За расизма в България - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121190)
 Любов и изневяра (29709)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7302)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18521)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

За расизма в България
преди: 5 години, 2 дни, прочетена 2167 пъти
Здравейте, напоследък все по-често ставам свидетел на расизъм насочен към ромите. Както по медиите и в публичното пространство, например случаят с протестите в Габрово, така и от личния ми опит в живота. Средностатистическият българин просто изпитва омраза. И като се замисля в повечето случаи омразата е абсолютно първична, без каквото и да е по-дълбоко мислене включено в процеса. Ако питаш някой "защо ги мрази" - най-честият отговор е "защото крадат" или "защото са нечистоплътни", или пък "не си плащат тока". В същото време българи крадат от еврофондове с милиони. Пак българи си правят врътки с укриване на данъци за десетки хиляди. Всеки ден четем за убийства извършени от какви? Ами да, от българи. И изведнъж обвиняваме за всички проблеми в държавата друг етнос.. Не смятате ли, че подобно мислене е напълно погрешно? Не ме разбирайте погрешно. Аз съм чист българин. Но повечето роми, които познавам са хора като хора, дори се е случвало да ми помогнат с нещо. Не виждам смисъл от взаимна омраза. Не мисля, че сме много по-читави от тях.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 2 дни
hash: fa0c1f77b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Да не дава Господ да имаш проблем с тях, ще те видя дали ще ги обичаш след като ти дойдат 20 чернилки с брадви и т.н. защото те само това знаят. Не са хора, а маймуни.

 
  ...
преди: 5 години, 2 дни
hash: afe41f0b84
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Аз съм от Габрово, българка. Радвай се, че не си оттук и не си срещал такава долна измет. Това е възможно най-милото, което мога да кажа за тях. Няма да ти описвам за какво става въпрос, че и до утре няма да успея да изброя всички техни престъпления, своеволия, простащина и неудобства, които създават ежедневно. Наистина се радвай, че не си габровец.

 
  ...
преди: 5 години, 2 дни
hash: 4cb4c36dbc
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

3.   Преди и аз така смятах. И да, все още смятам, че има свестни цигани и наистина има случаи, в които цигани са мразени, без реално да са направили нещо лошо.

Но веднъж когато ме нападнаха трима мангали със сопи и електрошокове, просто ей така да се позабвляват, започнах да разбирам защо ги мразят. Съвсем случайно разпознах единия и това ги обезсърчи, защото знаеха, че после няма да им се размине. Просто беше случайност, иначе щяха да ме начупят буквално за удоволствие, без дума да съм казал.

Познавам и хора, работещи в спешното. Всяка божа вечер цигани идват пияни, заляни, бити или просто да се прегледат безплатно, понеже не си плащат осигуровките. Ако им обясниш, че спешното е само за спешни случаи и не се правят ритунни прегледи, влизат по 10 мангала вътре и почват скандалите. Те винаги ходят по 10-20 души минимум. Ако решиш да прегледаш някого, пък останалите също влизат и стоят на главите на лекаря, при положение че стаите са малки и вътре става невероятна суматоха. Обяснявш им, че така няма как да помогнеш, а те започват веднага със заплахи и крясъци. А ако им кажеш, че има примерно човек с инфаркт и е по-важно на него да се помогне първо, а това, че детето му кашля, не е чак толкова спешен случай, стой, та гледай какво става.

В групата на детето ми в градината има само един циганин и вечно всички скандали стават с негова инициатива. Все не обърнали внимание на детето му, все даскалката нещо му направила на детето. Всяка вечер като си взимам детето, му слушам скандалите. Как до сега един родител освен него не се е оплакал,а все той онеправдан. В кауфланд също съм виждал мангал да казва с всичка сила "и какво? Като съм циганин си мислите, че можете да ме излъжете ли"? Ама това на суупер висок глас, чак половината кауфланд се обръща? И после една доволна и горда усмивка от него в стил "е, турих ли ви го, щом се ебавате с мен". Все с рогата, все някой ги ощетил, все търсят под вола теле, все на бой налитат.

То и сред българите си има лекета, ама при тях са 50/50, а при циганите 99% са абсолютни лекета. Иначе имам комшии цигани, които са супер точни, но са 1%.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 дни
hash: 7cb22989fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   ". В същото време българи крадат от еврофондове с милиони. Пак българи си правят врътки с укриване на данъци за десетки хиляди"

Това са под 500 човека в ЦЯЯЯЛАТА СТРАНА.

 
  ...
преди: 5 години, 2 дни
hash: 70ed46302c
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

5.   Ако държиш да останеш толерантен, докато те ограбват, псуват и заплашват, то това не е толерантност, а глупост и безхарактерност.

Разбирам, че на много хора им харесва да демонстрират т.н. евро ценности, много хуманно и модерно звучи.

Обаче ако ващата баба я ограбят и пребият, дали ще сте все още толкова толерантни?

 
  ...


...
преди: 5 години, 2 дни
hash: cafa14d64f
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

6.   За етнос без държава, без история, без официално признат език няма какво да се каже, така, че...

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 дни
hash: 4cb4c36dbc
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   6, абе те и помаците нямат език, държава, история, ама са на светлинни години от циганите. Да, може да са изостанали малко, но са честни и работливи хора с ценности. Искам да кажа, че това не е критерий.

 
  ...
преди: 5 години, 2 дни
hash: de95630722
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Първо, към българите, извършили престъпления, също се храни омраза, при това с основание.
Второ, отдавна е създаден стереотип, че ромския манталитет е свързан с нечистоплътност и престъпления. Да, има интегрирани роми, но повечето от тях не са такива.
Трето, преди да създадем един стереотип, значи сме имали причина да мислим така и така. Спомни си случая с цар Киро или други престъпления на ромите. Това може и да отговори на въпроса ти.

 
  ...
преди: 5 години, 2 дни
hash: 6a8697b122
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   7, ти наред ли си, помаците имат държава и тя е България, те са маст от българския род. Що се отнася до циганите е ясно л, толирантносста на българина е неговата грешка... и търпението. Циганите са 95% цивилизационно супер ниско, една от разпространените им традиции и да си продават децата. Тук не говорим за изключенията, тях ги има навсякъде. Сто процента провокативна тема, няма да съм изненадан ако продажните подчовеци от "анти-български хелзински комитет" от време на време пускат някоя безсмислена тема с коята пробват да вменят вина на "лошите"(реално твърде толерантни към институциите) българи. Една от представителките на този комитет се оказа люцовница на животното извършило атентат в един баварски град в Германия...

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 ден
hash: a8c594f628
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

11.   Писал си темата на 21 май, защо не даде за пример протеста на ромите в Бургас, които на 21 май сутринта стачкуваха в центъра на Бургас за да им платил кмета водата, която била спряна от ВИК заради натрупани над 100 000 лева дълг? Искаха водомери, след като по закон не е позволено на незаконна постройка да се открива партида. Нима българите са прости, да си купуват терени, да си плащат проект и позволение за строеж, да строят законно, да плащат данък на имота, че чак тогава да искат партида за ток или вода и после да си ги плащат? Искаш циганите да продължат да престъпват законите и да бъдат обичани ли?
Запитай се защо имаше протести в Габрово и не си мисли, че те са били заради единия набит магазинер, натрупани в житието на българите са много ромски престъпления, просто побоя прелял чашата.
Твърдиш че българите проявявали омраза спрямо ромите, но в последните си изречения сам признаваш, че ромите мразят българите, твърдейки че съществува "взаимна омраза", така само признаваш че има ромска омраза спрямо българите. Какво искаш българите да заобичат ромите, докато ромите ги марзят. Защо досега никъде не съм чул апел към ромите да заобичат българите???
Имало било българи крадци от еврофондове те колко са, и можеш ли да го докажеш пред съд? Ако го докажеш ще ги осъдят и ще си изтърпят присъдата. Имало било българи, които укривали данъци, ами който го хванат бива осъден. А циганите дори да да бъдат хванати в престъпление им се дава условна присъда има стотици с натрупани над 10 присъди на човек, а доста че сто и не ги хващат. Когато строят и живеят с години върху общински имоти никой не ги съди, а над 90% живеят в незаконни постройки.
Ако ти авторе не се имаш за по читав от тях, аз мисля за себе си че съм по читав, образовал съм се, работя, купил съм си законно жилище с труда си, плащам си сметките с труда си, не крада желязо, не крада с взлом пенсиите на старците, не пребивам и изнасилвам бабички и т. н.
И нещо последно можеш да обвиниш в расизъм хора от различна раса, а българите и циганите са от една и съща раса. За какъв расизъм говорим?

 
  ...

...
преди: 5 години, 1 ден
hash: b1bb5884aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Мисля, че проблемите нанхората с ромите не се дължат на расизъм, а расизмът е вторично явление .

 
  ...
преди: 5 години, 1 ден
hash: 7003af9f74
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

13.   Медиите насаждат омраза в българина. Отделно и най-лесно е да протестираш против ромите вместо против хората, които кладат еврофондове.
България е назад в развитието си и това води до масов расизъм.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 ден
hash: 6378edee21
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

14.   Ние не сме расисти, но ни омръзна едни гета от цигани да не работят, единственото, което правят да е да се размножават и да искат пари от държавата. На кой от нас ни се работи и не искаме ли и ние да имаме по няколко деца? Защо едни да се трепят цял живот да имат по 1-2 деца максимум, а други само да крадат, да излизат на протести, защото са им спряли водата, която изобщо не са плащали, а и нямат и намерение да плащат. Много лесно се живее така. Нямам против цигани, които работят, учат се, но това са толкова големи изключения, че взимат от такива интервю - попадах на няколко такива, едва ли не да дават пример. И не че сме расисти и ги мразим, не - но едни да плащат данъци, да се трудят, други да ги крадат и да живеят леко на помощи - в един момент си казваш, че не е честно и редно.

 
  ...
преди: 5 години, 1 ден
hash: 9dc29b57fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

15.   Не си ли се замислял, че в България има много етноси и малцинства, но някак си българите имат проблем само и единствено с ромите. Явно затова има причина и тя, не е че не сме толерантни хора.
В световен мащаб другият не по-малко мразен етнос са евреите. Те са мразени по точно обратните на ромите причини....абсолютно сериозно се смятат за господарска раса, наричат не-евреите "гои" (по-низши етноси) и постоянно кроят планове за поробване на останалите нации.
А ромите...аз лично по никакъв начин не съм расист, но определено точно тези ги ненавиждам, на много първично физическо ниво. Мисля, че са някакъв много неприятен подвид на човешкия род, защото никъде по света няма нормално човешко същество, което доброволно да се стреми да живее по техния начин. Естествено не искам да генераизлирам, че всички роми са такива, защото съм виждал симпатични и напълно нормални роми, които на никой не би му хрумнало да дискриминира. Но те са като бели лястовици.
Ако някой ще ме нарича расист, защото буквално ме е гнус от тях и ги намирам за абсолютни паразити...нека съм расист. Не искам да съм лош пророк, но нещата в България отиват към много сериозна конфронтация с тях.

 
  ...
преди: 5 години, 1 ден
hash: de95630722
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   Номер 13, медиите винаги са насаждали чувство на омраза и вина.
Човек има право да мрази тези, които го ограбват.
Ромите са мразени, защото са си създали причина за това. Да, има и изключения, но тези изключения дори вече не са наречени „цигани“, защото не живеят като такива.
А колкото до омразата към политиците, кой го толерира това нещо, освен самите политици?
Ако избягаме от България, сме страхливци и национални предатели. Ако останем, ще ни ограбват и ощетяват. Ако опитаме да променим нещо, ще ни оплюят.
Расизмът, както споменаха по-горе, не е причина, а резултат. И защо смятате, че само тук има расизъм? Защото само тук не е толкова тежко наказуем, както например е в Германия или САЩ.
Същото е и с омразата към един друг вид различие, което няма да спомена, защото може да не ми одобрят коментара.

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 1 ден
hash: fb767706bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Отраснал съм до циганска махала в Шумен, където живеят представители на трите основни етноса в България, и ще кажа, на базата на личните ми наблюдения, че сред ромите има повече необразовани и първични хора отколкото сред другите етноси. Съответно като малък съм бил тормозен предимно от роми и много по-малко от турци и българи. Но съм видял и свестни хора сред ромите също, включително такива на които съм помагал с разни неща (като навлизаха компютрите преди години ходех да им инсталирам уиндоуси). Но ако имаш сериозен ежедневен досег с този етнос няма как да не си изградиш по-особено мнение за по-голямата част от тях. Туй е от мен.

 
  ...
преди: 5 години, 1 ден
hash: 4b2d0d6a51
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   Толерантността насред вълчата глутница е равна на самоубийство.

 
  ...
преди: 5 години, 1 ден
hash: 7cb22989fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

20.   Двоен стандарт! Това мразят хората. Ако аз и 10 парчета почнем да стоим съъборетини на края на града, опънем една жица за трафопоста, единия се запише във ВИК, па да точим всички на воля вода и да не плащаме .... Ще дойдат със спец службита да ни изритат и да ни съборят бараките.
Когато го направят разни други хора, винаги има "ама те няма къде да живеят" следвано от "ама те няма, как да плащат", "ама те заслужават помощи".

А когато аз попитах за помощи и обезщетение за ебзработица, отговорът беше :
- Ооо, виж сега. Работодателят ти е пропуснал, да внесе 2 вноски. Записано е, че си работил за него 2 години, но докато не ги изчистим, нема да стане, а и нямаш заповед за уволнение. Говори с работодателя си.
- Почина. Затова нямам псоледните 2 вноски и заповед за уволнение.
- Емиии,говори с някой адвокат.
След месеци "войни" получиох 160 лева за 3 месеца. А бях осигуряван на 1100 лева. за период от 22 месеца.

А "кошийййтъ" дето е на три къщи от мене, няма ден работен стаж, получава 1000 лева помощи за него и две чавета, докато аз ходя, да работя на черно през нощта, за да може, да купя на детето си обувки.

Ей това са проблемите.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 ден
hash: 9db787e14c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

21.   Аз мисля, че "расизъм" не е точната дума. Просто хората виждат нещо, което НЕ е за харасване и НЕ го харесват. Как да ги харесваш??? Когато пътуваш във влака и всички вътре са българи си поне спокоен и като влезе един циганин вътре всички си хващат чантите по-близо до себе си. Какво да им харесваш? Да Българите не сме перфектни, но няма как да се сравняваме с циганите.. От друга страна знам, че тази омраза създава още повече омраза и че това пречи на интеграцията им, но няма как да е друго яче.. Трябва проблема да се решава от двете страни, да се затегнат законите и т.н. Да омразата не е хубаво нещо, но това е по-скоро страх според мен... Циганите са болест, от където и да го погледнеш, от която хората се страхуват... нормално..

 
  ...
преди: 5 години, 21 часа
hash: c6c5f57b19
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

22.   Циганите имат държава, история и език - произхождат от най-низшите касти в Индия и съответно езикът име бил хинди, маратхи, телугу и т.н.

 
  ...

...
преди: 5 години, 17 часа
hash: dd3e02cf1f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

23.   Аз съм от Перник и никога не съм имал проблеми с цигани, а само с българи.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 16 часа
hash: 6378edee21
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

24.   22 - Ми тогава да ги изселим в държавата им, да им е по-добре. Така предлагам! Нека да отидат при своите близки. Тук не са ни нужни

 
  ...
преди: 5 години, 13 часа
hash: 6e593824a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

25.   С огромна мъка отглеждам болното си дете. Едвам свързвам двата края. Зимата ходим и спим навлечени с дрехи, понеже не мога да платя тока. Ядем хляб и леща. След петата годинка на детето се намери лекар който определи процентен ТЕЛК и обясни къде да отидем. Със средно специално образувание не можах да им попълня документите. А вътре само ръждясали. Чакащи за ваучери за ток, за дърва, храна, социална помощ и обещетения. И от къде цоцат? ! От данаците които работещите плащат! Здрави, прави и просят по улиците. Да не би да се грижат за децата си? ! Защо нормалния човек не прави 7-8 деца? Бил съм в казармата с такива. Там си пролича какви са. Има двама в момента около мен, и въпреки доверието, пак се опитват да ме излъжат. Викат ми:- Батко кво да прайм ние сме цигани. Така са ни възпитавали.
Бат Сали нали се бори с тях за равни права? Добре. Хайде и те да си плащат данаци, сметки и да работят като роби. Да изплащат жилища. Защо се смятат за по умни? ! Ще ги мразя и още как! В родилния проверяват на жена ми здравния статус и тогава я приеха. А циганката си вдигна полата и се разчекна в приемната да я видят всички колко се била отворила и веднага я прибраха в родилния/ понеже няма здравни осигуровки/! Пак говори за омраза към етноса.
Дядо Тошо

 
  ...
преди: 5 години, 10 часа
hash: baa9dfa135
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

26.   Ако хората са читави, работливи, плащат си данъците и не вършат престъпления за мен влизат в графата "българи", независимо от етноса си. Ако са нормални и добре облечени дори рядко можеш да разбереш, че са цигани. За мен цигани са точно тези миризливи, невъзпитани, първосигнални същества, които знаят само да консумират, крадат, бият и цвъкат деца. Никакъв расизъм не виждам тук - циганите не са раса.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 8 часа
hash: de95630722
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

27.   Нали се сещате защо изхвърлени от собствената си държава и защо са пръснати по целия свят? Ако не сте имали проблеми с тях, сте късметлии.

 
  ...

...
преди: 5 години, 6 часа
hash: db670ec292
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

28.   до24

И там не ги искат, казах, че са от най-низшите касти и като такива там дори ще са по-зле.

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 6fef4c9d34
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

29.   След кражба на радио, обир на апартамент, заплашвания в училище, транспорта и на улицата и обир на вилата на дядо ми преди няколко седмици, аз съм си в пълно морално право да не понасям подчовешката сган.

Като ти се определят личностни характеристики, придържай се към себе си. Няма "ние не сме по-читави", защото няма съюз между мен и теб. Като не струваш (и сам го признаваш), нека - проблемът си е твой.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 11 месеца
hash: b1f73e07b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

30.   Между ромите има много трудолюбиви, добросърдечни хора, и ако усетят добро отношение и разбирателство, стават верни хора и работещи. Но никой не може да не се съгласи, че именно от гетата произлизат всички дребни престъпления, кражби и какво ли още не. Те може да не правят толкова големи престъпления по мащаб, но техните системно повтарящи се набези не остават намира трудещите и опитващите се да живеят нормално по малките населени места и селата особено. Представете си всеки ден да срещате някой в собствения ви двор да краде, уж на дребно, и полицията да не се занимава да го гони вече? Да не може да се осъди с доказателства. В такъв случай какво искате? Да продадете мястото и просто да емигрирате вие самите като бежанци? Докато някоя нетрезва човекозащитничка от Хелзинки, ви нарича расист? Или без значение от етноса, не се приложат истински закони, с които реални закони всичко това да се предотврати? Но разбира се както от Запад, така и тук, десетилетия някои групи се използват като удобство за гласове на политическите партии! Ето, че в крайна сметка явно баш българите са си виновни с това, което са избирали демократично за власт, тъй като българите не са малцинство.

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: fdea29e70d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

31.   Ми като толкова обичаш ромите, що не ходиш да живееш в някой ромски квартал? Също така, обвиняваме политиците за кражбата на милиони от еврофондове(това, че те ни одобриха да влезнем в ЕС е друга тема, която не възнамерявам сега да разисквам). А и ми звучих като някой помак, който се опитва да сее разногласия в държавата. Да, има конфликти с ромското малцинство, но винаги с причина. Аз за 31 години нито съм закачал някой ром, нито някой ром ме е закачал мене.

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 97c2a13304
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

32.   От автора: Как да се интегрират хора, които не започват на равен старт с останалите? Как да станеш "образован и вишист" като от 5 клас трябва да се бориш за прехраната си, откъде пари за образование, учебници, курсове по английски, на каквито аз и много други българчета сме ходили? Не мога да повярвам колко на дребно се разсъждава! Ромите не си били платили водата! Да платят колкото могат! 100 000 лева няма откъде да извадят, това е ясно! Водата и ЧЕЗ са монополи за милиони. Собствениците се возят в яхти, живеят в палати и ядат трюфели, а вие гледате хора, които живеят с по 200-300 лева на месец хахаха. Трудно ми е да проумея колко на дребно се разсъждава и в колко неправилна посока е насочен "народният гняв". Не е вярно, че ромите не работят и живеят на гърба на държавата. Улиците кой ви ги чисти? Отпадъците кой ви ги събира? Покривите кой ви ги ремонтира? Повечето не могат да работят нормална работа, нито някой ги иска, нито имат необходимото ниво за нея. Е сега отскоро година-две са взели в една Била, в която пазарувам няколко роми и мога да ви кажа, че повечето си вършат работата повече от кадърно. Чакам да ми обясните, защо мразите хора, които дори да крадат и да престъпват закона го правят на дребно, а оставате слепи и глухи за тези, които крадат с милиони и милиарди?

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 97c2a13304
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

33.   Отново авторът: И понеже всички българи разбират най-много от какво? От политика разбира се. Обяснете ми понеже сте много политически грамотни какво ще се случи ако продължава напрежението между българи/роми? Накрая просто ще им образуват отделна държава. Ще ги откъснат от нас. Област, която може да е до 1/3 от държавата. Както стана с Косово в Сърбия. Просто им трябват още няколко повода като този в Габрово и нищо чудно да се задействат процедурите на Запад. Е, това ли желаете драги българи? Още по-раздобрена България? Че е малко слаба и ощетена? Какво стана с мечтите за присъединяване на Македония? Мислете малко.

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 9db787e14c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

34.   Аз съм до някъде съгласен с автора, че ромите трябва да се интегрират и че с омраза няма нищо да се постигне. Ако човек има малко мозък в главата трябва да знае, че няма как да изгоним циганите и няма как да ги оправим с омраза. Остава един възможен начин- интеграция. Колкото и да не ми се иска, това е единственият начин и всеки, който поне малко може да мисли, ще знае, че това е така. Какъв е шанса да се интегрират... за жалост малък. Това, което трябва да стане според мен е да се затегнат законите за всички и най-вече за циганите. Държавата може да вкара в ред циганите, може да ги интегрира... въпроса е, че не иска.. И така, моят глас, че е глас в пустиня това е ясно. Лошото е, че логиката ми е правилна и тази логика води до едно- изход няма, трябва да оцеляваме някак си с тях.

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: de95630722
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

35.   Авторе, кой е виновен, че не започват от равен старт с нас?

 
  ... горе^
преди: 4 години, 11 месеца
hash: de95630722
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

36.   Авторе, България ще продължава да бъде слаба, раздробена и ощетявана, докато толерираме тези, които не трябва. Това не важи само за ромите, а за тези като теб, които ги подкрепят и опвардават.
Цигани има в България още от „Турско време“, как не успяха толкова време да се интегрират към нашия начин на живот? Може би повечето от тях не са се и опитвали.
Причината не е „различният старт“, не че не могат, а това, че не искат да се интегрират, въпреки че имат тази възможност.
Как за толкова години не се научиха какво е презерватив или че едно 12-13 годишно момиче не е готово да става майка? Или че щом нямаш условия за отглеждане на дете, е по-добре да не правиш деца?

Медиите ни манипулират, но не по един, а по много начини. А омразата към ромите съществува много преди медиите. Извинявай, били са изгонени от собствената си държава, били са най-мразеното племе Индия, където има толкова много племена. Интересно, защо ли?

Не е вярно, че не могат да се интегрират. Просто не искат, свикнали са да живеят на помощи.
Да, тези помощи може да не са кой знае какво, но като гледам, те предпочитат да си живеят в мизерия, вместо да си променят „културата“.
Слава богу има интегрирани цигани, които доказват, че все пак е възможно да започнеш от този „неравен старт“, да се изучиш, да си намериш работа, да плащаш данъци и да създадеш деца, чак когато си готов за тях. Но защо само 10% от тях го правят, а другите 90% не могат?
Аз мисля, че просто не искат. Това, че не започваме от „равен старт“, не е по наша вина(на българите). Така че не би трябвало ние да им плащаме помощите.
Като искат равни права, трябва да имат и равни задължения с нас, а законите ни да важат И за тях.
Но те на практика не важат.
Зарежи кражбите и си спомни случаите на изнасилени момичета или убити хора от това... малцинство. Какви наказания получиха те за поруганите от тях живот и ценности?
Те искат да живеят тук, но не искат да спазват правила. Искат да им бъдат осигурени условия за живот и пари, но не искат да се образоват и да плащат данъци. Някои от тях работят, да, но въпреки това си живеят мизерно.
„Циганин“ отдавна вече не е определение само за раса или етнос, а за начин на живот.
Така че това, което хората мразят, не е другият цвят кожа. Напротив, те мразят крадците, убийците, нагаждачите, изнасилвачите, тарикатите, измамниците и паразитите. А много от циганите са точно такива.
Това не го говоря наизуст, а го казвам от личен опит.
Сега ще ти споделя най-леките случаи в моя опит. В ученическите ми години, имаше 4-ма цигани в класа ми- две момичета и две момчета. Едното момиче се омъжи още но 16, което за техните стандарти е късно. Другото се премести и не знам какво се е случило, дали и тя не се е омъжила. Едното от момчетата беше изгонено в 10 клас, заради неизвинени отсъствия, ниски оценки, проблеми с поведението и какво ли още не. След време разбрахме, че е станал сводник и дилър. От тях само последното момче успя да се изучи и сега може би работи, знам ли.

Една моя позната преди време беше в близки отношения с момиче от ромски произход.
На външен вид не изглеждаше като ромка, малко по-мургава кожа, но иначе добре облечена, ходеше на училище, говореше правилен български и т. н. След време се оказа, че въпросното момиче е откраднало от дома на своята приятелка някакво семейно злато и солидна сума пари. Дори си е позволила да набеди друга тяхна приятелка за кражбата. Съвпадение сигурно. Възможно е, някои българи също крадат, но все пак това не е единичен случаи при ромите.
А най-страшното е, че липсата на интеграция, не е единственият проблем с ромите. Има доста образовани и интелигентни роми, които са отвратителни хора. Да, знам, и сред българите има такива случаи, но сред ромите било масово, поне доколкото са ми споменавали.

Кой е виновен, че едно циганче в 5 клас трябва да се „бори за прехраната си“? Аз ли съм виновна или сигурно майка му и баща му са виновни? Целият им етнос и цялата им примитивна култура, защото истинската ромска култура е точно такава. Те хем си спазват традициите и „снасят“ деца, хем искат българско гражданство, но отказват да се научат да пишат и четат и все се оправдават с липса на пари. Еми извинете ме, но този порочен кръг можеше отдавна да е разкъсан, ако не бяхме „болни от толерастия“.
Хората мразят ромите, не заради цвета на кожата им или езика им, а за ради целия им манталитет.

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: a2e7ae47ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

37.   От №11
Авторе не те разбирам, аз ли съм виновен за тяхното съществуване, че да плащам за тяхното оцеляване? Нямали били равен старт, как да нямат. Училището е безплатно за всички, учебниците поне до 8 клас са безплатни за всички. Не съм им направил аз деца, че да съм длъжен да мисля че те от 5 клас мислели за прехраната си. Това ти твърдение ме води до мисълта че трябва насилствено да ограничим раждаемостта им, щом сами не могат да преценят колко деца ще могат да издържат, значи ние трябва да ги ограничим за да не се налага ние да храним поколенията им.
А можеш ли да ми кажеш защо аз да не плащам за вода колкото мога, а само циганите? Да харчат колкото искат, а да плащат колкото могат така ли? Защо българите могат да се самоограничават от харчене на вода и ток, защо могат да се самоограничават от безразборно правене на деца, защо циганите да не могат? Не разбирам защо аз да плащам загубите от неплатените им сметки в ВИК и енерго дружества, тези техни харчове на вода и ток се вписват в моите сметки като "загуби" на съответните фирми.
Твърдиш че ромите работят, чистели ни били улиците, ами нали им плащаме!!! Като работят плащаме им, защо не си покриват разходите с тези пари и по точно защо не ограничават разходите си така че да могат да живеят с доходите си.
"Чакам да ми обясните, защо мразите хора, които дори да крадат и да престъпват закона го правят на дребно, а оставате слепи и глухи за тези, които крадат с милиони и милиарди? "
Първо мразим и тези които крадат милиони, не сме ги заобичали повярвай!!! Но кражбите на дребно ни засягат по лично и точно в собствеността ни, докато милиарите ги крадат не точно от нашия портфейл. Да набият баба ми за да й откраднат 100лв ме боли повече от колкото ако чуя че депутат откраднал от парите за магистрали и си купил апартамент, да и двамата, и побойника, и депутата ще ги мразя, но за бабата ме боли повече от колкото за магистралите. Да ми разбият жилището и да ми вземат покъщнина и пари ме боли повече от това че кмета откраднал общински пари и тази година няма да имам нови плочки по главната улица в града.
Мислиш че българите ще се съгласим някой да отдели за циганите от нашата държава? Все едно ми казваш че европейците ще ме задължат да отделя 1/3 от двора на пребитата баба да го прехвърля на побойника й. Те европейците през 20 век кастрираха техните цигани, избиха ги в аушвиц сега ще накарат нас да дадем на нашите цигани част от държавата ли? Ако искаш прочети законите на европейските държави и ще видиш какво се е случило с техните цигани.

До №34 интеграцията е двустранна, няма как да има насилствена интеграция, те трябва да искат да се интегрират за да ги интегрираме.

 
  ...

...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: fbc1b66fa8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

39.   Във всяко стадо си има мърша, но ако при българите и при другите етноси, не забравяй, че тук освен българи и роми има и други етноси (турци, евреи, арменци и т. н. )та ако при българите и при останалите има 80% "нормални" хора и 20% боклуци, то специално при ромите пирамидата е обърната. Да, и между тях има нормални хора, които спазват законите, пращат децата си на училище, работят, плащаш си сметките и данъците, но на фона на голямата маса, която си живее по собствени правила, които са в явен разрез с нормите на обществото, е губят се. Представи си го така. 10 рома, от които 2 са ок, а 8 са престъпници, е нормално е да им излезе име на престъпници. При българите и останалите етноси 2 са престъпниците, а останалите 8 живеят по правилата. Това е разликата! Иначе и между нас има боклуци, но са по-малко! Помисли, както казах в България има и други етноси. Да си чувал някой от тях вечно да създава проблеми? Да си чувал арменците, например, масово да живеят на социални помощи и да проглушават ушите на всички, че са дискриминирани, а в същото време да не плащат нищо, но пък винаги да си знаят правата? Не си. Точно за това на ромите се гледа с недоверие. Съжалявам, но те сами са виновни за създалата се ситуация. С отказа си да се интегрират в обществото и да живеят по правилата те сами са се обрекли на самоизключване. Няма как в 21 век да приемеш за нормално 13 годишната ти дъщеря да напусне училище за да се омъжи и да роди на 14. Нито пък е приемливо с години да не плащаш вода и дори да се гордееш с това! В момента, в които започнат да спазват законите и да разберат, че освен права имат и задължения, ще бъда приети като всеки друг член на обществото. До тогава обаче, прости ми, но няма как да им се радвам при положение, че 2 пъти ми разбиваха вилата за последните 3 години, а бабите от селото вечер не смеят да излязат от домовете си от страх. Да, евро фондовете не ги крадат те, но за 80 годишната ми баба е много по-важно да осъмне жива и здрава, вместо дали някой е крал или не е крал от парите отпускани от ЕС. Защото като я пребият ще и е все едно колко милиона са ни отпуснали от ЕС за развитие на селските райони.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 97c2a13304
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

40.   Отново автора: Да, наистина видях колко повърхностно и първично се мисли. "Палите" от нищото на базата на презумпции и клишета! На колко от вас всъщност НАИСТИНА са обрали/изнасилили/пребили баба му/дядо му? Ама кажете си честно или просто го ползвате като довод, защото сте чули няколко такива новини по телевизията? Да, има такива случаи. Както и българи бият жените си. И ги убиват. Всъщност кой е виновен, че бият баби и дядовци? Законите кой ги прави, в съдилищата кой отсъжда? Аз ром съдия не съм видял(друга дума не мога да ползвам, за да се одобри). Ромите имат всички характеристики на всички останали хора по света, които живеят на ръба на бедността/в гета! Същите са! И по САЩ и по Бразилия, Мексико навсякъде! И вие ще станете същите, ако живеете в същите условия, гаранция 100%! Даже нашите роми са добре, по Бразилия и Мексико примерно, в Рио, освен че крадат и мамят се и стрелят!

До 37, доводът, че "приемате лично" дребните престъпления го отчитам, колкото и да е повърхностен и лековат! Извинявай много! Не приемаш ли лично, че тия данъци които ги плащаш повечето влизат в джобовете на някой си? Че всяка 15та кола в София вече е за над 100 хиляди лева? Не приемаш ли лично, че ЧЕЗ, А1, Теленор и половината такива компании нон-стоп надписват? Не приемаш ли лично, че българите са сигурно народ N1 по убийства на битова основа? Нон-стоп? Не приемаш ли лично, че плащаш за сини зони, винетки, най-високо ДДС и още хиляди данъци и те смучат от 50 възможни места без да разбираш къде ти отиват парите? Не приемаш ли лично, че всеки втори се мисли за "тарикат" и "връткаджия"(сиреч пълен Бай-Ганьо)? И ако циганите правят престъпления от нужда и недоимък, чистите българи правят престъпления от тарикатлък, бай-ганьовщина и нечестивост! Обяснете ми с какво сме читав народ? Левски ром ли го предаде на бесилото? Знаете ли как ни приемат в Европа масово? Точно както ние приемаме наще роми, приятно ли ви е и на вас да гледат така?

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 97c2a13304
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

41.   Авторът: Да си довърша мисълта. Тези примери знаете ли защо ви ги изредих? Не, за да почнете да носите ромите на ръце. Не казвам, че са перфектни. Но казвам абсолютно категорично, че и ние сме много изгнили като народ. И докато търсим вината извън себе си(характерна черта на всички слаби и мрънкащи хора), не осъзнаваме колко сме затънали. Не, ние не сме добри хора, за да обвиняваме и другите. Да, ромите престъпват закона. Ние го правим не по-малко и със сигурност в не по-малки мащаби.

Доколкото до 37: Понеже се занимавам с политически науки от сумати години. Врявай ми, никой няма да те пита дали ще се "съгласиш", а просто ще ти откъснат област от любима България, ако се продължи с тези сблъсъци. Ако трябва и със сила. Абсолютно същото стана в Сърбия с населената с етнически албанци косовска област. Кой те пита в международните отношения ти какво искаш? ! Просто накрая ще им дадат право на "самоопределение и суверенитет", което, искам да подчертая това и да го запомниш е основен принцип в Устава на ООН(нещо като Конституция) и ще им направят държавица, щом са ви толкова проблемни. Но вие понеже мислите в переспектива гледам, че се биете в гърдите да се увеличава напрежението! Хайде това е от мен, повече не мисля да се включвам. На който съм успял да му "включа" нещо там, на горния етаж, дори да са само 2-3ма души съм успял да постигна нещо. С повърхностен расизъм доникъде не се стига.

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: de95630722
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

42.   Значи, живяла съм в заблуда. Мислех си, че живея в ужасен свят, а то какво се оказа...че всички тези истории за убийства и други престъпления са „митове от пресата“...Брей!
И никога не се бях замислила кой е виновникът.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 8996b7a8f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

43.   Повечето българи се изселват от страната заради други българи, а не заради роми.

 
  ...

...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 219e809992
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

44.   Добре, авторе, имаш ли конретна идея как да ги интегрираме и направим хора? Ако нямаш, всичко друго е бош лаф. Защото до сега няма държава на света, която успешно е интегрирала цигани. Може и да има такива, в които те са били толкова малко, че са се претопили, мешейки се с други, но там където са достатъчно на брой, за да формират компактни изолирани общества, интеграцията им винаги е удряла на камък, без значение дали се пробва с добро или лошо.

https://www.google.bg/search?q=циганин&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiAlZGNwMXiAhVJfZoKHU_LCEMQ_AUIDigB&biw=1440&bih=731#imgrc=nRQ60FsrTOSxCM:&spf=1559296321475

Ето примерно ей този циганин как точно предлагаш да го интегрираме?

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: a2e7ae47ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

45.   От №37 до №40 автора
Не съм заобичал този "някой си" който краде от данъците!!! Не завиждам на онези които имат коли за по над 100 хиляди!!! Могат=имат постигнали са го с труд и ум. Следя си числата на електромера и никога до сега не са ме лъгали в сметката, боли ме само че в сметката ми са включени графа загуби, а тези загуби знаем кой краде ток от жиците! С А1 съм нямал проблеми клиент съм на М тел повече от 10 години и каквото съм се съгласил да подпиша по договор такава ми е сметката. Не са ми надписвали нито вода, нито ток, нито телефонни разговори, нито парно.
"българите са сигурно народ N1 по убийства на битова основа" и този народ българи, кои етноси включва, не допринасят ли най много циганите които имат бг паспорт и се водят българи за тази ти статистика???
Инвалид съм не плащам синя зона и винетка ми дава държавата, колкото до ДДС трябва да се вземе от някъде за да ми дават пенсията нали. Проблема е че аз съм инвалид и работя плащам данъци, а циганина не работи защото "банкомата дава социални", ако аз не работя за мен социални няма.
"Не приемаш ли лично, че всеки втори се мисли за "тарикат" и "връткаджия""", приемам по лично че 90% от циганите се мислят за тарикат и връткаджия.

Нуждата и недоимъка са следствие от мързела, не причина за кражба!!!
Доказателства кой е предал Левски и дали е предаден или са се досетили турците че на празник в снега нива не се тори нямаш!
А приемането ни в Европа се дължи на славата ни породена от циганите представящи се за българи защото имат бг паспорти!
Точно защото не ми е приятно да ме гледат така както гледат на циганин, затова не се държа така!!!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 11 месеца
hash: a2e7ae47ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

46.   Авторе мислиш че ще им отцепят територия като в косово, попрочети малко за косово, за да разбереш, че нещата не стават така просто да дойде някой да си избере територия от държавата и да пресели в нея всичкото население от различен етнос.
Нашите цигани са пръснати из цялата държава, а от косово сърбите бяха се преселили още при големите сръбски преселения и населението над 250 години е било над 90% Албанско в училищата са преподавали на албански имало албанска администрация и медии. По турско време Косово били вилает, при Тито през 1946 г. Косово получава статута на автономен район в Сърбия, а през 1963 г. става автономна провинция и т. н. А Нато се е намесило чак няколко години след започването на войната, след като стотици хиляди били убити или прогонени от домовете си.

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 6378edee21
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

47.   28 - И като там не ги искат, понеже са низши касти, да висят тук, така ли? Авторе, цял народ не може да се справи с тях, ти измисляш някакви интегриращи неща, спрямо хора, които ще те убият за 5 лева и им изнася да лежат на помощи, които ти изработваш. Каква интеграция повече от това, че те цял живот не работят, а живеят от помощи. Че българи така не живеят. Стига дрънка глупости.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker