Защо някой думи пробождат право в сърцето. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121166)
 Любов и изневяра (29701)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6470)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18516)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Защо някой думи пробождат право в сърцето.
преди: 6 години, 10 месеца, прочетена 1273 пъти
Здравейте.

В близкото минало, като дете и тийнейджър, постоянно съм изпадала в ситуации, от които сърцето ми е било разбивано поради отношението към мен. В случая нямам предвид да е било разбивано поради любов, а поради някаква несъобразителност от страна на хората около мен. За жалост поради не знам каква причина, днес ми се случи и аз да разбия нечие друго, точно както и моето е било разбивано. Чувствам се ужасно заради това, и не мога да си простя, че го направих, дори и несъзнателно. Преди на мен постоянно ми се случваше, и знам колко е лошо, заради това не искам повече и аз да постъпвам така спрямо друг. Дано да успея никога повече да не го правя.

Ще дам пример.
Като дете, например дълго време съм мечтала за определено нещо, и когато го видя, че мой близък го е купил, и аз знаеейки, че той е наясно с моето желание, веднага се втурвам да го прегръщам и да му благодаря, и не след дълго сърцето ми бива моментално разбито с думите: "Че аз не съм го купила за теб"...
В такива случай оставам като попарена часове наред. Направо невероятно как една такава проява на коравосърдечност от страна на друг ми влияе. Защо, не ми се каже по заобиколен начин, а се подхожда толкова сурово спрямо мен??
Просто в такива случай се чувствам ужасно, като прободена с нож.
Сега се сетих за още един пример. Веднъж като бях малка, малко преди рожденият ми ден, някой донесе каталога за торти на близката сладкарница. И аз естествено започнах да го разглеждам и казах:
"Ето тази ми харесва", без дори да съм казвала, че я искам, само изразих мнение, а само секунда по-късно бях попарена с думите: "Не съм те питал, коя ти харесва или искаш, донесох ти брошурата за да видиш какво торти има"

Това отношение към мен ме разби за цяла седмица и плаках целият ден. Изобщо не ми е било за материалното и заради това, че няма да получа това, което искам, а заради грубостта към мен. Трябвало ли е моите близки да са се държали така с мен? Има и заобиколни и много то тактични начини да се попари моето желание или наивност.

Случвало ми се е и когато сме очаквали гости, и аз съм искала да опитам нещо преди да са дошли, и винаги сърцето ми е било пробождано с думите: "Това е за гостите, не го пипай".
Знам, че вероятно тогава съм постъпвала грешно, но защо е трябвало да ми го казват по толкова директно, че от тези думи краката ми да омекнат и да искам да се скрия някъде?


Знам че няма да бъда разбрана какво имам в предвид от много хора, понеже това зависи от характера на човек, от характера и подхода на неговите близки, както и от това как всеки гледа на нещата. Станаха много променливи, като е малко вероятно да се проявят заедно при много хора, затова и знам, че няма да бъда разбрана какво имам в предвид....
Не искам и аз да постъпвам така с другите, както беше постъпвано с мен.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 10 месеца
hash: d6612f5b39
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Всички грешим в дадени моменти - както ти, така и близките ти, така и всички останали. Няма човек, който да е перфектен и да не е наранявал в дадени моменти другите с несъобразителност или думи в състояние на афект. Колкото по-рано го разбереш толкова по-добре :)
Недей да се мъчиш за минали неща, няма нищо перфектно на този свят и всички грешим, някои повече, други по-малко. Пиша тези неща от опит, защото те разбирам напълно и аз съм прекалено чувствителна като теб и съм минавала през същия филм по много пъти. Има и нещо друго - всеки разбира една ситуация по различен начин, когато близките са ти казали тези думи, не са съобразили как биха ти повлияли и са ги казали просто така, а ти си ги преживяла все едно тези думи са цялостното им отношение, а това далеч не е така. Приеми го - сгрешили са, не са обмислили нещата, а ти от своя страна се връщаш в някакви ситуации и си мислиш, че от 5 думи ти зависи живота.
Ще чуеш много думи и хубави и лоши през живота си, както и ти ще изречеш всякакви. Въпроса е да не съдиш по една ситуация, а по цялостното отношение на човек. Може някой през цялото време да се държи зле с теб и за 5 минути да те носи на ръце, това прави ли го добър към теб - не. Както и обратното, може с друг човек да имате много хубави моменти заедно, но да е имало случаи, когато е правил грешки спрямо теб, това прави ли го лош към теб - не.
Когато те е страх от грешки - правиш грешки. Не си поставяй за цел да си перфектна, защото няма как да бъдеш. Отпусни се и живей спокойно живота си, давай прошки, на всички хора, както и давай прошка на себе си, защото си човек, а не робот. Точно тези грешки ни изграждат като хора и ни учат да сме по-силни и да разграничаваме кое е важно и кое не. Така че живей си живота спокойно, греши си на воля, другите също ще грешат, приеми го! Няма смисъл да преживяваш определени изречения или действия - гледай цялостната картина, не отделяй само грешките на хората. Сигурна съм, че си страхотен човек, мила и чувствителна, опитай да гледаш малко по-ведро на нещата и се наслаждавай повече на живота!

 
  ...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: cb178aa838
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   От цялата ситуация ти се виждаш като жертва - това е основният проблем. Когато ти кажат "че аз да не съм те питал", ти се засягаш, а това, което трябва да направиш е да отвърнеш с нещо от типа на "аз да си кажа пък". Изразяването на мнение е човешко право. Вместо да изпадаш в драми, виж как да отстоиш позицията си.

Дори от начина ти на писане изглежда, че сякаш интернализираш прекалено много тези емоции. Като нещо си било за гостите и те ти кажат, че е - какво от това? Питай "а има ли от същото, което да не е за гостите? ".

 
  ...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: ec8cd45c3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   основното ми впечатление е, че драматизираш и правиш от мухата слон. да, някои реплики може да са казани по-рязко, но чак толкова да ги преживяваш... не са краят на света.
и то говориш за случки когато си била малка (сега не е ясно на колко си, предполагам, че си поне на 20), да ги помниш и още да ги преживяваш е прекалено. това дори не е чувствителност, това е психологически проблем, при който явно обичаш да се изживяваш като жертва и търсиш потвърждение в отдавна отминали случки, които даже не би трябвало да си запомнила

 
  ... горе^
преди: 6 години, 10 месеца
hash: a4471734ff
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Аз те разбирам много добре, защото съм имала такива близки. Просто приеми, че това са такива хора, които главно мислят само за себе си, а не за чувствата на другите. Например според мен ти си чувствителен човек, който лесно може да бъде наранен, но те самите не са толкова чувствителни и не си дават сметка какво ти причиняват с поведението си. Мога да те посъветвам да не им обръщаш внимание, колкото и да е трудно, защото вината не е в теб. Аз като малка много се притеснявах за разни неща, дори дребни и въпреки че тези мои близки го знаеха, правеха неща, които ме карат да се чувствам зле. В един случаи направиха неща и после с някаква досада казаха- тя си е притеснителна. Тоест те не могат да влязат в моето положение и болките си ги търпя сама. Аз също съм чувствителна и всякакви грубости и такова рязко поведение ме разстройват. За съжаление израстнах с доста нетактични и незаинтересовани хора, които се държаха грубо, затова те разбирам като говориш за болките в сърцето. Аз съм имала доста такива. Съвета ми е да ги игрнорираш такива хора, ако може и да търсиш хора, които да те карат да се чувстваш спокойна и обичана. Знам че е трудно, особено ако са ти близки, но трябва да помислиш за себе си и за собственият си душевен мир. Аз прекъснах няколко такива роднински връзки и да ти кажа камък ми падна от сърцето. Осъзнах как съм търпяла критики, грубо поведение, оплаквания, вменяване на чувство на вина. Е не си длъжна да го търпиш, знай че имаш избор. Успех и дано повече не те нараняват по този начин.

 
  ...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: fc9af8bc2b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Да. Верни е, че от думи също много боли и дълго държи. Може и да се прощава, но да се сетиш навреме, да забележиш, да се извиниш за тези думи. Има на, ин да се поправи ако навреме се сетиш. Но иначе, ако са ти близки, търси да разбереш защо са такива. Може би има смисъл да се разбере.

 
  ...


...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: e1e8c6f80a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Не е "изживяване като жертва", както са писали по-горе.
На мен като малка също са ми казвали такива неща. Аз го възприемах така, сякаш ми казват "ти не заслужаваш". Просто така го възприемах и вярвах, че е така.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 10 месеца
hash: 1348053301
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Много по-добре е да се казва истината,отколкото да се заобикаля и да излъжеш.Абе уж всички искате,да няма лъжи,да са искрени към вас или по принцип,а виждам реално,не е така. Искате двуличност,искате думи,които са с огромно колипество лъжа,искате неверни комплименти,да ви ръсят,искате лъжа и да си живеете заблудени. Аз съм преживяла,много повече,а ти се имаш за жертва. Това не е за съжаление,а за присмех,все едно да кажеш на човек болен от неизлечима болест,на който му остават малко време живот,че го разбираш и знаеш,какво преживява. Я се приземи и стига,с тези детски истории.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker