Имам Дискалкулия - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121284)
 Любов и изневяра (29731)
 Секс и интимност (14370)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6475)
 Здраве (9604)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7306)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18553)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Имам Дискалкулия
преди: 3 години, 2 месеца, прочетена 1361 пъти
Зравейте на всички които ще видят това.
Аз съм момче и съм роден 2001 и съм сега на 19 години и се казвам Георги,а по заглавието си личи за какво пиша,
искам да се изкажа тук за да видя какво вие ще кажете и ми е интересно вашето мнение и нека да проявите рабиране.

Преди една година открих,че имам един психически проблем които е много по различен от Дислекция,а вие може би даже никога не сте и чували за Дискалкулия,та това много срамен пихически проблем,но между впрочем не съм луд и съм напълно нормално момче,та относно Дискалкулия води до проблеми с математиката ми това
представлява обратното на Дислекция,а симптомите са:

Обикновено при дискалкулия се наблюдават пространствена дезорганизираност, проблеми с паметта по отношение на аритметични стойности и свръх тревожност, когато се налага да пресмятат цифри, да изчисляват сметки или да извършват математически действия. Другите ясно открояващи симптоми са:


Трудности с изписването на числата в последователен ред

Поставяне на числата отзад напред или разбъркано

Проблеми с използването на калкулатор за решаването на задачите

Проблеми с пресмятането на даден резултат – прибавя или изважда числа, както и с научаването и използването на таблицата за умножение

Избягване на математически задачи или недоволство от домашни задачи по предмета

Трудности с разпознаване на астрономичното време, както и с разпределянето на ангажиментите във времето

Проблеми с паметта по отношение на математическите знания

Пространствена дезориентираност и често изгубване

Проблеми със запомняне на числата и на даден резултат

Изяснително оточнение на проблема:

Много деца, та дори и възрастни, срещат трудности в математиката. Но дискалкулията е състояние, което преминава отвъд забравянето на някоя формула или пресмятането на даден резултат. Когато налице са и други фактори, освен неспособността да се направят елементарни изчисления, вероятно става въпрос за дискалкулия.

Всъщност децата с дискалкулия имат нормален, дори висок, коефициент на интелигентност и се справят чудесно с всичко останало, включително четене, писане и говорене. Но поради някакъв специфичен генетичен дефект, вероятно в периода на пренаталното развитие, способността им за смятане е нарушена.

Ето забележете:

Всъщност децата с дискалкулия имат нормален, дори висок, коефициент на интелигентност и се справят чудесно с всичко останало, включително четене, писане и говорене

Последиците от този психически приблем са:
И ако не се обърне внимание навреме, всичко това може да повлияе негативно върху множество аспекти в по-нататъшния му живот.

Дискалкулия е вродено неврологично заболяване, което въпреки широката си разпространеност, е с учудващо малка популярност сред обществото.

За разлика от дислексията, която се изразява в неспособността на детето да чете, пише и говори правилно, при дискалкулия то изпитва трудности в изучаването и усвояването на математическите изчисления.

Та това е моят проблем които винаги съм го имал още в децката градина и когато бях първи клас и сега имам тези затруднения,но всъщно съм абсолютно нормален както всички други и съм много умен и талантлив и много обичам да рисувам и да пиша стихотворения,а относно рисуването съм истинки напреднал художник и също много харесвам да чета история добро и свестно момче съм не съм лош ,но само моята дискалкулия ми пречи и още в началното училище и гимназията винаги съм го криел защото ме е много срам и никои няма да ме разбере даже и аз не знаех как се наименува този пробем,но винаги съм занаел,че нещо не е наред с мен и съм си мислел,че не е нормално както трябва да бъде и се чудех защо не съм като другите и също е станало проблем,че баща ми и майка и те не са разбрали какво ми има за да се хване на време дискалкулията ми за да се избене,чак след години много късно разбрахме какъв психически проблем имам.

Кагато става въпрос за математика и при самото действие защо ми е толкво трудно,защо не мога да се справя при решаването на определени задачи и формули и просто не можех да се сравнявам с другите и дори осмилянето на сметането ми е трудно и смятам бавно не мога например да кажа колко е едно разтояние е далече от друго като цяло много съм объркан с математическите действия още като много малък,аз просто не мога да възприемам числа и не мога да запомнямл

Това беше всичко което за сега мога да кажа и ако сте ме разбрали ми пешете и ако може някой да ме насочи към някаква помощ за провеждане на корекциа на моя проблем ще съм ви благодарен и се оръщам с въпрос към родителите които децата им имат Дискалкулия и вие какво правите за да им помогнете на децата си независимо на каква възраст имат Дискалкулия?
И моля хората които имате Дискалкулия да ми отговорите и да ми споделите вашата история?

Родом съм от град Царево,но живея в Велико Търново.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 2 месеца
hash: 304889c09d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   А как изкарваше оценките си по математика в класовете?

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 122469ab0d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Кой и кога ти постави тази диагноза? Ако е някой специалист, не те ли посъветва? Все още, не е късно да си направиш консултация с такъв и да продължиш обучението си за туширане на този дефект.
Тази диагноза за пръв път я чувам, но моето образование е с математика и със сигурност има хора, за които математиката е спряла във втори клас със таблицата за умножение и деление. Има такива, които като възрастни все още сънуват, че ще ги изпитват по математика и се събуждат препотени. Мисълта ми е, че въпреки че ти явно не притежаваш механизма на повечето хора за обучение в математика, може да постигнеш друг начин за разбирането на математика, поне за ежедневни нужди. Ако ти беше мое дете, щях да положа специални усилния да ти помагам в математиката, но може би твоите родители са те неглижирали и си останал сам в затруднението си.
Освен съвет за специалист, можеш да четеш и чужди сайтове какъв е подхода при това заболяване. Аз имам рядко заболяване и следя периодически медицинската информация в нета. Има и т. н protocol за съотв. заболяване - съдържа определение, терапия, прогнози. Виж protocol dyscalculia

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 5cd1a76b6d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Синът ми е роден 2001г, имаше подобен проблем, но го усетих още в трети клас. Заведох го в Русе на изследване за дислексията и подобните, там ми разясниха някой тактики и той вече е на 19г и се справя добре с живота си.
Иначе все още не може да помни дати и години, но успешно се научи да лавира с думи и хората не усещат проблема му. Не може да осъзнава текст ако го чете сам, а само ако някой друг му го чете, в училищните му години му прочитах всички учебници и книги, които изучаваха, затова беше отличник, само по история имаше 5 защото не можеше да запомни години и дати, питаш го за дадена битка или война, за който и да е цар знае всичко, но коя година е било, не може да запомни. По математика беше добър, защото му бях взела големи бели табла, на които пишех с маркер кое как, а като по малък ползвах нагледно торба с големи копчета за да подредим малките сметки в главата му, днес смятайки дребни сметки той си представя копчета, а не цифри. Най трудно беше да го науча да си връзва обувките, това ми отне най-много години, но успях. Днес работи успешно, без разлика от колегите си и никой не може да разбере, че е имал проблеми.
По принцип с такива деца трябва много работа с години и то нагледно с предмети, но авторе ти си на почти 20г незнам дали при теб ще проработи, надявам се да не е късно. Пожелавам късмет и вярвам, че ще намериш своето място. Господ като взема нещо от някого му дава друго, което другите нямат.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 4fb9133d8f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Просто недей да учиш в икономически или технически университет. Имаш талант с рисуване и писане - това е страхотно! Използвай уменията си! Със сигурност ще намериш човек, който те харесва какъвто си. Имаш талант - развий го още! Има път пред теб и то много! Всичко ще е супер! Не се отчайвай! Има хора като ме пък които хич ги няма в рисуването. Всеки с уменията си. :)

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: fdd94b40e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Не си много добре с писането, не се заблуждавай!

 
  ...


...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 42a1f72200
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   От Автора.

На номер 2 и 3 искрено много благодаря за подкрепата от която търсех и се нуждаех и поне исках някои да ме утеши защото искам помощ и някой да ме разбере.
Наистина ми съсдава проблеми и ми тежи на живота Дискалкулия-та и винаги съм усещал, че нещо ми има, че имам някакъв проблем и съм си мислел защо не съм като другите деца и се притеснявах и много срамувах когато някои разберат някакъв проблем имам или може би са си мислели, че съм глупав, но това не беше вярно защото за разлика от тях аз имам умения каквито те нямамат и винаги съм бил по добър в нещо различно което да не засяга проблема ми.
И сега все още съм така например да правя нещо което умея най добре, а аз харесвам да чета история и имам итерес към египетскта история, обичам да рисувам картини на платна които са наистина много красиви и харесвам да пиша стихотворения и като цяло съм умен и добър и ако ме видите дори ще забележите абсолютно нормално момче.

Още един пример ще ви кажа е кагато бях в децката градина и нас ни подготвяха като научим азбуката и после да пишем и смятаме, а аз сравнение с другите бях назад, те вече се научиха да разпознават буквите и числата, а аз даже една буква или цифра не можех да кажа и нищо не разбирах и в моите очи буквите и цислата много бяха странни и непознати, но когато започнехме да рисуваме това ми беше лубимото занимание което обичах да правя най добре.

Родителите не разбраха какво ми има когато бях първи и втори клас, те просто не знаеха и дори не са знаели, че съществува такъв психически проблем, иначе ако занеха щаха да ме заведат от рано за да се прекъсне Дискалкулия-та и нямаше да го имам този проблем сега, а и те тогава не са могли да разберат какъв ми е проблема заради причината е, че Дискалкулия е малко известен психически проблем и например Дислекцията е по прочута и хората са чували за Дислекция, а за Дискалкулия са чували по малко.

Кокато станах първи и втори клас пак беше същото положение, че бях по назад от другите и все още не можех да четаша, пиша и смятам или когато учителката искаше да реша една задача не можех защото не разбирах, а причината е, че даже на познавах числата и не познавах буквите, а когато се научих да чета ме научи леля и то чак се научих да чета в трети клас прото много късно се научих да чета, но проблема с математиката си остана и до днес.
Сега съм малко по добре от преди, но цялостна промяна няма и все още имам проблем с сметането, а например когато се наложи на смятам не мога бързо да реша задачата и се мъча защото имам затруднения и просто не мога да асимилирам правилно или сметам бавно, а то е така защото заради Дискалкулия-та ми имам проблеми и ми създава затруднения и самия проблем заяга част от мозъка ми в установяванито на сметането за провеждане на математически изчисления защото не е толкова развита тази част толкова добре колкото при вас и затова получавам затруднения, но е лечимо и се надявам да се оправя за да бъда като вас.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 42a1f72200
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   От Автора с отговор към номер 2
Относто диагнозата никой психолог или психиатър или ходил сам или с баща си майка си при човек за да забере и установи диагнозата ми, а просто един път докато си мислех за моята проблем къкъв е и какво представлява всъщност, реших да проуча в итнернет за повече информация и когато намерих това което търся сам разбрах, че моят проблем има изцяло съвпадение на цялото описание което прочетох на тази диагноза и всичко което пише е вярно и така сам разбрах, че имам Дискалкулия, но ще намеря и накои психолог или психиатър да ми помогне.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 42a1f72200
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   От Автора към номер 1

Ти задаваш добър въпроз.

Еми понеже нищо не разбирах и ми се разминаваше и по математика ми пешеха само тройки за да мина и просто ме пусаха ей така да мина срока.

:)
А относно Дискалкулия-та ми баща ми и майка ми не са виновни,нито аз съм виновен са моето състояние просто така се е случило и дори не съм го искал да се случи,но проблема се е проявил.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 42a1f72200
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   ОТ АВТОРА ПРОЧЕТЕТЕ ТОВА!

РАЗПОЗНАЙТЕ ДИСКАЛКУЛИЯ

Дискалкулията е разстройство, което причинява проблеми с аритметиката и числата. Учениците с дискалкулия имат затруднения с аритметиката и математиката. В резултат на това учениците с дискалкулия имат затруднения да определят времето или не могат да се справят гладко с парите. Ако училищата не успеят да разпознаят дискалкулията, това може да разбере погрешно възможностите на ученика.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 42a1f72200
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   От Автора.

Аз съм искрено и с голяма благодарност се радвам на вашето разбиране спрямо мен и ви благодаря за утехата и съветите и както жената от номер 2 ми препоръчва да потърстя помощ и аз ще го напрявя и тя както точто и правилно го казва:

Мисълта ми е, че въпреки че ти явно не притежаваш механизма на повечето хора за обучение в математика, може да постигнеш друг начин за разбирането на математика, поне за ежедневни нужди.

И ти си абсолютно права, че не притежавам механизма на повечето хора за обучение в математика и правилно го каза така както аз не бих могъл да го кажа и ме разбра правино какво искам да кажа.

И наиснита много оценявам това, че ми отговорихте, а жената от коментар номер 2 наистина ме трогна и ме доксна като каза:

Ако ти беше мое дете, щях да положа специални усилния да ти помагам в математиката.

Това го почуствах и ме трогна и зарадва и наистина ми се прииска да ви прегърнал

Аз имам майка тя много пъти се опитвала да ми погне и е полагала големи усиля да помага с математика, макар и малко да съм разбрал поне се опитала, а от там нататък всичко зависи от мен, поне ме научи на часовника, а когато един път ме учеше на часовника го бях запомнил до известно време и го забравих защото психичиски не мога да ги запомня числата, а преди две години пак ми показа как да го науча, но по един друг начин за да мога да го разбера по лесно и да не го забравя отново и благодарение вече го знам, но нека да го кажа така, моят математически механизъм е повреден и не работи нормално като при другите деца.

:(

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker