Защо толкова се преекспонира волята - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121189)
 Любов и изневяра (29708)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7302)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18521)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Защо толкова се преекспонира волята
преди: 6 години, 14 дни, прочетена 1559 пъти
Напоследък е много нашумяла темата за Боян Петров. Преди малко четох статия, че той преодолял рака на 2 пъти, както и тежка катастрофа и падане от 12 м. В статията се подчертаваше, че той бил голям борец, имал воля и т. н., та затова преодолял рака.

Първо смятам, че волята е важно нещо, защото ни дава мотивация да вършим някои неща. Обаче какво общо има волята с болестта? За мен това, че волята влияела на раковите клетки е пълна глупост. Винаги когато някой се излекува и веднага се почва, той имал воля, бил борец, та затова оцелял.

Дори Багата като го наръгаха, пак имаше подобни статии как имал воля, та затова щял да се оправи. Чакайте бе, хора, той беше 2 мес. ли колко в кома, каква воля. Докато си в безсъзнание каква воля може да имаш и колко да си борбен. И как това, че си имал воля, преди да изпаднеш в безсъзнание, ти помага да ти се оправи разксъания бял дроб?

А толкова хора, които не са имали щастието да оцелеят от рак, за тях какво да кажем? Нима не са имали воля, нима не са имали желание да живеят?

Според мен волята няма нищо общо. Може да е имало значение примерно, че е бил спортист, може да е имало значение, че лекарите са се справили, може да има значение съдбата. Но волята, айде стига глупости.

На хората им харесва идеята, че нещо зависи от тях, докато са болни. Че някак никаква сила не може да им причини нищо и могат да станат вечни и безмсъртни. Ами не, нищо не зависи от тях. Зависи от лекари, съдба, обстоятелства, от тялото им, не и от волята им.

Смятам, че тази идея за волята и борбеността е вредна в някои случаи. Ето връщаме се на Боян. За него нямало дума "невъзможно", тази година щял да изкачи 2 осемхилядника, догодина 3, по-догодина не знам си колко. И това е като капан. В един момент вече до толкова се самозабрави, че реши, че е безсмъртен и започна съвсем да пренебрегва опасностите.

Атакуваше върховете сам, защото имаше невероятно голямо самочувствие и не искаш да чака останлите алпинисти, които той смяташе, че са под нивото му и само го бавят. Дори и телефона не си е взел, докато е атакува псоледния връх, където изчезна. До такава степен е бил самонадеян, че дори и телефон не е сметнал да си вземе.

Ето такива нива на воля са крайни и са голям капан, защото не са нищо повече от самозабравяне и самонадеяност. Но хората обичат да боготворят подобни качества и ги асоциират със сила. Само че забравят, че има някои неща, които са толкова по-силни от нас, че е смешно да се мислим за нещо повече от мравка пред тях.

Тя и мравката може да се вземе за по-едра от слона, ама отстрани погледнато ще е смешно, колкото и мравката да си е повярвала и другите мравки да и се кефят на "волята" и "увереността".

Значи не можеш да се мислиш за нещо повече от планината и да си решил, че щом 2-3 пъти ти се разминало, ще ти се разминава вечно.

Според мен трябва да има умереност. Нито да се правим на велики или да се възхищаваме на подобни крайности, нито пък да хленчим като много хора тук във форума, без да ми се обиждате.

Т. е. да имаме мотивация да вървим напред, но и да сме стъпили на земята. Имам чувството, че нашумялата напоследък литература за позитивното мислене, както и книгите за езотерика допълнително влоши нещата. Някои хора започнаха умишлено да си затварят очите за истината, че да не отварят пътя за "негативни убеждения" и така яко изгубиха връзка с реалността. Даже ето има реален пример с жената, болна от рак, която отиде до Бразилия да се лекува с някакви шамани, билки и не знам си какво и после я окепазиха така, че сега е 5 пъти по-зле и едва я върнаха в България.

Подчертавам, че не съм на мнение, че трябва да мрем едва ли не, напротив, но някак трябва да сме по-премерени и здраво стъпили на земята.

И понеже 90% от хората по мое мнение обожествяват сляпата воля и вяра, въпросът ми е, аз ли съм сбъркан или хората?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 13 дни
hash: 1566b3c64f
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   За другите не знам, но аз мисля по същия начин. Адмирации и за добре структурирания, ясен и грамотен текст, поздравявам те!

 
  ...
преди: 6 години, 13 дни
hash: 0d007897e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Според мен ти не си прав а волята и позитивното мислене са от огромно значение!

 
  ...
преди: 6 години, 13 дни
hash: ee8ed406e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Човек, аз мисля, че се сещам кой си (в смисъл скорошни твои коментари из теми тук) и не ме изкефи особено, защото някак си ми звучиш като прекалено натрапващ се човек, но, тук съм съгласна с това, което си написал. И наистина - дорбе си го написал.

Иначе според мен това с 'волята' е станало някакъв такъв чисто журналистически, писателски ли как да го нарека.. абе нещо като паразитна думичка, която повечето по дефолт използват без реално да се замислят чак толкова задълбочено.. ей така си плякат популизъм да има... да им се чете/гледа материала и така.

Примерно, някой пише нещо за нещо си/ за някой си и после се случи, че има супер много гледания, харесвания и. т. н. и колегите му (според мен тъпо, но естествено) почват да го копират, да преповтарят стила му, ей така, без особено да се задълбочават.. дали защото не им е в природата, дали защото предпочитат да заложат на стила на вече блесналия.
Аз затова и много-много не се кефя на бг медиите. Не казвам, че изобщо не правят добри неща, но доста голяма част си е garbage.

Макар че сега като се замислих още повече.. за болестите конкретно.. всъщност на един болен от рак си му трябва много воля и позитивно мислене. Воля, за да издържа всеки път на химиотерапиите и другите гадни неща там, които трябва да изтърпи по време на лечението и заради самата болест. Аз, ако трябва да премина през това не знам дали изобщо ще имам волята да продължа да живея.. може би ще поискам да умра, вместо да се мъча с борба за оцеляване... абе не знам. Та, може би затова казват за хората, минали през тежко заболяване, че са борци - имали са воля ежедневно да преминават през гадостите на болестта и лечението.
Е това в никакъв случай не би следвало да означава, че тези, които не са оцелели не са имали воля и. т. н просто организмите им не са издържали. Което доказва, че в такъв случай волята не е най - основното нещо, не е гарант за преминаване през нещо супер тежко, но пък без нея човек изобщо не би имал реални шансове.

'И понеже 90% от хората по мое мнение обожествяват сляпата воля и вяра, въпросът ми е, аз ли съм сбъркан или хората? ' - ами предполагам може би много по - добре от мен знаеш, че масите/мнозинството (откакто има данни за съществуване на човешки същества) имат нужда да вярват в нещо, да обожествяват сляпо - това им създава надежда, това ги крепи в трудни ситуации да не изтрещят тотално психически и така.
Затова и ги има религиите, защото големи маси хора имат психологичска нужда просто сляпо да вярват, когато чувстват, че нищо друго не им остава.

ж30

 
  ... горе^
преди: 6 години, 13 дни
hash: 028c16c176
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   В Древен Рим когато някой пълководец се е завръщал от голяма битка, в която е победил, екзалтирания народ го посрещал в еуфория и са го боготворяли. До него е стоял специално за целта човек да му повтаря Memento mori (помни, че си смъртен), точно защото са осъзнавали, че на човек не му трябва много да се самозабрави и че това е вредно за него.

 
  ...
преди: 6 години, 13 дни
hash: 028c16c176
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Като стана въпрос за Древен Рим, те са измислили стоицизма. Една от основните му точки по отношение на щастието е не да се желае, а да си благодарен на това, което имаш, дори да е малко. За целта те визуализирали това, което имат и ценят и че го губят. Т. е. точно обратното на идеята за позотивното мислене.

Стоиците смятали, че всъщност нищо не ни принадлежи и можем да изгубим всичко във всеки момент. Затова действали така, сякаш може да го правят за последно. Примерно отношението и действията им към близките е било такова, все едно утре близките им ще умрат и няма да ги видят повече. Дори един от най-успешните римски императори Марк Аврелий е бил стоик и има писани книги по тези теми.

 
  ...


...
преди: 6 години, 13 дни
hash: 5a1214d2f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Радвам се, че има хора, които мислят трезво като теб. Когато аз чух за случая с Боян стигнах до абсолютно същите изводи. Толкова е бил самонадеян, че е пренебрегнал опасностите и ето до къде е стигнал. А най-лошото е, че ако беше покорил върха и се беше върнал като победител, хората щяха да го величаят за смелостта му да тръгне сам. А точно такова държание предизвиква такива опасни действия. Всъщност не знам дали го е направил за да излезе като герой, или защото му доставя удоволствие да е сам и чувства удовлетворение именно от това. Но и в двата случая е еднакво безотговорно, защото за да поема такива рискове, трябва да е наясно какви може да са последствията. А човекът има семейство и не би трябвало да го прави. Затова този случай ми се струва супер странен. Нямам друго обяснение освен глупост и безотговорност.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 12 дни
hash: b517f32508
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   прав си по принцип. най-добре е човек да е реалист, т. е. да поддържа баланса - нито самонадеян, нито плах, страхлив и нерешителен. аз самата бих се определила като прагматик и приказките за вяра и позитивно мислене, с които всичко се постига, са ми смешни.
обаче има случаи, в които позитивното мислене наистина може да помогне. нарича се ефект плацебо: болният вярва, че е по-добре и наистина се подобрява. ако разровиш изследвания, ще прочетеш, че по време на война раните на победителите зарастват по-бързо. освен това има социално значими болести като депресия, невроза и пр., при които плацебото съвсем не е лошо нещо. ако болният вярва, че се е оправил с пиене на вода и молитви, що пък не?
проблемът е, че това важи само в някои случаи, докато в примера с рака, който ти използва, може да е фатално за болния, защото най-малкото е пропуснал ценно време. та по принцип и аз мисля като теб, но все пак правилото има и изключения :-)

 
  ...
преди: 6 години, 12 дни
hash: bef4cd44f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Умът ни твори реалността, без значение дали участваме в този процес съзнателно. Квантовата физика, вибрационната система и законът за привличането са чиста наука. Няма нищо окултно, никаква мистика. Все едно да се надяваш, че гравитацията не работи, когато не пазиш равновесие. Пазиш, не пазиш тя си работи.. Според мен познанието на тази материя е безкрайно ценно. Но е важно да се намира хубавоа литература, а не WC книжки.

 
  ...
преди: 6 години, 12 дни
hash: bef4cd44f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Правилната дума, май е вяра. И аз изпитах такова "оздравяване" лично. Преди 2 години през април ми казаха, че няма да мога да забременея естествено, поради запушени маточните тръби. Необратимо било, няма лечение. Насрочихме ин витро за септември. Аз доста се смачках, явно съм мислила и говорила много за това. По това време майка ми беше в Русия на екскурзия, водили ги в някакъв манастир, където се намират мощите на Св. Св. Павел и Петър (аз съм родена на празника им). Майка ми се заговорила с един от свещениците за мен и моя проблем. Той и казал да си свали шала и го сложил върху мощите, казал и утре да дойде да вземе шала и да ми го даде да го нося. Горе долу по това време най-близката ми приятелка беше в Непал да катери, оказала се на някакво индуистко светилище, а до него имало дюкян за дърворезба. Майсторът правел амулети за здраве и моята приятелка се сетила за мен, разказала. Майсторът си записал името ми и диагнозата и също казал, ела утре да вземеш амулета и го дай на приятелката ти. Междувременно аз в България, пия някакви вълшебни хапчета, които пък друга приятелка ми изпрати от Щатите. Към хапчетата добавих шала и амулета, донесоха ми ги в средата на месец май. Забременяла съм в края на юни. Лекарят ми беше абсолютно шокиран, през ден ми взимаха кръв за тест, защото не вярваше на това което вижда на ехографа. На третия кръвен тест повярва. Помоли ме да му кажа точно какво съм пила, колко време и т. н. Трябваше да питам приятелката ми, защото ми изпрати хапчетата в кутийка от някаква храна. И... познайте, пила съм най обикновени пробиотици. Изглеждали екзотично на моята приятелка и решила да "ме метне" по най-добрия начин. И така сега си имаме син, невъзможно било.
Може да е пласебо ефект. Може да е вярата ми. Може да е вярата на мен и близките ми в съвкупност. Но не беше медицината, не беше логиката. Добре, че не съм "здраво стъпила на земята" и да седя да чакам ин витрото.
Още нещо искам да се замислиш. Защо реши, че точно "волята" е пратила тези хора там. Човек не може да се отъждестви с едно качество. Какво ако това момче е неразумно, егоцентрично, арогантно, свръх амбициозно, как можем да знаем? Какво ако тази жена така и не е повярвала, че заслужава и може да се излекува. Може да е тръгнала изпълнена със съмнения, само тя си знае. Със сигурност волята и вярата носят повече позитивни резултати.
ПС Хора, моля да е ясно, никого не пращам в Русия, Непал или за пробиотици! Състоянието ми не е било животозастрашаващо, традиционната медицина щене предлага НИКАКВО лечение за него. Така че не съм рискувала здравето си с някаква "сляпа вяра" и обикновената разумна вяра свърши работа :)
Да сте здрави и много да ви е хубаво!

 
  ... горе^
преди: 6 години, 12 дни
hash: d475115ad9
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Като цяло не съм съгласна. Лично на мен това, което се случва в социалните мрежи и коментарите под всички репортажи и статии за случилото се с този човек, е супер нелепо. Хората масово се разделяме на две - като едните сипят обиди и му се чудят на ума (или поне такъв вид си дават), а другите го възхваляват и едва ли не го наричат герой (лично аз малко по-различен смисъл влагам в тази дума, така че не бих я използвала за него). А всъщност истината е някъде там съвсем близо и същевременно толкова далече и от двете мнения. И поне според мен тя е, че всичко това, което се е случило, каквото и да е то, защото никой от нас не знае със сигурност, е че това е страшно тъжно... Това просто е... тъжно. Както винаги е тъжно, когато някой си отиде завинаги. Без значение от причината...
А волята е важна. Хората и отдаваме голямо значение, защото поне аз си мисля, че без нея сме загубени. Всеки ден ти е нужна воля да станеш и да вършиш нещо. Да отидеш на училище, на лекции или на работа... Да се изкъпеш, да си измиеш зъбите, да си изрежеш ноктите дори.. Да отидеш до магазина да си купиш храна, да ядеш... Предполагам си наясно, че някои хора трудно намират смисъл да правят дори и тези на пръв поглед съвсем елементарни неща. Трудно намират смисъл да живеят. И без да навлизаме в подробности относно причините да не виждат смисъл, е ясно, че освен страхът от неизвестността, другото, което ги крепи са именно надеждата да им се случи нещо хубаво и волята им да го дочакат.
Вярвам, че подобно е и положението при тежко болните. Те може да не могат в обективния смисъл на думата да надвият болестта с воля, но тя със сигурност ги държи в кондиция да продължат борбата. А тази борба, дано никога не ни се налага да разбираме колко точно, но със сигурност е мъчителна и жестока.

 
  ...

...
преди: 6 години, 11 дни
hash: 33fc3e03fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Прав си, ако онази жена, която бе заминала за Бразилия да я лекува медиум, по някаква причина се бе подобрила щяха да кажат, че е чудо и вярата я е спасила. За да, се справим с идеята, че ще умрем, търсим начин да, , преборим " смъртта, така че да изглежда, че всичко е под наш контрол.
Нормално е, щом толкова пъти му се е разминала, смъртта да си въобрази, че е безсмъртен и безгрешен. Обикновено, когато решиш, че си Бог, се случва нещо да ти покажа, че не си. За вселената един човешки живот не е нищо, съветът е същият като преди десет дни.
Нашият живот засяга само нас и близките ни, но най-вече нас волята за живот, означава да пазиш живота си... Другото е вече да си храниш егото.
На Хималаите не им пука за позитивно и негативно мислене. Там лежат и от двата вида мислители, ние сме тези които определят кое е позитивно и кое не е. Както и, кое е добро и лошо. Но, когато си играеш с огъня, очакваш да се опариш. Когато залагаш живота си, трябва да си наясно, че един ден ще го загубиш.

 
  ...
преди: 6 години, 11 дни
hash: 05b99a1932
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   От автора до номер 3

Вероятно ме бъркаш с някого, защото повечето теми тук въобще не ги чета, а само малкото, които са ми допаднали по заглавието. А още по-рядко коментирам.

Иначе поздравления за мнението. Изобщо повечето мнения ми харесаха доста, да си призная не очаквах. Мислех, че или ще се заформят някакви спорове, заяждания, или ще се изпишат простотии.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 10 дни
hash: a2695be94d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   И си прав, и не съвсем. Плацебото може да е изключително силно, включително да влияе върху тялото директно. Дерен Браун е известен хипнотизатор-скептик от UK и прави клипове, в които показва какво може да се постигне чрез хипноза. Според него молитвите и вярата са всъщност несъзнателна само-хипноза, която програмира тялото подсъзнателно. В това видео демонстрира ефекта плацебо създавайки хапче от захар Rumyodin, което всъщност води до промени при хората, коит ого вземат (при всички освен един, включително премахва екземи и подобни) : https://www. youtube. com/watch? v=wah3XdjJyew

Та, за да може плацебото да работи, човек трябва да има вяра. Ако има съмнение, плацебото не работи. Хомеопатията е на същия принцип.

 
  ...
преди: 6 години, 10 дни
hash: e30bf9ac89
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Имаше един филм навремето Гатака. И той беше на тая тема, и аз не го "разбрах". Просто волята за живот сама по себе си е в основата на живота. Някой може да си измисля ред причини, но в основата е това сляпо желание да се бориш, да вървиш... нанякъде, да правиш нещо, да бъдеш. Заради това според мен някои стигат до крайност във възхвалата на нещо реално ирационално, егоистично, и не чак толкова велико колкото се опитват да го опишат. Боян Петров, чийто останки сега ще ги заобикалят другите алпинисти (когато ги открият) е просто поредният пример. Самият той трябваше да е дълбоко наясно, че голяма част от успехите му да се пребори с живота, са се дължели и на други хора. Е, сега е нямало такива да му помогнат, и само с "воля" не се е получило... Естествено трябва воля, но трябва и здрав разум, НО хомо сапиенс не е разумно животно, въпреки че обича да си въобразява че е такова.

 
  ...
преди: 6 години, 9 дни
hash: c442b17d3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Номер 9, благодаря, че сподели, много хубава история. Да е жив и здрав сина ви.

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 6 дни
hash: a7d213b46c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Аз лично нямам нищо против този Боян Петров, но мисля, че прекалено много внимание му се обърна.
Има толкова по - важни неща, за които трябва да се мисли.
Теми тип 'Боян Петров' сякаш специално се раздуват с цел ума на масите да бъде отклоняван от реално належащите проблеми на държавата ни.

 
  ...
преди: 6 години, 5 дни
hash: 0a67502deb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Много точно и ясно си описал ситуацията и аз това си мислех, когато в продължение на 3 седмици случаят бе навсякъде... И все още е всъщност...

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker