Загубих способността си да уча. Дислексия? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121173)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18518)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Загубих способността си да уча. Дислексия?
преди: 6 години, 10 месеца, прочетена 1626 пъти
Когато трябва да науча даден урок, първо го чета изречение по изречение, изваждам на лист най-важните неща и се мъча да го запомня наизуст.
Проблемът е, че като чета дадено нещо (дори и да съм го синтезирала и подбрала в съкратен вид) умът ми сякаш не може да възпроизведе за какво иде реч, така че да го разбера. Не съм разсеяна, нито мързелива. Бързо уча наизуст, но ако трябва да кажа какво съм РАЗБРАЛА ИЛИ НАУЧИЛА - нищо не мога да кажа, защото НИЩО не съм разбрала, нито запомнила от това, което съм прочела. Следователно получавам само слаби оценки, а ученето на един по-дълъг урок ми отнема дни, а това не е нормално.
Днес четох една книга и установих, че имам същия проблем. Чета изречение, след изречение, страница след страница - губя нишката какво се случва в историята, и не помня какво съм прочела по-рано, защото не съм го разбрала, нито запомнила. Дори да го прочета 10 пъти ефекта е същия.
Дислексия ли имам? Какво става с мен?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 10 месеца
hash: befc863680
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не се опитвай да учиш на изуст, а с разбиране! Като го запомниш с разбиране репетирай с приятели/приятелки... :) Успех!

 
  ...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: 23a4335a11
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Дислексията не е това което описваш! А ти описваш че имаш проблем в четенето с разбиране. Подобен на твоя проблем имат доста голяма част от българските ученици, защото няма кой да им обърне внимание след 1-2 клас когато е времето за учене чрез запаметяване /зубрене/ и децата така си продължават да се опитват да зубрят, а дългите уроци в по горните класове е невъзможно да се назубрят, това на всеки е ясно. А зубренето научено от 1-2 клас си е нужно цял живот за запомняне на стихове, теореми, цитати и т. н., но в по горен клас ученикът трябва да се научи да чете с разбиране и да разказва, да коментира написаното и т. н.
Напиши кой клас си за да ти дам съвет как да се справиш. Защото ако си 3-5 клас начинът е един, ако си 7-9 начинът е друг.

 
  ...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: b97d0abc75
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Не знам дали имаш дислексия, отиди на логопед.
За ученето-започни да разказваш уроците на глас. Фотографската памет също е важна-можеш да си водиш записки, план, конспект, да си вадиш по важните неща или да подчертават в текста. Всичко това ще ти помогне за запаметяването. Може да имаш ниско кръвно и това да те прави ленива и отпусната.
В пубертета често се губи концентрацията. Осигурявай си достатъчно нощен сън. Ако си уморена - и дневен

 
  ... горе^
преди: 6 години, 10 месеца
hash: d7ebc311fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Здравей! Това винаги ли е било така или е нещо ново за теб? Дислексията е по-скоро затруднено четене, а не затруднено разбиране и запомняне на текста. Обикновено дислексията е вроден проблем, а ти пишеш, че си загубила способноста да учиш. Значи, някога си я имала. Аз обаче се сещам за една вероятна причина - да страдаш от депресия. При болните от депресия се наблюдава загуба на памет, а и трудно възприемане на информация. Направи си онлайн тест (има два вида) за депресия. Ако тестът е положителен, непременно потърси лекарска помощ. Дори и да не е, пак ще трябва да се обърнеш към лекар, който би могъл да ти даде отговор. Успех и бързо възстановяване!

 
  ...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: d7ebc311fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Здравей! Това винаги ли е било така или е нещо ново за теб? Дислексията е по-скоро затруднено четене, а не затруднено разбиране и запомняне на текста. Обикновено дислексията е вроден проблем, а ти пишеш, че си загубила способноста да учиш. Значи, някога си я имала. Аз обаче се сещам за една вероятна причина - да страдаш от депресия. При болните от депресия се наблюдава загуба на памет, а и трудно възприемане на информация. Направи си онлайн тест (има два вида) за депресия. Ако тестът е положителен, непременно потърси лекарска помощ. Дори и да не е, пак ще трябва да се обърнеш към лекар, който би могъл да ти даде отговор. Успех и бързо възстановяване!

 
  ...


...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: 5edeb7e399
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Поговори с родителите си, искай помощ, отиди на лекар.
Използвай картинки, за да си помогнеш със запомнянето, извади си ключови думи и т. н. А и ако искаш поговори с учителите- уведоми ги, че се опитваш, но не ти е лесно.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 10 месеца
hash: bdab0b0260
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Не е проблема дислекци, просто ти си свикнала да учиш на изуст и заради това не можеш да разбереш даденият текст, дори продължаваш да се опитваш уроците си да ги учиш на изуст, дори и най- важното да вадиш от тях. Това не е правилно момиче.
Аз съм студент по право и имам една колежка, която като тебе е свикнала така да учи на изуст и за изпита е назубрила всичко, но след това нищо не знае и така е в 5 курс вече, но не може един казус да реши.
Трябва, когато четеш нещо да се научиш да вникнеш в даденият текст и да се опитваш да го разбереш. Започни примерно да гледаш някой филм и после да го разкажеш за какво се разказваше в него. Също така гледай новини и после разказвай на вашите какво се каза по новините. Обобщавай ги. Не знам на колко години си, кой клас си, но това може да се поправи, можеш да се научиш.

 
  ...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: d13b945dc6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Най-вероятно проблемът ти е в концентрацията. Забележи докато учиш дали, както си четеш, умът ти изведнъж не се пренася другаде. Ако е така това може да се дължи на стрес или скука. Просто трябва да си концентрирана, колкото и да е трудно. Трябва да се съсредоточиш само в това което учиш, без значение, че ти ескучно, а то винаги е така.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker