В България или Западна Европа е по-лесно да си купиш жилище? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121551)
 Любов и изневяра (29808)
 Секс и интимност (14408)
 Тинейджърски (21917)
 Семейство (6488)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3194)
 Образование (7319)
 В чужбина (1659)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18615)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

В България или Западна Европа е по-лесно да си купиш жилище?
преди: 3 години, 4 месеца, прочетена 1515 пъти
Любопитно ми е да чуя мнения и особено от хора, живели и тук, и там. Някои казват, че там жилищата не са много по-скъпи, но заплатите са високи и е по-лесно, а други, че в България цените са в пъти по-ниски и въпреки по-ниските заплати е възможно.

И понеже знам, че е много относително - зависи от град, професия и др., ще задам въпроса по следния начин. Ако вземем един и същи човек, работещ за средна заплата, в сходни градове в България и чужбина, искащ сходен апартамент в сходен квартал, с кредит, изобщо при идентични сравними ситуации, в кой случай според вас е по-лесно да се закупи собствено жилище? В чужбина или България?

Аз за себе си, проучих цени, средни заплати, лихвени проценти, цена на живот, съответно какви вноски може да си позволи средностатистически човек и стигнах до извода, че като цяло достъпността не е много по-различна. Друг е въпроса, че в България правиш сериозен компромис с качеството на строителството. Но все пак аз почти не съм живял в чужбина и мнението ми не е меродавно.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 4 месеца
hash: 278de5f9b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Напротив много по скъпо е да си вземеш жилище в чужбина. Бях в англия във едно средно неизвестно градче и най евтиното жилище беше 180к паунда, а става въпрос за едноетажна малка къщичка 70 квадратна. А едно нормално жилище (не голямо) двуетажно е от порядъка на 400к-500к паунда. Хубавото в чужбина е че по лесно отпускат кредити и лихвите са много по малки сравнение с БГ. Също така заплатите не са високи сравнение стандарта им на живот, освен ако нямаш добра клалификация (висше образование) и добър чужд език.
Най добрия вариант е, иди бачкай, събери пари и си направи жилище в българия. Аз например за 100к паунда съм си направил прилична двуетажна къща, около едно от големите градчета. Но за да спестиш тия пари се иска здраво БАЧКАНЕ и ПЕСТЕНЕ на парички, което си е трудна мисия за млад човек.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 2ba4aab67a
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   В Западна Европа е по лесно, поради няколко факта.
1. В България има повече измами. Не говоря само за документални а за фактически строителни. Когато купуваш къща в Западна Европа, продавачът ти изброява всички дефекти, тука има теч, тука прави конденз, тука.... , като при сделка той поправя някой от изброените дефекти, по договаряне може да ти поднови покрива. Продавача ти дава всяка информация, която има за имота, ако е изследвал почвата, какви растения виреят или геодизично той ти дава информацията и документите. В България ще скрият от теб, от злоба ще си кажат "аз за това изследване пари съм давал". Като купиш къщата му тези документи и информация няма да са му нужни, но от бг злобичка няма да ги даде.
2. В Западна Европа ипотечния кредит е с много по малка лихва и всичко по кредита се обяснява точно и ясно, няма подводни камъни и скрити таксички. Вземаш кредит 140 000 Евро и за 30 години връщаш 168 000 Евро, като през тези 30г в посочената сума ти е включена застраховка на имота, застраховка живот на купувача и застраховка "безработица".
3. Цените на имотите не са с кой знае каква голяма разлика най много да е два пъти по скъпо, а средните заплати са с поне 4 пъти разлика.
4. Факта че в България рядко работник бива осигуряван на реалната си заплата влияе за размера на кредита. Искат и повече доказателства за дохода ти, бонуси и т. н. и семейното положение. Докато в Западна Европа в банката въобще не ги интересува дали си семеен и имаш три малолетни деца или си ерген.
5. Удобството в Западна Европа е че има работни места на почти еднаква заплата дори на 40 или 50км от големия град. Все едно в България в Пловдив да работиш заварчик за 1400лв, да си купиш къща в Пещера и там да има работа за заварчик за 1250лв, това ти дава избор да пътуваш ли всеки ден или не. Избора ти къде да работиш е според това дали се чувстваш добре с колектива, а не от глад.
6. В Европа винетки няма, има такса за магистралата, онези които живеят на 30-40км от работното си място пътуват по второкласните пътища за които няма тол такса.
Има разбира се и минуси на живота в Западна Европа.
1. Колкото и да замазват има огромна дискриминация на бялото население. Араби и негри обикновенно са с повече права, или с по мало задължения. Примерно във Франция французите плащат такса смет, за арабите в общежитията извозването на кофите за боклука е безплатно.
2. Прекалено нагъсто населени са. Много паплач.
3. Трябва стриктно да спазваш правила и закони, такова нещо като "ще минем между капките" не съществува.
4. Живеейки в Западна Европа си далеч от природата, ходиш само на оторизирани за разходка и почивка места, които обикновенно са далеч и платени. Няма начин просто да хванеш гората с джипа си, или с джипа през поляните/пасбищата където няма път да си правиш офроуд. Няма начин да си запалиш барбекю където сам си решил, барбекю само на оторизирани от общината места. Немислимо е да си простреш прането да се вижда от към улицата. Дори да живееш в къща със собствен двор си вземаш сушилня машина или сушилник за стая. Няма начин да откъснеш защитено растение или да си хванеш риба без да те глобят. Плащаш си да ходиш на риболов, само на "правилните места", но има изисквания към рибите също да се отнасяш хуманно, като уловиш трябва да я положиш на специално платно за да извадиш нежно кукичката, платното е за да не й се надерът люспите от тревата. Каквото и неправилно нещо да направиш, бял ли си, има кой да те изклюкари и да де глобят само на база непознат за теб свидетел. Някой се обадил, че ти си хвърлил фас на улицата, или си плащаш глобата или завеждаш дело за клевета, за да докажеш, че нямаш сестра и няма как тя да е курва. Такова нещо да имаш куче и то да не е чипирано и да не плащаш данък за него или да не му чистиш при разходка няма. Общо казано в развитите държави само хората с по тъмна кожа имат право да живеят като Маугли.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 20c0f7ac7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Зависи от заплатата, зависи от града, зависи от жилището. Твърде много са неизвестните в уравнението, за да се направи точна сметка.
Ето няколко примерни сметки (имайки предвид и факта, че в България квадратурите не са реални, а в западните страни ти дават винаги светлата площ без стени. Коефициентът е средно някъде 0, 6-0, 7 при новото и около 0, 85 при старото строителство.

За София:
- Средна заплата 700 Евро
- Опитен програмист 3000 Евро

Средните градове (например Враца, Велико Търново). Тук приемам цена от 500 Евро за стандартна. Заплатите ще са около 800 лева средно и 3000 лева за опитен програмист на същото нивокато колегата му в София.

За да си купиш едни 75 квадрата светла площ тристаен ново строителство ще ти трябват средно 115 квадрата по българското площообразуване (със стени и общи части).

Най-общо, в София има 3 типа квартали и Локации:
- Евтини: (Люлин, Надежда) - 900 Евро/кв. м.
- Средни: Кръстова Вада, Манастирски Ливади - 1300 евро/кв. м.
- Скъпи: Лозенец, Изток - 2500 Евро/кв. м.

Излиза, че за горните квартали достъпността е следната:
София Евтини: 148 заплати/35 заплати
София Средни: 213 заплати/50 заплати
София Скъпи: 411 заплати/96 заплати
Враца: 144 заплати/38 заплати

Следователно: Най-Евтините локации в София са приблизително еднакво достъпни с приличните локации в останалите по-малки български градове. За хора със среден доход (140-150 заплати)
дори тези локации са доста непосилни. При лихва от средно 3% и самоучастие от 10% пак се получават около 900-1000 лева вноска за София, което е над 50% от заплатата. От друга страна, програмистът с 3000 Евро заплата теоретично може да си позволи дори скъпите локации, макар и реално средните локации да са по-разумният избор.

Западна Европа:
Нека вземем Берлин за сравнение. Тук цените на новите сгради се движат (на база реална квадратура) в диапазона 4000-10000 Евро на квадрат. Средната нетна заплата е 2500 Евро. Опитният програмист ще получава не повече от 3500 Евро чисто (тук ножицата между IT и останалите професии не е чак толкова голяма, както в България). 75 квадрата светла площ ще излезят в порядъка 300. 000 до 750. 000 Евро. Това са:

Евтина Локация: 120 заплати/86 заплати
Средна Локация: 210 заплати/150 заплати
Скъпа Локация: 300 заплати/ 215 заплати

Обобщение: В България жилищата са достъпни единствено за хората с доходи значително надвишаващи средното ниво. Хора със среден доход имат шанс само за най-евтините локации и то със солидни лишения и 30 годишен кредит или високо самоучастие. Хора с доходи под средните нямат шанс изобщо. Програмисти и хора с високи заплати (над 5000 лева) са с най-добри шансове и могат да се впишат дори в елитния сегмент.

В Берлин достъпността е по-добра за хората със среден доход, но пак в ниските сегменти (предвид и по-ниските лихви по ипотечните кредити). Заради неголемите разлики в доходите това важи за по-голямата част от населението. Средният и високият сегмент са практически недостъпни дори за хора с много добри доходи.

Имайки предвид всичко изложено, както и безобразното качество на строителството и на инфраструктурата в България, определено смятам достъпността в Западна Европа за значително по-добра и по-достъпна за по-широки маси от населението. Предвит рекордното издуване на имотния балон в Германия, цените в България са надути с поне 50% над разумното им ниво.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 654e6481c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   За Европа не мога да се изкажа, но мога за САЩ (чужбина).

В град, който не е много по-голям от София, в някой от по-отдалечените квартали от центъра, там човек може да намери къщи (с двор и земя) за смешни пари. Сега, най-евтините ще са вероятно в гетата, така че къщите за по 32, 000$ ги игнорираме. Но къща с около 150 кв. м. площ, двуетажна, с приличен двор (отделен от площта на къщата), на около 20-30 минути от центъра с кола (не броя задръстване), това съм го виждал за цени от вида на 110, 000$ - 150, 000$. има и за по-малко, зависи. Не е най-престижният щат, не е и да кажеш най-забутаният.

Това го сравни със София, където панелки с размер на кибритени кутии в Захарна фабрика ще ти почнат от 50, 000 евро. Къщи в столицта няма да дискутирам, виждал съм имоти, искащи цени, наподобяващи Чикаго. И сега сравни средната заплата в САЩ с тази в България. За справка, последния път, когато гледах статистиките от НСИ, средната брутна заплата в София е около 1, 700 лева. Тук средната е около 5, 400$.

Тук предполагаме, че купувачът разполага с по-голямата част от парите си и не е затънал в дълг. Американците масово страдат от неизплатени кредитни карти и студентски заеми, така че това е фактор. Но при равни други условия, България и Европа куцат.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 0ad87aa172
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   В Париж, Стокхолм или Лондон е доста по-скъпо, но в някой малък град в Бавария като Регенсбург или Амберг ще е по-евтино дори. А за Братислава и Краков излиза още по на сметка, хем не са толкова малки градове, а местните заплати са по-високи, а храната на горе-долу същите цени. В хубав район на София има апартаменти за по 1 милион евро, в Краков за толкова може цяла къща да се вземе.

 
  ...


...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 700152826e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Най-добре е със западни пари да си купиш жилище в България. С няколко години бачкане в Англия, успях да си купя жилище в БГ, без да стягам колана и без да тегля кредити. След някоя о друга година мога да си взема и още едно.
Като кажа на англичани, че в България могат да си вземат къща за по 20-30хил евро и направо ахкат.
В Англия не искам да си купувам къща, просто не мога да дам половин- един милион паунда.
Надявам се ме разбра на къде бия.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 826f0e1091
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Само, че чужбина местните масово живеят под наем и не искат да инвестират в собственост. Да си купиш къща, жилище в Германия е много бързо и лесно, стига да намериш имот. На някой места има малко предлагане и огромно търсене. Хората масово живеят извън градовете, селата са много развити и желани. Лихва под 1%, възможност за плащане по главницата ежегодно до оприделена сума.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 3ca413de2b
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   9, не искат или не могат? Няма човек, който да не иска да има нещо свое. Доколкото знам, немците са националисти и едва ли ще тръгнат да пътуват из държавите...говорите ги едни...



ДС,21

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 2ba4aab67a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   10 прав е номер 9 германците не искат собствено жилище, за германеца собствеността върху жилище не е толкова ценна, както за българина. Наричат себе си мобилни, след като нямат собственост могат лесно да се местят работните места из държавата и извън нея. ТСе нямат онази българска обвързаност с родното село/градче. Германеца гледа с друго око над идеята за собствено жилище. Той и като пенсионер може да си позволи с пенсията си да плаща наем и да живее. Българина с честите случаи на безработица и очакваната 300лв пенсия не може да си помисли да плаща наем и да оцелее. Но човек на 21г като теб, не може да разбере това.
Всяка нация си има манталитет, ако дадеш на 40 годишни хора от различни нации 5 000 евро те ще ги похарчат за различно нещо заради манталитета. Българина най-често ще ги вложи в жилището си, в ремонт или обзавеждане, ако домът му е оправен ще се насочи към вложение в кола. Германеца най вероятно ще ги инвестира в акции. Французина в екскурзии и опитване на нещо ново ще доплати круиз до Шриланка. Италианеца в опитване на видове храна по различни ресторанти и т.н.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 81b7617426
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   11, това за немците е абсолютно вярно. Повечето немци спокойно могат да си позволят собствено жилище, но предпочитат да имат едни 100-200 хил. евро в банковата си сметка вместо да ги дадат за жилище и да плащат ипотеки. Донякъде ги разбирам, защото да имаш имот в Германия е скъпо и ангажиращо. По-добре е да си плащаш наем и хазяина ти да се занимава с всчики произтичащи от това ангажименти и разходи.

Това за 5-те хил. евро е вярно. Англичаните най-вероятно ще ги пръснат по курви и синтетика, а руснаците за пиячка.

 
  ...

...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 0ad87aa172
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   11 аз съм българин но бих ги вложил в акции и пътувания, не ме блазнят колите.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 2ba4aab67a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   13 Като четеш всички думи ли осмисляш? Какво значение според теб имат думите в текста ми "най често"??? А щом си българин и мислиш за акции и пътувания е голяма вероятността да имаш собствено жилище или да се надяваш скоро да наследиш такова. Логично е 20 г хлапе, което ще наследи три къщи да не мисли да купи своя с ипотека, но това са изключения.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: cb54087d75
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   В България е по-лесно, но дали си заслужава повече...

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 68dc76d7bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   13, споко де, човекът говори за общия случай ;)

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: c6b4424b98
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Аз просто исках да благодаря на номер 5 за нагледно представената информация, най вече за чужбина. Честно казано му се чудя на търпението, особено на фона как веднага му набиха 1чките отзад.

На онези крупни строители които са в час със цени, заплати и имоти, дето му оцениха мнението, искам само да им кажа, че номер 5 е уцелил всичко съвсем точно, със все цифрите които е дал. И това ви го казва човек, който е изплатил жилище, работи в тази сфера и знае много добре как стоят нещата. От време на време се замислям да се преместя в други държави, включително Германия, и подобни практически факти и специфики живо ме интересуват. И най важното - съвпадат с това което и аз съм чувал за положението там, и като работа, и като имоти. Още веднъж благодаря.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker