Искам да живея на село - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120658)
 Любов и изневяра (29582)
 Секс и интимност (14306)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6437)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3137)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18386)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Искам да живея на село
преди: 3 години, 8 месеца, прочетена 2101 пъти
Искам да отида да живея на село. Да се махна завинаги оттук. Да намеря себе си. Далеч от шумната, анонимна тълпа. Сред природа и чист въздух. Лошото е, че животът там е скъп и труден. А и всеки знае всичко за всеки. Да го направя ли? Ще загубя ли?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 8 месеца
hash: dc280a6ab5
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Младите хора се преориентират към града,иначе за вила през почивните дни е хубаво.
Селата опустяха,ако не си с кола забрави,ще чакаш на студ и мраз автобус имащ само 3 курса.
Селата покрай балкан са с чист въздух,но не и другите имай го в предвид.
На село не мога да живея ако ще и милиони да ми дават,а недай си Боже да се разболееш,докато дойде линейка ще си вече гушнал букета.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: fc6b7325bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

2.   Пробвай. Отиди за 1 месец, може да наемеш къща виж как ще се чувстваш.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 79032d4225
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

3.   И аз искам. Всеки МИСЛЕЩ човек иска Природа, вместо да гние в бетонната клоака на градското гето.

НО, на село, циганите ще ти видят сметката, преди това Държавата, чрез множеството си безумни такси/данъци и забрани ще те е пратила по дяволите.

Това е реалността на РОБСТВОТО в 21 век.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 271fc3059b
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ставаме двама. Отдавна си мечтая за живот на село. Животът там може да е скъп или евтин, както си го направиш. За града важи същото. Човек знае и с две, и с двеста. Зависи какво разбираш под живот на село, ако мислиш да ставаш фермер може и да изкарваш пари от там, дори и няма да ти се налага да работиш в града. Но аз например съм разглезена от удобсттвата на града и търся някакъв компромисен вариант. Тук в града ми липсва природата, свободата да ходиш бос по тревата, да се усамотиш и още подобни романтични представи. Но пък в града имам повече удобства, всяко нещо си има плюсове и минуси. Просто претегляш нещата и решаваш. Трябва внимателно да избираш в кое село ще отидеш. Аз например съм решила на този етап да си седя в града и да се развивам. На по-късен етап ще взема къща на село, малка с голям двор и не много скъпа. Постепенно ще я оправя, да има всички удобства вътре (оф младите все сме разглезени) и ако ми допадне може да си остана там за постянно. Така с малки стъпки мисля, че е най-добре, ако човек се колебае, за да види накъде ще натежат везните. Успех на теб, живей така както ти се иска, отговора е в теб.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 237d43121b
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Животът там е скъп- къде на село ли?

 
  ...


...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 1e544db943
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

6.   Ако нямаш готова построена, твоя си къща на село, и не вадиш много добри пари (наистина много повече от средната заплата) си загинал финансово само след няколко месеца и ще пишеш обява: "продавам имот изгодно".

Един селски имот е бездънна яма дори за хората, които не изплащат кредити към банки, а си имат тяхна къща, просто защото помещенията са много повече и всичко си иска своето, ако ще живееш там - дограма, външни щори, замазка, шпакловка, паркет, гранитогрес, пълно обзавеждане, всички необходими електрически уреди, функционална кухня, вътрешна баня с тоалетна, отделно да си поддържаш градината (или градините) и зоната около къщата, което не прави общината, а ти. Затова и предимно само богатите хора си купуват и обзавеждат къщи на село.

Отделно от финансовия аспект... Работата е страшно много за човек, който е живял само в града и единственото, което е правил, е да учи и да стои в офис. Ако искаш дома ти да е поддържан, уреден и хубав, трябва да се занимаваш на 90% само с него. То не са лехички, цветенца, бордюрче, тревата пораснала и трябва да се окоси, саксиите да се пресадят, цветята да се преместят за зимата... Всеки ден се мете, пък да се измият и плочките, листата да се съберат, да се полее...

Ако пък искаш да ядеш био-продукция, това са целогодишни преживявания при комарите и буболечките в двора. Подготовка на мястото, засаждане, после всяка седмица да скубеш тревата, поливане, после да си прибереш продукцията (ако не я е убила градушката лятото), компоти вариш, буркани и пликове с плодове и зеленчуци прибираш. Ръцете ти стават, по разговорному, леш. Напукани, черни, груби, мазолести. Дори и да работиш с най-дебелите ръкавици.

Съседите ще те обсъждат непрекъснато, ще чуваш какво ли не за себе си, вероятно също така няма да имаш Кауфланд в близкия периметър от 15-20 км., а селските магазини продават скъпо, при това твърде често развалени салами и кашкавали, защото пестят от охлаждащи уреди. Ще трябва да си правиш по-голям списък и да пазаруваш наведнъж от хипермаркетите, защото дояде ли ти се вафла в 20:30 ч., няма откъде.

Казвам го всичко това като човек, инвестирал всичките си пари в селски имот. Да, широко е. Много широко. За всеки има стая, голяма колкото кажи-речи малък едностаен апартамент. Кеф ти кухня с плотове, кеф ти отделно хол с плазма и дивани, кеф ти две бани с две тоалетни, долен етаж с пет стаи, горен етаж със седем стаи, отделно стая за гости тип механа със санитарен възел към нея, също модерен. Звучи като сбъдната мечка и сигурно изглежда така.

Пространство има. Птички има. Дървета има. Зеленина има. И въздух, сравнително по-чист, има. По-малко трафик има. Относително душевно спокойствие има. Но всичко това го има, само ако работиш като роб за дома си и взимаш добри пари, за да можеш да си обезпечиш съществуването си на село, иначе не става. Иска се много стабилен гръб, и много работа. Ако тръгнеш с кредит и на средна заплата, не те виждам как ще се оправяш. Защото е въздухът е хубав, и селото е хубаво, ама да живееш човешки, не да се свиваш в две порутени стаички с външна тоалетна и да ядеш хляб и сирене. Помисли върху това.

Желая ти много успех!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 904cc2c1ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Отиди и поживей, няма лошо. България не е Русия, тук всичко е близо.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: d24de302f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Няма никакъв проблем да се живее на село. Аз винаги съм бил по средата, т.е. отраснал съм в града и никога не сме имали село, на което да ходим, но пък от друга страна винаги съм обичал много природата. От няколко години имам къща в село на около 15 км. от града и ми харесват и двете места. Селото си е спокойно, с изключително чист въздух. Не е в балкана, но е в полите на плато и е обградено почти от всички страни от гори. В града съм за максимум 30 мин. спокойно каране. И двете места ми харесват мога да кажа еднакво. Обичам да съм както в града сред хората, така и на село сред природата. Не ми допадат единствено големите, претъпкани градове.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: eba46ec4c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Абсолютно се подписвам под всичко казано от номер 6. Ние сме на същия хал. С тази разлика, че ни харесва. Гълта ужасно много пари, това е истина, но близостта до София ни позволява да работим в града, а да живеем на село. Но разходите са чудовищни, това е истината. Вечер сядаме в 22 часа на масата, защото то едно и две ли са - да се полеят растенията в градината, растенията по терасите, да се оберат узрелите плодове и зеленчуци и т.н. Събота и неделя сме като в колхоз: плевене, косене, торене, пръскане срещу вредители и болести, изрязване на прецъфтялото от розите, три перални, понеже ставаме като прасета, ходене до хипермаркет за продукти за седмицата, почистване на три етажа (това не е апартамент, че да включиш прахосмукачката в един контакт и за половин час да минеш всички стаи), миене на тераси, на веранда, на стълбища. Отделно всеки април трябва да си отключиш къщата с едно 1000 лева в брой в джоба, защото вечно нещо през зимата е сдало багажа. Ето, сега ни се налага да оправим една тръгнала пукнатина по терасата, като я облечем с гранитогрес, за да се изолира влагата. Майсторът даде офетата: 700 лв. за материалите и за труда. Но ако не го направим, до догодина може да рухне и двоен пробем.
Въпреки това обаче, хиляди пъти предпочитаме живота на село пред този в града. Засега по-голямата част от годината сме в лятната къща, а трите най-студени месеца зимата ги прекарваме в панелката в София и направо броим дните, докато се приберем обратно в къщата. Бедата е, че отоплението ни тук не е добро, но в момента газифицират селото и сме се включили, така че може би от другата зима ще се установим за постоянно, а апартамента в София ще го държим ей така - ако окъснеем, мъжът ми е пил, не може да шофира и трябва някъде да спим. В крайна сметка социалният ни живот е в града, трябва да имаме жилище и там.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: bcf1847b40
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Не "село", само ако имаш милиони и можеш да си позволиш пълна подръжка и охрна на някакъъв невероятен имот, д който имаш закарани вода, електричество, газ и интернет.

 
  ...

...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: c52aeff3cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Номер 6, аз си купих къща с голям двор в близко до града село, ремонтирах я цялостно, обзаведох я, направих си парно на пелети и изобщо всичко, което е нужно и ми излезе доста по-евтино от гол апартамент за ремонт в града. Единствено с двора не съм се занимавал все още.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 5e0b60b54e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Ако нямаш готови доходи (от наеми или бизнес, който можеш да ръководиш по телефона) - забрави. Животът на село наистина е труден, но при наличие на достатъчно финансови възможности може да е песен - ще си наемеш хора да ти вършат работата, а ти ще си свиркаш. Ако мислиш да си вършиш сам работата и да изкарваш пари на село - забрави. Ние, които прекарваме живота си там, сме много калени в работа, несгоди и лишения. Лично пътувам по 130км на ден, защото с парите тук проблемът е много голям.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 948dccf4bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Ами живей, бе! Кой ти пречи? Има 150 села, в които няма никой, само празни къщи, има още два пъти по толкова с под 50-100 човека. Избор голям. В моето село в Балкана има 20 баби и дядовци, даже кръчма няма, доктор няма, автобус няма , ходиш пеш до съседното село и хващаш оттам, 60 км е до най-близкия областен град, пътят е като швейцарско сирене, кенефите навън, зимата няма път, няма ток, още много работи няма, но природа има колкото искаш. И цигани даже няма, защото няма какво да се краде. След два месеца там и през зимата особено и теб няма да те има.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: c309c35b8d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Аз съм израснал в града, нива не съм копал през живота си, но си имам една лека мечта да си имам къща с двор.
Вярно, че селата се обезлюдяват, но има и села, които са почти като крайни квартали и са на около 5-6 километра от града.
Пример давам с мои роднини и родителите на жена ми.
И на двете семейства, селата им се намират на 5 километра от града. Като имаш кола, буквално за нула време си в центъра на града. Едното село дори до няколко години ще се превърне в град, а пътя е доста добър, плюс вело алея.
Моите роднини в двора си имат каквито щеш плодове и зеленчуци. Правят си зимнина и тн. Родителите на жена ми, освен пък всичко това си имат и зайци. Кеф ти плод и зеленчук, кеф ти домашен алкохол и заешко.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 1d222fe083
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Много зависи от селото и локацията му. Ще дам пример със селата около гр. Велико Търново. С кола от тях до града се пътува махимум 20 мин., има редовен публичен транспорт, няма селскостопански животни, има малко индустрия. Цените на имотите са баснословно високи. Млади хора се избиват да си търсят имоти тук. В селата е пълно с деца. Англичаните също са страхотни фенове на района. Купуват стари къщи, реставрират ги и си карат старините с бурни пиянски купони. Имат си собствена общност. Живота кипи. Самоводене, Първомайци, Хотница, Ресен, Правда, гр. Дебелец, Поликраище... Има и още. В селата се развива самодейна дейност, има школи по народни танци, аматьорски театър и други кръжоци за млади и стари. Аз съм на 26 г., живея на Първомайци и не ми липсва цивилизация. Ползвам удобствата на гр. Горна Оряховица и гр. Велико Търново, а понякога и на гр. Лясковец. Но родом съм от Ловеч, а селата около Ловеч в голяма степен са Мраколес: три счупени керемиди и царството на мишките. Така, че подкрепям живота на село, но само ако няма да те превърне в отшелник, който ще отделя по 4-5 часа на ден да си хване сигнала на телевизията и интернета.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 720d8f705b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   Хвали село - живей в град!

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: aff15051f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Да живея на село ми е голяма мечта. За съжаление работя много нископлатена работа, чакам дете, нямам кола. Имаме вила и прекарвах с месеци там, когато бях малка, познавам живота там и ме тегли много натам. Но как да се случи, за момента няма вариант. Живея в София в един от най-претъпканите и мръсни, шумни квартали, лятото не мога да спя на отворен прозорец от шума на заведенията наоколо. От година на година се нервирам все повече тук.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: faae809a25
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   Живея в село, но не ми е добре, изобщо даже. Поне в моето село не е хубаво. Хората там са ужасни. Но има и други села, разбира се. Късмет.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: d1158cc3a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

20.   Повечето хора си представят селото по следния начин:
- супер къща за 5000 лв
- природа, спокойствие, птички пеят, чист въздух
- безплатна и естествена храна
- дружелюбни хора

Реалността обикновено е:
- къща за 5 000 лв са само основите и за да стане като хората, трябват още 50
- всеки ден имаш я поливане, я метене на двор, я плевене, я косене, яносене, цепене, нареждане на дърва, зимата носене, чистене на пепле, пролетта кюнци, боядиване на опушените стени, това отнема мнго време ежедневно, отделно си е пари за оборудване, вода, препарати, консумативи
- въпросните зеленчуци, за да станат, ти трябват инвестиции за оранжерии. Сега на вън нищо не става като едно време. Нито почвата, нито въздуха, нито дъждовете са същите. Трябват и не малко пари за препарати, вода, оборудване и общо взето не ти излиза много евтино и пак не са съвсем чисти, защото и почвите са замърсени
- хората са клюкари и само да излезеш, бабите веднага те подлагат на разпит къде отиваш, кога отиваш, защо отиваш и как отиваш. До вечерта вече цялото село е разбрало къде си, как си, защо си и естествено в преиначен вид. Постоянно те обсъждат, критикуват и месят на решенията, дават непоискани акъли
- работа няма, трябва да пътуваш до близкия град. Това са разходи за транспорт и поддръжка на колата, която ще се разбива по дупките, още време, лашакане по многото дупки, още време по сервизи и зависимост от кола. Ако ти се счупи колата, една седмица няма с какво да отидеш на работа, защото автобуси обикновено има в седмицата 2 пъти, а и са в окаяно състояние и пътуването с тях не е най-приятното нещо на света. Зимата става още по-сложно, защото път като хората няма, снегопочивстване няма. Ако завали един по-сериозен сняг оставаш на село до пролетта
- зимата често спира тока и може и с дни да няма
- няма лекар, няма магазин като хората, често няма дори обхват и нормален интернет. За едно плащане на сметка или повечко пазаруване, или за един преглед търчиш до града
- цигани, кражби
- няма сметоизвозване, боклука си носиш сам до сметището, няма пръскане за комари, лятото вечер не можеш да се покажеш от комари
- ако имаш деца, няма и нормално училище и градина за тях, отделно половината там ще са цигани, от които ще научат цветущ език и прекрасна култура

Та тая природа и това спокйствие не знам на каква цена ще са.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker