Омръзна ми от расисти! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120985)
 Любов и изневяра (29664)
 Секс и интимност (14342)
 Тинейджърски (21869)
 Семейство (6458)
 Здраве (9582)
 Спорт и красота (4693)
 На работното място (3164)
 Образование (7292)
 В чужбина (1649)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18468)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Омръзна ми от расисти!
преди: 13 години, 2 месеца, прочетена 6374 пъти
Здравейте,

Честно казано не знам, защо пускам тази тема... предполагам, че искам да се оплача, че искам някои най накрая да ме чуе.

Малко лична информация, за да разберете, за какво иде реч. Аз съм с турско име и единствен с такова в курса ми :) Някои ще кажат турчин си. Да така е! Но... само искам да попитам как се наричат жителите на Румъния? – Румънци, а жителите на Франция – Французи, на Гърция? – Гърци, нали така? Тогава аз щом живея в България, спазвам законите, плащам си данаци и т.н. и т.н. аз съм... ?!

Не знам за вас, но аз направо не мога да търпя това супер гадно РАСИСТКО отношение (и най-лошото, е че не е само към мен). Навсякъде е така. В гимназията беше така, в университета и на улицата... направо не издържам. Как може едни млади, умни хора да са толкова ограничени ?!?

Ето ви и няколко примера;
В университета (уча История и чужд език в един от големите университети в България). Като влязох мислех, че ще общувам с по-умни хора, хора който знаят какво говорят и правят, но нееееее... Отново попаднах на същите расисти от страна на преподавателите, колегите и дори непознати.

Историята на България не е от най-силните ми страни, но за сметка на това доста добре знам историята на древните цивилизации, а моите колеги остро ме оплюват за това, а и това беше само началото... няма да казвам за лицемерието им и грозните думи, с които ме наричат. (разбира се не са всички, а по голямата част от тях 70-80%). Веднъж бяхме се събрали пред университета, а аз бях малко в страни от компанията и дочувам един как казва „Я турчинът го няма, перфектно....” Не можах да си изтрая и се намесих... и ето ти още един проблем.

Преподавателите вместо да представят историята от неутрална гледна точна, правят точно обратното. Вместо да оставят ние, студентите да преценим кои са „добрите и лошите герои на историята” те оплюват едната или другата страна по свое усмотрение. Като се опитам да задам някакъв въпрос на лекция или семинар – не ме чуват и виждат, а ако друг колега ако зададе въпрос веднага му се обяснява и пояснява. ОК, така да е... Няма да казвам като взехме историята на Османската империя или какво беше.

Колегите се събират по купони, партита и т.н. разбира се без мен, поради единствената причина "не съм от техните". Веднъж попитах един от тях, защо се държат така с мен, но отговор не последва, а само едно презрително отношение... А за гимназията просто няма да споменавам, там беше меко казано ужас. Разбирам, да ме мразят за нещо, което съм им направил, а то за нещо, което е било преди мнооооого време. 3-те неща, които човек не може да си избере са: Родителите, страната, в която да се роди и полът. И сега идва въпросът АЗ КАКВО СЪМ ВИНОВЕН ЗА ТОВА ???

Искам само да кажа на хората, който „съдят за една книга по корицата” да си зададат въпроса следващият път „Дали този човек е такъв за какъвто го мисля?”



P.S Само моля, читателите на тази статия, който са като тези, които описах по горе да си спестят обидните коментари.

Благодаря, че изчетохте докрай.
>>> Тишански <<<

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 13 години, 2 месеца
hash: db7f53bae1
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Мойто момиче, вие сами се отделяте като малцинство, като казвате, че не сте българи и не ми говори как всички са расисти, защото където и да съм бил, никой не е дискримирал турците. А, относно това, че преподавателите ти те нападат, прави са, щом се пишеш за българин, трябва да знаеш българската история.

 
  ...
преди: 13 години, 2 месеца
hash: eb5fcbbdac
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Здравей, Тишански!

Значи сме колеги с тебе:) Аз, когато бях в гимназията също бях с по - крайни възгледи. Само че не мразех турците, а евреите и циганите. Функционално е все същото. Откакто станах историк, обаче, разбрах, че или ще съм расист, или историк. Защото ти знаеш какво е казал Тацит: че историята се пише "без гняв и пристрастие". Иначе ставаш журналист, може би, но не и историк. Българка съм, може би точно затова историята на България ми се вижда пълна боза. Много ми е досадно да я уча. Пълнят ни главите с нея от деца. Сега, всички знайни и незнайни фенове на Волен ще наскачат да ме хулят. Не ми пука. Аз също като теб, отнасям доста майтапи за това, че се занимавам с Античност. Ами, какво да правя, като тогава хората са били най цивилизовани, май... До ден днешен ползваме техните закони и тяхната философия...

А, за Османския период специално, съм много доволна как го учихме. Смея да кажа, че преподавателите ми се проявиха като истински професионалисти и говорехме за действителни неща, базирани на извори (става дума за документи, а не за художествените обработки на дядо Вазов). Даже част от колегите - националисти ги обвиняваха в "липса на патриотизъм" и "туркофилство". За мен, като историк, подобни понятия са абсурдни. Историята не си служи с "филство" и "фобство", "наши" и "чужди", "добри" и "лоши". Наша работа е само да изнамираме истината за миналото, реалните факти, които могат да се потвърдят от изворите, а от тук насетне, всеки да си ги интерпретира както намери за добре. Не очаквам разбиране на позицията, която защитавам от масовия човек. Но и не търся. Само истински професионалист би ме разбрал.

Жалко, че повечето хора, с които общуваш се държат по подобен недорасъл и неадекватен за 21 век начин. Аз също не одобрявам онези хора от малцинствата, които отказват да се интегрират, да ходят на училище и сами се затварят в собствената си изостаналост. Но, виждам, че ти не си от тях. А има и много други като теб. Но, повечето хора са на принципа: "Заради наш Илия, намразил и Свети Илия"... Тъпо е просто! Дано животът те срещне с хора, които не мислят толкова ограничено.

P. S. Поздравления за избора на любим период:)

Поздрави: Борония

 
  ...
преди: 13 години, 2 месеца
hash: 8a5c9419a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

3.   и аз не разбирам за какво е тази тема предвид, че има няколко такива които изплуват в последно време в сайта... също така, не разбирам защо не правиш разлика между расизъм и национализъм. като учиш история в университет би трябвало да е ясна разликата в понятията. факт е, че когато българи се съберат и сред тях има друг балканец или турчин се почват велики разговори за история и величество... тъжна картинка. и аз съм българин все пак, но имайки предвид сегашното ни никакво състояние ми се струва нелепо да се бием в гърдите за неща които няколко владетели са направили преди стотици години...
проблема с турския етнос в българия е сериозен, но според мен той е по-скоро политическа подбуда, не толкова пресилен национализъм.... много бензин може да се хвърля в огъня - за новините 'на майчин език', за парламентарни представители, за етнически предразсъдъци... да не ставаме черна радиостанция. ако не ти харесва дадена група съученици просто си намери друга. аз съм живял като чужденец в няколко държави, дори и родната ми не ме приемаха известно време, но това не ме е спряло да си комуникирам с разни хора.
......

М.

 
  ... горе^
преди: 13 години, 2 месеца
hash: f0074bb7d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Аз лично мисля, че е много глупаво студенти от които се очаква да са разумни да се отнасят по този начин към някой от друга народност. Да, наистина има известно напрежение между българи и турци. Аз също като българка изпитвам неприязън, но никога не бих обидила някои човек от какъвто и да било произход или раса.

 
  ...
преди: 13 години, 2 месеца
hash: a3b3a2e374
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Мисля, че не всички млади хора са такива. Не е възможно в 21 век, въпреки, че не се съмнявам в това, което пишете. Незнам какво напрежение има между обикновените българи и обикновените български турци? Не говорим за политиците, за някой лидери от ДПС, за религиозните емисари в някои краища на страната и пр. Аз съм на много повече от твоите години и по-точно два пъти повече. Между другото имам историческо образование. Няма да забравя по времето на възродителния процес, когато еден колежка се преименува /не по свое желание естествено/. Ние изобщо не бяхме съгласни с това и си я наричахме с рожденното й турско име. Никой не я дискриминираше, а напротив. Сякаш се опитвахме да направим живота й по-поносим, да я накараме да разбере, че не ни е страх да я наричаме с турското й име.
След години срещу апартамента ни се настани семейство - турци с малко детенци. Станахме приятелки с Хая - майката на детето. Заедно гледахме децата си. Тя ми каза, че Хаят на турски значи" живот" . Аз рядко съм срещала по-сърдечни и симпатични хора. Ходехме си на гости, децата си играеха и пр. Съжалявам, че си купиха жилище и прекъснахме връзките си.
Така, че зависи от хората, може би от града, в който учиш. Мисля си, че подобно отношение е по-характерно за смесените региони. Мисля, че ще попаднеш на различни, разумни хора, които се стремят не към разделение, а напротив.

 
  ...


...
преди: 13 години, 2 месеца
hash: 3282f14a51
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   На мен пък ми е много смешно как всички биещи се в гърдите горделиви баш-турци и македонци мигом стават чисти и много послушни българи, когато стане въпрос за международен паспорт или за шенгенска лична карта...

 
  ... горе^
преди: 13 години, 2 месеца
hash: d827cd9b95
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Аз едно не мога да разбера, защо делят хората на турци, българи, черни, бели и т.н. Знам какво е


№1 Аз не съм казал, че не знам историята на България, а че не ми е силната страна. 100% съм сигурен, че има и българи които не знаят дори и 10% от това, което знам аз... но това е друго. Нали? Щом си различен винаги е така!

Бороня Благодаря ти за разбирането и аз съм на същото мнение за българската история, но реших да не го казвам. Просто защото ще наскачат всички срещу мен като кучета на сала.

№3 Точно аз ли да не знам каква е разликата между расизъм и национализъм??? И само още нещо, аз съм мнооооогооо далеч от политически и други такива глупости. Защо ги намесваш? Тук не става дума за религия, политика или каквато и да била пропаганда! Просто исках да "покажа" отношението на някой хора към други хора.

 
  ...
преди: 13 години, 2 месеца
hash: 28e15ed4cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

9.   Страхотен коментар от номер 7, а на автора ще кажа, че и българите не са били виновни къде и какви се раждат, ама са страдали 500 години от турско робство. И то са страдали бая по-тежко от твоите проблеми. И колкото и отдавна да е било, то е реален факт, и всички го ПОМНЯТ, така че още 400 години забрави българин да каже нещо хубаво за турчин. Свиквай, няма да получиш по-добро отношение. И това няма общо с възпитанието, а с историята, която не може да се промени. Я ходи в Армения и кажи че си турчин, да видим дали ще те разцелуват, или ще те разстрелят публично на площада.

 
  ...
преди: 13 години, 2 месеца
hash: cadddc5f46
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Съгласна съм с номер 1 така е! Вие сами се делите от нас. И това което сте ни сторили, неможе да се забрави и няма да се забрави никога! Защото с цената на живота си са заплатили много българи, и това не е било чак толкова далеч. Казваш ти какво си виновен за това? Ами не ти за нищо не си виновен, но при положение че си роден в България, си българин, защо наричаш сам себе си турчин? Виждаш ли какъв ти е проблема, ти сам не се определяш като българин, а искаш другите да те определят като такъв. И да ти кажа още нещо, ние се държиме с вас така, защото вие ни натяквате че 500 години сме били под ваша власт и отричате робството едвая ли не турците на почивка сте били тука, също и за Баташкото класне казвате, че е мит.

 
  ... горе^
преди: 13 години, 2 месеца
hash: eaf0dcde24
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

11.   Съгласна съм с номер 10. В България трябва да се спазват българските закони и българските норми на поведение. Ти говориш за това как ние сме те били дискриминирали, а не можеш да не знаеш какво става с българите в смесените райони. Там турците нито искат да говорят български, нито да спазват българските правила, нито уважават и обичат страната ни и казват, че това пак ще бъде турско. Помаците ги изкарвате турци, само и само да имате превес в някои територии. Всичкото, което по-голямата част от вас правят тук, е да се гаврят с нас, да се опитват да се налагат и тази политика си има причина.
Разбира се, има турци, които не зная дали се определят като българи, но определено се държат като такива и ако не са имената им, може изобщо да не се разбере.
И при нас има туркиня и знаеш ли как се държим с нея? Едно думичка не е казвана, винаги е била една от нас, тъй че това, което ти пишеш, ми се струва съмнително, ако се държиш нормално.

 
  ...

...
преди: 13 години, 2 месеца
hash: e3930015dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Не знам, обаче занм, че в цял свят никой не се радва на турците, и съм общувала с достатъчно етноси, че да знам, че е така. Всичките им съседи не ги понасят, германците, и на тях им писна и е така, защото, когато на турчин му подадеш пръст, той ти налапва ръката... та и турците в Бг така...

 
  ...
преди: 13 години, 2 месеца
hash: 99c58b051d
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

13.   Към автора: А ти как би се почувствал, ако аз и целият ми народ вземем теб и целия твой народ и ви бием, убиваме изнасилваме, вие ни робувате 1000 години, след което вие сте няма и 10 милиона, а ние - 80 милиона?

 
  ... горе^
преди: 13 години, 2 месеца
hash: c127b208c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Здравей Тишански,
Аз наскоро публикувах темата Турците-добри или лоши. Получих коментари до Цариград и обратно и нито един не защити турците освен теб, но като се има в предвид, че авторите на коментарите са може би расистки настроени нищо не ме учудва. Наистина нямам допирни точки с турския етнос, но като цяло си мисля, че навсякъде се срещат и добри и лоши хора. Като цяло на българите славата хич не е добра, но все пак има хора, българи, за които това не се отнася. Ако помислиш може би и ти ще се сетиш за турци, който си мислят, че още е времето на игото и се държат непристойно. Аз не защитавам такива хора. Държа на нормалното човешко отношение и разбирателство, което както сам прочиташ като, че ли не се получава. Какво да ти кажа-ако някои българи се държат лошо с тебе в университета е само защото нямат общочовешко възпитание и си живеят с предразсъдъците. Не им обръщай внимание, за да не паднеш на тяхното ниво, защото омразата предизвиква нова, стига се до кавги, войни и прочие... Не разбирам защо сблъсъка на България и Османската империя преди толкова много години продължава да предизвиква ненавистта между нациите. Някои ще кажат:" Тогава турците са убивали, тормозели и унижавали българите" . Да така е било може би, но която и силна държава да е властвала тогава, щеше да се държи по същия начин, пък и това е било преди толкова много време. Хората, които са живели тогава отдавна ги няма-едни са изкупили греховете си, други са наказани, но всичко е минало. Днес няма Османска империя, няма терор, няма и помен от турското насилие, но въпреки това все още има хора, който не са го разбрали и са готови да се избият за това, че някога турците са владели българите. Силния винаги надделява. И как няма да е така като днес в България няма почти никакво производство, всичко се внася от Китай и Турция. Ако не са те българите щяха да са под робството на собствената си глупост, но не е виновно за това обществото, а тези, които го управляват. Не знам вече какво да мисля. Българите ли са се побъркали, турците ли не се държат с тях като хората, какво става със света. Кажи какво мислиш за коментара по отношение на религията и съпоставката, която направих със Аллах и Отца. На мене ми се струва, че те са едно и също, а толкова много всички се впечатляват-в това число и българи и турци.

 
  ...
преди: 13 години, 2 месеца
hash: c631d77772
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Тук виждам няколко коментара относно робството и други такива глупости! Ще ви кажа нещо, което може би повечето не знаят - България е била една от многото завладени страни от Османската империя. А за баташкото клане мога да кажа много неща, които се знаят от мнооого малко хора поради единствената причина, че не са публикувани в учебниците... . ще ви оставя сами да се досетите защо е така!
Има страни, които Османската империя е унищожила почти цялото население, но няма неразбирателство там в момента. ХОРА ОСЪЗНАЙТЕ СЕ ЖИВЕЕТЕ В 21 ВЕК!

№14 Знам много неща относно християнството и исляма, но предпочитам да си запазя мнението за себе си, защото много ще кажат, не това не е вярно. Заради това, че ги има само в извори и стари документи, просто няма смисъл... .


P. S Аз не съм религиозен и гледам да стоя отстрани, за да имам обективна гледна точка за нещата. Ако избере човек някаква религия (няма значение каква е) тя изкривява гледната точка и тогава става една голяма бъркотия!


>>> Тишански <<<

 
  ...
преди: 13 години, 2 месеца
hash: eaf0dcde24
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

16.   Тишански, ясно е какво ни оставяш да се досетим за баташкото клане... Ясно е и вече защо се държат така с теб, ако е вярно. Точно както и предположих. Много лесно е да се криеш зад народността си и да твърдиш, че това била причината. :Д Най-добре ще е да кажеш колко полезно е било робството за нас, колко добри и великодушни сте били и как това, обаче, било минало, защото днес никак не се опитвате да се налагате и да ни променяте историята, както и ти в момента... . А какво за България пише в турските учебници?

 
  ... горе^

...
преди: 13 години, 2 месеца
hash: 3282f14a51
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   Тишко, явно ти разполагаш със свещена информация, която е недостъпна за нас - простосмъртните. Голям познавач си изглежда и на религиите, и на духовността, и на атеизма. Тогава защо, приятелю, от думите ти не лъхат Любовта и смирението присъщи на просветление, а само назидание и едва прикрити упреци към нас - различните? Прочети книгата" Любов" , написана от ТУРСКАТА писателка Елиф Шафак - може да ти се отворят очите за много неща...

 
  ...
преди: 13 години, 2 месеца
hash: 7a6ba5b4c2
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

18.   Много е прав №11 аз живея в град които има доста турци и мога да кажа че в училище имаше такива, които не можеха да говорят български. Говорят на турски ( който също не знаят добре писмено) дори пред българи, което е много неучтиво.

 
  ...
преди: 13 години, 2 месеца
hash: c631d77772
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Това е последният ми коментар относно тази тема!
Тази тема я пуснах защото исках да се оплача от хора като вас! Не се крия зад каквато и да е националност иии не съм по умен или по различен от вас. Моля не говорете, така сякаш аз съм участвал в робството и сякаш съм направил каквото и да е... Тук става дума за чисто човешко отношение.


№16 и №17 Ако учиш в университет специалност История ще разбереш, какво се опитах да кажа с това. а относно това какво пише в учебниците за България в че е била едно от завладените страни от Османската империя без много подробности.

 
  ... горе^
преди: 13 години, 2 месеца
hash: c25ea6a939
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   Пак съм аз номер 14. Слушай, не се впечатлявай от коментарите на другите-прости им, те толкова разбират, такива са им вижданията. Ако се опитваш да се сприятеляваш с такива хора няма да се получи. Личи си, че си умно момче и разбираш от много неща, но няма как да обясниш това на някого, който не може да те разбере. Прав си за религията , за робството, за всичко казано дотук, но не се ядосвай, не падай до нивото на другите, които са слепи за истината. Опитай се да вземеш хубавото както от турския, така и от българския етнос и живей спокойно.

 
  ...
преди: 13 години, 2 месеца
hash: bf0be99d77
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

21.   Мили хора, бихте ли ми отговорили на няколко въпроса:

1. Знаете ли какво е роб?
2. Коя нормална империя ще подложи на геноцид собственото си население, т. е. данъкоплатците, които я изхранват?
3. В тоя ред на мисли, робът плаща ли данъци?
4. Има ли народ, който не е вършил варварски неща по време на война (и ние, българите, включително)?
5. От къде четете за историята на българските земи под османска власт - от "Под игото" и "Време разделно" ли? Това е художествена литература... За националистическа пропаганда не сте ли чували? А нещо за европейския национализъм, който се формира идеологически през 19. век? Нашият собствен национализъм е само част от него.

Борония

 
  ...

...
преди: 13 години, 2 месеца
hash: 07ed285f5c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

24.   Сигурен съм че отношението към теб не е заслужено с нищо но... Последно какъв си - Българин или Турчин? Казваш че живееш в България, тук плащаш данаци, тук учиш. Владееш български добре. Това го разбрах от писаното до тук. Не разбрах говориш ли турски, Турция направила ли е нещо за теб, живял ли си в Турция, ходил ли си там въобще?
Пиша тези неща не защото искам да бъда груб а защото в колежа имаш колега който беше мохамеданин но това не беше пречка да се чувства Българин. Той като теб живее тук и не смяташе че религията му за основание да се турчее и до колкото знам нямаше проблеми с расистко отношение.
Друг е въпроса ако си решил да бъдеш чужденец в собствената си държава и се биеш в гърдите че си турчин без да си прекарал един ден в Турция.

 
  ... горе^
преди: 13 години, 2 месеца
hash: c631d77772
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

26.   Българин съм! Да владея турски, както и английски, руски и малко френски. Ходил съм в Турция, но за да работя - където отношението им към мен не беше по различно от това към другите, а не както вие казвате, че" съм от техните" .


>>> Тишански <<<

 
  ...
преди: 13 години, 2 месеца
hash: d52e7e2e85
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

27.   Моите уважения към всички, които приемат законите и реда в държавата, владеят езика и, образоват се, работят, осигуряват се, плащат си данъците, както и тока и водата - без значение на религия и цвят на кожата. Към цялата измет, живееща на наш гръб /не е прост, който яде баницата/, мързелива, крадлива, вечно ревяща за помощи, невладееща български език и категорично нежелаеща интеграция изпитвам най-расистки чувства. Който има български документи за самоличност да бъде така любезен да научи български и да спазва законите и социалния ред - ако не му изнася, да си търси държава да го хрантути. Вчера и английският премиер подчерта, че имигрантите трябва да научат английски - http://www. dnevnik. bg/sviat/2011/04/14/1074566_kamerun_imigrantite_da_nauchat_angliiski/ - май и на толерантните англичани им писна от навлеци, още по-интересно става във Франция - и те бяха върли глобалисти, но http://www. dnevnik. bg/evropa/razshiriavane/2011/04/13/1074505_turciia_obvini_franciia_v_narushavane_na_religioznite/.
Работя с двама турци и един циганин, но де да бяха всички като тях - образовани, чисти, работливи, говорят български по-добре от мнозина българи.
Мечо Пух

 
  ...
преди: 13 години, 2 месеца
hash: 0fed6c36ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

28.   До 21: Сигурно арменския геноцид е мит? А може би избиването на понтийските гърци? Или масовото избиване на косовските сърби през 1391 г.? Хайде без глупости!
Истината е че не само тука турците са дискриминирани. Например в Гърция не взимат на работа хора със турски имена, на сръбската граница турските тираджии плащат тройно по голям митнически данък, а в Албания не им дават да влизат във техните джамии, защото щели да ги" омърсят" , а брака между албанци и турци се наказва с публично порицание, а понякога и със смърт. Искам да отбележа, че Албания е мюсюлманска държава, но там няма нито един турчин (те са прогонени от там още през балканската война), а тука във християнска България турците са 700 000... Хайде сега кажете кой е нетолерантен, и кое по точно се нарича дискриминация? ? ?

 
  ... горе^
преди: 13 години, 2 месеца
hash: 0d987c62e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

29.   Историята е минало. Истината е в бъдното. Защо всичко се пречупва от историческа гледна точка. Важно е СЕГА какво се случва. Сега не е както преди и нищо вече не е същото. Да мразиш някой, който те е наранил преди 5 дни или години е реалност, да мразиш някой, който ти е навредил преди 50 години е трудно, но да ненавиждаш някого заради робството случилото се преди 150 години и повече е лудост.

 
  ...

...
преди: 13 години, 2 месеца
hash: 86606c01ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

30.   Лично аз не харесвам само циганите, защото са крадци и долни измамници. Против другите народи нямам нищо против, дори ми харесват! Тъй че споко, вири носа нагоре и сякаш не ги чуваш!! Минаваш им, махаш им и си продължаваш. Нито ти си повече от тях, нито те от теб. Айде поздрави и успех от мене ;)

 
  ...
преди: 13 години, 1 месец
hash: 30873d0b9b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

31.   Горе главата приятел, аз на това му викам комплексари, или по просто човеци без.. ГРАМ.. разсьддак... Спри да се чудиш, и направи точно обратното помогни си, като не ги виждаш, този проблем ама хич не и твоййй запомни товва. Приеме го и живей така, че да се чувстваш добре Ти..

 
  ... горе^
преди: 13 години, 1 месец
hash: cf19b3ea3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

34.   Аз съм българка приемам те тишански като равен. Не мога да разбера само, защо искаш всички да те приемат така. Нали ти сам казваш 70-80% не ме приемат значи другите 20-30% те приемат. Защо си мислиш, че е заради етноса просто тези на който не им допадаш не могат да изтъкнат другото /това което не им допада защото не могат да го обяснят/ и изтъкват етноса. Помисли от тая гледна точка как да покажат, че не им допадаш защото си по-умен, по-бързо възприемаш по-възпитан и т. н. Мен също ме приемат 20-30% от хората в обществото това е нормално няма как всички да те харесват приеми го. Чела съм твой мисли не се иднтересувам по принцип какъв ти е етноса и затова ми допадаш като мислещ човек.

 
  ...
преди: 13 години, 1 месец
hash: 15ddd18bec
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

35.   № 34 бях се отказал да отговарям на тази тема, но явно глупав човек като мен не може да си трае. Не си мисля, че заради етноса, а съм сигурен. Защото няколко пъти са ми го казвали и още доста пъти са го доказвали (говоря за университета и гимназията) И аз бих искал да не е това причината, но уви...

 
  ...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: be15d3ccaf
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

36.   Препоръчвам ви филма "Freedom Writers". Там расизма е показан в истинската му страна.

 
  ... горе^

...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: 1f0a551255
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

37.   Малко лична информация, за да разберете, за какво иде реч. Аз съм с турско име и единствен с такова в курса ми :) Някои ще кажат турчин си. Да така е! Но... само искам да попитам как се наричат жителите на Румъния? – Румънци, а жителите на Франция – Французи, на Гърция? – Гърци, нали така? Тогава аз щом живея в България, спазвам законите, плащам си данаци и т. н. и т. н. аз съм... рязан фес, разбира се? !

 
  ...
преди: 11 години, 11 месеца
hash: a569e3a3a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

38.   Аз също съм родена туркиня по народнос или по етнос. И аз не знам как да го нарека. Но съм живяла в голям град, сред българи. И не се чувствам по никакъв начин туркиня. Чувствам се човек над етносите и над националностите.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 0385a2987d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

39.   Нямам нищо против турците, нито негрите, нито циганите. Съдя за хората според възпитанието и намереният им. Единственото малцинство, сред което не съм срещала читави хора са евреите. Веднъж срещнах един свестен еврейн. Той каза, че е живял между европейци и също не понася евреите, въпреки, че той самия е такъв. Аз не ги мразя, просто не съм срещала до сега нормален човек измежду тях. Все са едни подмолни, интриганти, стиснати - 50 стотинки за тоалетна едвам им се откъсват, а да не говорим за мъжете. Веднъж, един еврейн ме покани на по коктейл на бара. Тогава приех, отидохме и той като видя цените, ми каза, че си е забравил парите. Пълен смях :D

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: aa0480c7a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

40.   Тези вражди между българи и турци (и въобще враждите между хората от различни религии) са пълни глупости. Какво ви е направил пък на вас някой турчин, сега, преди час, ден? Да ви е набил? Обидил без причина? Същото се отнася и за турците, които мразят българите. Аз съм туркиня, но никога не съм намразила хората или да съм преценявала какви са според религията, народността им. Това за османското робство не е за гордост и за съжаление някои турци не го осъзнават, както и някои българи не осъзнават, че и смяната за имената не е кой знае какво.
Да си представим, че сме по времето на робството! Това да не им е било за кеф? Турците, както и други народи по света са трябвали да завладяват държави, за да не може те самите да бъдат завладени. Имало е война за земя, за площ. И естествено това показвало могъществото на дадена империя. Но сега има ли такава простотия? Примерно българите да тръгнат да завладеят Македония? Или Труция България? Надявам се схванахте мисълта ми. Такива войни вече НЯМА! И е глупаво да се водите от писанията, които са създадени преди векове, за други времена. Сегашните турци нямат вина за робството преди 5-6 века (или колкото е). В предните коментари прочетох, че и българите по времето на Османската империя нямали вина - е вярно е, нямали, но тези времена са били времена на завладявания и войни. Българите не са били единствените, които са паднали под робство. Нима никой не е паднал под българско робство? Едва ли. А това, че в нашите учебници не пише разни неща относно това не означава, че не съществуват.
Забелязах, че и в едно мнение се споменаваше Бог, Аллах... Да не мислите, че това са две различни "същества"? Чувала и четяла съм обиди към Аллах и Корана. Едва ли Господа на турците и българите е различен. И естествено, когато обиждате Аллах обиждате и вашия Бог.
Ако човек избираше как да се роди аз щях да се родя атеист, за да не засягам от расистите, националистите и разните такива хора, които си измислят някаква история в главата си и край - това е най-вярната история съществувала някога.
Историята не е наука за миналото, а за бъдещето. Трябва да се научим да не повтаряме грешките от миналото. Така мисля аз. На никой няма да натрапвам мнението си насила. Живи и здрави.

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: c339fcdd8b
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

41.   Авторе, чудиш се защо си бил дискриминиран в университета ли? Ами в един от по горните ти коментари ти почти "отрече" баташкото клане, като много други хора от турския етнос. Спрете да отричате това което се е случвало близо 500 години, и никой няма да ви дискриминира, защото признат грях е половин грях.

 
  ...

...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 3d903298ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

42.   Авторе. Расизъмът е едно, национализма друго а непоносимоста към турците е исторически фактор, който няма как да се промени. Както Арменския народ, ще ви мрази докато съществуват, за изтребването на 1 милион арменци(20век) и прогонването на останалите от родните им краища, така и не очаквай от истинските българи(изключвам малоумните коментари на тези, които искат да изкарат Левски престъпник а Ботев луд. Те са хора на които им липсва всякакво възпитание и култура), няма как да те уважават затова че си турчин. Може някой да те уважава като личност, но не и като етнос. Ти си турчин в България, ако искаш уважение си отиди в Турция, но ако искаш да живееш между нас, ще си носиш кармата че си турчин и че всеки ще те отбягва. Писна ми от вашите претенции. Турция е национален враг на България от 14 век и в момента, а ти си един от тях. Само българин, на който му липсва национално чуство(точно това сте се опитали да унищожите и преди и сега)може да ви приеме за равни. Аз не мога нито децата ми които съм възпитал като българи ще могат. Другия момент е че никой в европа не ви уважава и всеки ви избягва. Вие не сте способни да се интегрирате в която и да е европейска дървава. Аз живея в Австрия и тук малцинствата от твоя народ са напълно изолирани от обществата в което се намират. Те си живеят в собствено общество и контактуват само с себеподобни, защото никои от останалите не ги иска. Основния проблем е религията. И колкото и да са демократични тук в европа, приеха закони за противодействие на разпространяването на исляма. Разни секти, сдружения, фондове и тем подобни разклонения са забранени със закон а за да се построи за в бъдеще джамия, трябва да се допитат до населението. Пример:Миналата година в Кертен(област в Австрия) се опитаха да построят джамия в Клагенфурт. Референдомът не беше само на гражданите на Клагенфурт а на цялата област. Беше отхвърлено единодушно. Които иска джамии да си ходи в къщи, тук е християнска Европа... Проблема ти е че си турчин и ако живееш в европа ще си остане докато си жив. Дори трябва да се радваш, че живееш в България, защото в БГ на първо място по непоносимост на етнос са циганите а в западна европа няма кой да ви отнеме първото място, просто защото няма толкова цигани.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 69b552de57
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

43.   Типично по ислямски - Когато България започне да взима мерки срешу тези непрестанно искащи повече права, повече земя и повече пари в България имигранти те започват да се оплакват от расизъм.

Въпреки сриваната от медиите информация, прекалено много хора знаят, кой стои зад инициалите в престъпленията извършени с особенна жестокост - над 95% от цигани, турци и всякакви други малцинства. Затова им крият имената под формата на инициали и няма снимки в медиите.

България е светлина - всички други сте извратени чудовища, които ни повлияха на морала, етиката и дисциплината сред обществото.

Депортация за цигански и турски малцинства, единствения начин да се пречистим от поглъщането на културата ни от тези нечестиви хора, мислещи за извръшения и насилие през целята си история, както и в момента.

Който не вярва - потърси престъпленията извършени от турци и цигани срещу Българки и Българи - 100 чудовищно мъчение и издевателство.

Българите сме ви яли попарата и на цигани и на турци и на араби от скоро време (бежанците, които приема България). Всичките сте НЕВЪЗМОЖНИ ЗА ИНТЕРГРИРАНЕ. Всичките се наричате всякакви, но не и Българи.

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 7bbb7dda60
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

44.   Учудвам се на хората, които продължават да живеят в историята, а в същото време не знаят кога е роден Васил Левски. Васил Левски е бил срещу робството като цяло, но никога не е бил срещу хора, които не са престъпвали закона. Мисълта ми е, че сегашните турци нямат никаква вина и не ни натякват робството, така че не виждам с какво са виновни. Има цели цитати на Левски! Щом се чува от неориентирани хлапета да се повтаря "България над Всичко", значи би трябвало да почетат малко и за Левски. Аз имам чувството, че споменаването на Историята е средство за избиване на някакви комлекси и омраза. Едва ли щяхте да сте на едно мнение с Васил Левски, едва ли щеше да е доволен, ако можеше да види България сега. Мисля, че всякакви форми на този национализъм са. отживелица.

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: c339fcdd8b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

45.   44, на сегашните турци вината им е че отричат всичко това, което са вършили техните деди до преди 90-100 години въпреки неспоримите доказателства. Ако си бяха признавали всичко, нико нямаше да ги мрази и до една известна степен щеше да им прости.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 2dd1742481
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

46.   44 Тия като теб изобщо не ги понасям. Васил Левски няма нищо общо с темата. Ако мозъчето ти не може да измисли аргумент - вместо да намесваш Апостола вземи си напъни сивото вещество малко.

Писна ми от хора като теб - Националните ни герои не са за оправдание или неподходящи примери, това са хората благодарение на, които теб и мен ни има.

ПС: Исляма винаги е бил враг на България и Европа - винаги са искали да ни превземат ( както правят и в момента). Ако искаш ми напиши милион романа - всеки Европеец знае това в днешни дни. Потърси информация за темите в които пишеш, че тогава натискай клавишите. Освен ако не си някой от тях де - тогава е безмислено всичко написано от мен до теб.

 
  ...

...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 2c728cdde6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

48.   46, Опасявам се, че параноята не се лекува с романи, но вярвам, че един ден ще спрат да те преследват религии. :)

До 46

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 2dd1742481
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

49.   До 48.

България 2013 - 4. 5 милиона Българи, 1. 5 милиона цигани, около 1 милион турци.

България 1989 - 8 милиона Българи, около 1 милион цигани и турци общо.

България - единствена страна на света, която е загубила около 40 процента от населеноето си без да има война или природни бедствия за по-малко от 3 десетилетия.

ПС: Не съм го казал аз, цитирам официални данни. 48 кво стана бе... думата параноя май я употребяваш доста не на място а? Тъпи галоши като теб са 1 от причините това да е реалност.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 80894879a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

50.   Дойдохме си на думата 49. Наистина е неприятно и тревожно, но след 1989-та идват само тревогите. Нямаше демокрация и хората намираха смисъл от работата и живота в тая страна, но държавата не се грижи за народа и той бяга. Така е.. тя гони хората и привлича чужденците. Да Галош съм, галош който иска отново да сме 8 млн и аз, ти и всички българи да имат работа!

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: eab4ffb38f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

53.   И мен сега ме обиждат за това, че баща ми е арабин. Не мога да разбера тази бяла раса по-добре ли са от негрите, турците, арабите и каквито и да е. Всички сме хора.

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 965dc75b4e
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

54.   Темата е доста стара, авторът сигурно отдавна е завършил, намерил си е работа, натрупал е малко житейски опит и доста неща са му се изяснили, но истината е много проста. Не те мразят, защото си турчин или с турско име, а защото си различен! Точно както в малкото градче гледат всеки новодошъл с недоверие, защото не знаят историята на рода му 5 поколения назад и не е от техните, точно по същия начин и на теб са гледали с малко недоверие и са се дистанцирали от теб. Не става дума за лична омраза. Дори и да не беше с турско име, а да кажем с гръцко, пак щеше да е същото. Впрочем същото е и в чужбина. Ти си нов човек, не знаят нищо за теб, не познават миналото ти и съответно са резервирани докато те опознаят. Един ден, може и да си им първи приятел, но трябва да се докажеш.
Изненада ме обаче нещо друго в темата. И аз съм завършила история и то горе-долу по същото време, както и авторът. Защо преподавателите не преподават безпристрастно? Това твое мнение ли е или се е споделяло и от другите ти колеги? Ако е твое мнение, най-вероятно самият ти си пристрастен и за това имаш такова чувство, ако обаче повечето хора в курса смятат така, значи грешката е на преподавателя. Да, аз също имах супер пристрастни преподаватели и беше лошо, защото целта е да те научат да стигаш до истината за това, което се е случило, а не да се водиш от слухове и лично мнение. Трудно е, особено когато става дума за новата и най-новата история, но наш дълг като историци е да стигнем до истината, а не да съдим. С годините научиш, че в историята няма добри и лоши и нещата не са само черни и само бели. Ще ти сам само един пример. Цари Симеон Велики. Всички го величаем колко велики победи спечелил, как по негово време България имала огромна територия, как за малко щял да превземе дори Константинопол и т. н. и т. н. А някой прави ли сметка какво е коствало това на икономиката на страната? И колко е гладувало населението за да има пари за армията на великия владетел? Не. Всички виждат блясъка, а не се замислят за това какво се крие от другата страна. Е, нашата роля като историци е да видим и другата страна, човешката. В изворите няма да "чуеш" гласа на обикновените хора. На тези, които са лишили децата си от храна защото храната е отишла за издръжката на армията. Точно за това не можем да си позволим да даваме оценки. Защото не виждаме цялата картина. Впрочем това важи с пълна сила и за онези прочути 500 години, които са обект на толкова много спорове. Нещата не са само черни и само бели! Да, имало е и кланета и изнасилвания и всякакви ужасии, но е имало и мирни години, в които българи и турци заедно са обработвали земята и заедно са плащали данъци на държавата. Така, че да твърдиш, че обикновените турци, които са живели мирно и кротко до българските си съседи са били някакви зли изверги е смешно. Точно както е смешно да съдим и автора заради името и произхода му. Не е ли по-важно какъв е като човек?

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 97240db262
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

55.   Номер 54, много наивно и арогантно да коментираш Цар Симеон(не случайно - Велики). Византия се е заигравала с наши съседи както винаги, плаща им да ни нападат. Това е много опасно време за Византия, понеже християнизацията на така наречените славяни става чрез нас, а не директно чрез тях, както са планували. Тази пропаганда и очерняне на всичко българско с на пръв поглед рационални обяснения минава само при тези с липса на елементарно знание. Справка - говоренето срещу Симеон е очерняне срещу България, няма реална и обективна причина да бъде винен за това, че е отговарял на гръцките инспирации, а често и ги е предвиждал и не се е налагало да бъде отговор. М19

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 696524256e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

56.   Трябваха ми години, за да преосмисля наученото в училище и прочетеното в книгите, за да се доближа до мнението на номер 21. Кои са тези "роби", които имат право да въртят собствен бизнес, които плащат данъци и притежават недвижимост, които пращат децата си да учат в чужбина и в чиито църкви се пее на родния им език? Когато по време на руско-турската война, руснаците влизат в Свищов, настъпва разкол сред армията, понеже онези събирани от села и паланки войници не били виждали такъв стандарт и толкова модерен град и започнали да питат генералите си: "Бе ние тука тези от какво да ги освобождаваме?!" Във всяка империя бунтовете се потушават. И днес в модерна София, ако циганското гето започне да ни замеря с камъни, полицията ще се намеси, както турските власти са се намесвали при обирите по пътищата от героизираните в последствие "хайдути". Не ме разбирайте погрешно: чиста българка съм: баща ми е от Санданско, майка ми от Софийско, нямам никакви примеси в кръвта по линия и на двата рода. Просто чета. И мисля. И не, не ми е приятно да смятам себе си за потомка на роби, а и не съм.

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: f03e7a7b88
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

57.   56, кои са тези роби, питаш. Ами тези, същите, на които им взимат момчетата като данък, изнасилват момичетата и жените, ядат храната им и ги карат да плащат, задето са си изтъркали зъбите.

Хубаво е да четеш и да изграждаш собствено мнение, но зависи много какво точно четеш. Сега е пълно с книги-боклуци, които са нещо средно между тотална глупост и евтина турска пропаганда.
Наскоро бях видяла някакъв такъв книжен боклук, на който прочетох само резюмето и ми се догади. Мой приятел историк обаче я е чел и твърди, че е пълна с неверни факти и небивалици, както и че в момента се издават доста такива книги.

Някой "капацитет" по-горе се беше изказал, че книги като "Под игото" били националистическа пропаганда? !

Но да, какво ли знае Вазов, какво ли знае Ботев за ония времена?
Не е като някоя псевдо-изследователка с любовник турчин да ти каже чистата истина.
Някога сме имали самосъзнание и гордост, не сме били духовни, исторически и политически подлоги...

Този, който отрича историята си, е достоен за презрение.
Ама нали се е случило отдавна...

 
  ... горе^
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 97240db262
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

58.   Номер 56, ние никога не сме били роби, но това не означава, че не са се опитвали да ни направят такива. И аз чета доста, но знам, че четенето не гарантира разбиране на ситуацията. Нашите предци са успянали въпреки угнетениата и униженията. Прогнилата от корупция Османска Империя е давала възвожност на някои гяури(така са ни наричали, плюс неверници и т. н. ) да имат някаква сигурност. От записките на Захари Стоянов знаем, че на виден български ревулюционер му е предложено да отговаря за много земя понеже българите сме по-работливи, той отказва именно заради дейносста си. Ние не отиваме в махалите да се правим на царе и не си взимаме всяка жена която ни хареса, както е било тогава. Решава поганеца, че ти си хубава и те има. Има много хитра пропаганда срещу Русия, но без тях със сигурност щяха да ни избият, както са и започнали. 1. 5 милиона арменци бяха избити, а те са по-малък народ. Както казах, има хиляди книги(пропагандни включително), важно е човек да може да подбира. Подобен вид "толерантност" в поста ви е реално наивност.
Право на църкви имат християните след спечелена битка от страна на руснаците по вреве на императрица Екатерина. Технологиите не са били толкова развити, че да могат да контролират кой продава домати на пазара примерно. Спрете да четете автори стил Иво "Минджев" и така да срамите Левски, Ботев и др. борци. Никой не бяга от хубавото, нито си жертва живота.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: f308edc6e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

59.   до 29 - Хайде пробвай се да кажеш в Израел, че миналото е минало, трябва да бъде забравено и истината е само в бъдещето! Ще те изядат с парцалите и то с право. Народ без история е нищо, не е народ, а племе. Разликата е, че днес Германия все още изпитва вина за геноцида над евреите, а турците гордо обясняват, как понеже били силна държава завладели околните страни. Исторически вината за допускането им на Балканите е и на владетелите тук, да не говорим за Иван Александър, ако бяха обединени да са ги измели обратно в Мала Азия, но е факт, че ориентализмът ни откъсва за стотици години от Европейската цивилизация и културата, която тя носи. Подминават ни значими социални процеси, достижения на архитектурата и науката. Някой по-горе каза, че децата ни ходели да учат в чужбина. Да, ходели са, но на разноски на родителите си, и кой знае защо не в Турция,а в Западна Европа. Моята прабаба, която почина на 96 през 1980, ми разказваше, че имала по-голяма сестра, която и е разказвала как са нарпуснали селата и са бягали от турците по горите, и една-две жени си оставили бебетата по поляните, защото не могат да ги носят нагоре и плачът им ще ги издаде и ще избият всички. До “историците“ - зная поне няколко неща от скорошната ни история поради професията си, които никога няма да срещнете в източниците и изворите - а съм жив техен свидетел и донякъде участник. Това, че ги няма в документите означава ли , че не са се случили? Коя държава ще документира зверствата си, набиванията на кол , кражбите на жени от пътищата и така нататък? А просперирането на част от раята не е заради, а въпреки турската власт ...

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker