Защо софиянци са толкова горди и ненавиждат "провинцията"? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121190)
 Любов и изневяра (29709)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7302)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18521)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Защо софиянци са толкова горди и ненавиждат "провинцията"?
преди: 3 години, 7 месеца, прочетена 2507 пъти
Аз съм от Русе и не считам, че сме провинцията. Също така ми писна да ни наричате селяци. Какво сме ви направили? Какво съм ви направил аз? Всеки път като съм в София се изумявам, как е възможно да има толкова нагли българи! Та не само нагли, ами и едни мазни, горди да се наричат "столичани". Къде е покритието на тази ваша гордост? Говорите на някакъв развален български, в миналото сте били някакво малко село. Русе е бил по-голям град от София, да не говорим за Пловдив.
На всичкото отгоре, всичките пари в държавата се изливат в София. Нас кучета ни яли. Даже кмета ни, заплаши че ще спре тировете на Дунав мост да не влизат в Русе, ако АПИ не дадат пари за оправяне на пътищата. Писна ни всички такси да заминават в столицата при шопите, а хилядите камиони по нашите пътища да преминават. Румънците си направиха перфектно тяхната половина на Дунав мост, имат скоростен път до Гюргево. Ами сега пак беше станал някакъв майтап с града ни. Нали ние имаме много мръсен въздух от десетилетия и кмета каза публично, че иска държавата да осигури на града ни мобилна станция за замерване на въздуха, да следи заводите. И онзи еко министъра Ревизоро му казал да си гледа работата, сами да си я купуваме, със скромният си бюджет. Е, хубава работа. Това е несериозно.

Ние да се засегнем ли трябва, когато чуем да ни наричате селяци? Не си търсете оправдания, не прехвърляйте отговорността. Вземете се стегнете малко и си оправете града, щото столицата ни е в окаяно състояние.

Истината е, че аз разбирам софиянци да бяха истински столичани, да бяха аристократи, интелигенция. Бил съм в други градове по света, там хората изпитват респект към столицата си. А те нашите, селяндури.

И също така спрете да използвате "селянина" за обида. Селянинът е човек ставащ рано, който обича да се труди.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 7 месеца
hash: 95aff93623
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

1.   Българина мрази всичко различно от неговото. Аз пък едно време пуснах тема защо мьекането е такъв проблем за шопите, а не се виждат как те говорят. Отговорът беше, че те са си у тях си и "селяните" са им на гости. Само не разбрах защо като сме такива селяни, нямат същото отношение и към нашите данъци, а само към нас. Цяла България работи за тях, всичко се прави само около София. За толкова години един нормален път 50 км не направиха между Бяла и Русе остави амгистрала и всеки ден се изпотрепват хора, обаче важното е да може шопа да ходи по-бързо на море до Гърция и ако може с нашите пари. Преди време Дянков реши да мести митницата и някои иснтитуции в провинцията, шопите ореваха орталъка. Нали София е на "граница" и бъка от морета и реки, защо Агенция Митници, Агенция по околна среда и води и изобщо всичко да не е в София? Честно казано по-централизирана държава от България не съм виждал. Едно време дори големите фирми ги принудиха дас е изместят в София, сакън да не остане някакъв поминък за провинцията. И после "защо идвате". Ами защото трябва да ядем и ние - елементарно. То София дори вече няма капацитет за толкова хора, не е ли по-добре да се разпредели и в другите градове нещо? Хем градовете да живнат, хем София да си отдъхне от помия.

Не им се търпи селяния, ама и кокала е сладък и не им се пуска.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: a9429a1c29
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

2.   Здрасти!

Аз като кореняк софиянка, мога съвсем отговорно да споделя, че ние не мразим провинциалистите, нито пък ви наричаме "селяци". Тези с крайните епитети основно са псевдо "софиянци", които живеят в София от 10-15 години и вече са "над нещата". Кореняците като цяло, наричаме "селяндури", всички диваци от провинцията, които не пазят града (чупят, хвърлят си боклуците, където им скимне), карат все едно са си на село (без мигачи, засичат и т.н.). Относно парите и т.н., ние какво общо имаме? Това идва от управниците ни, нали за това има протести!По тази логика пък, ние като отидем в друг град и ни гледат като полезни изкопаеми. Относно "мьекането" от коментар 1 - да, проблем е, защото е грозно, защото е дразнещо и защото не е нормално да работиш в София на някоя отговорна позиция, да отидеш примерно на среща и да се изцепиш с нещо от сорта "Уек ден", "Въйййй" и т.н.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 2a930bd951
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

3.   Аз съм софиянец и да ти кажа честно, с хора от провинцията, като постоянни контакти, животът ме сблъска в университета. Завършил съм ТУ-София.
От група 25 човека, 5 бяхме от София.
Моето впечатление е, че по-скоро хората от провинцията имат комплекс и това, кой от къде е им е голяма болка.
Примерно, не им харесва нещо, което съм направил и веднага "ей, тоя софиянец". И другото, което ме втрещи също примерно един е от Велико Търново, друг е от Габрово. И този от Търново като се ядосва на габровеца първите думи му бяха "тоя габровски селянин"...
В смисъл, че си сравняваха родните места, и тези от по-голям град обиждаха другите на селяни и т.н.

Моят личен опит е, че много от хората от провинцията са комплексирани (нещо, което аз не разбирам, защото никой не си избира къде да е роден).

 
  ... горе^
преди: 3 години, 7 месеца
hash: da82516f42
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

4.   На мен много смешно ми става, когато някой употреби думата "провинцията". Все едно София е Рим, а всичко останало са нейни провинции, пълни с плебеи, хаха.
Едно време, градовете са се строили по големите реки и по морските брегове. Дори на времето Русе е бил доста привлекателн град, защото е на Дунава, а тази река знаем през колко държави минава и каква търговия се прави.
Аз живея в Лондон от няколко години и тук нещата са наобратно. Хората искат да се местят в по-малките градове и селца, защото им е писнало от шумният град.
Младите и бедните се тровим в града и живеем в кибритени кутийки, докато заможните и старите са в къщи в покрайнините, с дворче и чист въздух.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: be52687062
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Автора

Ами то и в Русе си е пълно с трошащи обществена собственост и засичащи на червено. В адрес на такива хора не трябва да се пестят епитети. Но ние тези хора не ги принижаваме класово до селяци. Ние си признаваме, че това го има във всеки български град, преди и сега, и че това е просто един от пороците на българският манталитет. Но това са само много малка част от русенци и българи.
Въпреки че наистина има много "провинциалисти" в столицата откъде сте толкова уверени, че това са вандалите на града ви? Може би кореняците също са част от тях. Хулете ги, но не се делете от тях, не прехвърляйте цялата вина. Аз като русенец се извинявам и поемам отговорност, но и вие не сте цвете за мирисане.
Като цяло аз не съм впечатлен от София. Като малък често съм бил там. Последните пъти бях доста разочарован от града. Беше ужасно мръсен, ужасна изработка на новата ви пътна тангента с буквално откъснати от тирове знаци, абе като цяло ужас. Не разбирам защо бягат точно към София. Бях преди време в Бургас, всичко беше много подредено и поддържано, въпреки че е пълен с руснаци.
Защо ви обвиняваме за парите ли? Ами защото всички финансови потоци текат към столицата. Ние тука в Русе не сме си и мечтали за магистрала, нищо че е пълно с тирове пътуващи към София. Само колко много семейства загинаха по отсечката Русе-Бяла(((
Защо ви обвиняваме за управлението ли? Ами защото на практика вие решавате бъдещето на страната. Вие сте един милион. Как е възможно да се мерим с вас с едва 50 хиляди избиратели в Русе? Ние на местните избори си казахме думата и изритахме ГЕРБ от града, сега си имаме червен кмет, ама все нещо. Бойко Борисов вие го направихте кмет, ако не се бъркам Тодор Живков и той беше от съседно ваше село. А с протестите беше поредният пример. Не е нормално на протестите, хората от провинцията, да са повече от вас столичани, които за две минути с метрото вече сте на площада. Вие какво крака нямате ли, не виждате ли колко е зле държавата?
Да не говорим, че за мен столица трябва да е исторически за България град, като Велико Търново например.

 
  ...


...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: f2a1f463fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   2, осънаваш ли, че това мьекане важи и за вас? Не може да влезеш в държавна институция примерно и да говориш на "нЕкой", "нЕма", "мислимЕ" и т.н.? Защо вашето не се брои, а нашето да? Защото нашето не е като вашето ли?

 
  ... горе^
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 2a930bd951
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

7.   От номер 2 до 5: извинявай, авторе, но и ти не знаеш, за какво се бориш и действаш със същите стереотипи, които споделих като впечатления.
Ето примерно, ти си от Русе. Аз в Русе никога не съм ходил. Бих искал да го посетя, защото съм чувал, че има красив исторически център, но така са се стекли обстоятелствата, че не съм го направил.
А ти, даже не се познаваме, нито аз те знам що за човек си, нито ти мен. Но пък ти ме обвиняваш като част от хората от София за управлението на България, за парите, за не знам какво още???

Извинявай, но това е смешно и наистина комплексарско. Нямам намерение да давам аргументи, за това, че на парламентарни избори се гласува в цялата страна или за това, че София от моето детство беше два пъти по-малка като население и сгради отколкото е сега.
Просто така дръпна надолу нивото с последния си пост, че ме изгуби като събеседник. Не ми се слиза на ниво спор на бачкери пенсионери на пейката пред блока.

Истината е, че държавата ни загива, но болшинството от хората се занимават с дребнотемие... София срещу провинцията... Не знам, кога ще му мине модата на този спор.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 8aef2ae3dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

8.   Здравей, аз съм "кореняк" софиянец - тоест роден съм си в София. Никога не съм ненавиждал хората от провинцията, напротив, мнозина уважавам, защото се борят и мога да направя съпоставка между различните хора и техните характери. Представям си колко е трудно да нямаш нито имот, нито семейството зад гърба, да дойдеш и да се бориш сам с живота в столицата. Уважавам всеки, който се бори да постигне нещо отвъд предоставеното му на тепсия. В същото време много от "кореняците" нямат никаква мотивация, разчитат на наследството си и още от пубери стават лекета, правят се на бохеми, висят нощем по дискотеките, а през деня по кафетата или пред народния театър. Много от тях залитат кой по наркотици, кой по някаква друга простотия. Впрочем малцина могат да се бият в гърдите, че са "кореняци", просто защото преди 100 години София е била има-няма 30 хиляди души. На мен майка ми е родена в София, нейната майка - не. Баща ми също не е от София. Колко точно съм "столичанин" ? Докато нямам някакви други качества по никакъв повод не бих се броил за нещо повече от някой роден в друг град само защото съм се пльокнал в София. Между другото съм твърдо против да няма работа по другите градове и дори по селата и всичко да се концентрира тук. Само, че това е проблем, който трябва да се реши на политическо ниво, не е виновен въпросният човек от еди къде си.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: ce13e6a866
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   И ти да си потомък на някой, който цял живот не е ставал за нищо, но си чул как на друг като теб му е хрумнало да се хвали, че провинициалистите са селяни, а вие сте велики граждани, и ти ще се надуеш. Все едно дали дядо ти е от Мелник или от пъпа на София. Такива са тия типове - хора, които не са постигнали нищо в живота и в отчаянието си се опитват да изкарат постижение да си от София. Предлагам да им върнем жеста - да разправяме за софийските селяни и за провинциалните граждани, а после да видим колко време ще им отнеме да си измислят нов повод за гордост!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 4e49682e02
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

10.   Аз съм софиянец. Не харесвам повечето софиянци, но и много от хората, които идват тук. Големия град явно озлобява, много злоба и надутост има в хората в София, и родените тук и много от дошлите. Явно е заради стреса. Тук няма истински приятелства. В България най-много в Русе и Сливен ми харесват хората. Но дори и те не са на нивото на хората в Скандинавия, Полша и Унгария.

 
  ...

...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 302be08514
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Простотията е навсякъде. Никога не обиждам някого, че е от някъде. Но не веднъж именно хора от страта са ме обаждали в стил, това само един софиянец може да е и все някакво подмятане с акцент софиянец.
Може да съм родена и израснала в София, но не веднъж са ме питали, защо не говоря като софиянци. Диалекта не ми допада, нито шопския такъв, нито мекането, изкривяването на езика и интунацията дори. Възхищавам се на хора, които са излязли от комплекса от къде са. Имах колежка от Бургас. Това момиче говореше фантастично, няма диалект, акцент радост за ухото. Друг от малко градче комплекси чудо, поиздигна се и на бизнес срещи го питаха директно от къде е, а той с гордост казваше, че диалекта му бил корена и можел да говори литературно, но не искал. Е да се запитаме офиса място за диалект ли е, инститиции въобще къде е границата. Не съм против диалекта вкъщи, неформална среда, но все пак някой да парадира и да се прови на интересен с това не е приятно. Всички казват от София съм, но всъщност не са. Поредната комплесарщина от времето на соц. и софийското жителство. В чужбина съм и никой не се прехласва по столицата, хората си живеят нормално и да си селянин е гордост. Русе е прекрасен град, ако не знаеш част от сградите имат общо със стила във Виена, защото архитекта е същия.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 5ecd7ec2bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Авторе, аз преди бях пускал подобна тема за независимостта на Русе от българите. Ние сме различни от тях. Язък че се празнува съединението на севера и юга.

Русенци сме горди. Някакъв шоп теб няма да те обижда. Ние сме различни от тях. Язък че данъците ни отиват в тая София.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 7 месеца
hash: be52687062
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   До 12 от автора

Южна България това са Пловдив, Бургас, Стара Загора и десетки задбалкански възрожденски градчета. Тях аз ги уважавам, не искам да ги делиш.
Ние трябваше просто да дадем шопите на Сърбия, да си правят компания с македонците. Но като цяло да, софиянци са различни от нас, те винаги са били едно голямо село.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: be52687062
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   От автора до гордият кореняк номер 2-7

Много пъти чух от вас, че не искате повече провинциалисти в градът си, но не чух примерно "не искаме да сме столица". Така да бяхте казали, щяхме да ви разберем. Вие искате хем едното, хем другото.

Вие столичани винаги сте били егоисти. Не ви пука, че държавата загнива, важно е че можете спокойно да си ходите на моренце до Гърция. Заради едната магистрала се продадохте.

Не е вярно, че сме комплексари. Напротив, ние уважаваме балкана, родопите, черноморието, северозапада, включително Видин - бивша столица.
Бил съм във Варна, Бургас и Пловдив. Всички те си имат проблеми, но никъде не съм чул да обвиняват селянина за несполуките си.

На парламентарни избори гласува ЦЯЛАТА страна. Именно зарди което София ВИНАГИ има последната дума. Вашето население е над един милион, на Русе е ФОРМАЛНО 100 хиляди, но АКТИВНИ гласоподаватели имаме не повече от 30 хиляди, по простата причина че в Русе жив човек скоро няма да остане. Съотношението е 20:1.
Столицата трябва да води държавата, а вие се продадохте на Борисов и ГРОБ за едната магистрала. Не само, че не ходите да протестирате срещу властта, ама и организирате контра-протести.

В "провинцията" се шегуваме, че тиквите вереят по софийското равно поле.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 4bc9893cc2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Ще се изкажа и аз по въпроса. Така да се каже, аз съм местен жител от кръв и плът, ама не кореняк софиянец, а чедо на тази земя. Майка ми е от центъра на София, а пък баща ми е от намиращият се на 15 км от там град Перник. И двамата са лекари. Майка ми е била разпределена в Перник и там аз съм се родил, т.е. перничанин съм. В Перник израстнах, в Перник завърших училище. Имам имоти в центъра на София и там живея в момента. До скоро даже и колата ми беше с пернишки номер. Най-странното е, че съм бил обиждан на селянин и подиграван без каквато и да е причина, а просто, защото не съм софиянец най-вече от непостигнали нищо в живота хора. Бил съм подиграван от хора живеещи по Младостите, Дружба и Обеля в един двустаен апартамент с родителите си, защото нямат друго и защото нямат възможност да излязат и на квартира. Но да споменем и факта, че огромна част от придошлите от далечната провинция в София имат отвратително държание и считат, че някой им е длъжен. За перничани, дупничани и околлните села не коментирам, защото те се считат за квартали на София и си мисляч, че всичко им е бащиния. Та всичкото това държание и на провинциалисти и на софиянци и на "софиянци" не е самочувствие, а злоба и избиване на комплекси от всякакво естество. Например имаш проблеми вкъщи или на работа и започваш да си изкарваш злобата навън. Някак си е странно например една добре изглеждаща жена на средна възраст с образование и с добра обща култура, претендираща, че се чувства европейка, ежедневно да говори как селяните са виновни за всичко. Т.е. тази личност има някакъв сериозен поведенчески проблем. Странно е простовато, полуграмотно момче например от Надежда, излизало от София само за 5 дена до морето, работещо на автомивка да се подиграва и да нарича селяни свои връстници дошли от провинцията да учат в университет. Странно е също и някой дошъл от провинцията, да плюе всичко свързано със София. Тогава чий го дириш тук? Все едно да отида в Плевен и да почна да плюя града. Защо? Още по странно новодошъл да започне да нарича, другите несофиянци селяни. Мен поне веднъж една девойка ме нарече "сьелянин" докато си вкарвах колата в двора на кооперацията. Ако направим едно обобщение всичко това се дължи на злоба и комплекси за малоценност. Смешно е. Ние сме най-бедната страна в ЕС, а сме тръгнали да се делим на селяни и граждани. Ми в Лондон, Париж, Амстердам, Ню Йорк, Москва и т.н. трябва не да се мразят, а направо ежедневно да се подлагат на масови кланета. Аз също съм крайно против с това пренаселване и застрояване на София. България е прекрасна страна и от край до край могат да се създадат работни места и всичко да се развива. Няма нищо по-хубаво от това да си си у дома, да са близо до теб твоите роднини. Да ходиш пеша на работа и да живееш спокойно. Но уви! В моята професия нещата не вървят добре. Имам възможност да работя в чужбина и нищо чудно след известно време и аз да ходя немил недраг и сам някъде по света. Пък вие се обиждайте на селяни и граждани.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: d07f53ede8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Аз съм горд пловдивчанин, но не мразя нито хората от селата, нито от провинцията. Дори по тия места ми се случва често да видя свестни и готини хора. Наскоро бяхме с мойта приятелка на един водопад и се запознахме с двойка, които са учили в Пловдив, но са се прибрали в Добрич. Бяха доста свестни и добри.

По принцип тъпи и прости хора има абсолютно навсякъде. Виждал съм и кореняци от моя град, виждал съм и такива и от селата и от провинцията. Готини и приятни хора има навсякъде.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 03e44bc734
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   До автора - не се напрягай, вече няма 'софиянци', по-голямата част от жителите на това място са придошли в последните 20 години.
Няма как мястото да запази облика си. Тези които наричаш софиянци и им даваш определения какви били, всъщност са родом отнякъде другаде, ако бъдем честни - отвсякъде - има и от Ямбол, напоследък и от Варна и Добрич, абе отвсякъде. Така че темата, която си отворил е безсмислена.
Аз живея в един от малкото позапазени квартали, където хората не си продават жилищата на новокандидатсофиянци за пари, а си ги получават по наследство и в същото време няма много ново строителство. Е - да ти кажа и при мен не са баш софиянци - изселници от Македония са ядката на населението тук. Аз съм доволен обаче, понеже са компактна маса. А разни разнородни квартали като Малдостите например, където са дощли хора от различни места - там предполагам. че е пълна лудница и не се разбират помежду си, то дори езикът им е различен

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 7871023157
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   Толкова нагли има сред " провинцията", че са готови да прогонят софиянци за пари от завист, вероятно за това.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 5ecd7ec2bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Русе не е провинция на никого

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: acc8607b7e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   Тази тема би била актуална преди 30 години. Какъв е процента на шопите живеещи в София. Това, че живееш в София не те прави Софиянец. Софиянец си ако имаш среда, приятели, загрижен си за града, ходиш на културни мероприятия, израснал си в града и всичко ти е познато. Аз от пет години живея в Поморие, но не се чувствам Помориец, чужди са ми хората и средата, пък и те се правят на много оборотни. Има си го онова провинциялното. Една вчера ми вика аз не съм от Поморие, от Бургас съм. Мразят се и тук и се срамуват, ако са отнякъде село. То да беше спора София-провинция, те тук не се дишат една шепа хора. И този манталитет си го пренасят като отидат в София.

 
  ...

...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 99a1fabbf6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

22.   16, така е номер 16, скоро всички с малкото останал акъл се махаме, да останат тук миячите на коли и циганите и да се обиждат на селяни и на граждани! Смешни дребни неразбрани хора.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 413ce50bea
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

23.   Успокой топката, изкарай малко пясък от влагалището ти.

Първо, не всички столичани са такива. Знам, че това те шокира и е непосилно за дребния ти манталитет (явно не знаеш цвета сиво, всичко ти е черно и бяло), но не всички софиянци мразят другите места в България. Но ще си поиграя с теб. Нека да изиграем игричката, в която си мислиш, че те бива.

"Говорите на някакъв развален български"
Ако става дума за "мене", "тебе" и подобни, факт. Някои го правят, диалект е. Пак е по-добре от мьекичкуту говьорьенье. Докато не чуя твоя идеален и книжовен език, не се прави на светец.

"в миналото сте били някакво малко село"
Ulpia Serdica
Виж откога е имало заселеност в тази местност, виж как ни е наричал римският император (прочети отново, кметче - ИМПЕРАТОР) Траян, после си мери подкожния израстък. Между един от кандидатите за столица на Римската империя и едно градче, което турчулята понякога са наричали иронично "дребния Париж", избирам първото.

А и оплакванията ти ги подхвърляш на грешното място. Столичаните не са самата държава, не е наша вина, че няма и грам компетентност.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: c04a281907
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

24.   До 18: предполагам си от Илинден, Западен Парк някъде?
До 21: 100% съм съгласен с теб. И бих добавил, че е жалко, че кметовете на София са почти винаги са несофиянци. Начело на графа ни трябва да е човек, израстнал в него, който познава проблемите и характера му и най-вече, който е емоционално свързан с него и обича София.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 4e49682e02
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

25.   16, чак пък немил недраг. В БГ съм мил и драг само за роднините. В чужбина има много градове, където по-лесно правя приятелства и съм мил и драг там - в Полша, Унгария и Скандинавия са. Там хората са по-топли от повечето от българите.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 99a1fabbf6
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

26.   До 2, 7 и другите “кореняци” родени в София и разбрали, че не са никакви кореняци.
Чак сега ли бе годпода разбрахте, че не ви прави никаква чест спорът - София срещу провинцията?
И че това е достоен спор за таксиметрови шофьори и общаци по съроежите.
Нищо против въпросните шофьори и общаци.
Браво на вас! (На господата)

 
  ...

...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 4e49682e02
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

27.   В София трудно се създават истински дълбоки приятелства, за разлика от например Русе. Кофтито е че като роден в София ако отида там едва ли не аз ще съм виновен, че политиците всичкия бизнес го докарват тук в София.

Дори в чужбина може по-лесно да се създадат приятелства от колкото в София, лично се убедих за Словакия. Дори например в Полша, Унгария и дори Финландия и Швеция е по-лесно от колкото в София. Да, в София повече може да те заговорят непознати по улиците, но всичко си остава така повърхностно, доста по-трудно се създават дълбоки приятелства. В Братислава ми беше много по-лесно, за кратко време си направих много приятелства.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: b5000d8e8f
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

28.   до 26. ти не разбра ли, че ние софиянците нямаме проблеми с това, че сме софиянци.
Някой екземпляри от провинциятам с вкоренени поради някаква незнайна причина комплекси, са тези, които провокират този безмислен спор, в който винаги са губещи и в последствие се озлобяват още повече.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 99a1fabbf6
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

30.   27 абсолютно си прав, много мои колеги и аз включително въобще не отговаряме, не оферираме, не разговаряме със софиянци.
Защо - ами криви проклети и диви хора, за нищо не стават, вечни обяснения и разправии с тях, имитират дейност за да си оправдаят с нещо високите заплати.
Шефовете им и те са като тях, приемат сценките им за чиста монета, и така кррванът си върви.
Той си върви ама бг си изчезна.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 99a1fabbf6
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

31.   Северозапада, шоплука и македонците не стават.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 06b3efa281
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

32.   Авторе, отвори стари книги за София, и ще разбереш, че по онова време тя е била колкото едно голямо село. Нали знаеш, че София се разраства едва когато я правят столица, но не от прираст, а от пришълци от провинцията, както и днес расте. Имаше малък застой на пришълци, когато БКП вкара жителството, тогава трудно се ставаше софийски жител. Но пак се намираха вратички, ватмани се вземаха и от провинцията, в металургията също, имаше начини. Аз лично познавам две курви, които се ожениха за стари ергени в София, точно за жителството. А тези уж "кореняци" софиянци, могат да се мислят и за марсианци, но са си от провинциално семе правени, само фасона им е голям, но са си по големи селяни от баш селяните в провинцията. Чуя ли "софиянец съм", това е човек без покритие! Гледайте в шоуто на Слави, има едно предаване на сценаристите му, един на всяко предаване все се изтъква, че бил кореняк софиянец -Филип Станев се казва. Другите сценаристи са от провинцията, и ако ги анализира човек, ще види, че най скромен е родопчанина, после момчето от Исперих, бургазлията и като най лигав се показва "софиянеца" Станев, това ли е истинският столичанин, по смотан и от селянин? 99. 99% от столичаните са от провинцията, затова по празници София се изпразва от пълнежа си!

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: f916659963
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

33.   Кореняк софиянец съм - 6-то поколение. Значи, за мене придошлите през комунизма и след това в бетонните гета - Люлин, Дружба, Надежда, Младост, Обеля.... не са софиянци. Който няма поне 3 поколения назад корен в София, въобще не е никакъв софиянец. В общия случай това са селяни (от селата), предимно от Северозапада, дошли да работят в Кремиковци срещу една панелка. Днес техните деца и внуци са си внушили, че са софиянци. Познавам хора, които в центъра на града буквално ще се загубят. Истинските столичани не обичаме, когато някой ни казва какво и как в собствения ни град. Впрочем за говора и шопския диалект, вие които идвате тук като пришълци, нямате никакво право да ни казвате как да говорим!!! Когато аз отида в Източна България никога и за нищо на света не си позволявам да се заяждам за вашия диалект и непоносимото ви мйекане. Приемам това за специфика и толкова. Разликата между вас и нас обаче е, че ние нямаме редукция в говора. Софиянците нямаме никакъв проблем да говорим и книжовен език, докато вие имате, защото несъзнавано затъмнявате гласните. Много ми е смешно, когато човек, който от 10 години работи и живее в София ми каже: "пази сА", "махни сА", "оставимА", "пИка кекс" и т.н. Не знам дали сте наясно, но хората с меки говори от Източна България, които започват работа в БНР и БНТ преди години минаваха специални курсове за преодоляване на редукцията в говора. Предполагам и сега е така. Хората от Западна България нямаха проблем с това и без проблеми говорят книжовен, освен ако не са бесни нискочели селяндури от някое село, какъвто е случаят с министър-председателя Борисов. Аз например в неформална среда и у дома си говоря както ми е кеф, често с шопския звучен говор (хлеб, нема и т.н.), но в делова среда говоря книжовно за да не смущавам хората, въпреки, че съм си в града, който е част от шоплука. Впрочем известно ли ви е, че книжовните форми на езика ни са политическо решение на учредителното събрание, в което източните говори печелят с едва 3 гласа? Това се оказва велика глупост, защото днес именно книжовния език е повод на "македонците“ да симулират различен език. Ако беше приета за книжовна форма нормалната старобългарска западна форма, сега дори нямаше до могат да претендират за различен език (не че и сега им се получава). На всички славянски езици насъщния се нарича "хлеб", само на български изкуствено е заместено с хляб, а на украински хлиб. На старобългарски си е хлеб. След като някой е решил да работи и живее в тоя град ще се научи и да говори нормално и в никакъв случай не бива да си позволява да критикува говорът ми. Живях 2 години във Варна (с едно старо гадже), никога не си позволих да поучавам местните хора как да говорят. Аз бях пришълец в града им и от елементарно възпитание нямах право да ги критикувам и да започвам безсмислени спорове за правоговора.
Авторе, 90% от т.н. софиянци, които ти си срещал не са никакви софиянци. В София софиянците отдавна сме малцинство. Тук я има 100 000 софиянци, я няма. Не може някой, само защото е роден тук да ми се прави на софиянец, като в същото време, родителите му са бесни селяни от врачанските села например. В ежедневието си почти не срещам софиянци, а тези, които ти наричаш софиянци са амбициозни пришълци, които са дошли в този град (или техните родители) без никога да го обикнат, без да се приобщят към неговата среда и култура, без да го опознаят, без дори да ги е грижа. Те в никакъв случай не са се интегрирали, донесоха в София само безпорядъка, простотията, злобата и комплексите си. Единственото, което им остана е да демонстрират пред цяла България какви „софиянци" са. Но си остават просто едни примитиви от Люлин, Надежда, Обеля, Дружба и т.н. Та най-неприятните "софиянци" са тези с дълбоко аграрен произход, чиито родители или най-много баба и дядо са дошли в този велик и древен град, но никога реално не са се интегрирали в него, нито са го опознали. То и няма как да го опознаеш в панелното гето, от което излизаш най-много за да отидеш на работа. Сори, авторе, но това не са софиянци, а пришълци-селяндури. Както казваше баба ми, комунистите докараха в София изметта на БГ, покрай пустото Кремиковци. Трябваха им работници, прокудиха хората от селата. Зле урбанизираните селяни ги има и в другите големи градове като Варна, Бургас, Пловдив, предполагам и в Русе. Софиянец не си само, защото си роден в София, софиянец си, когато имаш манталитет на такъв, а не на примитивен и злобен чалгар от панелните гета.
Впрочем, в ежедневието си срещам всякакви хора. Добри, стойностни и почтени хора има от цяла България и имам приятели от всички краища на страната. Но вие, които вечно сте озлобени срещу софиянците, наистина дразните, защото мразите хората без никаква причина. Аз например в казармата съм срещал подобно дискриминационно поведение. Първоначално служих в Плевен, където срещах доста проблеми само защото съм от София. После в Пловдив по същия начин. Едва, когато много майни се постараха да ме опознаят, разбраха, че нито съм надменен, нито лош човек. Но винаги имаше някои комплексарчета, с които си имах дрязги. На един такъв ловешки цървул в Плевен му разбих муцуната, щото не спря да се занимава с мене омразния му шоп. В Пловдив също имаше такива индивиди и винаги бяха от някакви малки градчета като Чепеларе, Смолян, Асеновград и т.н. С майните станах здрава партия. Всички ми викаха „шопа“ и нямах никакви проблеми, защото бях точен. Но и на никого не оставах длъжен. Дълбокият комплекс на провинциализма обаче е насаден от комунистите умишлено. Просто БКП елитът беше в София и всичко тук беше по-добре уредено.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 95aff93623
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

34.   33, чудесно, ама ни върни и данъците и държавните институции и всичко ще е резонно. Ако ни искаш данъците, ще ни търпиш и селянията и диалекта, без да мрънкаш.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 8aef2ae3dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

35.   32, интересно ми е как така си "6 поколение кореняк-софиянец". Казваш, че си служил в казармата, значи си над 35г. Още 5 поколения назад излиза, че си знаеш родословието от преди Освобождението. И кои са тези хора, имена можеш ли да споменеш ? Защото по това време София е била има-няма 20 хиляди души, включително стабилен османски гарнизон. И какви са тези "100 хиляди кореняк софиянци", излиза че през поколенията, за да станат от 20 до 100 хиляди поколенията са имали от по 3 до 5 деца. Много плодовити ще излезнат тия софиянци. Ако може и да кажеш къде точно ти е наследствения имот, защото относително точно знам на стара София къде са й границите. Жокер: квартали като Левски са били села.

Самият аз съм роден в София, с майка родена в София и баща от друг град. Смятам гордостта на база месторождение за пълна глупост. Селяци и тъпани има навсякъде.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 7 месеца
hash: f916659963
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

36.   Какви данъци да ти връщам бе? Нима аз не плащам данъци? София е 2 милиона. Държавните институции!?!?!?!? В София заради пренаселването, ние софиянците не можем да си запишем децата в детски градини и училища, нямаме място къде да паркираме, навсякъде въведоха синя, зелена, бембена зона, градът се пука по шевовете.

Не, няма да ви търпя селяндурския говор, нито селяндурското ви поведение! Не ви искам нищо! Достатъчно плащам, със сигурност повече от теб и данъци такси и т.н. Ако имаш някакви претенции, обръщай се към селяндурите провинциалисти, които урпавляват тази страна от десетилетия. Нито банкянската тиква, нито, мйекащия пияница валери, нито долен сидеров, нито барековци, гоце първанов, простата кърджалийска и цялата провинциална измет има нещо общо със София. Тук дори кметицата е провинциална калинка с тъповато аграрно излъчване. Злобните, корумпирани, амбициозни, алчни и крадливи политици до един са провинциалисти и отдавна са превзели всичко в тая държава, сърди се на тях!

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: f916659963
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

37.   Е те така, 6-то поколение софиянец съм! Улица Черковна говори ли ти нещо? Знаеш ли кой е най-старият пазар в София? Преди 3 години вадих удостоверение за наследници за погребение. В община Оборище не можеха да повярват, че самото удостоверение е над 20 страници, а гробът на човек, роден през 1880 г. Квартал Левски никога не е бил село, просто защото там не е имало нищо преди появата му, доста по-късно след освобождението.

Да, знам си родословие преди освобождението. В Читалище възраждане зад подуенската църква пише за рода Ганчеви, има и снимки.....

Впрочем, имам роднини и в бивши софийски села като Слатина, Драгалевци. А сега като сифиянец кажи кой е най-старият пазар в София. Знаеш ли къде, близост до града (сега квартал) е имало поазар за добитък? Къде е било старото гвардейско поделение?

 
  ...

...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 95aff93623
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

38.   Не знам кое поколение софиянец си, ама аз такъв език и в селото на баба си не съм чувал. Май ще се окаже, че София е селяндурщина заради такива "кореняци софиянци" като теб. Да беше поработил и по изразяването си, като ще се правиш на гражданин. Все едно циганин да се прави на българин и да говори развален български, така изглеждаш ти.

Всъщност ти си живия пример, за който авторът говори. Само защото се родил в София се има за гражданин, а другите са селяни, ама не се вижда от страни какъв език дори има. Ти си по-зле и от селяните, които плюеш, ама не можеш да се видиш острани.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 8aef2ae3dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

40.   От 35 до кореняк софиянеца... Ще се окаже, че сме съседи. Най-старият пазар сигурно е животинският на Подуене, бившият Битак, просто защото живея до него и до въпросната улица "Черковна". Действително има стари сгради, примерно тази на черковна и Мадрид, точно срещу Билата. По Мадрид също има. Само че трудно ще се убедя, че са 6 поколения назад, по-скоро ми се виждат от Царско Време - 1920 - 1940... А Подуяне доколкото знам си е било село! Провери точно зад въпросната църква, че още има схлупени кащурки насред панелките и новото строителство. Почти всичко в района е строено след демокрацията, а панелките са от социализма. Не знам за какви 6 поколения говорим.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: f916659963
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

42.   А ти кво мислиш, че през 19 век там не е имало нищо ли? Дали ти се вижда много или малко, не ме вълнува, това са фактите.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: a47bacb51b
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

43.   Знаете ли, като прочетох номер 33, ми се прииска да си отворим тук една тема за старите традиции в старите български градове. Защото тук става дума за София (аз не съм коренячка, трето поколение съм, предците ми са от Сандански), помня много интересни и впечатляващи срещи с истинските кореняци. Спомням си бабата и дядото на един мой приятел. Живееха на ул. Любен Каравелов, той - академик със световна известност, тя - бивша придворна дама. Бяха уникални! Хем обичах като дете да ходя у тях, тем силно ме респектираха.
Бабата, на преклонна възраст, никога не ме е посрещнала без прическа и задължителната брошка. Винаги мен слагаше да седна срещу прозореца, а тя сядаше с гръб към пряката светлина. Имаха милиарди в детските ми очи книги и произведения на изкуството. Но най-много ме смущаваше това, че към мен - петокласничката - бабата винаги се обръщаше с "госпожице", а съпруга си наричаше "професора". Искрено се натъжих, когато дядото почина на 96-годишна възраст и само след два месеца от мъка го последва и жена му. За спомен от тях ми остана едно много старо антикварно издание и един пръстен, който също има дълбока история - това бяха подаръци за един мой рожден ден.
От бабата на моя приятел съм научила много ценни правила за това как една дама трябва да се представя в обществото. Никога рокля над коляното, никога без прическа, никога неглиже дори у дома, може сух хляб да ядеш, но парфюмът е задължителен, може обори да ринеш (комунистите и това са ги карали да правят! ), но ръцете да са поддържани. Госпожата до самата си смърт всеки четвъртък приемаше на дамски жур - стари приятелки на домашен сладкиш, ликьор и кафе. Една от нейните рецепти за сладкиш също съм записала. Спомням си как това "дамско царство" от година на година оредяваше, защото поредната възрастна госпожа напускаше този свят, но останалите се държаха и продължаваха да носят перлите и копринените си рокли. За жалост, следващото поколение продаде и книгите, и картините, и жилището на това семейство. Но благодарение на него се докоснах до един друг свят и разбрах, че и в България някога е имало аристокрация. Просто вече сме я забравили.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 7 месеца
hash: e69402adbd
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

45.   Ако някой тррябва да отговори на псевдо-нормите, що е то софиянец, мисля, че 99. 9% от населенеието на града, ще се провали, а останалите 0. 1% ще са пълни сменици.
Защото за да си софиянец, трябвало:
- Да познаваш историята на града, все едно ще защитаваш дипломна работа.
- Да си бил на всички представления на всички театри, ако може и по 2-3 пъти.
- Да не живееш в панелен блок.
- Да познаваш "арт баровете"
- Някак си, да не си богаташ, но да си много заможен, че иначе, как ще изкараш на предходните изисквания?
- Да си рпиятел с хора "културният елит".
- Да даваш по 1500 лева за дрехи на месец, че да изглеждаш като човек със стил и вкус.
- Да си прочел 200 книги по философия, за да можеш, да философстваш.
- Да си обичаш Софията, ама да разправяш на всички, как е във Виена.
- Да нямаш приятели "провинциалисти" или дори "недоказан" софиянци. Виж, за приятели от чужбина, ако ще са преставители на престъпни организации, нямам проблем. Даже е бонус.
- Да си наясно с какъвто мистичен фоклор се вее в твоята група, затова къде били кафенетата, където старите автори отивали, така че да се правим и ние на важни.
- Да разкаваш на всички, колко просташко, да обикалш Витошка, но всеки ден да си там, за да облагородиш с присъстивето си.

А и да - да имаш пълномощно на пра-пра-пра-пра-пра-пра дядо си, било то то османския султан или от някой бългрски цар, че си софиянец.

 
  ...

...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 99a1fabbf6
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

46.   В самото начало на новата година, на 4 януари 1878 г. (23 декември 1877 г. стар стил), след битката при София, руските части под командването на генерал Йосиф Гурко влизат в град София. През февруари 1878 г. населението на града е намаляло почти наполовина спрямо предвоенния период и по данни на общината е 11 694 души, от които 6560 българи, 3538 евреи, 839 турци и 737 цигани.
- това казва историята.
Какви поколения, какви софиянци, какви граждани, какви селяни и какви селяндури?
Дори и да си истински софиянец 4-5-6-7 че даже и осмо поколение да се изказват разни неграмотници както твърдят тези хора; то това не е повод за никаква гордост, защото най-вероятно произхождат от евреи, турци или цигани или смесени.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 0230a7c1c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

49.   Живеем в село край София. Познавам лично един русенец, който построи къща до нас. Аз по арогантен и лъжлив лицемер не познавам. Какво да кажа за злобата и завистта които мъчат този човек.

Иначе във феисбук писал живея във София. Взе си жена от Бургас, защото софиянки били пачаври а нейния публичен профил беше предимно с полу голи снимки. Според него хората от Русе били добри, а тези от София лоши. Същите приказки като автора.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 95aff93623
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

50.   49, и по един човек отсъди за стотици хиляди други?

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 9992d78e52
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

52.   Знами има едно просто правило - ако не ти харесва едно място и хората там - взимаш си парцалките и обратен завой за откъдето си дошъл. Останеш ли, независимо по какви причини в това "лошо" място, въздпитанието изисква да го уважаваш него, хората му и да се опиташ да се впишеш в картината. Толкова! Защото хобито на прованса е да плюе по София и софиянците какви тъпи шопи били, но като си вземат регистрацията СА по-важни от тях няма! И ако ги питат в провинцията какъв си - от София, софиянец. Това лицемерие много дразни.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 4e49682e02
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

53.   Аз пък харесвам поляците, унгарците, шведите и финландците повече от софиянци и неспфиянци. Е и? !

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: e3bfb44074
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

55.   Аз пък имам късмет че не живея в България и особено в тая шибана София. От 10 години живея в Париж и не мисля да се връщам. Незнам защо софиянци са толкова високомерни на всички които не са от София да ги наричат селяни. Даже и от големите градове като Русе Пловдив все едно София е балгария. Ама то и без това как е започнала да се топи Балгария до 70 години няма да остане човек нито в София нито никаде.

 
  ...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 037af6f3e6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

56.   И аз съм от Русе. Смятам, че цялото това разделение на "София" и останалата част на България е поредната глупост, засадена в българския ограничен манталитет. Тъжно е, но всичко е защото българинът е комплексар (което е съвсем нормално), било то софиянец или провинциалист и избива тези комплекси като си мисли, че е повече от другия. Само един ограничен човек ще съди другите по това в кой град се е родил. Въобще що за глупост??? На запад не е така.
При нас все има деление, завист, злоба, арогантност, надменност, цинизъм... кой е по по най! После като се съберем на площада един път да крещим заедно срещу абсурдът наречен българско правителство и очакваме, че нещо ще постигнем. Ами не става така.
Тъжно е, защото България има все още потенциала да бъде друга. Но трябва да започнем от себе си...

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker