Без отговор - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121173)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18518)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Без отговор
преди: 8 години, 7 месеца, прочетена 1325 пъти
Знам, че не звучи като кой знае какво, но ме притеснява фактът как хората постоянно ме режат. От известно време правя проекти, които са доста сложни и трудоемки без каквото и да е финансиране (защото съм начинаещ в тази сфера), но по някаква причина потенциалните "спонсори" никога не ми отговарят или ако ми отговорят, искат аз да се самофинансирам. Преди месец получих обаждане, че съм одобрен и че ще ми звъннат след седмица, но това не се случи. Миналата година имаше почти същия сценарий. Зная, че очаквам много, но искам хората да имат поне смелостта да ми кажат "не, не става. Благодарим ви за участието! " или "трябва да го оправите тук и тук". Лош късмет ли е това или така стават нещата?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 7 месеца
hash: 91d9944c5b
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Лош късмет ли е това или така стават нещата?

Така стават нещата и то не само у нас. В предприемачеството неща като „късмет“ не са определящи особено в началото
Ти направи ли си Бизнес план например и имаш ли поне 50% от началния капитал или имущество за залагане?
Виж, явно не си учил Икономика под никаква форма (дори като самоучение), но ти трябва да прочетеш поне обща теория по Маркетинг и Мениджмънт, по Предприемачество, Счетоводство и Финансиране, за да можеш да скрепиш един елементарен Бизнес план например, но и да осъзнаеш разликата между предприемача и мениджъра (управителя на български)... Основната разлика е, че за ралзика от управителя, който само управлява капитала, то ПРЕДПРИЕМАЧЪТ (какъвто искаш ти да си) поема целия икономически риск за вложения капитал. Ти искаш да си предприемач, но без да носиш риска за своето начинание. Такива „сладки“ в реалния свят няма.
Ти искаш хем да си предприемач (фирмаджия по народно му), хем нямаш капитал (никакъв! ). Не става просто така
Или ще трябва да порабитиш, за да натрупаш начален капитал и след като проработи идеята ти и имаш резултати някакви да се пробваш да привлечеш инвеститори (съдружници, банка като кредит), или ще трябва да растеш органично - тост почваш от малкото и реинвестираш печалбите си. Чрез органичен растеж са порастнали дори огромни компании като Virgin Group например или дори у нас един Марешки е тръгнал с аптеката на баща си. Не е нещо лошо да тръгнеш от малкото и да растеш ако се получи, а след един момент ще получиш и кредити (дори ще те зариват с кредити), но до тогава ще е трудно - така е почнал всеки успял предприемач.

Средно положение общо взето няма - никой собственик на капитал (инвеститор) няма да финансира твоята идея, поемайки 100% риск, за да може ти да си играеш на предприемач.
Добрата идея сама по себе си не е достатачна. Да, много е важна, но не е достатачна, защото инвеститорът се интересува само от едно нещо - от рентата, която ще получи срещу риска си. Ако тази рента при теб е прекалено малка за риска, ти няма да получиш просто финансиране.
Или трябва да увеличиш рентата (печалбата) с друг бизнес план, или трябва да редуцираш риска на инвеститорите като например осигуриш част от капитала за своя сметка (начален капитал).
Най-добре у нас е да работиш в началото със 100% начален капитал и да ползваш инвеститори, за да растеш. Има вариант в зависимост от бранша да привлечеш реално от доставчиците към 20% капитал просто като се разберете да плащаш след като реализираш продукцията си. Например малките магазинчета, повечето заведения плащат чак след като са продали продуктите, при повечето неща е така като има големи фирми, които плащат 9 месеца след доставка дори.

Друг вариант е да привлечеш „тих“ съдружник, който само да инвестира, но ти да си управител, но той ще иска 49% поне от собествеността на фирмата ти да го компенсираш напълно през първите 3-5 години на работа, но да си запази собствеността на фирмата - с две думи ще ти източи после печалбата и няма да можеш да растеш.
И още за идеята си се замисли дали е
- УНИКАЛН
- ДАЛИ СИ ПО-ДОБЪР ИЛИ ПО-ЕВТИН ОТ ДРУГИТЕ
- ДАЛИ ИМА ПОТЕНЦИАЛ ЗА ПЕЧАЛБА НАД ПАЗАРНАТА, защото капиталът е без ограничения - инвеститорът смята къде ще може да реализира най-добра рента от вложението си и ако съседът ти, който е строител прави 30-40% рента с 10% риск от загуба, а ти с твоята идея след като си си платил възнаграждението и фиксираните разходи правиш 10% рента за 50% риск за инвеститора ставаш просто неинтересен.
В страна като нашата има недостиг просто на капитал.
Не разчитай и на ЕС-проектите, защото дори те не са за 100% финансиране, а по-скоро са с определени цели - или екологични, или социални, или просто за увеличаване на конкурентноспособността на съществуващи фирми и така нататък, но никой луд (дори ЕС) не финансира с извинение глупави или рискови идеи, които нито са уникални, нито са по-добри от съществуващите, нито имат някакво социално, екологично и така нататък значение. С две думи поредният проект за възстановяване на някоя несъществуваща от 1500 години крепост по-скоро може да получи финансиране от ЕС от теб, защото те ще дадат работа на местни безработни и ще пораздвижат туризма в недоразвит район, което е социалната цел, но който иска да прави бизнес не се занимава с ЕС проекти, а просто има уникална идея, по-добър е от останалите участници на пазара ИЛИ има поне начален капитал.
Ти можеш да се кандидатираш някъде за управител например ако имаш нужните умения и образование, но за предприемач се изисква просто повече.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 88a7a8f5c7
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Не е лош късмет. За съжаление в България така стават нещата. Всеки очаква резултати, ама ако може без пари. Не е лесно, но ако си сигурен, че това е призванието ти, продължавай да опитваш. Рано или късно, ще попаднеш на човек, който ще оцени работата ти.
Успех!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker