Квартира или апартамент със заем - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121173)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18518)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Квартира или апартамент със заем
преди: 7 години, 10 месеца, прочетена 2256 пъти
Здравейте, обръщам се към читателите с по-голям житейски опит. Интересува ме как според вас е по-добре - да плащам наем за квартира или да взема заем и да закупя апартамент? Наемът в повечето случаи е такъв, че наемодателят да може да изплати апартамента, който дава, но от друга страна ако аз взема заем, ще плащам лихви на банката. Наемите в София вървят по около 350 евро за неголям 3-стаен апартамент, но тези пари отиват за наемодателя и след време няма да имам нищо, докато при заема поне ще знам, че след няколко години ще разполагам с апартамент. И в двата случая съм на загуба. Кой вариант според вас е по-добър?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 10 месеца
hash: 849219e802
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Прави си, че и в двата случая си на загуба, но разликата е, че при покупка апартамента след години ще остане за теб, а при наема плащаш за онзи, дето духа и на края оставаш с пръст в уста, въпреки че си плащал десетки години.

Дали ще плащаш всеки месец на банката лихви или на хазяина наем е същата работа.

Ще ти обърна и внимание на още един факт. Когато плащаш наем, той ти се вдига с времето заедно с инфлацията, т. е. ако след 150 години живота е поскъпнал двойно, то и наемът ще ти е двоен.

Но при заема вноската ти не зависи от инфлацията и остава относително същата. Т. е. сега плащаш примерно 500 лв на месец, но след 15 г. тези 500 ще имат стойността на днешните 250. Т. е. с времето реално вноската ти намалява.

Да, вярно е, че лихвата може да ти се промени с времето, но това няма нищо общо с инфлацията, а и лихвата не може да ти се вдига безкрайно. В момента са 5-6%, може да се вдигне максимум до десетина след години. Това ще ти рефлектира с 50% на вноската, но това е в краен случай и то след доста години. Отделно ако настъпи хипер инфлация както през на два пъти през 90-те кредита ти се обзеценява за един миг.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 539a049ff5
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Е, то е ясно, че е по-добре да си купиш с ипотека. Това обаче е при така наречените "идеални" условия.

Веднъж хванеш ли се с банките и край. Освен това ипотечен кредит се изплаща за 10-20-30 години и никой не знае какво ще стане през това време. Да не говорм, че банките имат право едностранно да променят условията и да ти увеличават лихви, вноски и такси, а купеното жилище така и така го изплащаш двойно на пазарната му стойност.

Ако си абсолютно сигурен и имаш и допълнителни гарантирани доходи освен тези от заплата, можеш да опиташ, но иначе варианта с наема е в пъти по-изгоден и безрисков. Освен това данъци и поддръжка плаща хазяинът, което също не е за пренебрегване.
Даже и плащайки наем, ако си заделяш пари, след същите 20-30 години ще можеш пак да си купиш.

Всичко зависи от положението, в което си. Успех.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 4a5639c4e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Зависи в какъв период планираш да живееш там където живееш :) Ако мислиш да се задържиш за над 6 - 7 години то определено е по добре да купиш нещо и да плащаш заем. Като теглиш чератата вноската към банката и месечния наем са почти изравнени.
Лошото е че в София цените на имотите са нерелано завишени. Примерно панелка в Младост е на същите пари като тухла около центъра в Пловдив.
Перспективно е да се огледаш в селата около София, Перник и тн. Ще пътуваш малко по дълго но ще имаш самостоятелна къща с двор което е несравнимо с апартаментите.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 10 месеца
hash: b1b73e6b53
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Какво значи "няколко" години, бе младеж? Какви са ти доходите, колко години смяташ да го изплащаш, имаш ли начален капитал и колко е? Имаш ли представа колко струва 3-стаен апартамент в София, в кои квартали си се насочил? Не си казал нищо, а търсиш съвет. Сподели и пак може да си говорим.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 42e41b965e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Да изплащаш твое разбира се.
Но никой няма да ти отрусне 100 процента заем.
Дано имаш заделени или ваште да ти помогнат.
И заема няма да е няколко години а примерно 20.
Това е много време и ако не го пращаш ще ти то вземат.
Голям риск е, но ти остава нещо накрая...

 
  ...


...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: cc648c9bc8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   При едното от двете с времето ще придобиваш жилището, а от другото-не. Струва ли си да плащаш на някоя мърда по 400 лева и да ти мрънка за всичко. На всичкото отгоре не можеш да си вземеш климатика, ако си си го купил ти

 
  ... горе^
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 38d3e31108
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Според мен това решение зависи от възрастта ти, от длъжността на която работиш от сигурността на доходите ти и други такива фактори.
Ако работиш в голяма компания, да си с поне с три години стаж на висока длъжност с заплата над 1700 лева, да купиш жилище е по добре. Но ако си на ниска длъжност или от скоро в фирмата, е по добре да останеш под наем докато опипаш почвата.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 8bf0bcec2e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Сметката е с важни неизвестни, но елементарна - изчисляваш заема с лихвите за времето на изпалщане и изваждаш стойността на апартамента. Ако резултатът е повече от наема за същия период избираш квартирата. Ако е по-малък - заемът.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: a63da0d842
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Вземи жилище на кредит. Така знаеш, че поне си остава за теб!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 49a275e560
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

10.   Не мога да ти предложа нищо, защото не си дал достатъчно информация. Кой си? Къде искаш да живееш? Каква е професията ти? Какво смяташ да правиш за следващите 20-30-40-50 години.

"След няколко години " - Ако приемаш 20 до 30 години за няколко, то добре.

Това са мойте За и Против, покупката на жилище:

Против:
- Висока начална вноска. - Да, банката може да поиска 20% от цената на жилището, като първоначална вноска.
- Първите няколко години, вноските, може да бъдат значително по-високи, отколкото би излязал един наем.
- Един от най-глупавоите доводи, които чувам е, че "поне ако стане лошо, ще има къде да спиш". Това е само, ако минат няколкото години, но дори и тогава, се налага да се плащат данъци и сметки. Ако я закъсаш здраво, може да е добра идея, да пуснеш съквартиранти.
- Макар, парите да отиват за наемодателя, ти не си обвързан с ремонт и подръжка на апартамента. Ако се пукне траба - това е проблем на наемодателя. Той трябва да плати тези разходи и да предостави дадени условия за живот. Ако не го прави, можеш да заведеш дело срещу него. Ако жилището е твое - то тези разходи са изцяло за твоя сметка.
- Да речем, че след 2 години, си смениш работата. Новата ти работа е толкова далеч, че трябва да пътуваш по 2 часа всеки ден. Това са 44 часа всяка седмица. Това са 484 часа на година, ако почиваш по един месец в годината. А ако новата ти работа е перманентна и останеш на нея още 30 години до ненсия? Това е цяла година в пътуване. Няма ли да е по-добре да се преместиш на нова квартира, която е на 10-15 минути от работата? С квартирата е лесно, но с собствено жилище, особено още в кредит, става доста сложно. Ако си изплатил кредита, може да минат месеци, дори и години, докато намериш приемлива сделка. Ако още изплащаш, то почти сигурно, ще вземеш много по-малко пари, дори и да ти остават само 10 вноски.
- Ако мясотот спре да ти харесва, излизането е много трудно. Ако си на квартира, може след една седмица да те няма.
- Ако има природно бедствие, и апартамента стане необитаем за известно време, винаги може да събереш каквото е останало от багажа и да се преместиш в друг. Макар да има застрахователи, те работят мнооооого бавно, а след това, ремонтите се правят с минимални пари от тях и отнемат повече време, отколкото е било отнето да се построят самите жилища. А и още нещо - повечето банки, ще продължават да искат месечна вноска, дори и тогава. А ако решиш да се откажеш от апартамента, ще ти кажат, че данъчната му оженка е наполовина, отколкото е била в началото и че им дължиш пари, въпреки, че са ти взели апартамента (пак, не разчитай на 100% на застрахователите - в моя опит помагат, но са бавни и винаги се опитват да се измъкнат от задълженията си).
- И последно, което не е толков аминус, ако плануваш за напред е факта, че дори и да е минало известно време, ако решиш да продаваш, може да сме в криза, да има моментен срив на цените, ниско търсене и подобни. Може да сключиош добра сделка, но след 3 месеца, цените да са се качили с 10-15% (малко вероятно, но въпреки това възможно). Другото е, че привързваш към мясотото, и ако имаш деца, който са живели известно време там, може да им е много трудно, да привикнат с новото жилище.

Ок - Нека да поговорим ЗА покупката на апртамент.
- След известен период от време, ще имаш придобивка. Можеш свободно да я отдаваш под наем, да пускаш различни хора да живеят при теб, да теглиш нов кредит, при нужда.
- Придобивката ти, ще поскъпне с времето. Жилищата поскъпват. Може да не поскъпват година за година, но на всеки 5-10 години, се наблюдава сериозен скок. И това се дължи не само на лихвата, а и на постоянно нарастващото население, поне в столицата. Сега един апартамент е 700 ллв на месец. През 2006 беше около 250 лв на месец, но тогава средната запата бе 330 лв. лв. Днес средната заплата е 950 лева. Излиза, че 187% ръст на заплатите, и само 47. 8% инфлация, за период от 10 години. Важно е да знаеш, че цената на жилищата се определя от доходите, а не от инфлоация и други неща. България показва значителен ръст на доходите, спрямо някои европейски страни (Да, знам какво ще кажете - пак сме 20-25 години назад от западно европейските и сте прави! ), какти и на цени на имоти, въпреки, че има и периоди на забавяне.

Ако решиш да си взимаш апартамент, чети МНОГО внимателно всички договори, провери всичко, което можеш за за сградата. Ако трябва наеми си адвокат, за да ти помогне с документи и прочие. Ако можеш да си вземеш апартамен, в място, което е желано, е най-добре. Поне тогава, ще можеш лесно да го продадеш. Имам приятелка, която си купи апартамен, но живя само три години там, защото и се наложи да пътува. Успя да продаде апартамента си, и бе на много малка загуба. На практика, го бе обитавала безплатно, но имаше късмет. Ти, обаче, може и да нямаш.

 
  ...

...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 478f95d324
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Вземай апартамент, но си опичай акъла, че по-големи лъжци от банките няма...

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 9e6b31ebb1
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   От автора до номер 4 и 10: работя в София, в IT сферата. Не съм от София и трябва да живея някъде, понеже в моя роден град липсва този сектор от икономиката. Досега живях на общежитие, понеже бях студент, но скоро ще трябва да се изнасям. Разполагам със скромната сума от 10 000 лв, но нашите (които си живеят в родния ми град) настояват да вземем апартамент в София с тяхна финансова помощ. В момента статистиките показват, че цените на апартаментите са по-високи в сравнение с предните няколко години. Освен това ако се въведе еврото като валута в България след 5 години, няма ли да поскъпне всичко? Другото, което ми дойде като идея, беше че ако апартаментът е тристаен, едната стая да я давам под наем, който да отива като част от месечната вноска за погасяване на кредита...

 
  ... горе^
преди: 7 години, 10 месеца
hash: cb7d552aed
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   И пак не отговори на поставените въпроси. Колко години ще го изплащаш, какъв ти е началният капитал (твоите 10 000 са ясни, но вашите колко имат? ), колко пари смяташ да похарчиш за този апартамент?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker