Магистратура-финанси или счетоводство - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121550)
 Любов и изневяра (29808)
 Секс и интимност (14407)
 Тинейджърски (21917)
 Семейство (6488)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3194)
 Образование (7319)
 В чужбина (1659)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18615)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Магистратура-финанси или счетоводство
преди: 8 години, 8 месеца, прочетена 3207 пъти
Здравейте, предстои ми избор между две специалности финансов мениджмънт или счетоводство и анализ в, , ПУ, , но не мога да реша коя да избера.. Колебанията ми идват от това, че счетоводството не го разбирам и знам, че преподавателя къса адски много хора понеже ми е преподавал в бакалавърската програма и имам сериозни наблюдения върху начина му на преподаване, отношение и т. н... Но от друга страна си мисля, че чрез счетоводството има по голяма реализация и по-високи доходи... За финансите мога да кажа, че са ми интересни и разбираеми, но пък за там трябва отлично владеене на езици(ако работата е в банка)..

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 8 месеца
hash: e33d2da922
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Първо ти откъде реши, че със счетоводство се печелило добре? Напритив - бъкано е със счетоводители, защото и среднистите могат да го работят това (аз самата имам такава диплома за счетоводител III степен и мога всичко без годишен фин. отчет... да подписвам - реално среднисти вършат работата и има 1 собственик на счетоводната къща с магистър си подписва - защо да ти плаща 2 бона на теб заплата като плаща 600 лв. на пчеличките си?).
Счетоводителите са зле платени и винаги е било така - затова и не го работя, а си плащам за счетоводно обслужване едни 500 лв. НА ГОДИНА и то за магистър счетоводител. Представяш си колко „добре“ е платено и става дума не за Магистър от ПУ, а от ВИНС - действително разбиращ от своята професия човек. Живеят с жена му в панелно жилище под наем от 70 кв. м. - и двамата счетоводителчета и то добри и ангажирани.
При финансите положението е сходно, освен ако не разбираш от занаята си.
Ти обаче ми се струва че не си нито за финанси, нито за счетоводство и за Икономика ама въобще. Икономика без поне английски на b2 ниво не се учи за начало, защото не можеш да четеш основните учебници по обща теория - елементарните дори с две думи, не можеш да четеш и IFRS (европейските стандарти по счетоводство), не можеш да четеш бюлетини, дори един бюлетин на Блумберг не можеш да разбереш, а отгоре на това договори и всичко е на английски, не можеш да четеш case studies и така да се учиш от добрите практики . Без елементарен английски икономика не можеш първо да учиш - то е като сляп човек да учи да рисува. 100% от научната литература не само по Икономика днес излиза на английски език - ти си научил за 20 изпитчета в ПУ и какво? Какво можеш реално?

Затова и нашите икономисти не са ценени никъде, включително у нас. Моя приятелка с Отличие по финанси и то не от ВИНС работи като камериерка, но тя не знае английски на никакво ниво, нито имаше интерес към специалността, а учи само за оценка и заради родителите си и освен студентски живот разни тоги при връчване на двете ѝ дипломи нищо не ѝ остана от тези 5-6 години учене.

Сега е шансът ти с две думи да запишеш нещо, от което ще разбираш или да почнеш работа и да трупаш стаж, защото и сам казваш - от счетоводство не разбираш (преподавателят бил виновен - лого), от финанси не разбираш, езици не знаеш - ами ти ще се събудиш на 27 с Магистър от... нещо, което нито можеш да работиш, нито знаеш да работиш, нито разбираш от него - с извинение, но ти си губиш напълно времето и парите на вашите в момента. Представяш ли си да отидеш на зъболекар и да ти каже „Не разбирам от пломби“ или при лекар и да ти каже „О, споко - преподавателят ми по съдова хирургия беше калпав, но пък затова имаме упойки“.

Така е и при теб - ти кой очакваш да ти плати тлъста заплата, за да вършиш нещо, от което нито разбираш, нито имаш интерес, нито имаш способности и желание да четеш допълнотелно? Преподавателите в ПУ били калпави - ами защо искаш там да учиш Магистър там при тези калпави преподаватели? - вдигни си малко д-то и отиди в друг университет например или нищо лошо - започни работа, за да видиш какво те интересува, в какво си добър.

Между финанси и счетоводство иначе финансите са в пъти по-трудната наука - много математика, много учене и много анализ. При Счетоводството можеш да минеш и със зубрене, а и щетите са по-малки, които можеш да нанесеш - има си програми, които предварително ще ти хващат грешките, не ти трябва и език ако не работиш интернационално, не ти трябва да четеш международна и актуална литаратура - цъкаш си по цял ден ордърчетата и програмата плюе, имаш в края на отчетната година малко повече работа, но ако си хитър по-рано ще си си направил отчетите, за да не се редиш по опашки като се срине системата на НАП и ТР и толкоз - фасулска работа и затова и зле платена, а бъдещето е дори да станат тези неща автоматични - тоест ти 40 г. трябва да работиш до пенсия, но можеш да се окажеш без работа след 10 - 15 годинки най-късно
Затова моята препоръка е да се махнеш от мама и тати в Пловдив, да си вдигнеш чукалата и да се хванеш на работа в София да кажем - виж какво ти е интересно, какво търсят работодателите, влезни в среда на други студенти и запиши нещо, което ще учиш с интерес и има реализация. Икономическото образование винаги ще ти е плюс, но не е достатачно, а ако не е покрито със способности е равностойно на гола диплома за тоалетна хартия

Например хвани вместо 1-2 години да търкаш чиновете при калпави преподаватели да научиш английски - това повече ще ти помогне в работа и живот, а паралелно можеш и да работиш и трупаш стаж и след това да запишеш задочно магистратура като толкова имаш мерак, но нещо, в което си добър и моля - НЕикономическа специалност, след като това не те вълнува, интересува и така нататък.
Освен това хвани и отвори която и да е страница, вестник с обяви за работа - никъде не се търси Магистър еди какво си, а ВИСШЕ ЕЗИК (английски, втори западен предимство) 3-5 ГОДИНИ СТАЖ
Ти с Магистърска диплома в джоба ще си там, където си днес - висше БЕЗ език и БЕЗ стаж. Така се създава армията от безработни млади хора и ако не искаш да си част от нея, не върви със стадото (овце), защото ще свършиш като тях!
Не ме разбирай грешно - не за всичко ти трябва английски, но като икономист не можеш без поне на работно ниво (освен като „пчеличка“ в някоя счетоводна къща за 600 лв. заплатка).
Така че мисли сега какви ще ги надробиш, за да не плачеш утре с две дипломи и без работа и перспектива

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 90ffe5e4d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Първото звучи по-тарикатско

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: e33d2da922
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Мили учили-недоучили икономисти, кандидат-икономсити заради тлъсти заплати и постове, поспрете се и се замислете за своята обществена роля и отговорност. Лекарят отговаря за един човешки живот при всяко свое решение и всяка грешка е лична трагедия, но без особено значение за обществото. Вие отговаряте за цели компании, цели банки, цели икономики и едно ваше решение може да завлече не само компанията и данакоплатеца с милиарди, но и да остави на улицата хиляди работници, с което да срине цели общества и да станете индиректно причина за хиляди смърти заради лош живот, недохранване, безработица.

Един от най-големите проблеми у нас е калпавият мениджърски персонал, който взима също толкова калпави решения и не оправдава доверието на инвеститори и работници - дори мами, лъже, мисли престъпни схеми за ДДС и тормози работника с глупавите си грешки, които водят до ниски заплати и безработица. Затова преди да се поблазните по високите заплати и постове (с връзки и без) се замислете дали ставате за тази работа, дали имате „топки“ да взимате важни решения и дали можете да отговаряте за десетки, стотици и дори хиляди, а като фин. министър и за милиони човешки съдби, смъртността в държавата ако щете, защото нещата които ги учите от дебелите книги не са абстрактни, претупване за една оценка, а утре ще ви трябват да вземете решения за милиони и милиарди, така че като го карате по през пръсти вие не само за една трагедия сте виновни после, а за стотици и хиляди човешки съдби.

През 1997 г. заради алчност например и липса на елементарни икономически познания у управляващите се стигна до там деца да замръзват в домовете за сираци и цялото население да гладува или да се самозадоволява с продукти от село. Трагичното е, че заради интересите на десетина кредитни милионери и заради глупостта (некомпетентността) на още толкова десетина човека се стигна до там, че смъртността в страната да се качи до огромни размери, а 9 от 10 деца да бъдат абортирани - с две думи хирургът убива 1 човек по невнимание, вие можете с вашето незнание и безхаберие (дори без криминална енергия) да убиете десетки хиляди. БДЖ е съвременен проблем и пак не толкова заради нечестност, колкото заради калпав мениджмънт се стига до там, че хиляди семейства да останат без хляб и милиони българи да нямат достъпен екологичен транспорт и да се трепим по пътищата отгоре на всичко - ето пак пример как 10 калпави учили-недоучили „икономисти“ с връзки косвено убиват стотици хора с калпавите си решения от незнание, мързел и некомпетентност.

С две думи - внимавайте какви „специалисти“ излизате, защото можете да предизвикате огромни щети на фирмата, обществото и държавата и така както не искате утре хирургът ви нарочно да е учил при калпав професор в калпав университет, за да му дадат калпавата диплома, за да ръчка по вас, така и вие гледайте много добре къде и какво ще учите, самообразовайте се ако трябва допълнително, четете на ден по 10 статии от научните списания, гледайте нон стоп икономически предавания по различни медии, за да сте в информирани, не утре двама престъпника да могат да ви извъртят и да унищожите работното място на стотици хора, защото сте неспособни и не четете, нямали интерес и тем подобни! Затова и настръхвам като чета истории като тази на Автора - не разбирал от счетоводство, не знаел английски, математика сигурно също не го влече - ами ти, Джанъм, що за икономист си? Как утре ще можеш да различиш истината от лъжата, елементарни числа, преди да изядеш хляба на работещите къртовски хора?

Всеки висшист като цяло има огромна отговорност за хората, които са ни гласували доверие да взимаме решения. Така както инженерът носи отговорност за калпавите машини, които прави, така и да учиш Икономика не е само да печатаме едни дипломи с гръмки названия и още по-гръмки претенции за пачки и постове, а е огромно обществено призвание да го работиш това - еднакво и към инвеститори, и към служители, а в обществената администрация работите за данакоплатеца и с това можете да навредите на милиони ако сте некомпетентни и без да преувеличавам - да станете индиректно причина за хиляди смъртни случаи като не си съберете данъците, сринете икономиката с глупостта си и сринете с това здравеопазване, социална и пенсионна система - затова всеки калпав лекар е заплаха за личността, а калпавият икономист е обществено зло и заплаха и вие решавате дали с виши-ваши, джиджи-биджи следване и диплома-тоалетна хартия сте готови за обществените задачи, които ви предстоят (не само за тлъстата заплата, за която претендирате). Не случайно мениджърите са най-добре платените хора в цял свят, а вие искате да управлявате (да сте мениджъри), учейки каквато и да е Икономическа специалност, а после пишете „не разбирам“. Ами вие сте за затвора след 10 години бе хора!

Един финансист например, който не може да прецени(сметне, анализира) кредитния риск е вредител номер 1 - съсипваш съдбата на своя клиент и на работниците му или се подписваш нехайно и мързеливо докато собственикът на банката не източи спестяванията на хората - затвор и то какъв заслужават такива колеги, но още по-крайно ще отида - да не даваш кредити на хора с читави намерения, обезпечение и идеи е също толкова безотговорно и задушаваш икономиката като цяло - причиняваш обществена вреда, защото предотвратяваш създаването на нови работни места, а с това и на по-добър живот за съгражданите си.

***

С две думи - мислете много добре какво учите и какви задачи ви предстоят, защото не само до затвор можете да стигнете от незнание, наивност, некомпетентност от мързел като икономист (независимо в каква област), но и отговаряте за надеждите на много хора за по-добър живот и ги разбивате ако сте калпави в това, което сте учили и работите.
Ученето за оценка не е достатачно.
Така както искате вашият лекар да е топ и да знае най-новите неща, да познава най-новите медикаменти и методи за лечение, така и вие трябва във всеки един момент да сте топ в това, което вършите, а без английски и математика при Икономиста е като сляп да кара кола.

Това се отнася за всички професии - строителят трябва да знае как да ви построи къщата, за да не падне утре, учителят си има своите задачи и така нататък, но Икономистите, Юристите и Политиците имаме потенциала да пречиним най-много добрини на хората, но и най-много поразии и не можем да си позволим изрази като „не разбирам“ - като не разбираш сядаш и учиш до дупка докато ти „светне“ - няма да дойде професора да ти налее знанието с фуния и като не можеш - не е за теб просто!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 083d67d04f
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Номер 1 и 2 много думи, нищо съществено... И не съм казала, че не знам език, а че трябва езицИ на Отлично ниво! Благодаря все пак за отделеното време!

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 92d5b57571
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Като финансист и счетоводител ти казвам, че номер 1 и номер 3, които са един и същи човек (хаш) много глупости е написал. Даже по ферманите, които е писал, ми се струва, че е онази дама с мъжа швед или там норвежец беше, дето живеела в България заради ниските данъци.

Тя така обича да се изквъква под всяка тема с по няколко фермана. А това, че едва ли не всяка грешка на финансиста се оказва пагубна за икономиката и коства млрд е, меко казано, смешно.

В едно от темите я покритикуваха и сега се е озлобила да се доказва още повече.

 
  ...


...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: d925e35ffc
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

6.   №3, същото е и с програмистите!
И как никой така и не разбра, че на България най-големият ѝ проблем е, че НЯМА ПРОИЗВОДСТВО!
Нито икономисти, нито счетоводители, нито програмисти липсват...

 
  ... горе^
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 083d67d04f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Номер 5 очаквам да споделиш твоя съвет коя специалност да избера

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 90ffe5e4d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   5, не това е жената. Тази май е завършила в Германия и сега на всеки пост свързан с икономика дава мнение.
1во - трябва да знаеш Английски, за да четеш икономика.
2ро - не може да си завършил в България и да разбираш от икономика, трябва да си завършил в чужбина.
3то - Ако не си завършил в чужбина, по-добре работи.
4то - няма смисъл да завършваш икономика в България
Около това и се въртят постовете. За какво му е на успял човек да пише в такива сайтове? ! Да предпази младите от грешки сигурно

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 7e2dfb3dd1
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   8, аз съм 5. Според избери финансите. Аз примерно по професия съм финансист, но съм ги работил и двете. В смисъл ако си финансист не е проблем да се работят и двете, но ако си счетоводител е малко по-трудно - от сферата на финансите най-много да станеш "Специалист банкови операции". От опит знам, че много мои колеги финансисти са работили и работят като счетоводители, вкл. икато главни такива, но обратното не се среща често, а и да се среща, е само на най-ниските нива. ОСобено ако бакалавъра ти е счетоводството, определено избреи финанси.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 083d67d04f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   Номер 10, не трябва ли да имаш диплома по сметоводство за да работиш счетоводител? ! Как така и с финанси да може счетоводство? !

 
  ...

...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: e33d2da922
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   н 11, може да работят като счетоводители ако са държали държавни изпити по това, а като Главен счетовотител трябва да си магистър дори по Счетоводство. Може би има в предвид н. 10, че хората работят КАТО счетоводители - тоест изпълняват такива задачи, но такива хора нямат право да подписват годишното счетоводно приключване например и да водят счетоводните сметки на фирмата.
Освен официалното счетоводство има и така нареченият „Контролинг“, което е вътрешно за фирмата - тук се обръща внимание на възвращаемостта от капитала - реалната такава. Може би и това н. 10 нарича „счетоводство“, но реално се нарича „контролинг“
Може би има и фирми, които не спазват правилата и имат финансисти за счетоводители, а после някой от счетоводна кантора им подписва Годишните приключвания, но този, който подписва носи отговорността

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 92d5b57571
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   11, 12, аз и в друга тема го писах и пак ще го напиша, може и автора да е същия.

Аз съм финансист по образование и работя като счетоводител от 2 г. Първо бях 5 г. финансист в същата фирма. Анализирах вземания, задължения и мнго други неща, но работата ми беше пряко свързана и със счетоводство. В смисъл не съм въвеждал операции, но трябваше да съм наясно със счетоводните сметки, операциите и работата със счетоводни програмни продукти.

Даже скоро ще бъда гл. счетоводител в друга фирма дъщерна на тази, в която сега работя. Ако си с магистратура счетоводство трябва да имаш 3 г. стаж, за да можеш да подписваш ГФО. Ако си само с бакалавър трябва да имаш 5 г. стаж (ако не ме лъже паметта, мързи ме да погледна закона сега). Тук обаче под стаж се има предвид не само счетоводство, а по закон може да е всичко в тази сфера - т. е. финанси, (данъчен) контрол и т. н. Същото е за образованието.

Аз примерно съм с бакалавър финанси без магистратура. Вече имам 5 плюс г. стаж в сферата (5 финанси и 2 счетоводоство). Първо и аз си мислех, че трябва да е конкретно счетоводство, но шефката (финансов директор) каза, че иска да ме назначи като гл. счетоводител и съм имал законното право да го правя, а и да подписвам ГФО. По принцип го прочетох в закона и не е много ясно написано, но тя каза, че може, а и се е консултирала с "човешки ресурси".

А иначе като оперативен счетоводител, дори не се иска висше, нито конкретно счетоводство. Познавам хора със съвсем друго образование, които са работили като счетоводители. А вмоята фирма повечето счетоводителки са със средно икономическо. Само една е с висше и разбира се старшата счетоводителка.

Примерно тъща ми също е работила за кратко като счетоводителка, а тя дори няма такова образование. Но все пак тя е правила само 2-3 конкретни операции и то без счетоводен продукт, а на журнално-ордерна система, кяото днес почти не съществува. Знам само за една-единствена фирма, коят все още е на такава и с нея се работи адски трудно, защото примерно не може да се осчетоводява със задна дата и всякакви глупости. Т. е. може, но трябва да се преписват всички записи на ръка след този и става адска хамалогия.

Аз примерно в момемнта, в който издам ф-ра на тази фирма веднага им пращам ф-рата по и-мейл, за да я осчетоводят на момента, че после става мазало. Аз бях потресен, че още има такива фирми, но уви. Излишно е да споменавам, че тази фирма е в северо-западна България. Но това е между другото, малко се отплеснах.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 7e2dfb3dd1
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   От 5/8/13

Виждам, че доста се спекулира с темата и масово се говори на изуст, ще ви цитирам закона за счетоводство, за което си направих труда. В подкрепа на моите думи дори не е задължително да си конкретно със счетоводно образование, за да подписваш финансов отчет. Може и със счетоводно-икономическо, което е по-широк кръг от специалности. Например човек завършил финанси и работил 5 г. като финансист има право да подписва. Дори среднист по икономика, стига да е работил 8 г. като счетоводител, пак може да подписва. Така че стига с тия глупости за магистър, държавен изпит и глупости.

И всичко това е, за да подписва финансови отчети, а като оперативен счетоводител, пък дори не се изисква и толкова. Нито висше ти трябва, нито средното ти да е счетоводство. Мисля, че само ти трябваше НЯКАКВО средно, а ако ще да е и машиностроене. Друг е въпроас вече дали самият работодател ще ти даде шанс, но законово няма пречка.


Чл. 35. (1) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01. 01. 2007 г. ) Съставител на финансов отчет може да бъде лице, което отговаря на посочените изисквания за задължителна минимална степен на завършено образование и съответстващ към него професионален стаж, както следва:
1. (изм. - ДВ, бр. 33 от 2006 г. ) с висше счетоводно-икономическо образование и стаж в областта на счетоводството, външния, вътрешния одит и финансовата инспекция, данъчните ревизии или като преподавател по счетоводство и контрол, съответно:
а) при магистърска степен - 2 г. ;
б) при бакалавърска степен - 3 г. ;
в) при степен "специалист" - 4 г. ;
2. (изм. - ДВ, бр. 33 от 2006 г. ) с друго висше икономическо образование и 5 г. стаж в областта на счетоводството, външния, вътрешния одит и финансовата инспекция, данъчните ревизии или като преподавател по счетоводство и контрол;
3. със средно икономическо образование и 8 г. стаж като счетоводител.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: e33d2da922
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   n 14, много мерси.
Прав си и все пак трябва да намериш някой, който да те назначи като счетоводител на първо време БЕЗ да имаш стаж (какъвто е случая като завърши човек) и то не да му правиш първичното счетоводство, а официално да си 2 години счетоводител ако си магистър или 3 при бакалавар - как става този номер и кой ще те назначи е въпросът . Реално в практиката не знам как ще стане специално за висшистите без счетоводно образование, а за среднистите вече с диплома счетоводство е ясно.
Мерси все пак

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker