Дълго време нямах профил и останах без приятели - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121185)
 Любов и изневяра (29708)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18520)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Дълго време нямах профил и останах без приятели
преди: 7 години, 4 месеца, прочетена 1907 пъти
Преди години, като тийнейджърка, имах профил във Facebook, но когато срещнах стойностен мъж, прецених, че вече няма какво да правя там и се отдадох напълно на него. Започна да ми харесва, дори дълги години не се сещаш за такъв вид контакти, даже в един момент ми се струваше странно как хората живеят такъв двойнствен живот. Аз не можех да се лутам между реалността и онова "кибер" преживяване.
В един момент, обаче, се оказах малко самотна. На рожденния ми ден нямаше кой да ме напсува. Звъняха ми само майка и татко. Буквално нямах нужда от телефон. Ползвах чата там само за комуникация с мъжа до мен.
В един момент реших, че нямам приятели, защото нямам Facebook. Направих си. Половинката ми не очакваше от мен такава стъпка и малко се обиди и ме помоли да го изтрия. Така и не се задържах там. Само два часа след като открих профила, вече не фигурирах в "клюкарника", както го наричат повечето хора.
След време опитах отново и успях да се преборя и да не ми бъде забранявано. Добавих няколко човека в приятели, на всички писах и лично съобщение за да ги поздравя, че се намираме там. До тук добре, но аз получих само две покани. Едната от момче, което дори не познавам, но позната мои познати. Другата от колежка от университета. Добавиха ме и никой не ми драсна нито ред. Сякаш само да наблюдават. Стана ми тъпо, че никой не се интересува от мен. Очаквах там да се свържа с колеги, познати. Разни хора от настоящата ми работа ми пуснаха покани, но се колебаех дали да приема, защото веднъж пусна ли ги, остават там. Притесних се, че се показвам на света и го изтрих.
До ден днешен не мога да разбера социалните мрежи. Жена, например, която очевидно се събужда до мъжа си всяка сутрин, пише на профила си "честит рожден ден на най - крекрасния мъж" и т. н. и следват едни сълзливи пожелания. Питам се, защо? Не живеят ли заедно, не му ли е честитила, че го прави в интернет? За кого го прави? Бях свикнала толкова години да нямам профил и сега се притесних да се покажа и хората да знаят за мен.
И някак ми е странно и исках да попитам вие как се справяте с тези соц. мрежи?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 4 месеца
hash: 447929dfde
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ако "приятелите" ти са само от профила - тури му пепел, означава че никога не си имала приятели...

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 75742f13e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Здравей, искам да ти споделя, че аз също нямам профил във Facebook малко повече от година. Реших да го изтрия, защото като цяло нямаше нищо интересно за мен там. Всичко ми беше много скучно. Наглеждах се на какви ли не снимки, статуси и прочие, някои от тях, които не са за гледане, ако ме разбираш. Понеже в профила ми имах доста приятели, познати, дори и непознати. Доста често получавах досадни съобщения, но както и да е. Един ден се ядосах на всичко това и го изтрих. Казах си: на който му потрябвам и който трябва знае как да ме намери. Първо мислех, че няма да мога да издържа. В началото ми беше някак странно, но след малък период от време изобщо не се сещах за него. За приятелите общо взето с двама, трима поддържам връзка и до днес, а мислех, че имам малко повече, но по-добре 1 истински приятел, отколкото 10 предатели. И до ден днешен, някои от ''приятелите'' ми не забелязват, че нямам профил, от една страна им благодаря за това. :)
Моята история по някакъв начин се доближава до твоята. Предполагам виждаш, че има хора около теб, които те обичат. Аз не мисля, че социалните мрежи са пречка за едно истинско приятелство, явно онези ''приятели'' не са ти били приятели.

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 8f78d653d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   Много добре си направила да оставиш Фейсбука си и да си отдадеш на приятеля ди. Когато бях на 6 години мойка ми ма заряза заради Фейсбука. И тва не е единичен случай. Ти си един от малкото останали свестни хора, които не са зомбита с Фейсбук, Ютюб, Туитър и други такива мрежи. Можеш пак да ди направиш Фейсбук, но не ставай зомби с него.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 4 месеца
hash: f11b3b5601
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   ФБ е феномен като оръжието, да речем. Само по себе си оръжието не убива. Само по себе си и ФБ не е "лош". Но начина по който е направен, някак си подсказва, че е основната цел е да задоволи 2 много специфични потребности които повечето хора днешно време изпитват, осъзнато или неосъзнато:

1. Чувство за празнота, натрапчиво усещане, че нещо ти липсва. Че не си достатъчно умен, готин и прочие. Което води до комплекс за малоценност. Което па води не до самоусъвършенстване, а яхване на вълната "Напротив, всичко ти е наред, ти си уникално добра комбинация. Просто трябва да разкажеш на света себе си и няма начин той да не полудее по теб". или иначе казано "чакай сега да се тагна в това гъзарско заведение, че всички у ФБ да се пукнат от яд". Или "Що да не си постна това готино селфи, на фона на този пейзаж. Нали трябва да покажа колко съм одухотворена личност". Масовите кифли които си снимат грим, лице, цици, гъз, изобщо не ги коментираме. макар, че преобладават, да.

2. Безнаказано любопитство, както аз го наричам. Нуждата постоянно да наблюдаваш кой какво е направил, да не би случайно да останеш по назад от тях в модните тенденции на тази болна прослкойка. един вид - винаги да си на гребена на вълната, както се изразяват тези хора.

Както сами си давате сметка, тези 2 точки образуват затворен кръг и взаимно се подхранват. Ето затова и модата ФБ набра толкова голяма инерция.

След всичкото това, вече мога да ти отговоря и защо го прави хипотетичната героиня за която спомена, че си е постнала сладникавото пожелание към мъжа си, на своята страница. Много просто - по всяка вероятност има доста приятелки които имат нездрава връзка, или пък изобщо нямат. Но всички се надпреварват да показват колко щастливо живеят. Защото знаят, че "дружките им" са дежурни във ФБ да клюкарстват. И се стремят да убедят всички. Но най вече себе си. Тъпа, изродена игра в която всички са решили, че са звезди в класов филм. Но ако съумееш да се отдръпнеш малко назад от "заслепяващите прожектори" и "овациите на запис", ще разбереш, че наблюдаваш особено нескопосана пиеса, изиграна от инвалиди. Инвалиди не толкова от физическа гледна точка, а по скоро от ментална.

Как се справяме с тях ли? ами не ги ползваме. Общуваме лице в лице с малкото ни останали истински приятели. И бягаме далеч от такива "приятели" като тези от ФБ.

П. С.
Всяка прилика с реални лица е напълно случайна. Припозналите си, дето ще тръгнат да ми обесняват колко смислено използват ФБ, как не би ли като останалите, да си го спестят. Нагледал съм се на такива. С такъв патос ми го обесняват тва, че накрая се чудя мен ли убеждават или себе си. Разбира се, въпросът е риторичен.

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: dd7185dd6c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   "Приятелството" във фейсбук няма нищо общо с истинското приятелство. Най-пресният ми спомен е как ми споделиха, че моя "приятелка" ме плюе зад гърба ми, докато в същото време ми харесва снимките във фейсбук и ми пише коментари колко съм красива. Аз също си изтрих профила и сега ми е супер - имам толкова повече свободно време. Във Фейсбук друго освен фалшиви хора няма да намериш. Ако искаш истински приятелства - те се създават навън, сред живите хора, а не пред монитора. :)

 
  ...


...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: a4acd67ffe
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   Мила, хората в така наречените "Социални мрежи" лижат задници и правят свирки за 200 лайка на снимка. Аз имам профил във Фейсбук, но грам не ми пука дали някой ще ме добави или не, тъй като си имам приятели с които излизам. А пък и този фейс мейс разваля връзки, бракове, семейства и всичко останало. Не ти трябва такова нещо!! Аз влизам за 5-10 минути и дим да ме няма. Всичко е гъзолизци за лайкове. Даже знам една дето се нае*а с един за да има лайкове на снимките, щото той е "феймъс".

 
  ... горе^
преди: 7 години, 4 месеца
hash: c4b9ecd544
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Фейсбука е тъпня.. хора от университета, ми се смяха, че нямам е една вечер реших и аз да си направяя.. добавих всички мои познати, няколко месеца по късно мога да кажа.. че ми омръзна да чета някакви статуси, да гледам картинкии... аз самата не публикувам нищо, не виждам смисъл... не намерих нито гадже, нито нови пеиятели... от няколко дена не съм влизала не мисля и да влизам.. подкрепям авторкатаа, наистина не знам какво толкова му харесват на фб

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: c4b9ecd544
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Фейсбука е тъпня.. хора от университета, ми се смяха, че нямам е една вечер реших и аз да си направяя.. добавих всички мои познати, няколко месеца по късно мога да кажа.. че ми омръзна да чета някакви статуси, да гледам картинкии... аз самата не публикувам нищо, не виждам смисъл... не намерих нито гадже, нито нови пеиятели... от няколко дена не съм влизала не мисля и да влизам.. подкрепям авторкатаа, наистина не знам какво толкова му харесват на фб

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 9f52ccdc31
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Facebook не може да промени това дали имаш приятели или не и не ти е нужен за да въобновиш контактите си. Социалните мрежи създават едно фалшиво усещане, че си свързан с много хора.
Аз го използвам най-вече за допълване на общуването с хора, с които така или иначе поддържам връзка.
Мисля, че не ти липсва фейсбук, а приятелите ти. Обади се на хората, с които си поддържала приятелска връзка, вижте се на живо. А Фейсбука... Мисля, че е все едно дали имаш или не.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 4 месеца
hash: f4cd17f4a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   И аз не ги харесвам. Никакви лайкове и все аз им пиша. Голяма част са хора, с които няма да се видим, защото живеят далече. Предпочитам си разговорите по телефон пред писменото общуване, някак по-лично е.

 
  ...

...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: eb715ba6e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Илюзията фейсбук.....показно сте, идеалният живот ми вижте. Приятели които злобеят докато те превъзнасят. Аз вече нямам фейсбук, но не живея на самотен остров. Просто за мен отношенията с хората са различни и нямам нужда от лъскава опаковка наречена фейсбук. Каквото като 100 човека те поздравят за РД във фейсбук, това по-щастлива ли ще те направи?

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: b8b46284a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   Стига вече с тоя тъп фейсбук има и др начини на комуникация.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 5773674e6e
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

14.   Аз нямам профил в този клюкарник, нито родителите ми. Фейсбук направи хората абсолютни ЕГОЦЕНТРИЦИ, егоисти и много на сериозно взели се важни ''личности''. Също не ми понася двойнствения живот в фейсбук и реалния живот. Наскоро преглеждах профилите на мои познати и останах доста изненадана от снимките, които си бяха сложили някои от тях. Някои хора имат доста изкривена представа за това как изглеждат на живо и как те си мислят че изглеждат. Да не говоря за останалите подробности... но фейсбука доста влияе и възпитава този тип хора. Освен интриги и клюки, какво друго ще извлечеш от него? А, да.. забравих високото его, да си мислиш, че си много важен като получаваш постоянно ВНИМАНИЕ базиращо се на постоянни коментари и лайкове, от хора, на които откровено не им пука ама грам за тебе, просто го правят от скука, а някои от чиста доза ЖАЖДА ЗА КЛЮКИ.
Според мен, не си сгрешила като си си изтрила профила. Грешат хората, които се абстрахират от теб, само защото нямаш профил там вече не се вписваш сред тях. Ако някой държи на тебе, НАЙ-малкото което ще го вълнува е имаш ли профил в соц. мрежи.

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 6fa992d789
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

15.   Хаха, не се тревожи, повечето хора всъщност са наясно с тези абсурдности на социалните мрежи като честитките за рождения ден. Ще ти кажа аз как го възприемам, и как въпреки добре развития ми профил, си оставам нормална. За мен фейсбук= статус в обществото (не че го подкрепям да е така, но в това се е превърнало. )Фейсбук е визитка, тип автобиография, която побира успешно само един тип хора - екстровертите. Затова свестни хора, които са интроверти, са гледани с лошо око тъй като не постват нищо и не съобщават всяка сутрин какво са яли и в коя кръчма са се напили предната вечер. А какъв е моят трик?
Аз си създадох един свой образ там, който харесвам и към който се стремя. Тоест качвам най-щастливите си моменти веднъж на месец, не повече. Правя го именно за статус, естествено всички го правят за това. Но не си го признаваме наживо. Обаче има една тънкост - да откриеш ползата от социалните мрежи и не ти да си им роб, а те на теб. И когато например аз реша да кандидатствам за работа, и работодателя погледне профила ми и каже таз изглежда нормална, дай да я викнем на интервю, фейсбук е изпълнил желанието ми да съм в рекламния списък на кандидати. Надявам се иронията се усеща, но това не е само ирония, а самата истина. Фейсбук е твоята реклама. За мен носи ползи, защото не го използвам всеки ден, но ако кача нещо, ще е интересна и жива снимка, и то не глупаво селфи, а снимки с други хора или интересно преживяване, пейзаж. Нещо, което да покаже приятна емоция, която да зареди и другите и същевременно да им припомни за мойто съществуване и ако искат да се срещнем, още по-добре. Може би не бива да си толкова категорична, а просто да внимаваш ако имаш действие. Със сигурност тъпи публикации на стената не са нещото, което би ти вършило услуга. Но в крайна сметка, фейсбук е мястото където ясно се вижда умственият капацитет на хората по това КАКВО, а не колко често постват. А статус в обществото винаги е имало, сега просто се случва и електронно. И хората съдят за теб първосигнално оттам. Дали е правилно е съвсем отделен въпрос.

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 6f13039262
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   Отдал си се на него? Странно е големи, стойностни мъже да не знаят значението на елементарни изрази.

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 6be7234848
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

17.   Как се справям ли? Много просто - нямам и никога не съм имал профил там. Няма нищо във Фейсбук, което да ми е нужно.

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: f11b3b5601
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Не, че искам да разлайвам кучетата но четейки номер 15 ми стана някак си забавно.

Най вече защото номер 14 много точно е изтъкнала и спецификата на "двойнствения живот" и след нея идва 15 и обеснява, че прави именно това :)

Другото забавно изречение беше - "не е важно колко постваш, а какво. Показвало умствения ти багаж". То да ти кажа, всички тия зомбита дето си пускат захаросаните снимчици като тебе, си мислят, че са много умни, готини, стойностни и прочие. Дали е така или не, е обект на доста субективно и специфично интерпретиране. По мои наблюдения повечето са банални, най меко казано. Макар, че авторите им си мислят (като теб например), че така показват колко много "умствен багаж" имат. Че и ръсят, все им е в излишък :)

Но за едно беше права - наистина ни показва "умствения ти багаж". Но едва ли по начин по който си очаквала :)

Другото което ми направи впечатление - първото изречение на номер 14, където казва, че дори и родителите и немали ФБ. Което навява мисълта, че е тийн. Чак се изненадах приятно. Което си е рядко явление.

И все пак всичко което е казала, е вярно, при това съвсем точно казано, смея да отбележа. И идва отгоре 15, бидейки очевидно жена над 20, и ръси акъл, без да си дава сметка, че е именно от този тип хора които повечето писали тук, не харесват.

Но това не е важно, нали? :) Поне нема опасност да ти турят по някой dislike на "умните" постчета и да ти развалят "перфектния образ (апропо - CV)", във ФБ:)

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 73ae7494b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

19.   Аз съм жена и нямам фейсбук. Но защото не ме кефи. А не защото някой ми забранява. Не мога да ви разбера жените, които допускате до себе си хора, които да си позволяват да ви казват какво можете да имате и какво не, какво можета да правите и какво не и. т. н.
Иначе много от моите приятели и познати (повечето сме по на 28-30г. ), които всичките имат фейсбук, са ми споделяли, че в последните 3-4 години почти не влизат там. Докато към 2009-2010 активно ми дуднеха защо не съм си направила профил и аз.

Причината, че нямаш вече приятели авторке не е в това, че нямаш фейсбук, а че си си прекъснала контактите с предишното си обкръжение и изобщо си престанала да общуваш с други хора, освен с приятеля си, за което сама си си виновна, с смисъл, че причината е в продължителната липса на инициативност към останалите хора от твоя страна! Защото в крайна сметка няма как да има общуване без реална човешка инициатива! А вече дали ще е през фб, по скайп, изобщо през интернет, по телефона, чрез смс-си, през вайбър - всичко това са просто средства за комуникация за нас хората, на нас хората! Замисли се!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker