Коректни ли са с вас, когато дадете пари на заем? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121173)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18518)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Коректни ли са с вас, когато дадете пари на заем?
преди: 6 години, 6 месеца, прочетена 2521 пъти
От известно време си чакам парите от двама близки мой приятели. И двамата не живеят в моя град, а учат и работят в друг (нямат приятелска връзка между себе си).

Не става въпрос за много пари, а за принципи. Уговорката и с двамата беше да си ми ги дадат в близките дни непосредствено, след като им ги дадох, но от няколко седмици единият дори не ми и пише, не звъни, не говори, а обеща до ден два да ги върне... все едно съм му ги подарил. Аз не съм за парите. Ще се оправя и без тях, но защо е това к*рвенско отношение? И случва ли ви се на вас? Как процедирате с такива безотговорни индивиди? И трябва ли за в бъдеще да отказвам заеми на тези "приятели" или да отказвам на хората по принцип?

Случи се съвсем на доверие да им дам. И вярвах, че ще са коректни. При единия даже ще стане месец и половина, досега е взел заплата 2 пъти сигурно, защото тогава, когато му дадох беше пред заплата. Разбирам, че си има жена и дете, но и вамата ми мъчлчат като...

Съжалявам, че ви занимавам с такива глупости, но съм крайно афектиран от отношението им. Защото даже и не си правят труда да ми кажат кога, какво, защо... пълна мълчание.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 6 месеца
hash: a3a3164982
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   И на мен ми се е случвало. "Най-добрата" ми приятелка ми поиска 5 лева. Дадох й. Уж ще ми ги върне до седмица, да ама месец по-късно споменах за парите си и тя вика "ох пак ли тея пари, колко още ще ме врънкаш, ще ти ги върна утре" да ама минаха 3-4 месеца - пари няма. Тя пак ми поиска заем и аз й вика "да ми ги върнеш и заедно с онея пет лева от лятото" при което тя ми каза "ехее тия пет лева още ли не си ги забравила" еми не не съм. Не ми е за парите ама тя да ми казва все утре, утре. Дори веднъж бяхме у тях и тя си вади парите и аз си викам, че най-сетне ще си ми ги върне, да ама не, взе си 10 лв и върна останалите, а преди ден пак бяхме говорили за това. И после да има наглостта да ми иска още пари, еми не мерси. Вече щом каже, че няма пари и гаджето й ще й даде, ама той не й, аз си казвам направо "аз няма да ти дам" или й казва, че нямам. Ама ще видиш, че като спреш кранчето и те ще се отдалечат. Късмет!

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 7e16608e3a
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Аз давам пари на заем много рядко. Главно на една моя приятелка, но тя е много честна в това отношение. Първия път когато ме помоли дори не очаквах, че ще ми ги върне, но наистина го направи. След това пак беше закъсала и излязох с нея по магазините да и купя каквото и трябва-лекарства, храна, женски неща и въпреки че сумата не беше голяма ми направи страшно впечатление, че си записа на телефона абсолютно всичко, което е изхарчила. Иначе не давам пари, особено, ако са големи суми, защото и мен са ме лъгали, а все пак тия пари не ги рина с лопата, че да ги пилея за всеки срещнат. На твоя място щях да настоявам и дори да вдигна скандал, все пак така или иначе сте си развалили отношенията. Не е за парите, а за принципа.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 29fa6ff743
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Aко искаш да си развалиш приятелството, давай пари на заем. Повечето хора реагират точно като приятеля ти - спират всякакъв контакт, защото им е неудобно, че не могат да ти върнат парите. Най-добре е ако искаш да ти е приятел, да му пишеш, че не искаш обратно парите си. Като дадеш пари на заем на приятели е просто като подарък ВИНАГИ.
Затова и пари на заем с мъжа ми не даваме, макар че имаме доста пари. Искали са ни и сме отказвали. Пари бихме дали само за лечение на наши близки и то безвъзмездно
Когато човек е млад, прав и здрав - пари се изкарват. Ще се оправи. Само на болни хора се дават пари да си стъпят на краката и то безвъзмездно.
Ако искаш да даваш пари на заем си отвори заложна къща.
Ние самите никога не взимаме пари на заем от познати хора. Има си банки за тази цел.
Наши служители обаче така са затънали много - на едно момче бащата е станал поръчител за 70 000 лв. на брат си (чичото на момчето). Сега баща и син трябва да плащат тези 70 бона и да работят от сутрин до вечер, а чичото си живее в апартамента, неговите синове си живеят живота и си свиркат.
Много хора познавам, които са дали на близки 5-10 хиляди и никога няма да си ги вземат. Сестра ми даде на братовчед ми 5000 лв., за да си купи той нови мебели за новото жилище, а сестра ми живее при свекър и свекърва и няма никакви свои мебели. 2 години братовчед ми странеше от нея, докато събра пари да ѝ ги върне и то все по 300 лв, така че да не ги усети човек. Накрая парите отидоха за битови разходи и сестра ми няма вече 5000 лв. на сметакта си.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 6 месеца
hash: ed39aebbf0
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Да, прав си да се нервиш. Много некоректно и неблагодарно е от тяхна страна да вземат пари на заем, а после дори да не благоволят поне да кажат, че не могат да ги върнат няколко седмици. Гадно е, спор няма.

Аз затова давам много рядко и ако наистина съм сигурен, че ще ми ги върнат. Случвало се е да давам на тъщата, на шурея си, на един комшия, но винаги са ми ги връщали. Може да се е случвало да ме забавят, но поне са казвали, че не могат да ми ги върнат в уговорения срок и аз съм знаел, че все някога ще ми ги върнат и наистина са ги връщали. Разбира се, случвало се е и аз да имам нужда и съм взимал и винаги съм ги връщал и то без да ги бавя.

На тях винаги бих им дал, защото знам, че няма да имам проблеми после. Но много са малко такива хора, на които бих се доверил. Но хубавото е, че един човек може да те прецака само веднъж. Втория път вече не минава номера. Аз затова поне първия път гледам да дам малка сума, че ако ме прецакат да не ме боли толкова. Но пък после си правя извод за човека дали може да се разчита на него.

Иначе гледам да помагам когато имам възможност, защото понякога и на мен ми се налага да искам. На всеки може да се наложи в някой момент.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 5e9a2b7ac5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Аз съм доверчив... затова в момента над 4000лв. съм дал назаем без да са ми върнати. Натрупани вече години. Давал съм и друг път, но ми ги връщат. Зависи от човека и конкретния случай.

 
  ...


...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 636a89afb1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Ами не са ти истински приятели. Или поне не те уважават достатъчно - приемат те за даденост. Моя съвет е да им пишеш да се видите, ама без да казваш за какво. Ама не ги викай едновременно да излезете тримата, а примерно в неделя в 2 следобед с единия и после в 4 с другия. И си кажи директно: 'Човек, трябват ми парите, които ти дадох. Върни ми ги'. Без да даваш обяснение за какво. Ако толкова даде някой от двамата зор кажи, че на баща ти му трябват и така.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 5c5165ffbb
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   потърси в нета за тема "селски номера и пинизи" и ще видиш колко е масово :)

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: e0add9b27a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Човек, по-добре е да не даваш изобщо. Когато някой ми поиска му казвам, че аз САМО от РОДИТЕЛИТЕ МИ искам пари на заем(не че съм взимал последните години де:P) и му предлагам същото. Обикновено разговорът приключва. Има и бързи кредити(обир са, ама.. ), има и кредити от банка за големи суми.

Повярвай ми, поне при мен така се случва, няма да си развалиш отношенията с даден човек, просто ще те научи един-максимум два пъти като му откажеш и когато има нужда ще търси от друг. Обратно - ако винаги даваш първо теб ще търсят.

Като по-малък (до 22-23 годишен) съм давал на познати от квартала и са ме завличали с дребни суми. Заради един близък приятел 2009г ми се промени мнението. 300лв тогава, 2009 и 2010 минималната заплата е била 240лв. Значи около 575лв сегашни като покупателна стойност. Успя да ми върне 100лв на части, после взе да се укрива и така. Тъпичко ми беше тогава, че загубвам добър приятел, сега не пука, така се е случило. Но за да не се случва пак - по-добре без тия "услужвания" между приятели.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 5943d4d5a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Аз заеми обикновено внимавам на кого давам. И все пак ако се случи нещо подобно си замълчавам и повече на този човек, нито пари давам, нито уважение - бягам далеч от такива използвачи. Не натяквам и нищо не казвам, нито на него, ниго на някой друг - дал съм ги на своя отговорност, следователно ще си нося последствията при евентуална загуба, но повече не се занимавам с въпросния човек по какъвто и да е повод.

М24

 
  ... горе^
преди: 6 години, 6 месеца
hash: c1ed6a6733
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Ха, аз имах принцип да не давам пари на заем. Преди много години /почти 10/ се случи да дам на двама съученици. И това е било няколко години след завършване. Съученичката, която ми потърси 50 лева, каза че й било неудобно да търси от техните, дадох й, но и добре я прецених - върна ги. На един друг съученик давах пак 50 лева, и независимо, че с него винаги сме били близки ме беше страх, че няма да ги върне, сбърках, върна ги. Същият този съученик, работеше и ми звъни един ден да ми иска пари да отиде на море, щял да ми ги върне. Искаше ми доста пари - отказах му, обясних му, че ако ги търси за здраве или се намира в тежка ситуация, съм по способна да му услужа, ма за море... няма как да стане. Тази година помогнах на един младеж. Взаимно се харесвахме и стана така, че той изпадна в нужда и ситуация. Цяла година се познавахме и към мен винаги е бил лоялен и точен. Живея в чужбина и знам колко е трудно. Та, като изпадна в ситуацията се опитах да помогна с каквото мога, потърси ми пари, дадох му. Общо се събраха към 1000 лева. Спомена на няколко пъти, че ще ми ги върне. Осем месеца минаха от тогава, аз пари не видях. Отношенията ни се поразвалиха, не заради това, че ми ги дължи, ами самият той си е особен. Все още ми пише, кога се сетил, през дълги отрязъци от време. За пари не става и дума. Халал да са му, едва ли ще ми ги върне някога. Повече пари на заем не давам. Последните дни ме сърби дясната ръка, ма едва ли ще си ги получа. Хаха

 
  ...

...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: e1596134e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

11.   Хор, винаги давайте пари с лихва и договор. Ако дадете 1000 лева, то нека приятелите ви се подпишат, че за взели 1100 лева. Така е редно !

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 1f77b93a7f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

12.   И аз така загубих приятелка, заради 400 лв, преди 7 години. Не съжалявам, за нея и парите, но си научих урока. пари на заем давам само на роднини, то даже не е заем, ами им помагам в нужда. Наистина е вярна приказката, ако искаш да се отървеш от приятел, дай му пари на заем

 
  ... горе^
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 837fe467da
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Има една поговорка;
"Ако искаш да разбереш какво представлява някой, да им пари в заем."

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: ed39aebbf0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   11, хубаво договор, ама човека ако не иска да ти ги върне, дори и с договор става сложно да си ги вземеш. А пък ако е за малка сума договора е безсмислен, защото до определена сума дори няма юридическа стойност. А и идеята е да се помага, а не да се иска лихва. Въпроса е, че някои хора са неблагодарни и не го оценяват.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 3b0d1a78d9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Според човека е. Има такива дето са ми ги връщали коректно, има и такива дето в една или друга степен те завличат.
На пример имам един приятел който ми виси с не много пари от преди десет години (отдавна съм ги прежалил), преди време искаше да му стана поръчител за заем и получи много гаден отговор.
Имам и две записи на заповед за по 400 - 500 лева, които съм давал, а хората след това се покриха. Сега се чудя дали си заслужава да вадя изпълнителен лист или само ще се набутам с допълнителни разходи.
Разбира се има и хора на които съм давал заеми и са ми ги връщали както сме се разбрали, ставал съм и поръчител без никави проблеми но пак опираме до човека.

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: a46ff69606
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Ще ти кажа за два вида мои приятели. Едните получават заем с уговорката да го върнат, но НЕ връщат нищо и се правят на умрели. Ако аз им поискам, се свидят и измислят небивалици, за да НЕ дадат заем. Другият вид приятели (истинските и най-близки) получават заем от мен, без да са искали, когато виждам, че им е неудобно да си поискат, но те отказват. В крайна сметка, аз им давам парите и им казвам да не ги връщат, но те ми ги връщат и то двойно понякога! Това за мен са истински приятели! От първите се изолирам отдавна. Не е въпрос на пари, а на принципи.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 35966febcd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Миналата година пътувах с един колега, помоли ме да му купя билет, а после не ми върна парите. Мисля, че забрави, ама пак сме си приятели.
Аз понякога също забравям. На най-добрата си приятелка върнах едни пари чак след месец, не защото нямах, ами забравих. А тя не би си ги поискала, даже и да и трябват. Тъй че напомняйте. Не всичко е от желание да прецакаш другия.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: f7fd2818e6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Сигурно съм от малкото хора, които никога през живота си не са вземали пари на заем. Нито веднъж не ми се е случвало. А аз съм давала много. Суми от порядъка на 10-20 лв. не ги броя. Все едно съм почерпила приятел в заведение. Но загубих приятелка, заради едни пусти 600 лв., които спешно й трябваха и аз спешно й дадох. Оттогава - повече от 10 години - не съм й виждала очите. Тя живее в провинцията, аз в София, няма къде да се засечем. Няколко пъти опитах да й звънна по телефона, не за да си искам парите, а защото чух, че е получила инсулт и не е добре. Тя предпочете да не вдигне. А допреди въпросния заем бяхме толкова близки, че дъщеря й ми беше шаферка на сватбата.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 6 месеца
hash: ab6e0d980f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Автора

Напълно съм съгласен с всички вас, хора. Сумите и при двамата наистина не са големи, но отношението им показва какви са към мен. И ако например им дам крупна сума пари как биха се отнесли. Чак от тях ме е гнус вече като се замисля и какви номера са ми правили зад гърба, но понеже съм добър човек и все вярвам в доброто. То за това и се злоупотребява така.

По-горе дето писахте за договори с лихви... Айде да бъдем сериозни. Как въобще може на човек през акъла да му мине да даде подобно нещо на приятел да подписва. Едно че не съм оторизиран да правя такива неща а и не е законно.

А за тези от вас, които са дали крупни суми от порядъка на няколко хиляди лева - не ви знам с кой акъл... Аз бих ги дал само и единствено за лечение тези пари.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 9564ee7bb0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Моята съквартирантка хич не се оправя с парите. Взима по-висока заплата от мен, а ме вътри с бая пари месечно. Сега ще се изнасям понеже не издържам вече. Все няма пари за ядене и яде от моите неща. Не би ми било проблем ако примерно ходеше с автобус, а не с такси на работа. Никога не купува тя нещата за общо ползване - паста за зъби, тоалетна хартия веро и т. н. Все дребни неща, но не е коректно да се падат само на единия да ги купува. Взима ми на заем малки суми 10-20лв и не рядко се случва да няма или да забрави да ми ги върне.
Как се живее така? Аз не мога да й откажа да не яде от моите неща. Какво да й кажа "умирай от глад ли". Или като ми поиска пари, защото няма за обяд (въпреки, че не знам за какво ги дава), сърце не ми дава да й откажа. Или като свърши нещо вкъщи и тя не го купи, не върви да не си мия зъбите 5 дена примерно.
Според мен това е много некоректно. Тя сигурно ми излиза над 100лв месечно от заплатата. Все едно ми е дете. Аз не мога повече така и се изнасям след по-малко от две седмици. Колко пъти съм пробвала да й говоря, че трябва да си прави сметката, а на нея все неочаквани разходи й излизали. Колко пъти заради нея сме бавили хазяина. Ужас е.
Явно има и такива некоректни хора. Освен да бягаме от тях друго не ни остава. Аз лично не мога да се скарам с някого заради пари. Все излизат с едни оправдания, че да ги съжали човек.
Сега ми реве на главата да не се изнасям, че не може сама да плаща наем, обвинява ме, че не си държа на думата и ме изкарва лоша, а на сутринта ме моли да й дам пари за такси, че нямала време да мине да изтели. Всякакви хора има

 
  ...

...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 9a9a3e5ec7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Автора

Номер 20, поредната потресаваща история.. Тва удря дъното..

Моля, включете се още хора :)

 
  ... горе^
преди: 6 години, 6 месеца
hash: a8a5e0ed16
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

22.   Но. 20, аз не бих останал да живея с такава използвачка и два дена. Изнасяй се и не се оставяй тя да те шантажира с опитите си да те накара да я съжаляваш. Щом като тя ти струва допълнително 100 лева на месец, с тези пари можеш да си позволиш да наемеш самостоятелна квартира. Такива хора не си правят сметката и са като голям камък на гърба на хората около тях. Запомни, че каквото и да ти говори и обещава сега, тя никога няма да се промни и винаги ще те дърпа надоло. Като се преместиш, не и давай новите си координати, защото като закъса, ще се опита да се залепи отново за теб.
Такива хора, аз ги държа на разстояние, защото те никога не се променят.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: ed09ad46f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   Обади се и си поискай парите. Аз пари не давам и не взимам на заем. Така казвам на всеки, който ми поиска, още като усетя накъде бие разговорът. Парите винаги могат да развалят добрите отношения. Искай си ги и не казвай "Не ми е за парите". Тези хора не са ти приятели, така че не губи и парите, като вече си разбрал, че те са просто използвачи.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker