Проблемът не е в субстанциите... - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120985)
 Любов и изневяра (29664)
 Секс и интимност (14342)
 Тинейджърски (21869)
 Семейство (6458)
 Здраве (9582)
 Спорт и красота (4693)
 На работното място (3164)
 Образование (7292)
 В чужбина (1649)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18468)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Наркотици и алкохол

Проблемът не е в субстанциите...
преди: 1 година, 4 месеца, прочетена 1333 пъти
... а във вашето отношение към тях. Разгледах този форум и ми направи впечатление, че е изпълнен с тесногръди, самодоволни потребители, които търсят възможността да стъпчат всеки, който има проблем в употребяването. Също така ми направи впечатление, че тези хора нищо не разбират - нито от наркотици, нито от алкохол, нито от това как човешкият организъм (и най-вече мозък) реагира на удоволствието и пристрастяването. На 25 г. съм и завърших фармация в държава на запад. Също така съм експериментирал с над 10 вида вещества, забавлявал съм се, не съм пропаднал, но и разбирам къде се крие увличането по тях. Не искам да навлизам в детайл за всеки един наркотик и влиянието му (интернет съществува, гугъл може да превежда страници, но ако се интересувате, питайте ме). Исках само да кажа, че животът е многогамен и пълен с възможности които предоставят насладие и еуфория. Някои са натурални, някои не са. Някои са лесни за постигане, а за други трябва много работа и усилия. Всяко нещо в прекомерни количества води до негативни ефекти върху живота и проблемът не е в това "нещо", а във вашето отношение към него. Ако връзката ви със субстанцията е токсична, ако запълвате част от себе си, която липсва, или избягвате проблемите и отговорностите от живота като употребявате, тогава трябва да потърсите помощ и да се вгледате в себе си, защото наркотикът не е източникът на цялата беда, а само я засилва. Не е вярно, че пушиш ли веднъж трева се закачаш за всично (дори не съм вярвал, че някога ще се наложи да пояснявам това) и такива твърдения само карат хората с проблеми хич да не вярват на това, което чуват от околните - дори да не е с лошо намерение. Незнанието е опасно. Моля ви, преди да сте експериментирали с каквото и да е било, образовайте се първо какво представлява това което ще опитате - как действа на мозъка, на тялото, колко е пристрастяващо, какви негативни ефекти има. Също така нещо нечувано в България - тествайте си наркотиците. Един "кит" струва 40 кинта и се поръчва онлайн. Ако можете да си позволите наркотика, можете да си позволите и теста, който е животоспасяващ. Образовайте се и се пазете, бъдете честни със себе си. За всеки тук, който страда от пристрастяване - късмет, ден по ден, стъпка по стъпка - щастието е постижимо и напълно възможно. Животът е пред вас.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 4 месеца
hash: 76173fbac4
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

1.   Тинтири-минтири и наркомански излияния. Ако приемем, че 5 човека от 100 могат да постъпят като теб, а останалите 95 почват да употребяват сравнително редовно, а 50 от тях стават тоталка наркомани, дали ти важат приказките? Огледай се какво се случва наоколо. Погледни в щатите какво се случва, потърси улиците на Филаделфия(и не само) и гледай. Млади и хубави хора, превърнали се в развалини. Проститутки, дилъри и престъпници, само за да си набавят новата доза. Така че, заври си експериментаторските приказки отзад, драги! 100% съм убеден, че си прав от свое лице, че няма да станеш наркоман и разбираш материята, и 100% съм убеден, че повечето хора не са като теб и биха пропаднали от използването на наркотици.

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: ccff989bad
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

2.   Братле аз на 25 години знаеш ли как и защо не страдам от пристрастяване и не ми се налага да ми пожелават късмет, ден по ден, стъпка по стъпка? Отговорът е - никога не съм употребявал. От малък знам, че наркотиците са пристрастяващи и вредни и за 25 години веднъж не ми е минала мисъл да взимам какъвто и вид да е - няма трева, няма другите му глупости. Аз не разбирам хората, които са взели по своя воля, без никой да ги принуждава и после реват и се оплакват. Това е все едно да кажа на шефа да ме уволни и после да се оплаквам защо са ме уволнили от работа.... Предлагали са ми много пъти да си правим линии и трева и други глупости и винаги съм отказвал без да се замислям. Предпочитах да ходя на фитнес и след това да си цъкам игри на компа и не съжалявам грам!

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 157708ef74
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Авторе-принципно съм съгласна с идеята, че важно е отношението към дадено нещо, от отношението зависи как ще ти повлияе. Но онзи ден се замислих нещо точно във връзка с това... , в поста си ти си писал, че -ако някой се интересува от нещо, може да те пита, ще питам и се надявам да отговориш.
Да приемем, че важна е мисълта, отношението, нагласата, ако да речем вземем някой необразован, почти расъл в пещера и грам да не е чувал за Хероин и т. н., и този човек-няма предварително дори и подсъзнателно програмиране по темата, седне и си инжектира или някой друг му инжектира Хероин, тогава-щом този човек няма вътрешно програмиране какво точно да очаква, то би следвало Хероина въобще да не му подейства, нали така? Въпросът е-как ще се отрази нещо само по себе си, ако човек не е по никакъв начин предварително програмиран с определени мисли. Или пък е със съзнанието-че лично на него-няма да му повлияе, няма да го отпусне и т. н.
Авторе -кажи си мнението по въпроса. Ясно ми е, че няма как и ти да знаеш със сигурност, без наличието на такива практически опити, но чисто хипотетично...?

 
  ... горе^
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 08d2f6e8d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

4.   За какво са ви нелегални наркотици като имате съвсем законни цигари, алкохол, кола и енергийни бълвочи?? Пробвайте от тях малко и си правете месец по месец отчет как вървят нещата (здравословно и финансово). След някакво време ударете чертата и вижте дали наистина има такова нещо като "пристрастряване" и "токсична връзка със субстанцията".
Ало химика, тия описвации да не са под влиянието на шот чистач за фурни? И на не последно място да те питам, какво значение има къде си завършил природна наука? Уточнявайки КЪДЕ си "завършил", да не намекваш, че химията някъде си е съвсем друга работа от тази тук или на трето място..?

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 79f20bc849
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Авторе... не ти разбрах идеята каква е. Борбата с наркотиците е ужасяващо трудна за всички. От тези, които трябва да спират вноса им, през лекарите, които трябва да лекуват зависимости, та чак до всекидневната лична борба на хората, станали зависими от тях.

 
  ...


...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 135964c4e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   И как едно дете на 11-12 години, когато му пробутат наркотик да знае всички тези неща, че и да философства? Ето, момичето, което уби баба си - актрисата е започнало на 14 г да взима наркотици. И защо, авторе, ги наричаш субстанции, а се страхуваш да ги наречеш наркотици? С истинското им име?
Ми продължавай с наркотиците, да си саморазрушаваш мозъка и тялото. Пък след десет години ще ми е интересно какво ще представляваш. Клиент на лудницата, както повечето... Или ти твърдиш, че си нещо като Бог и не се пристрастяваш към наркотици? Заблудата на много хора, които са си пропилели живота...

 
  ... горе^
преди: 1 година, 4 месеца
hash: c2eb1c9f25
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   От Автора:

Благодаря ви за отговорите до сега. Исках да създам някакъв вид продуктивна дискусия по въпроса и се радвам, че се включвате. Темата е сложна и всеки от вас има валидни възгледи. Искам само да поясня нещо, което не споменах по-горе: не твърдя, че това което казвам е твърдата истина, а предлагам моята гледна точка.

До номер 1:
Не мисля, че напълно си разбрал какво имам предвид. Може би аз не съм се изразил достатъчно добре. Не съм казал, че всеки може да направи като мен, нито че съм пример за подръжание. По-скоро, чрез моите грешки и опит се сдобих с по-ясна представа в какво се крие желанието да се отдадеш напълно на "лесното" удоволствие. Мани Щатите, всяка държава има този проблем - най-евтините и лесни за добиване субстанции се превръщат в епидемия за необразованите и проблемни индивиди. В България това е алкохола, в Щатите това са опиатите (болкоуспокояващи --> хероин --> фентанил), в Англия са стимулантите (кокаин --> амфетамин --> крек/метамфетамин), в Нидерландия и Испания марихуаната е адски популярна и разпространена (пушенето дневно, по цял ден), както и синтетични стимуланти като "Туси" и т. н. Идеята ми беше, че ако концепцията за образоване по-темата вместо демонизиране на наркотиците беше по-разпространена, хората щяха да са по-наясно с какво се замесват, вместо да са по-привлечени към "забранения плод". Наркоманията е невъзможно да бъде изкоренена от модерното общество, но образованието за нея и за различните наркотици и ефектите им може да доведе до позитивни резултати. Също така, образование за безопасното употребяване на наркотици за тези, които не могат да бъдат разубедени ще намали случаите на предозиране и сериозно увреждане - дозиране, тестване, първа помощ, т. н. Не можем да премахнем проблема, но можем да се справим с него по-добре.

До номер 2:
Много се радвам, че живееш пълноценен, чист живот и хора като теб трябва да служат като пример за подръжание на тези, които страдат от зависимости. Няма по-хубаво нещо от това да работиш за щастието си, да имаш силна воля и да си уверен в себе си. За жалост, трябва да разбереш, че не всеки е имал прекрасните родители, които ти имаш и които са те научили да седиш далеч от подобни пороци. Не всеки има волята и самочувствието да не се подведе от хората около тях. За това трябва да правим каквото можем да образовеме обществото на тази "табу" тема и да разберем, че наркотиците са неизменна част от света, но поне можем да се опитаме да намалим смъртните случаи и сериозните увреждания от тяхната употреба. Продължавай да бъдеш пример за хората, които се нуждаят от помощ и подкрепа.

До номер 3:
Имам много лимитиран практически опит с опиати, но от теоритична гледна точка мога да ти отговоря на въпроса. От това което разбрах ме питаш дали очакванията по някакъв начин формират преживяването от наркотика. Отговорът е и "да" и "не". Физическите и психическите усещания, които интервенозното употребяване на хероин предизвиква ще са едни и съжи, независимо дали знаеш нещо за него или не. Разликата се крие в това, че ако ти си добре образована на тема "опиати" и разбираш, че въпреки ниската им невротоксичност (вреда на мозъка) са едни от най-зарибяващите и следователно изменящи психиката/рационалността наркотици ( едни от малкото, които всъщност те пристрастяват и физически след честа употреба), ти няма да опиташ интервенозно хероин. Защо? 1) Интервенозното употребяване заобикаля черния дроб и всични системи, които тялото ти използва да преработи това, което употребяваш - с други думи, наркотикът дирекно и на 100% се усвоява от мозъка ти (вместо 40-60% ако го пушиш от фолио) => сериозно си намаляваш шансовете да му устоиш в бъдеще, защото ще му изпиташ пълния ефект; 2) Едва ли ще опиташ хероин като цяло, знаейки добре до къде води и колко лесно се стига до там. Има далеч по-слаби и достъпни опиати, които няма да те пратят директно в дупката. Те също не се препоръчват по никакъв начин (да не ми кажете после, че предлагам нещо такова - стойте далеч от това); 3) Няма импулсивно да вземеш нещо без да го тестваш, което е поредната граница, която си изграждаш и помага в това да не си инжектираш отрова за плъхове или някой по-силен опиат, който ще те убие в по малки дози (в Щатите - фентанил). Всеки случай, хероина е лош пример. Метамфетамина (пикото) също. Това са най-силните вариации на техния съответен клас наркотици => здрав разум е да не припарваш дори близко до тях, независимо какво се случва около теб или в твоята среда. Накратко, знанието и очакванията не променят ефекта, но водят до вземането на по-образовани решения, които те предпазват.

До номер 4:
Законните наркотици не са в никакъв случай различни от незаконните. Един алкохолик винаги ще е на по-лошо дередже от един тревоман. Един пушач на цигари винаги ще умре по-рано от човек който яде психеделични гъби веднъж да седмица. Всички видове наркотици и удоволствия (без усилия) трябва да се избягват. Но винаги ще има хора, които няма да послушат този първи съвет. Те не са загубена кауза, а просто допускат първата си грешка в тази сфера. Последствията от тази грешка могат да се намалят значително, чрез повече знание (примерно - веднъж в седмицата часове в училище, свързани с това). Относно обидите - мисля, че само се излагаш, показвайки увехналия ти умствен капацитет да водиш елементарна дискусия и да уважаваш чуждото мнение. Уточнявам къде съм завършил не защото химията в България е на по-ниско ниво, а защотото България е няколко стъпки назад в интегрирането на образование, което задълбочено изследва темата за наркотиците и пристрастяването - особено като става дума за тестване и намаляване на вредите от употребяване.

До номер 5:
Така е, съгласен съм. Едно от най-тъжните неща в днешно време. Прочети отговорите ми на по-горните коментари. Мисля, че успях горе-долу да поясня какво имам да кажа. Съжалявам ако поста ми звучи малко хаотично, но наистина има много да се каже по темата.


Има още 1 коментар, очакващ одобрение. След няколко дни ще отговоря ако има нови коментари. Отново благодаря, че се включвате в дискусията.

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 135964c4e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Драги авторе, субстанции се наричат лекарствата. Наркотиците се наричат наркотици.

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 135964c4e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

10.   Аз съм от предния коментар, съгласна съм, че трябва да има образование, което учи за лошите последствия от наркотиците. Такова има в училищата в Нидерландия, затова там хората не са масово наркомани, въпреки лесния достъп. А ти, авторе, се самозаблуждаваш, че може да имаш контрол над употребата... Не си Господ Бог или извънземен, нали?

 
  ... горе^
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 157708ef74
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   До автора от н. 3, Мерси за отговора, но вероятно аз изтълкувах по различен начин някои изречения от поста ти. Иначе-наясно съм за действието на почти всички опиати, ТЕОРЕТИЧНО и за съжаление от мои познати, които употребяват едно или друго. Лично аз-веднъж пробвах трева и въобще не ме хвана. После разбрах, че често първия път-не хващало или пък ако момиче пробва в определени дни от месеца-заради някои хормони... и т. н. Странното е, че не проявих желание втори път да пробвам.
Чувала съм за случаи-някои веднъж пробвали Фентанил, но не били съвсем наясно и после само го изкарали и преодоляли на грипоподобни симптоми -няколко дни, а пък Хероина-не могат да устоят.
Винаги ми е било чудно-предвид описанията на усещания при венозно приет Хероин и -ок, наясно съм, че никой не става зависим от първия или втория път, или третия път-НЕ и физически зависим. Наясно съм, че зависимостта е първоначално само на психическо ниво, но винаги е било потресаващо за мен, когато казват-Непреодолима психическа зависимост още след първия път, не мога да възприема адекватно подобно твърдение, може би, защото не съм пробвала, но без да казвам-при мен няма да е така, просто си мисля, че колкото и да е приятно, не би могло да е по-приятно от много други неща(не говоря за наркотици)... просто според мен - ефектите от Хероина, колкото и приятни да са на хората, то те в никакъв случай не са нещо несравнимо и невъзможно за постигане -по други начини, които не са свързани с употреба на наркотици.
Разбирам, че в случая-няма как да имам кой знае колко обективна преценка, защото не съм била от другата страна на нещата и не знам, но все си мисля-хората са наясно, знаят че физическата зависимост настъпва неусетно, че това не може да се контролира и да кажеш тия и тия дни ще взимам и после -нищо, за да не се стига до физическа зависимост. Времето се размива... , а после някои изкарват една или повече абстиненции, без да се подават, без да взимат веднага щом ги затресе... , но въпреки, че знаят какъв ад е, за отрицателно време-пак се връщат.
Според мен не става въпрос за истинска 100 процентова безпомощност -чисто физическа безпомощност да спреш, а по-скоро е въпрос на избор-избираш да продължиш по една или друга причина, заради света наоколо или защото си изгубил вяра в някои мечти, или просто не ти пука... Знам усещането какво е-да не ти пука, да ти е омръзнало, дори да се оправят нещата, просто си изгубил живеца отвътре или разочарованието от тоя свят е твърде непреодолимо-да, в случая думата е точно на място, поне за мен. За себе си -отдавна съм разбрала, че една от причините да не взимам наркотици - е не, защото имам лошо отношение към тях, а просто, защото ме е страх да съм в състояние, в което нямам контрол над себе си и чиста осъзнатост.
Да-всичко е въпрос на избор, просто има хора, които -дори да не говорим за наркотици, а за нещо друго... , има хора, които вечно обвиняват някой или нещо друго, за състоянието си, те сами са избрали да са жертви.
Но има и хора, които въпреки положението, в което са-казват-това беше моят избор-знаех до какво води и въпреки това опитах, знам какво ми причинява, но избрах да продължа. Това са качествените хора-не се жалват, не обвиняват нещо или някой друг, знаят че те така са решили- дали ще изберат да продължат или не, това не ги прави по-малко качествени и стойностни, като характер... , най-малкото, защото не се изживяват, като жертви.
Колкото до легализираните уж, , лекарства", по аптеките, те са същите боклуци, същите пристрастяващи и безполезни боклуци и то с куп странични гадни ефекти. Ясно е и къде са създадени повечето от нелегалните наркотици... С едно изречение-всичко е корупция и мафия-политическа, фармацефтична и т. н.
Лошото е, че накрая страдат млади хора и деца, къде от наивност, къде от безнадеждност.
Чисто философски-за самата нагласа-има и доста странни примери-например Уилям Бъроуз-в биографичната си книга Голият обяд-два пъти съм чела книгата-човек би си помислил, че той няма и 2 седмици да издържи предвид всичко което е вземал, количествата и състоянието, в което е бил, нормалната психика не побира, как тоя човек живее до старческа възраст, и дори спира с повечето от тежките наркотици, които е взимал, като бонбонки направо. Как при цялата му история, биография и преживявания-той и като дядка на възраст-е някакъв пъргав, здраво изглеждащ и разумно мислещ човек, с трезва мисъл и т. н. и предвид всичките боклуци, които накуп е взимал и то години наред без почивка. А после живее до 83 г. прав, здрав, пъргав, и доста по-жизнен и добре изглеждащ в сравнение с др. на неговата възраст, които не са взимали никога наркотици. Да не бъда грешно разбрана от някои заядливци-не казвам, че нещо е добро или не, а просто са ми интересни такива случаи.
Има и много др. хора, които умират от рак на белите дробове, без в живота си да са палили цигара. Или други-с увреден черен дроб, без да са близвали алкохол, а пушачи и алкохолици-ги надвижяват и то в сравнително добро здраве. Дали е съдба или пък всичко е в отношението към нещата, в нагласата? !

 
  ...

...
преди: 1 година, 1 месец
hash: 928f7063ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   Към всички коментиращи - незнам дали сте запознати, но зависимостите се унаследяват - както цвета на очите, косата или формата на носа и за съжаление никой не си избира гените! Има много добър филм по темата на канадския психолог Габор Мате! Аз самата успях да се преборя с някои зависимости - цигари и кафе - и да доста трудно е! При наркотиците и алкохола е доста по-трудно. И да съгласна съм - не субстанциите са проблема, а отношението им към тях! Проблемът е в психиката ни, мозъка и гените които сме придобили от предците си /от собствен гаден опит/

 
  ...
преди: 1 година, 1 месец
hash: 61c60cf440
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   А можеш ли да обясниш подробно фармакологията на антидепресантите (най-вече трицикличните) и антипсихотиците (най-вече типичните)? Как увреждат допаминовата система в мозъка и правят анхедония, PSSD...

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker