Фрийланс - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121173)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18518)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Фрийланс
преди: 4 години, 15 дни, прочетена 690 пъти
Ще карам на право. Така, на 17 години съм, завършвам 11ти клас след два месеца (дистанционно вероятно, с това положение сега), и искам да започна да изкарвам някакви доходи, да спестявам за следващия етап от живота си (студент) (не искам да разчитам за всичко на родителите си). От известно време мисля да работя на свободна практика, тоест фрийлансер, не очаквам да печеля много, но колкото и да печеля все ще ми помогне. Имам следните умения: мога да обработвам снимки, видеа, до някъде ме бива и в правенето на лого, (и също най-важното е, че английския ми език е на достатъчно високо ниво за такава работа) и така нататък, няма да изброявам още защото ще изглежда като лъжа, а аз искам някаква насока, съвет или нещо подобно. Та искам да питам, вие какво мислите? Някой работил ли е като фрийлансер? Какви са впечатленията ви? Имате ли оплаквания? /насочил съм се към Fiverr между другото / И също какви доходи горе долу сте си докарвали с това?


/Моля модераторите да одобрят това, благодаря Ви предварително/
Благодаря за вниманието!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 13 дни
hash: 6c116c134d
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Потърси си стаж в някоя рекламна агенция, но преди това ще те посъветвам, да се образоваш, с книги, курсове, видеа и прочиче, като направиш значителн брой проекти, не само за да ги покзваш, а и за да се упражняваш.
Ако започнеш на свободна практика с ограничениете си познания, само ще изстрадаш доста. Не си ли запознат/а с работния процес, то няма да можеш да прецениш, колко време ще отнеме даден проект, нито колко е сложен и дали си струва, за тази цена. Имаш ли малко стаж, бил то и неплатен, ще си много по-навътре с материята, макар отначало да ти се струва загуба на време. Ако това не е опция за теб, то да, пробавай се, но ето някой от "капаните":
- Клиенти - може д амине година, докато намериш клиенти. Под намиране, не говоря просто да ти се дава работа, ами да са клиенти с които може да се комуникара правилно. Т.е. може да ти обяснят какви са им проектите, какво се изиква от теб, за да може да има точно поставени изисквания, при това на документ (и мейл върши работа), а не просто "направи това, чао", а после, като ги питаш нещо важно има "Ами деа знам", а крайният продукт е "Ооо, не ми харесва това!". Трябва да се знае - какво искат, какво можеш да направиш ти, съгласни ли са, да го направиш, а след като го направиш, ако е според изискванията, да няма оплаквания, ако не им хареса, защото сами са си го избрали.
И ти казвам това, защото ще попадаш на хора, които са "направи ми това", без да знаят какво искат. Разни проекти, изоставени по-средата (винаги се питай, защо са изоставени - дали не са на някой, който се е отчаял от клиента, дали предният не си е оставил ръцете и сега ти трбява, да се занимаваш с някаква сбъркана работа, дали не са взели проекта на евтиния и да се надяват, да изсмучат от теб, каквото могат).
За сайтовете - сайтовете МАСОВО взимат прекалено много пари вече. Някой ти искат пари (те му викат токени, ама като токените стуват пари и ти дават по 20 безплатни на месец ... баш пари са си), само за да кандидатстваш. Други казват, че ще ти вземат 20% административни такси, но ВИЖ, ако минеш 500 евро, ще ти вземат само 10%, а над 1000 еверо, само 5%. Но не е, правиш 1100 евро, и даваш само 50. Неее. Ще ти вземат 20% върху първите 500, 10$ върху вторите 500 и 5%, върху следващите 10. Ще дадеш 155 евра на тях, обаче иначе тръбят "5%". Има и още дооооста таксичики. Но горчивата истина е, че ако видиш проект за над 100 евро, ще е празник. И това е след ДДС. И дай да направим простата сметка, за да видиш, колко нерентабилно може да е:
Взимаш проект за 8 евро на час, за 12.5 часа (това са работни часове, не периода в който ще трябва да звършиш проекта). Общо са 100 евра. Имаш да платиш ДДС. Това значи, че от тези 100, вече остават 83.34 евро. Сайтът си задържа 20% и ти оставаш с 66.66 евро. Сайтът ще има административни такси, такси превод и прочие, които ще са нещо от рода на 5-10 евро. Да речем, че останеш с 60 евро. И вече следва това, как е ги вземеш. Ще трябва, да си платиш различните осигуровки (не, няма значение, че си на 17), като самоосигуряващо се лице, което в тоя случай, ще ти излезе едно 35% (ако минеш 3000 лева на месец, не дължиш осигуровки, над тази сума, но докато стигнеш 3000 лева на месец,ще мине известно време). Оставаш с 39 евро, но имаш данък общ доход, който е 10%, следвателно ти остават 35.1 евро, или 68.45 лева. Това са ти по 5.48 лева на час. Ок, толкова ще взима на час, някой който е със заплата от 1250 лева, след като си плати таксите. Не е много, но е около средното за страната, ако на НОИ може да се вярва. Щеше, за 17 годишен да е перфектно, ако не бяха другите неща - не се борят часовете в които си търсиш работа, нито се броят часовете в които си в преговори, нито се броят часовете, в които комуникираш с клиента, нито се борят последните часове, в които предаваш финалният продукт и приключваш проекта (ок, тук рядко са часове, но все пак е време). Възможно е, даже проекта да ти е по-труден и да трябва, да работиш повече над него. Ако не си добър/а в преговорите - спокойно може да бачкаш с по 20-30% повече отгоре.
И това е, ако намериш добър проект, имаш уменията за него, а клиента ти не е човек, с когото може да се разбереш, което е може би 1/5 от всички клиенти. А и 7.5 евро такса на час, може би ще е малко висока, като за начало.
Общо взето, може да се стигне до това, да взимаш 2-3 проекта на месец, да губиш по 3-4 дена на проект, а накрая, да вземеш едни 200 лева.
Ако обаче имаш МНОГО добри умения, можеш да взимаш по €25 на час, при това за голеи проекти, дето са ти над 100 работни часа. Ама тогава, ще имаш умеията, просто да работиш дистанционно за някоя компания, която ще ти дава еквивалентна сума, но ще взимаш повече пари накрая и ще имаш някаква сигурност.

Свободната практика е за много добри професионалисти, които не искат да работят за една и съща компания. Ти, за съжаление, не си на това ниво, затова искам да ти спестя много мъки, като ти кажа, че е по-добре, да налягаш над уменията си и да си търсиш стаж, да, даже и на 17, без дипломи и курсове, отколкото да си трошиш нервите за 60-70 лева, дето ще ги изкараш за два дена, ако сервираш кафе и ти дават малко бакшиши.

 
  ...
преди: 4 години, 12 дни
hash: aae93e3462
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Концепцията на свободната практика е да си натрупал опит и контакти и вече да нямаш нужда от фирма,за да ти дава работа.Никой няма да те вземе на стаж,защото стажовете са за студенти,които са си избрали направление и до 1-2 години ще завършат и могат да започнат да работят.

 
  ...
преди: 4 години, 10 дни
hash: 11ff02d65d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Съгласна съм с 1 и 2. Аз също опитах като теб на свободна практика(на 17 съм), но нищо. Опитах във fiverr, като направих доста обяви, лого, рисуване, превод, но никой не ме потърси вече половин година стана. В българските сайтове за фрийленс също опитах, но там хората с образование са с предимство и когато кандидатствах за дадена работа, винаги избираха професионалисти.
Надявам се да си по-упорита от мен и да успееш. Успех!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 7 дни
hash: c753bea9d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Разсъждавай по следния начин: какво най-често правят хората? Ами женят се, раждат им се деца и умират. Търси връзка със сватбените агенти и фотографи. Не говоря случайно. В неделя сключих брак и чак след пет дена фотографката ми донесе снимките, които чакахме с нетърпение. Защо? Защото нямало кой да й помогне с обработката на кадрите. Мисля, че това е една добра посока, в която можеш да помислиш. Бих дала координати, ако сайтът не беше анонимен. Жената има нужда от помощник за такива събития.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker