Бригада в Англия - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121389)
 Любов и изневяра (29756)
 Секс и интимност (14387)
 Тинейджърски (21906)
 Семейство (6483)
 Здраве (9611)
 Спорт и красота (4706)
 На работното място (3187)
 Образование (7311)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1739)
 Други (18577)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Бригада в Англия
преди: 8 години, 3 месеца, прочетена 2548 пъти
Добър ден! Интересува ме, ако някой е ходил на бригада в Англия да сподели мнението си. Също така ме интересува каква сума трябва да си приготвя за фирмата посредник, какви пари се изкарват, условията на живот по време на бригадата, какво ниво на английски е необходимо, зачита ли се трудовия стаж в България.
ПП:Става въпрос за бригадите свързани със селското стопанство (най-вече беритбата). Благодаря предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 3 месеца
hash: f93a0ef1ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Гледам, че нникой не ти е писал, реших да ти отговоря.

Аз бях 2007 г. Отдавна е, може и да се е променило от тогава.

На мен ми излезе около 1500 лв цялото заминаване с път, документи, всичко. Но аз отидох от университета като студент. Ако не си студент, може и малко повеч да ти трябват. Внимавай с фирмата, има много шарлатани. Провери фирмата в сайта на Агенцията по заетостта дали има лиценз. Че може и да си останеш с дадените пари.

Там като отидеш имай предвид, че поне седмица-две няма да видиш заплата, съответно имай в себе си още поне 100-тина паунда за храна. Общежитието е 30 паунда на седмица и то го удържат направо от заплатата. В тези 30 паунда влизат вода, ток. Може и на каравани да си. За храна ще ти трябват около 40 паунда на седмица.

Условията на живот са ужасни, няма да те лъжа. Мизерно си е. Живее се извън населено място насред нивите. за да си пазаруваш, се хваща такси. Език не ти трябва, все ще се оправиш. Живее се с още петима в помещение, може и да са поляци или някакви.

Работата си е тежка и особено в началото ако не си свикнал бая зорще видиш. След 2-3 седмици се свиква. Работи се 6 дни в седмицата, освен ако няма работа.

Мисля, че не се зачита стажа, но може и да греша. Данъците, които ти удържат там, ти се възстановяват в България.

Пари дали се изкарват е много относително. Зависи колко работа ще има, защото може и цели седмици да стоиш почти без работа. Зависи от работодателя, как харчиш и т. н.

По принцип нормално се изкарват около 200 и нещо до 300 паунда на седмица чисто, стига да има работа. Но ако случиш на ферма може и малко повече. Ама някои седмици може да изкарваш по 150-200, защото в началото на сезона до към юли няма много работа. После юли до септември е в разгара си, октомври намалява. По принцип има 1-2 седмици, в които изобщо не се работи, за да си починат хората, дори и някои отскачат до Испания за седмица, защото просто 6 мес. не се издържа на нивата без нормална цивилизация. А и работата си е тежка и трябва малко почивка. Поне в моята ферма така беше.

Абе ако харчиш разумно и ако има работа, може и да спестиш едни 3000 паунда за 6 мес. Като се вършнеш и си възстановиш данъците, те са горе-долу колкото да ти покрият разходите по заминаването. За 3-месечна може и да спестиш 1000-1500 паунда чисто - около 3000 лв.

По принцип колкото и да няма работа и да не плащат, все ще си посрещаш разходите там. Ти с 1 надник си плащаш общежитието с вкл. ток и вода за седмицата и с още 1 надник си плащаш храната за седмицата. Най-много да се набуташ с парите за заминаването, но това е в най-лошия случай.

А във възможно най-добрия може и да спестиш и 10 000 лв за 6 мес. А защо не и повече, но това при перфектни обстоятелства.

Иначе до 2004-5 г. 10-15 000 лв спестени чисто за 6-мес. си беше абсолтно постижимо, но сега вече е по-трудно, защото започнаха да вкарват всякаква паплач от цял свят и се напълни с евтина работна ръка. Напреди ходехме само ние, румънците, поляците и тук-таме украинци, молдовци, латвийци, литовци.

Сега разбрах от моите колеги от там, които ходят редовно, че се напълнило най-вече с молдовци и украинци, които работели и за по-малко, а румънците, българите, литовците, латвийците намаляли, защото не им оттърва.

Само поляците си останали, но от край време си имат силни позиции и общност там и си работят на по-свестни позиции като трактористи, мотокаристи, шофьори, а тяхната работа е значително по-лека и по-добре платена. Те още тогава взимаха по 400-500 паунда. Да не говорим, че много от тях са вайзери и дори мениджъри, а те взимат от 100 паунда нагоре на седмица, отделно имат други привилегии.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: e9b090ae94
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Аз бях миналата година. Не искаш да ходиш повярвай ми. Бяхме точно в разцвета на сезона. Лъжеха ни че няма работа за нас и си седяхме пи мизерните каравани 3 седмици и не изкарвахме пари. А като се обадихме на посредника да ни премести, той ни поиска повторно такса. Румънците са повече и винаги гледат за тях си да има работа. Имаше една шефка благодарение на която не работихме много време, а нейните сънародници бяха облагодетелствани. Ако случайно ти дадат да работиш, то ще ти дадт най гадната работа или нещо непосилно. Например нас българите ни пращаха да берем плодове там където нямаше толкова и после ни се карат защо не сме изпълнили нормата. Посредника си прави пари от тебе. Фермера който те взима на работа получава пари от правителството за теб че те е наел и ще отбие номера да те викне на работа няколко пъти. Казвам на всеки, който иска да ходи на бригада в Англия ДА НЕ ХОДИ. Нито с Конкордия, нито с карловската фирма. Аз живях с цигания от Румъния и това нормален човек няма да го понесе. В караваните даже и животни не бива да се отглежда. Няма условия. Смених 4 лагера и навсякъде е едно и също. Брах череши, малини, копър, круши, брюкселско зеле... казвам ви работата миже да изглежда лесна и проста, но шефовете я правят да е страдание. Дават ти непосилни норми, искат роботска бързина. На места дори ти дават мн малко почивка. С извинение след 1 работен ден се чувстваш изнасилен и пребит. Постоянно ти се карат и те заплашват с уволнение. За тези, които се имат за смели и няма да ми повярват, поне си вземетв приятел за там поне да не страдате сами. Нито пари, ще изкаратр, нито ще живеете добре. Да, наистина има еденици, които са правили пари, но във Великобритания има над 10 000 ферми, че и още толкова плюс яко работници. Шанса да ви се падне добър шеф е като да спечелите 6 от тотото. Някой, ако иска да работи в Англия трябва да се ориентира към складовете. Там е малко по добре. Без занаят и без език си гола вода и се подиграват. Даже и само с език пак не става. Колкото и да е зле в България по добре там си стойте, защото дойде ли в Англия, ще се върнете с борчове и ядове. В Англия удобства няма. Тука братко ставяй 3:30 всеки ден... Заминавайте само ако някой приятел ви е гарантирал. Аз се прецаках на произвола и сега си патя. Чуете ли за селскостопанска работа БЯГАЙТЕ. Бях чел, че е лошо, но не повярвах. Бог да ви пази от подобна участ като моята. Аз поме съм на 22 години, ама ако е някой със семейството направо не ми се мисли.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: f93a0ef1ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Пак съм номер 1. Дори и да не изкараш пари, си струва да отидеш, поне да видиш свят. Повярвай ми, дори само за спомена си струва. Друга такава възможност може и да нямаш никога.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 86d38fec8b
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Имаше една варненска фирма, която набира работници като бригада само че не само за студенти. Дали е добра, някой знае ли? Имате ли впечатления други?
Това ми е ясно, че сам не трябва да се тръгва.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 0ff84b47b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   1 и 2 са казали от свои опит подробностите. Аз все пак съм на мнение, че трябва да отидеш - не да видиш свят - полето си е поле в цял свят, а за да ти дойде акъла и може би да оцениш това, което имаш у нас, но с думи не става - трябва да минеш това, което е преживял 2, за да приключат твоите илюзии и да можеш да се концентрираш във важните неща в живота.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker