Какво да правя? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121388)
 Любов и изневяра (29755)
 Секс и интимност (14387)
 Тинейджърски (21906)
 Семейство (6483)
 Здраве (9611)
 Спорт и красота (4706)
 На работното място (3187)
 Образование (7311)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1739)
 Други (18578)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Какво да правя?
преди: 8 години, 6 месеца, прочетена 1164 пъти
Здравейте,

Понеже не знам в кой раздел точно да сложа темата, я слагам в "Образование".

Както разбирате по заглавието, имам нужда от помощ какво да правя с живота си. Ще опитам да съм максимално обективен в следващите редове, но леката отчаяност, която ме е налегнала може и да направи нещата по-лоши отколкото са. Мъж съм на 24 години, висше нямам, но това е защото изпаднах във финансово затруднение и не успях да го довърша. Остава ми реално един семестър ако реша да продължа. Средното ми образование е с техническа насоченост, без опит в сферата. Имам приличен трудов стаж в две сфери. След като изпаднах в нужда от пари заминах за чужбина и там успях да изкарам някакви пари, както и нужните документи за да мога по-лесно да започна работа наново ако се върна. Владея Английски език перфектно.

Като цяло съм сръчен, малко вулгарен на моменти, с приветлива външност, по-често усмихнат, на моменти доста мълчалив. Чета много, предимно романи, технически се ограмотявам от блогове, видеоклипове, списания. Понякога съм си навреждал с по над 20 часа прекарани в четене.

Проблемът ми се корени, в това, че каквото и да работя не ме удовлетворява и имам чувството, че след 20-тина години ще съжалявам за пропиляното време в нещо, което не съм харесвал никога. Това, което желая е далеч от това, което работя. Заплащането ми е около средното за страната. Гледайки обяви за работа забелязвам, че основно се търсят ИТ специалисти. Имам база за започване на по-задълбочено изучаване на специалността. Знам, че са добре платени, но и те са далеч от това, с което искам да се занимавам. В крайна сметка ниското заплащане тук в България, почти застиналата сфера, от която се интересувам и като цяло леко чалгарската ни природа силно ме ограничават да се развивам в областта. Страх ме е, че може да стане така, че след 20 години хем да не се радвам на това, което съм правил, хем да съм зациклил тотално на едно място. Моля за съвети.

Като допълнение мога да добавя, че не искам деца и сериозна връзка, така че това не ме ограничава. Нямам проблеми да съм си сам.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 6 месеца
hash: 50f0d7a4cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Първо за висшето - не бих те посъветвала да почваш сега висше, но при положение, че ти остава 1 семестър (!!!! ) ТИ ТРЯБВА да го завършиш това висше на всяка цена - това ти е много важно.
По принцип едно да знаеш от мен - никога не успяват хората, които се отказват малко преди целта. Ти винаги ще намираш причини да не довършиш нещо или да не се случва нещо, но сам си знаеш, че това ти е препъни-камъчето в живота и не какво се търси на пазара на труда.
Който е добър в сферата си, той във всяка сфера печели добре.
Особено ти като мъж с техническа специалност имаш много добри шансове за добро заплащане. Не знам ти точно в коя сфера си, но в нашата фирма хора ел. техници (без висше) стигат до 2200 заплата ако са добри, надеждни и работят съвестно. Има голям глад за ел. инж., ел. техници и дори за обикновени майстори за инсталации (ВиК, парно, ел. ).
Повечето хора, които се занимават с това вече са на години и тук има голям глад. Големите Енергота и компании определят заплащането в цялата сфера - те като плащат 2 бона заплата, ние къде ще ходим? Преди месец закъсахме с един проект и плащахме по 1000 лв. на седмица на специалисти, които си взеха отпуски от други компании и работиха за нас, за да си свършим проекта в срок. Това са 4000 лв. на месец пари за труд в България и то на среднисти, а най-образованият беше човек с диплома от Шуменския за ел. инж. Гладът е с две думи голям за ДОБРИ в работата си хора. Мой близък се пенсионира предсрочно на 57 г. (работил е в мини като млад) и има предложения за 1800 лв. заплата и то в малък град. Ти си направи име на специалист, а после хората сами ще те търсят и ще се надцакват със заплати.
Който иска добри хора плаща много добре. Съветът ми е просто да си добър. Дори учител да си ако си добър ще изкарваш поне 1500 лв. над заплатата си само от частни уроци. Който знае езици пък може да работи в hotline за 2200 лв. заплата и така нататък - заплати има, но няма добри хора.

На 24 г. все още не е късно да се ориентираш към ИТ сектора, НО и там има ниски заплати за посредствените хора. 600-650 лв. се плаща вече на хора, които набират кодове или за системни администратори. Трябва и тук да си много добър, защото и в ИТ сектора посредствените просто са зле платени или изобщо нямат работа, защото всеки работодател вече гледа да плати добра заплата за добър кадър, вместо да плаща после двойно и тройно, за да оправя щетите, нанесени от калпавия кадър. Особено в техническите специалности това е важно - примерно за какво ми е евтин ел. техник, който ще ми нанесе щети за стотици хиляди? По-добре да дам 1000 лв. на седмица на специалисти, отколкото после да оправям бакиите на някои посредствени хора. И затова у нас расте средната заплата при увеличаваща се безработица - всеки гледа да назначи добри хора на висока заплта, но по-малко като брой. По-добре 1 добър служител на 2 бона заплата от 3-ма лоши служители на 600 лв. заплата!
Едно обаче трябва да направиш на всяка цена - завърши нещата, които си започнал. Висшето ти е почти завършено - завърши си, а после реши какво ще правиш нататък, но каквото и да решиш никога не се отказвай малко преди достигане на целта си. Разликата между успелите и неуспелите хора е именно в дисциплината, мотивацията, хъса, способността да дават максималното от себе си - не толкова в таланта, интелигентността.

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 0d886fc12e
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Ами прави това, което ти харесва, вместо това, което е "модерно". Страстта е най-важна при всяка една работа, независимо дали си сервитьор, лекар или изпълнителен директор. Именно тази страст отличава специалистите от посредствените кадри, защото влечението, което имат към съответната област ги кара постоянно да работят като луди и да се усъвършенстват. Намери нещото, което те кара да се чувстваш пълноценен и удовлетворен и работи, работи и пак работи. В противен случай ще се събудиш на 50 години и ще осъзнаеш, че си си пропилял живота. Успех!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker