Първа кола - автоматик?! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121304)
 Любов и изневяра (29736)
 Секс и интимност (14375)
 Тинейджърски (21902)
 Семейство (6477)
 Здраве (9605)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3183)
 Образование (7307)
 В чужбина (1655)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18555)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Първа кола - автоматик?!
преди: 7 години, 10 месеца, прочетена 5157 пъти
Здравейте, напълно начинаещ шофьор съм, с 5 минути опит зад волана след шофьорския курс. Предстои ми покупка на първа кола и съм пред дилемата - ръчни скорости или автоматични... И двете скоростни кутии имат своите предимства и недостатъци, изчетох доста информация по въпроса, сега искам да чуя да мнения от шофьори с опит и с двете трансмисии.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 10 месеца
hash: af9fc46615
гласове:
1 2 3 4 5
  (20 гласа)

1.   Автоматикът е готина глезотийка, но по-често се разваля, а и по принцип поддръжката му е доста скъпа. Разходът при автоматиците е по-висок, а също така рутинно трябва да сменяш и маслото на скоростната кутия.
Иначе ако е за градско с това спри-тръгни автоматика е супер.

Лично аз бих ти препоръчал ръчна, но ти си преценяваш. Ако те притеснява това, че нямаш опит като шофьор и мислиш, че с автоматика ще ти е по-лесно - забрави. Нека това не ти е аргумента.

Основното умение на шофьора е да може да участва разумно и безопасно в движението и да се съобразява с всички останали така че да не застрашава нито собствения си живот нито този на другите. Това да накараш машината да тръгне и спре е най-лесното за научаване. Да имаш адекватни реакции и преценки на пътя и да бъдеш толерантен - това е най-важното.

Междудругото на магистралата и ръчната почти се превръща в автоматик. Рядко се налага да превключваш и левият ти крак си почива. Само газ и малко спирачка с десния като при автоматиците :)

Мисли и че ако можеш с ръчна можеш и с автоматик, докато обратното не става. Почваш да се учиш на ново.
Все едно да избираш между велосипед с и без помощни колела. На първия няма да се мъчиш да пазиш равновесие, ама има ли смисъл...

Успех в избора.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 27a0ed35aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Аз имах възможността да карам Jeep и Audi с такава и смея да твърдя, че беше изключително лесно в градски условия. За каране по пътищата, почти няма да усетиш разликата.
Но ако си в час пик, има задръствания, светофари на всеки 25 метра, то да, автоматичната скоростна кутия е супер.
Ако си на дълъг път, автоматичната скоростна кутия ще те услесни, но не до такава степен.
Но има два основни минуса.
- Първият минус е, че много малко коли са със подобна трансмисия, части се намират рядко и не всеки сервиз е готов да се справи с подобен проблем. Ще се наложи да се запознаеш добре с местните сервизи, за предпочитане предварително, за да си готов за подобни ситуации. Разбира се, по-новите автоматици имат и значително по-малък шанс да се скапят, поне в моя опит.
- Вторият минус е, че бързо може да забравиш, как да ползваш лоста, ако не си имал опит преди това с него. Не е задължително голяма пречка, тъй като ще си имаш кола, но ако ти се наложи да караш друга, най-вероятно ще е със ръчна предавка и
ще минат няколко минути (или часа), докато привикнеш на ново.

Има и едни бонус минус - Винаги ще се намери някой, който да ти изтегли една дълга лекция, колко тъпо и педалско е да се кара такава кола, как те за нищо не ставали, как ти не си бил добър шофьор, следователно и мъж.

ПП - Каква кола ще си взимаш? Защото е важно. Ако ще е някоя 10 годишна, по-добре е да си вземеш с ръчна. Ако ще е нова кола или поне на под 5-6 години, не би трябвало да имаш проблеми. Защото, ако ще е от старите, трябва да знаеш, че тези са кутиите, които горят много гориво и се скапват.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 28181803cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Всичко е до свикване, аз първата кола която карах след курса беше едно Ауди автоматик (на сестра ми) и от него придобих много лоши навици. Бързо забравих как се работи със съединител и ръчка и после като си купих кола с ИСТИНСКИ скорости бях много смешна картинка, поне първия месец докато не й свикнах. Сега като се кача на автоматика съм още по смешна картинка особено като търся съединителя :)
От практична гледна точка автоматика харчи малко повече но е по удобен за градско каране. Поддръжката на автоматика е по скъпа особено ако се стоши нещо.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 5f1a3a16da
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Освен, ако не е нова колата, никога автоматик

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: bdabf0236b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Автоматик, разбира се. Страхотно удобство.

 
  ...


...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 70f3081fbb
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   Силно ти препоръчвам да си вземеш хубав автомобил. Гледай да е даже по-висок клас. Карай си колата, какво като е автоматик? ! Да не би тези, които цял живот са карали на ръчни скорости са перфектни шофьори? ! То опита и "стажа" се трупа с времето, което си бил зад волана, а не с това ли си на автоматик или ръчни скороти.

Купуваш си хубава кола, пазиш я, караш внимателно... внимаваш най-вече и това е. Няма какво да му мислиш. Много по-лесно и удобно се кара. Не се изморяваш и по-икономично е.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 82057390da
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   За първа кола препоръчвам ръчни скорости, вземеш ли си автоматик никога няма да се научиш да караш. После ако ти се наложи нещо да караш с ръчни какво ще правиш? Пак ще се учиш ли?

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 2f50a2e60c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   По-добре си вземи такава с ръчна скоростна кутия. Първо доста по-евтини са, доста по-лесно се поддържат и второ свикнеш ли веднъж да караш автоматик, после, ако случайно ти се наложи да караш кола с ръчни скорости, ще стане сложно. Мой приятел замина за САЩ и там всичките коли са автоматици и сега като се прибира в България не може да кара колата на баща си, защото тя е с ръчна скорост. Та все едно няма книжка.
За това нека поне първата ти кола е с ръчни скорости, пък после, като понатрупаш стаж зад волана, може да си купиш автоматик. А и не на последно място, автоматикът харчи повече. Като си взех книжката и аз бях изправена пред същия въпрос, ама послушах хората с опит, взех си една запазена количка втора употреба с ръчни скорости и не съжалявам. Е, да в града си е малко тегава да сменяш скоростите непрекъснато, ама и това си е част от упражняването. Пък след няколко години, живот и здраве, може и да помисля за автоматик, въпреки че едва ли. Така съм си свикнала със скоростите, че вече изобщо не ме притесняват.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 3da2deef30
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Благодаря на всички включили се.
В крайна сметка - взех автоматик. Колата е доста добра, без забележки, четох различни мнения на други собственици на тази марка, твърдят, че не се забелязват особени повреди, поддръжката не е скъпа, разхода е приемлив.
Ще я покарам няколко месеца докато свикна... въобще с шофирането - дистанция, знаци, светофари, пешеходци, паркиране и пр., а след това ще мина и на ръчни скорости.
Разбира се, както каза и номер 2, появиха се разни хора, които ми обясняваха колко съм се прецакал, само силиконовите фолк диви карали автоматици, какъв мъж съм бил... Не смятам да приемам подобни изказвания лично, изборът ми е напълно логичен и осъзнат, за момента автоматикът е най-добрия вариант - безопасността и комфорта са на първо място.

Още веднъж - благодаря.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 523a4d646a
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Моята първа кола бе автоматик.

Не си струва. Първо, поддръжката е много по-скъпа, не дай Боже да се развали, кутията може да излезе повече от колата. Второ, създава вреден навик - отучваш се от ръчната кутия и пак ще трябва да се учиш после. Трето, не е хубаво ако вапример се налага да се бута колата ако западнеш някъде.

Изглежда като удобство ама не е.

 
  ...

...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 4d7f9e545e
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

11.   Откакто се качих на автоматична кола не мога да разбера, защо се првят изобщо със скорости... Но ако живееш в Европа ти трябва да знаеш и със скорости да караш.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker