Защо е това отношение към поп-фолка? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121185)
 Любов и изневяра (29708)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18520)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Защо е това отношение към поп-фолка?
преди: 3 години, 4 месеца, прочетена 1120 пъти
В тази тема желая да чуя мнението ви относно поп-фолка като най-популярната музика в България от десетилетия насам. Според вас отговорен ли е той и като цяло чалга културата за упадъка на традиционните и универсални ценности, които се възпитаваха у децата преди възникването му? Може ли да бъде виновна музиката за деградацията на подрастващите? Вие слушате ли поп-фолк и ако да, то какво мислите за него, какви са ценностите, които изповядвате? Повлиял ли е той на избора ви на партньор, въобще на развитието на живота ви като цяло?

Лично аз недоумявам защо някои хора се опитват да изкарат поп-фолка като виновен за всички проблеми в държавата - социални, икономически и т.н.? За мен поп-фолкът е просто традиционна балканска музика с внесени ориенталски ритми в нея, служеща за разтоварване и забавление. В нея има както стойностни парчета, така и такива, които са леко шеговити, с по-закачливи послания. Отдавна слушам поп-фолк (от ученичка, а съм вече на 33) и не съм забелязала да съм се превърнала в меркантилна празноглавка, нито съм се превърнала в магистралка. Просто съм по-романтична натура, обичам чувствените балади, които никой друг жанр не може да създаде с такава дълбочина, както фолкът. Познавам и много хора, работещи в сферата на образованието и науката, които слушат непрестанно поп-фолк, но се срамуват да си го признаят, за да не бъдат счетени за празноглавци без музикален вкус. Като цяло стигмата по отношение на музиката в България все още е доста голяма. Не се гледа с добри очи на човек, който слуша поп-фолк парчета, чиито идоли са поп-фолк изпълнители, а според мен това е грешно.

Нека не забравяме, че други музикални жанрове като рокендрол и метъл например се славеха преди години с наркотици, алкохол, бунтове срещ системата и сатанизъм, което също за мен би могло да се определи като деградация. В никакъв случай не нападам тези жанрове. За мен музиката се дели на качествена и на некачествена, това е. Оттам насетне не се наемам да квалифицирам кой жанр какъв е, да нападам и прочие. Наистина ми е интересно да разбера мненията ви и ви благодаря предварително за отговорите!

Весели празници!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 4 месеца
hash: 417a85ceee
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Той е виновен за всичко! Погледни само какви го слушат и ще ти стане ясно за тях

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 9da8e52c59
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   "Просто съм по-романтична натура, обичам чувствените балади, които никой друг жанр не може да създаде с такава дълбочина, както фолкът."
Без думи...

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 5a954b2891
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Цитирам: "Просто съм по-романтична натура, обичам чувствените балади, които никой друг жанр не може да създаде с такава дълбочина, както фолкът" . Съжалявам те. Само това ще ти кажа. А за рок балади чувала ли си изобщо?!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: acd1473e3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   Как изобщо ще се нарича "поп-фолк"? Страшна обида за фолклора ни ! Думата "фолк" изобщо не трябва да присъства...Ужас. Тая музика е за кухите лейки и хора с плитко и никакво мислене и липса на сиво вещество.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 8cf77fce07
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Исторически (и културно) свързвам нашенската "чалгата" с 90-те, мутрите и "дамите на техните сърца". Сама по себе си тя е следствие, не първопричина за "разпада на обществото". Един от основните символи на мутренското време, поне в моите очи.

Иначе моя милост не се кефи на нищо ориенталско, ни на храна, ни на музика, ни на култура, та 'ич не ме разтоварва, даже точно обратното. Не ми е в кръвта явно.

За протокола - в гимназията слушах основно рок, в момента предпочитам неокласическа музика :P

 
  ...


...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: d06cb438fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Не мисля, че поп-фолкът е главният виновник, но е един от тях.
Човек е това, което яде, пие, чете, вижда, слуша, наблюдава и тн.
Ако четеш евтини романчета, гледаш сапунки и слушаш евтини текстове, няма да си от най-извисените културно.
Аз лично съм закърмен с класики като АС/ДС, Пинк Флойд, Металика, Джони Кеш, Джими Хендрикс, ББ Кинг и много други.
Пусни си някоя класика на посочените горе, и после някоя тъпа чалгичка в стил Кондьо или Милко... Ами класиката си е класика, няма какво да се лъжем. Едното е изкуство, другото е евтина лакардия.
Дори мога да ти кажа, че преди чалгата, Милко е пял италиански канцонети.
Нищо лично към никой, но просто текстовете и мелодията са ми много плоски и с нищо не ме привличат.
Честно казано не познавам хора с добри професии, които се кефят на чалга. Познавам много учители и някои професори, които много се радват на рок и джаз.
Чалгата сякаш е спътник на по така... хора от друг тип, по- необразовани и тн. Знам, че звучи гадно, можеби расистки, но това е моето впечатление.
Иначе който каквото иска да слуша. Живеем в свободна странаи нека има различни хора с най-разлипни интереси и предпочитания.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 6abde104ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Има хора, които говорят, колкото да кажат нещо - да фолософстват. Обикновено от такива хора чувам изкази от сорта на "Тази чалга е виновна за днешното поколение". В западните песни също се пее за много пошли и неморални неща, но тях никой не ги обвинява за пропадналото младо поколение в България.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 07f8610e53
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   Доста пошла музика. Слушах като ученичка, ама отдавна спрях.От доста години не слушам. По-малка съм от теб, на 28 съм.
Все едно и също се пее- колко готин е мъжа, колко мъчи жената, как я тормози и тя му се кефи. Все за секс, изневери, все някакви любовници и т.н. Певиците отдавна не са това, което бяха преди години. Не само, че поостаряха, ами и малко от по-естествените , станаха някаква пародия на себе си. В началото на кариерата си бяха едни красиви, а сега са пълни със силикон, разголени. Стилът им на музика също се изврати. Песните са комерсиални, еднотипни , а клиповете са като някакъв порноклип. Затова и преди години спрях да слушам този стил, стана ми досаден и гнусен.
Хората не харесват този стил, защото малките момиченца подражават на певиците и като дрехи, и като поведение. Като цяло това е музика за напиване, кючеци, за разврат. Музика за маса и лесни свалки. Всяка песен е копирана от съседните държави. Чуеш една песен, и можеш да назовеш поне още 3 подобни на нея като мелодия и текст. Няма да срещнеш смислен текст, вече отдавна не правят такива. Сега се пее само за секс.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 836a5aab24
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Чалгата не е виновна за нищо, тя е просто отражение на културата ни. Ние ако имахме нужното ниво, тя просто нямаше да се продава. Щом се продава, значи има търсене. Но пък е вярно, че и тя допълнително засилва пошлостта, но все пак не е причина, а следствие.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 732f3990a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Аз слушах поп-фолк през 90-те... Тогава много от парчетата бяха точно като балади, нямаше нищо ориенталско, мелодични. Сега са отврат, от 2008-09г "скъсах" с този стил...

 
  ...

...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 740670a077
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Винаги съм била на твоето мнение, авторке. Музиката е с цел забавление, а не възпитание и който родител разчита, че музиката, ще помага във възпитанието, живее в дълбока заблуда.
Аз самата завърших право скоро, слушам поп фолк и не ме е срам да си го призная. Естествено не си го пускам на работа. Преди време излизах с едно момче, което все още учеше за зъболекар. Та веднъж ме попита какво слушам и му казах истината. Отговорът му беше “И аз слушам чалга, но си я пускам само като съм сам да си деградирам, защото ме е срам от другите”.
Сега като се сетя, класната ми в гимназията също си слушаше поп-фолк и не само тя от учителите. И не виждам нищо лошо в това.
Мазни кючеци не слушам, но е 100 пъти по-добре да слушам Галена и Преслава, вместо пошлите текстове на Ники Минаж или Карди Би. Ама хората им се кефят, защото масово не разбират текста.
Ж26

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 11fc28aaf0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Не 5, като чета писанията ти, се чудя дали да не си скъсам дипломата по медицина! За какво ми е, щом такива уникални медицински факти не ги пише в учебниците, а ги научавам случайно! Мдааа.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 82a3e376e6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Няма нищо в тази музика. Почитателите и я слушат заради купона, а не защото са фенове. Каквати дълбочина. Пусни си някоя рок балада на Скорпиънс, например, и ще видиш какво е романтика. Качествена и некачествена музика викаш...за теб чалгата ако е качествена музика. Нищо не ти носи. Това дори не е изкуство. Всички в този жанр целят слава и пари...

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: aa0f356958
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

16.   Както се пее в една песен "чалгата ни е в кръвта". Не случайно се нарича попфолк или популярна народна музика. Тя е модернизиран фолклор. И няма какво да се лъжем българите от край време са се напивали и веселили. Това ни е чара. Не само наш, но и на всички балканци и славяни. Следователно не виждам нищо лошо да има еднакви песни в съседните държави - поне нещо да ни сближава. Клокото до това, че няма хора с добри професии, които се "кефят" на чалга, това е абсолютен мит. Аз пък познавам много такива хора. Учениците и в най-елитните български училища се забавляват с чалга. Нищо лошо няма такива сме си ние пламенен народ,но също и много умен и рационален. Веселието никога не е пречело на мисълта. Ако смятате, че е много по-културно да слушате чуждестранна музика, значи вече сте под западно влияние и навярно сте от хората, които твърдят, че там е много по-добре. Само дето не е. Към горекоментиралите, обидно е да говорите за западна музика като за "класиките", поне да бяхте споменали и български такива.
Към по-личния аспект, аз съм закърмена с чалга и много я обичам. Едно време се срамувах от това, но вече не, защото никой не би могъл да ме нарече "куха лейка" предвид образованието ми, но някои ограничени хора продължават да се изненадват че съм чалгарка. На въпроса дали попфолка влияе на ценностите ми - не. Може да пея някои текстове, но никога не бих ги реализирала. Музиката е просто за забавление и разпускане.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 207b5ca884
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Жените в попфолка са грозни на куче и тъпи на патка с поведение на овца. Слушащите и "певиците".

Харчат пари за тъпи операции. Имах нещастието да ходя с такава "жена" и връзката ни приключи за няколко месеца. Интересуваше я единствено как изглеждат останалите хора около нея. Намират си и приятел педераст за да е пълна картинката.

Пълна катастрофа и деградация!

Дано по-скоро да загине и по-малко жени да се увличат по него.

Помислете си дали искате да приличате на тях.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: c6a9352d25
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

18.   - Какъв е този шум навън?
- Протестират срещу поп-фолка, милорд!
- Какво е това?
- Вид музика, милорд.
- Някой кара ли ги да я слушат?
- Не, милорд.
- А да я изпълняват?
- Не, милорд.
- Тогава защо протестират?
- Комплексари, милорд!

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: c6b71ea112
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   Чалгата е убиец за интелекта в подрастващите. Защо?

Мъж съм на 31г.

Когато бях на 14-19г се събирахме доста често на компания и не се слушаше почти никаква друга музика освен чалга. Събирахме се по 15тина човека домашно, доста често. Беше яко, но чалгата бе убиец.
Ако пусна някаква друга песен, рок балада, dance, електро(тип bombfunk MCs freestyle) или The Prodigy, още преди да свърши песента идва някой бешен чалгар и не понася за 2-3 минути от цялата вечер чалгата да има пауза, трябва да е НЕПРЕКЪСНАТО.

Това, което наблюдавах във връстниците си е пиене на алкохол до повръщане, драми/интриги щото е яко да дразниш другия, и най-важното.. Заглушаване на каквото и да е друго нещо освен това, което казах и това, което присъства в чалга текстовете. Защото е толкова просто да се движиш по тази система, другото е затормозяване, ще те напрегне, "не дай си боже" научиш нещо и ти разтегне мозъка.

Никой от чалгарите в компанията не правеше нито 1 секунда пауза да се замисли, абсолютно първични действия, никакво значение хубаво лошо тъпо или дори крайно извън приемливи граници дори и за деца.

Чалгата е нещо като лесния път, който много деца биха се излъгали да хванат, защото са все още деца. Чалгата е един от тези лесни пътища, но доста здрави и ефективен. Не знам дали 90% или дори повече 95% от децата се излъгват да хващат този път.
Дали нарочно си го правим като държава за да имаме по-лесен народ, или порасналите, коитопромотират тази чалга и те са от онези, които не могат да правят пауза дори за 1 сек. Не знам.

Чалгата е смърт за интелекта, бил съм там не на първия ред, а на сцената. Виждал съм и осъзнавал съм всичко, което правят моите връстници, неща за които на тях им трябват стотици грешки за да може да проумеят. Неща, които аз вече съм знал, защо съм ги знам и аз може би не знам, може би защото си имах собствена душевна болка заради лични проблеми, а болката учи.

Чалгата те държи в застой и забавя развитието ти, така че един ден като пораснеш ще си изгубил възможността да се върнеш на другия път, който е трябвало да поемеш за да се ерудираш.

Видял съм разликата и убежденията са ми силни. Ако нямаш двете позиции, а само чалга виждането, няма как да усетиш, това което съм усетил аз.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: c9b8965e8d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

20.   За мен е мит, че поп-фолкът е част от нашата култура.
Само преди 50тина години, нашите родители не са знаели и не са се кълчили на "поп-фолк" то такова животно е нямало.
Слушали са българска естрада и поп. Както и по така скришно, западен рок и джаз. Например Бийтълс са били доста популярни сред поколението на моите родители. Появяват се и Щурците и много други. В СССР пък се появява група Кино, която пее за промяната.
Тъй нареченият поп фолк е копие на сръбският турбо фолк. На времето най-големите селяндури се кефиха на този жанр.
Приказвал съм си с хора от бившата Югославия, та там имат една конспирация... Тогавашният комунистически режим иска да притъпи сетивата на мислещите хора, заради това усърдно стимулира кръчмарски музики, които да те карат да ядеш и пиеш и да мислиш за повърхностни неща. Целта е да не надигаш глава и да си седиш в кочината, докато партийните функционери правят каквото си искат. Прост човек по-лесно се манипулира.
През Соца имаше марксистко ленинска естетика, тоест изкуството трябваше да се подчинява на партията. Заради това имаше комисии, които се грижеха за цензурата, и не се допускаха текстове, които подканваха към бунт и борба.
Гюбеците и силикона не са наша си култура, разберете го. Дори мелодиите на вашият любим поп фолк са крадеби от сръбски, турски и гръцки изпълнители. Какво българско има в това, нищо.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: c741472862
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   Хората, които се надпреварват да оплюват поп-фолка, подскачайки и отричайки този жанр напълно, всъщност ясно и красноречиво показва тяхното възпитание и интелект. Да не говорим, че е смехотворно да определяте интелекта на човек на база на това каква музика слуша. ЕДИН УМЕН ЧОВЕК Е ШИРОКОСКРОЕН, НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ!
Има всякакви стилове музика и всеки един от нас може да слуша, каквото си поиска. Аз лично не харесвам метъла и трябва на всеослушание да изразя негодуванието и възмущението си против тази музика и слушащите я ли? ГЛУУУПАВО!
Относно ''чалгата'' не всички песни са вулгарни и кючеци, явно вие сте запознати с това. Има балади, изпяти прекрасно, от талантливи изпълнители, които си заслужава да се чуят!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker