водите английски (има глад), ще си докарвате много добра заплата. Не искам да ви зарибявам, но моят учител по езиците още навремето взимаше 1100 лв от училището (2001 г) и така си беше направил часовете, че в съседното училище преподаваше също и да - много работа, 8-10 часа на ден имаше, но после двойна заплата и имаш осигуровки, а вечер даваше курсове по езика за възрастни като си беше наел стаи в училището. Виждала съм го как си ходеше и си пляскаше от кеф като събере парите след такива курсове -всичко кеш, нето. Взимаше от човек 10 лв. за 90 минути курс. Вътре до 10 човека - смятайте на ден какви пари смъкваше, отделно си осигурен в училището и там имаш часове до пръсване, а работата не е трудна - материалът е лесен, децата в гимназиите внимават и работят добре.. Дори не ви трябва да си цапате лапите с частни уроци на ученици - пускате курс за възрастни и имате работа на спукване, НО трябва да сте много добри не само в езика, но и като преподавател. Език всеки може да научи, но да преподаваш е изкуство.
Беше филолог моят учител, между другото и имаше много добро име, което му позволяваше на 30 години да изкарва повече от премиера...като учител.
При филологията имате предимството, че можете да работите в гимназии, където часовете по езици са много повече, можете да превеждате и можете да работите като преподаватели в университетите, а и да давате уроци за възрастни - който знае английски, немски добре не е умрял от глад у нас.
Педагогиката също не е за изхвърляне - много по-лесно е, а и ако ви интересува още нещо, ще можете и него да преподавате. Особено за жена е интересно - работите с малките, имате следобяд свободно време за своите си деца, имате огромни ваканции и отпуска отгоре!.
Всичко зависи от вас - просто бъдете добри и ще имате часове в повече от едно училище. Всички училища се борят за добри учители, защото се конкурират едно с друго.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 0fd1056d63
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Нима можеш да работиш на 2 държавни места?? Тоест можеш да работиш в едно държавно даскало и едновременно в друго? !

 
  ...


...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: aa5ea11150
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Пълни глупости, в нашата гимназия стигнахме до ниво C1-C2. С B1 в университет не се влиза, това ниво дава само базови познания за това как да се оправиш да си купиш млечни продукти в магазина например. Ако искаш да водиш смислени разговори, B1 и B2 не са достатъчни.
Колкото до университетите - не мисля, че има особена разлика вече. СУ единствено дава повече самочувствие, но наблюденията ми над близки, които учат там, са, че нивото е много ниско вече. Нека авторът избере къде му е по-финансово изгодно да учи, напр. ако в неговия град има университет. Дипломата от СУ и да я покаже на директора на училището, той няма да се впечатли, защото при конкурси не се гледа от кой университет ти е дипломата, а какъв ти е успехът.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: fb484c93af
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   н 6, вие на думи и кухи сертификати във вашето училище може и D ниво да стигате, но реално матурите са на ниво B1 и съответно B2, a изпитът за влизане в университетите е пак до b2, защото не е насочен дори към хората с езикова гимназия, а по принцип към всички хора със средно образование. Аз говоря за РЕАЛНИ нива, не за това, което сте минали учено-недоучено в училище, разбрано-недоразбрано. Ако след езикова дори имаш едно B2 си щастливец. Повечето не можете да изкарате елементарния TOEFL тест без допълнителн частни уроци за хиляди (ето още хляб за учителите!) и само с училището сте за една матура и толкоз, но филологията не е само за хора след езикова - напротив, който след езикова не знае език и търси филология сам си е виновен. След езикова се учи друго, защото език знаеш
Самите филолози накрая излизат с C1-C2 и в чужбина дори да започнеш да учиш ти стига B2, но реално покрито, а после защитаваш C1. Нивото за пазаруване и елементарен живот се нарича A2.
За СУ пак не си прав- май гроздето е кисело. Не сме приети май?
Преподавателите от СУ пишат учебници и речници и 100% почти са в БАН, но виж - нивото било паднало. Ами то си зависи от теб - ако твоите познати не учат, и в Лондон да ги пратиш пак няма да научат и не ти е виновен СУ ако не си добър студент. Специално за хуманитарните специалности СУ си остава Адрес номер 1 у нас и само завистливите могат да твърдят, че не е така.
При конкурси за работа в училище се гледа всичко и най-вече връзките, а със СУ можеш да работиш и в частни институти по езици и училища. Има хора с дипломи от Югозападния иначе, но това са хора с връзки. Който няма чичо владика нека заложи на добър университет и познания. С калпаво образование само с връзки в някое провинциално училище.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: fb484c93af
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   н 5 - Като учител можеш да работиш на хонорар и да си работиш в повече от 1 училище дори на частно съвсем законно. Ти не си държавен служител като полицаи, депутати, пожарникарни и военни и нямаш тези привилегии и съответно и ограничения. В края на годината поддаваш даначна декларация за своите хонорари. Можеш да работиш дори в детски градини и в частни институти за езици. По езиците, музика, рисуване винаги са били „летящи“ учителите, защото няма хорариум до 8. клас, но на теб не ти е направило впечатление, че госпожата по английски в 4. клас бърза да си събере нещата, за да гони рейса :)
По Музика и Рисуване стигат до 3 училища дори или гледат да станат директори или заместник директори за повечко парички, но като учител по английски с филология най-много си заслужава вечер или следобяд да правиш курсове за възрастни или кандидат-студентски, или за хората, които гонят сертификати- хем няма да те обвинят в това, че правиш частни уроци сред ученици като вид корупция. Ако си пиш можеш да правиш СИП, ЗИП, които са добре платени и дори безплатни консултации за учители, защото с тях си правиш име на супер добър специалист и социален човек, с което си пълниш курсовете с възрастни вечер.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 47f5535c86
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Отговаря ти човек, който върви по същия път, но съдейки по написаното от теб, авторке, - аз съм с няколко (но съществени! ) крачки по-близо до целта.

- Само английска филология ли трябва и мога да завърша, за да стана учител? - Не точно; трябва ти задължително и педагогическа правоспособност. Аз, например, бакалавър записах и завърших (почти, имам само държавни изпити_ българска филология, но не записах с нея модул педагогика, а журналистика. Така сега, за да стана учител по АЕ при мен си е задължителен магистърът, за да придобия и педагогическа квлаификация.
- Какво всъщност изучава английската филология? - Каквото и българската, каквото и всяка друга филология - науката за езика, морфология, синтаксис, правопис, пунктуации, граматика като цяло; но и също така английска литература.
- Къде е най-добре да се учи (в кой университет)? - Аз съм на кантар между ВТУ и СУ, не мога с точност да ти кажа кой е по-добрият вариант.
- Какво ниво на езика ми трябва, за да бъда приета в университет, където се преподава АФ (ниво B2, C1?? ) - Предполагаемо е да се сетиш, че ти трябва читаво Ц1 (Ц2 се изисква САМО И ЕДИНСТВЕНО за уители - т. е. практикуващи такива; след завършване ти придобиваш такова ниво).
- Кой сертификат би ми свършил най-голяма работа? - Не ти е нужен, трябва ти завършен 12 клас минимум. Това за бакалавър. И съответно - можеш да си запишеш АФ след бакалавър (какъвто и да е той) за магистър.
- Има ли значение къде си завършил, за да си намериш работа по специалността? - Не, който ти каже обратното, значи е глупак. В днешно време би трябвало да знаеш, че учители се търсят навсякъде. ОСОБЕНО по езиците.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: ab71a96887
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Вие от къде знаете, че за филологията ти стига B2 вместо C1? Учите ли филология? Питам, защото преди време пуснах такава тема, и написах, че нивото ми на английски е б1-б2 и искам да уча Английска филология, и някои ми казаха, че нивото ми е прекалено ниско за там. Мисля, че нивото трябва да е поне B2 за тази специалност.

 
  ...

...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 47f5535c86
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   До коментар 10 (предполагам, че си авторката) - колкото по-високо ти е нивото на английския, толкова повече ти се увеличава шансът да те приемат. Но наистина - Б1-Б2 са средни нива (да не кажа и малко под средното). Това са ежедневни/разговорни/битови нива на владеене на езика. Все пак желанията ти са да ставаш учител - по пътя на логиката просто Б1 и Б2 не вършат работа, нали все пак ще преподаваш английска граматика и т. н.? :)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker