Как да започна живот в София? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121189)
 Любов и изневяра (29708)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7302)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18521)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Как да започна живот в София?
преди: 6 години, 7 месеца, прочетена 1986 пъти
Историята ми е реална и моля да бъде публикувана.

История за един млад човек на 22 г., който страшно много иска да напусне малкия град, в който живее. Няма работа, няма пари, няма приятели, нямаМ живот! Моля, спешно много скоро трябва да напусна града и да отида някъде другаде.

Интересувам се от всичко за град София. Или иначе казано - как едно момче без познат и помощ да се нанесе и започне живот в столицата?

Като започнем колко пари ми трябват първоначално. Къде е подходящо да търся квартири и м/у какви пари. Сметките какви биха били горе долу. Знам, че София е доста голям град и има значение къде ще живея и къде ще търся работа. Как се търси работа, с СВ ли, (елиминираме варианта познати) на място, как точно се случва? По интернет ли? Други непредвидени проблеми и неща, които сега разбирам. Съгласен съм дори да не живея отначало на много добро ниво, просто трябва да поема на накъде, тук не се търпи.

Всякаква информация би била полезна, благодаря предварително :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 7 месеца
hash: c4d2aed155
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Аз дойдох в София без да познавам никого. Тъкмо ставах на 19 тогава, не бях започнал висше. Процедурата при мен мина така. През джобс бг на няколко пъти от родния си град пусках CV-та до фирми в София, които ме интересуваха. Някои от тези фирми се обаждаха за интервю. Насрочвах всичките интервюта за един и същи ден следващата седмица, но в различни часове. Нощта преди интервютата хващах влака за София (защото живеех на 6 часа път с влак) и на сутринта, вече в София, започвах да ходя по интервюта. Правих така около 3 пъти, докато накрая намерих работа. Още сутринта на първия работен ден започнах да търся квартира. Не намерих веднага, затова 3 нощи спах в една обща квартира в Гео Милев, която ми струваше 10лв на нощувка. На 4-тия ден намерих квартира - една преходна стая в Дървеница за 130лв. на месец, с хазяин. Това ме устрои за доста време, няколко месеца. След 6-тия месец ми вдигнаха заплатата, позволих си непреходна стая в квартира в Младост без хазяи - доста по-добре. Почти година по-късно реших да запиша висше и заживях на общежитие в Студентски, това беше най-доброто решение в живота ми - хем се живее евтино, хем се създават познанства.

Ненужно е да казвам, че определено беше мъка да дойда в София без практически никаква подкрепа от никого, освен от родителите ми, които ми дадоха "стартовия капитал" така да кажем. Освен това нощните пътувания с влак не ми се отразяваха добре, защото не успявах да се наспя, но пък се оказаха ефективни в крайна сметка.

Ако нямаш висше ти препоръчвам да запишеш дори и само за да е да си на общежитие в София. Ще трябва и малко да се потрудиш за успех, разбира се, иначе няма да останеш дълго. Ако пък имаш бакалавър, може да запишеш магистратура със същата цел. Аз записах магистратура, само за да остана още 1 година на общежитие.

По отношение на кварталите, действително има значителни разлики в наемите. Квартали като Изток, Изгрев, Лозенец са сред най-скъпите. Реално нямам обяснение защо Изток е скъп квартал, на мен лично въобще не ми харесва - само панелки. Може би близостта до центъра, но има други близки квартали, които не са чак толкова скъпи. Най-евтините квартали са Дружба, Надежда и Люлин. Надежда и Люлин са си направо като отделни градове, както и Младост впрочем, но Младост е квартал на средната класа, докато Люлин и Надежда са по-работнически (не искам да обиждам никого, моето семейство е с работнически корени). Аз лично ти препоръчвам за начало да споделяш квартира с някого - по-евтино ще ти е. По-добре без хазяин, но с хазяин е по-евтино.

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 4117585ddb
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

2.   Здравей, аз заминах за София преди година и половина поради същите причини като твоите. Заживях с един бивш колега, с който имах отношения. Не съм плащала квартира. Започнах работа в магазин за дрехи без договор. Преди това работих малко на други места без да ми се плати и лев. След като смених 3-4 места и ходех по две интервюта на ден намерих постоянна работа с връзки. Квартирите са над 400 лв месечно поне да не живееш като затворник. Може да наемеш кваръира с хазяи за по 200 лв стаята. По-евтини са в Люлин, студенски град, дружба , но не са за препоръчване. рСметките зимата са по-високи. Зависи дали с парно или ток. Колкото по -близо ти е квартирата до работата толкова по -добре. Пестиш време и пари. А тук втемето и парите са ценни.
С приблемите ще де сблъскаш едва като стъпиш тук. Ще ср сблъскаш с наглите работодатели, с фалшивите колеги, приятели , с мизерията и хаоса. За да не се разочароваш по-добре си спести големите очаквания. Тук не е по-различно от провинцията -оцеляваш. И помни, че винаги си САМ. Някой да ти се притече на помощ е рядкост , хората са станали скотове.
Пс работа се търси по всякакви начини . С питане на място. Сайтове за работа. Вестници. Вземи си лаптоп. Ще ти трябва като търсиш работа. Напиши си хубаво СВ, което ти дава шанс за предварителния подбор по документи. П

Успех.

В.

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 5b4861cc64
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Зависи, ако отиваш без цел, просто ей така в друг град и не знаеш какво ще работиш, ще преживееш доста неприятни неща. Най-вече според мен трябва да си отговориш какво искаш от живота, как искаш да ти протича ежедневието там. Защото ако работиш обикновенна работа за 500-600 лв и плащаш 300 лв квартира.. математиката не излиза. Аз също съм решил да отивам в София, но с по-малко от 10 000 лв няма да тръгна. Живял съм на много места и знам какво е да започнеш отначало някъде, в момента живея в Китай. Трябват ти доста пари, организация и труд. Моят съвет е да събираш и да не тръгваш с малко пари! Другия съвет ми е да си изясниш ясно какво искаш от живота и какво искаш да постигнеш в софия. Организирай добре нещата и тогава тръгни, нека бъде един добре премислен ход, а не да се оставяш на течението, пък каквото стане. Като пристигнеш там, виж в какви социални групи искаш да влезеш. Можеш да се запишеш на Бокс, на танци, на някакви уроци.. да влезеш в университет.. В София човек може да избере каквато си среда пожелае, защото там има абсолютно всякакви хора...
И последния съвет, който ще ти дам е- МИСЛИ.
Каквото и да правиш с живота си- Мисли, анализирай, бъди гъвкав, адаптирай се, организирай си добре нещата, премисляй всеки ход...
Дано съм ти помогнал :)

 
  ... горе^
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 5ea7185e56
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Не пишеш твоето градче близо ли е до София? Питам, защото ако е, като за начало намери си работа там, пътувай докато събереш пари за квартира. Можеш да разглеждаш сайтовете с обяви за квартири. Но имай предвид че като ходиш на реален оглед на квартирата се плаща -не си спомням точно 20 лв ли беше или 10. Когато ходиш на оглед най-важното проверявай дали казанчето в тоалетната работи и как стои въпроса с чешмите. Нали се сещаш повредено казанче, течащи чешми или запушени тръби това е проблем който ще тежи на твой гръб, ако не реагираш на момента. Не се стряскат не е забранено. Ти си в правото си. Не знам дали си наясно но при наемане дължиш наем предплата комисионна на брокера. Работа съм си намирала по обяви по вестници, интернет. Звъня на посоченият телефон, Св-та не пращам искам отговор веднага. Някои ми казват елате на место, други елате и подайте автобиография и т. н. Но в повечето случаи работодателят е на зор, обяснява естеството на работата, условията ти питаш за заплащането -веднъж месечно, всяка седмица, аванс заплата и т. н. Правиш си сметката и решаваш. Нищо трудно.

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 20318f0d2f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Тъпо мислиш
Там е проблемът ти
Успех!

 
  ...


...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 4059a02c58
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Виж цените на квартирите в Интернет. Примерно сайта на Адрес-фирмата е добра. Или на Имоти БГ. Пусни СВ та още от родния ти град и ако трябва ходи на интервюта в София. Може би най-добре е да запишеш университет и да отидеш на общежитие, но ти си знаеш.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 846a1d6ec5
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   От кой град си? Какво мислиш да работиш в София?
Една стая от апартамент е около 250-300лв, карта за градския 50лв, сметките са ти 100лв. Ако работиш някаква работа за около 1000лв сам си прецини дали си струват усилията. Най-добре се запиши някакво висше, най-добре в икономическия, счетоводство, финанси. Едно заради образованието и второ може да си на общежитие. Като за 1ви месец ти трябват около 2000лв старт.

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 1b4dbae453
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Моята история е подобна на номер 1, но аз си намерих в началото още работа с осигурена квартира и храна като камериерка в хоте. Тътсят и момчета като охрана, също за почистване, така както и за нощна рецепция и осигуряват много хотели легло за служителите си. Също братовчед ми замина за София като строител с осигурено легло, а днес той самият е бригадир и има 15-20 човека-работници и знам, че винаги им осигуряват квартира и дори храна. Аз също на място уговорих да взимам останала храна от бюфера и от ресторанта, защото нямах никакви пари. Останалото е като при номер 1, само че реално си учих висше, което исках да уча и ми беше всъщност истинската цел. Отидох в София буквално с 40 лв. в джоба, но с предварително уговорена работа и също бях на 19 г., жена съм.

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: ec5f2afd75
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   Щом нямаш приятели в родният ти град значи няма да намериш и във София приеми го като приятелски съвет

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker