Всичко за кофеина и енергийните напитки - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121300)
 Любов и изневяра (29735)
 Секс и интимност (14373)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9605)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3183)
 Образование (7307)
 В чужбина (1655)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18555)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Наркотици и алкохол

Всичко за кофеина и енергийните напитки
преди: 11 дни, 17 мин., прочетена 322 пъти
Здравейте, искам да започна с това че съм мъж на 23 години и пия енергийни от 5-6 години почти всеки ден. Най често пия по две на ден, често се случва да приемам и повече като например два монстъра, което си е доста кофеин. Кафета не пия, не ми харесват. Преди две години работих във фирма в която имаше често стресови ситуации, конфликти, налагаше ми се да говоря с много хора ежедневно, приемах от 2 до 5 енергийни напитки хел, усещах промяна в поведението си и това е нещо за което искам да говорим. Ставах по комуникативен, по не ми пукаше като стане проблем в работата, мислех за няколко неща по едно и също време, настроението ми се покачваше и ставах по позитивен, общо взето ми действаха като дрога, макар че за мен кофеина си е наркотик. Интересно ми е да разбера защо се случва така дори и до ден днешен. Това действие е кратко, да речем 20-30 мин в най добрия случай, или докато не изпия още една. Рядко се и случвало да усетя напрежение от ляво в сърцето, тогава винаги си казвам че ги спирам, още не е дошъл този ден обаче :))
Изброихме позитивните ефекти, нека ви разкажа какво друго ми направи впечатление.. преди не усещах нещо кой знае колко негативно, прицирах си се, спях си, всичко беше окей. От година усещам хронична умора, смятам че е заради енергийните..
Имаше период в който бях без работа, да кажем 3 месеца през които ако не друго имах време да спя, обаче винаги бях уморен. По мои наблюдения, щом минат приятните ефекти се случва обратното, спи ми се, не ми се прави нищо, нямам мотивация и желание да свърша елементарни неща, тоест намирам си извинение да не ги върша, не ми се занимава с неща които не ми носят допамин.. започнах и да се будя след 5-6 часа сън дори в почивните дни, ей така без аларма, усещам че сънят ми не е дълбок и качествен. Решил съм че след тази тема ще реша дали да продължа да ги пия.. не ме е страх че може да имам проблеми със сърцето, по скоро бих ги спрял защото ми пречат на рутината и амбицията повече и повече. Кеф си е да изпиеш 1-2 докато си караш на любимата музика, обаче ми омръзна да се чувствам уморен и смазан като не ги пия. Кофеина между другото е и супер добавка във фитнеса, не говоря за бустери. Честно казано понякога ми е от полза, в напрегнати ситуации, като се притеснявам от нещо ми помага да го приема по лесно, ако трябва да говоря с някого важни неща също ми помага.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 дни, 11 часа
hash: 306dcf983f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   Това по-скоро е самовнушение, ползи от енергийните напитки няма. По същия начин се става алкохолик или наркоман, взимаш по-малко за да избагаш от проблемите. Най-добре замени енергийните с чай от жълт кантарион или си вземи ашфаганда.

 
  ...
преди: 10 дни, 11 часа
hash: e2b8d57f44
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Това е повече от стреса. Ако си на вила в планината, направиш си барбекю и се излегнеш на тревата, мислиш ли, че има значение дали ще изпиеш 2 монстъра или 5? Стресовата работа убива!

 
  ...
преди: 10 дни, 9 часа
hash: 878909bd6d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Твърде е вероятно умората да е причинена заради кофеина. 5 „Хела“ на ден наистина са много. В дългосрочен план води до редица други проблеми.

Защо не пробваш да замениш енергийните напитки с алкохол? Той също може да те направи леко еуфоричен, енергичен, да не ти пука.

На твоя отговорност! Алкохолът е опасен.

 
  ... горе^
преди: 10 дни, 2 часа
hash: 54ed7bd547
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Енергийните напитки не отключват енергия в организма. По-бодър си за половин час заради кофеина. Чувстваш се смазан след два часа след енергийната напитка заради захарта и изкуствените подсладители с които са пълни. Вредни са всичките. Чети им етикета със съдържаниието защото всеки различен Монстър е с различни съставки. Попаднеш ли на напитка с подсладители като Молтодекстрин, Асцелуфам, Аспартам бягай със страшна сила защото това е от най-вредния вид, тези неща правят страшни бели с организма, ползват се като отрова за гризачи. Не, че захарта не прави де.

 
  ...
преди: 10 дни, 37 мин.
hash: cfa99f1d58
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Организма ти е изтощен от издевателствата които му причиняваш. Затова си уморен хронично. Пробвай да спортуваш, да спиш по 8 часа, да си намериш работа с малко стрес и да се храниш разнообразно. Под разнообразно имам предвид готвено. Ще видиш как енергията ще се завърне.

 
  ...


...
преди: 10 дни, 35 мин.
hash: d8c4648954
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Пробвах веднъж Ред Бул - абсолютна помия. Не знам как го пият. С толкова бройки си прекалявал здравата. На 23 минава номера, но ако продължиш ще има да не спиш с години.

 
  ... горе^
преди: 9 дни, 17 часа
hash: 63441a3085
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Споделям ти материал в който се описват подробно страничните ефекти на този вид напитки. Направено е научно изследване и ще видиш статистиките. Най-вероятно ще разпознаеш твоите симптоми.

https://www. ncbi. nlm. nih. gov/pmc/articles/PMC10535526/

Този вид напитки са бомба от кофеин и захар. Честата им употреба действа негативно на нервната система и сърцето, да не говорим че количеството захар, което съдържат, също е много вредно за организма. Захарта когато попадне в човешкото тяло, предизвиква химически процес който се нарича гликация. Гликацията уврежда протеиновите фибри в тялото (вкл колагена и еластина които са структурата на кожата) и в следствие на този процес, тъканите вече не функционират оптимално. Гликацията е само една от щетите които нанася захарта. Освен това, способства за развитието на кариеси, създава киселинна среда в организма (база за развитие на всякакви болести в организма) и в големи количества може да причини инсулинова резистентност и развитие на диабет тип 2.

Тъй че приятелю, ако цениш здравето си, спри да пиеш боклуци. Замести енергийните напитки с чаша чай или кафе. Кафето трябва да е истинско, не от разтворимите дето са пълни с отрови. Може би кафето не ти харесва защото не си пробвал хубаво, истинско. Такова по кафенетата няма да ти сервират, защото машините ги чистят от дъжд на вятър и купуват евтино кафе дето не струва. Пробвай да пиеш истинско кафе, това на Jacobs е доста хубаво. Малко мляко, и 2 лъжички захар най-много, идеалното е без захар или със стевия. Nestlé и Nova Brasilia са боклуци, тия не ги и поглеждай.

Ако баш не търпиш кафето, пий зелен чай. Съдържа натурални антиоксиданти и също има такъв енергизиращ ефект. Съветвам те да потърсиш истински чай, не тоя в торбичките. Но ако те мързи много, купи в супермаркета. Иначе в Amazon продават и поне в София си има специализирани магазини. В Зоя със сигурност имат.

И по принцип недей да прекаляваш с кофеина, защото се развива толерантност и после ще имаш нужда от все по-голяма доза за да усетиш ефект.
Сега си още млад и може да си позволиш малко повече ексцесии, но имай предвид че всяко нещо си има мярка и ако продължаваш с тия енергийни напитки, дори да ги спреш, ще трябва да мине време преди организма ти да се нормализира.

 
  ...
преди: 9 дни, 16 часа
hash: a54d1f030e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Даже не мога да си спомня дали някога съм пробвала енергийни напитки, но по-скоро не съм. Затова пък от 2 години не пия кафе, като до тогава пиех по 3-4 на ден от 14-15 годишна, а понякога и повече. Тоест повече от 20 години. Имам сходен проблем със съня - често събуждане, малко часове сън, независимо колко съм уморена и в колко съм си легнала, но го отдавам на други фактори. Пробвай с 1 бира преди сън, при мен обикновено работи

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker