Къде е границата с безплатно помагане в бизнеса на най-добрия ти приятел? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121307)
 Любов и изневяра (29737)
 Секс и интимност (14376)
 Тинейджърски (21902)
 Семейство (6477)
 Здраве (9605)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3183)
 Образование (7307)
 В чужбина (1655)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18556)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Къде е границата с безплатно помагане в бизнеса на най-добрия ти приятел?
преди: 3 години, 2 месеца, прочетена 803 пъти
Здравейте. Най-добрия ми приятел стартира бизнес, за което искрено се радвам. Проблема е, че виждам, че той сам трудно се управя, понеже живеем в чужбина, той местния език не знае, и е само с много лош английски. Проблема му с незнаенето на езика го прави доста зависим от мен. Не познава и местната система тука, няма никакви бизнес познания. Преди не много време му, когато се роди идеята, му предложих да му стана партньор. Той тогава ме отразя с думите, , Чуждите пари лесно се рискуват, , Тоест, че няма как да взема участие без финансов дял. По принцип е прав, но аз мога да взема участие с неща, с които той не може. Но си замълчах, понеже този бизнес не ми е единствената опция и не ми се влизаше в излишни спорове. Проблема е, че е доста неуправен, много хаотичен като цяло и вчера, ако не бях аз да свърша цялата работа, щеше да пропадне първата сделка от, която той щеше да изгуби доста пари. Проблема е, че изгубих цял един ден с неговите неща и се прибрах в къщи пребит. А той каза, че ще, , почерпи, ще нареди маса, , Ок това за вчера, го направих като лична услуга, и той ми е правил лични услуги. По принцип той сам преди няколко дена каза, че ако с някои неща не може да се управи, ако съм имал време може да ми дава, , по някой лев, , Като спомена, че не може да плаща много. Да обаче аз имам една определена сума в главата, под която смятам, че няма смисъл цял ден да се разправям с неговите неща. Сумата е смешна за цял ден работа, за местния стандарт. Но аз му правя приятелска цена, която да му е по силите според мен, и която аз в края на дена да имам някаква сметка. Така е редно според мен. Спомням си, обаче чичо ми, как помагаше цяла година на негов приятел на строежа на къщата безплатно по цял ден. И често чичо ми, мърмореше под сурдинка, че го прави. Това си е вече наивност според мен. Накрая чичо ми взе неговата кола уж да си свърши някаква работа, качи се пиян удари я, изкриви и прага и каза, , Боли ме един кое си, аз тая кола съм я изкарал, , Ония като си видя колата полудя, но си замълча, защото знаеше, че наистина чичо ми реално тая кола я е изкарал с работа на неговата къща. Аз лично не искам да изпадам в подобни ситуации, които могат да предизвикат конфликти и разваляне на приятелства, които са градени цял живот.


Поздрави!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 2 месеца
hash: 71c458c1db
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ао знаеш коло съм ги виждала такива като теб дето "еей, покрай английския/испански/немски, забравихме български" майчице..
Отдалечи се от въпросният приятел, няма да му помогнеш, ти и не искаш това. Твоята цел е да се закачиш като паразит и да видиш какво можеш да изсмучеш на чужд гръб.
Английски знаел той...

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: e83afc986b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Автора към номер 1 Къде прочете, че знам английски? Става въпрос за държава където голяма част от населението го говори като втори език, но официалния език е друг! Въобще не ми е целта, да се закача за него като паразит.Той ме търси с разни въпроси, като днес да му намеря гараж! Точно обратното е , той се е закачил за мен като паразит.Освен гараж, трябва да му търся и квартира и училище за детето на приятелката му, която ще идва от бг, и да не изброявам още колко неща. Номер 1 с тая злоба си иставаш клошар и в България и в чужбина.Добре, че се махнах от България, че толкова завист и злоба в неудачниците там.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: a30089f6fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Ти и този човек всъщност НЕ СТЕ приятели. Осъзнай го това и си гледай себе си.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: a6a4f538a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Помагала съм на българско семейство в чужбина, което не знае нито местния език, нито английски. Уж се пишеха приятели, а като се преместиха в друг град ме забравиха. Но преди това сигурно 2 години се занимавах да им превеждам по всякакви институции и да им оправям проблемите. От тогава си казах - никога повече. Не се забърквай в този филм, защото няма излизане. Като някой свикне да му правиш всичко вместо него, все едно си го осиновил, после няма откачане от такива пиявици. За добрините все едно си им длъжен, а като откажеш веднъж са много обидени. Говори ясно с твоя приятел, че или ще ти плаща определената от теб сума, или няма да имаш време да му правиш услуги, защото трябва да изкарваш пари по друг начин. Чисти сметки - добри приятели.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 18efca7173
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Приятелска услуга може да се направи 1-2 пъти, не повече. Както се казва, сиренето е с пари.
Просто си постави условията ясно и спокойно: щом не иска да сте съдружници, да ти плаща определена сума на месец. Ако не е съгласен, да се оправя сам. Иначе под "някой лев" може да разбира жълти стотинки, които пък теб изобщо да не те устройват. Знам доста случаи за хора в чужбина, които използват хора, наясно с местните условия като теб, с години за документи, училища, лекари и какво ли не още. Постави си ясно условията, приятелски услуги се правят инцидентно, щом стане постоянно, това вече е работа.

 
  ...


...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: fbe6aa9779
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Човек ако не може да направи добро и да го хвърли в морето, по-добре нищо да не прави.
Всичко друго не е добро, а е жертва. И води само до разочарования.
Много лесно се различават, като се жертваш се чувстваш зле, уморен и изцеден. Като правиш добро се чувстваш добре и по-ентусиазиран. Едното взима енергия, другото дава. Едното те кара да събираш длъжници и да се разочароваш от хората, другото ти създава приятелства и те кара да се харесваш повече.
А най-хубавото, е че когато човек спре да жертва времето, усилията и способностите си, някак си хората започват да ги ценят.
Говоря от опит, едно време се чувствах длъжна и съм се отзовавала на помощ, за каквото ме помолят. Даже мебели съм пренасяла с приятелка, а съм 45 кила, после боядисвах с нея, чистих, търках, бърках. Месец по-късно я помолих за услуга, а тя ми каза, че... Не е айляк като мен, има си задачи. По това време работих, учих, карах шофьорски курсове и къщата ми беше станала на кочина, защото нямах сили, правих ремонт у тях. Накрая аз и казах, че е супер не благодарна, че съм отложила курса си, че пропускам лекции за да и помагам, а тя не ще да си мръдне пръста и изобщо не ме оценява. А тя направо си ми каза "я, ходи се оправдавай с някой друг, че не ти се учи, аз да не съм те вързала тука". Еми права беше, това правих, не си бях приоритет.
Ако на теб тая помощ, която оказваш няма да ти е полезна като опит и няма да ти е приятна като процес - изобщо не се занимавай. Ако искаш да видиш как се стартира бизнес, как стават нещата - направо го, но за себе си, за твоя опит, за твоите приоритети. Иначе ще се изтормозиш за да получиш един длъжник, когото ще чувстваш неблагодарен. Както се чувстваш сега, както се е чувствал чичо ти, приятелят му, аз и моята приятелка и както се чувства всеки винаги, когато постави друг пред себе си.
Даже в Библията пише "Ако имаш 2 ризи, дай на ближния", а не "свали си ризата за ближния", човек трябва да помага от излишък, а не от дефицит. Да си си свършил работата, да си си починал, да си се нахранил, да си се погрижил за теб си и тогава да отдаваш от себе си за другите. Това е да си добър човек, така се хвърля в морето. Другото е псевдо, другото е да се правиш на добър.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 111020eff1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Съветвам като за начало да не обръщаш внимание на селски аутисти като единичката. Не е негова вина, бавничък си е човечецът, трудно движи мозъка, толко.

Този твой "приятел" иска да те метне, ако вече не е ясно. Ти буквално му бършеш дирника, а той ще ти дава по някой лев? Дай му ти по някой десен тогава. Загубена кауза, нека сам се проваля. И можеш да го оставиш със съвсем чиста съвест. Защо?

Първо, отказал е от самото начало. Попитал ли си го? Да. Какво е казал? Не.
Второ, кой реално върши работата? Ти или той? По думите ти, ти. Ако си ти, той за какво е? Украса?
Трето, заплатата си е заплата. Твоето време не е безкрайно, усилията също. Ако даваш нещо крайно, получаваш нещо в замяна. Прост икономически принцип. Една маса и една ракия, това ток не плаща. Това е време, в което ти си могъл другаде да работиш, квалификация да добиваш, овъртайм в офиса да трупаш.
Четвърто, с кой птичи мозък прави той бизнес, ако ни език, ни правила тамошни знае? Ако не знае нищо, то няма бизнесът да потръгне много. Демек, ще стане зависим от теб, но пак ще ти е шеф.

Ми... , аз далавера тук не виждам. Ти вършиш всичко, понякога ти дава някой лев, а останалото прибира. Да, как ли да кажеш не.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: f2160137e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Аз лично смятам, че когато приятел ти свърши дадена услуга трябва да му се плати както попринцип му се плаща. Идеята ми е, че ти просто предпочиташ да дадеш тези пари на приятел вместо на друг случаен човек пари за същата работа, а не заради изгода. По-скоро би ми било обидно някой да ми направи “приятелска цена”, защото по този начин човекът ощетява себе си. В крайна сметка всеки си има сметки за плащане. Бих очаквал същото отношение и от отсрещната страна ако се наложи аз да свърша нещо. В крайна сметка приятелството е едно, а когато се наложи да се върши работа е друго.
За някакви малки услуги - да, бих ги направил и безплатно ако това не ощетява мен по някакъв начин (например да си изгубя цял ден в който мога да работя и да изкарвам пари), но в темата ми се струва, че става дума за съвсем различно нещо.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker