ГЕРОЙ или КАСАП? Историята на Тодор Живков - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121275)
 Любов и изневяра (29729)
 Секс и интимност (14370)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6474)
 Здраве (9602)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7305)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18550)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

ГЕРОЙ или КАСАП? Историята на Тодор Живков
преди: 3 години, 2 месеца, прочетена 811 пъти
Гледах едноименното видео и си промених в някаква степен мнението за бай Тошо. Иначе съм роден в края на тази ера и въпреки симпатиите на родителите ми към нея, аз съм върл противник на комунизма/социализма, макар да осъзнавам колко слабости имат и демокрацията, капитализма и пазарната икономика. Но конкретно за България смятам, че за периода 60-70-те е имало някои позитиви, макар и доста негативи и от видеото разбрах, че всъщност бай Тошо е бил доста хитър политик, което е довело до доста облаги за България за сметка на Русия, както и доста добре е балансирал между двата блока и успявал да извлече ползи дори от демократични държави. Разбрах и, че в крайна сметка самият бай Тошо през 80-те е започнал да разбира колко всъщност изчерпан е комунизма и, че трябва да се направи преход към капитализъм. На посещения в Япония е осъзнал колко назад е комуниситическия блок от тях в техническо отношение и тогава му е светнала лампата, че краят на комунизма е близо и трябва да се направи безболезнен преход. Лошото е, че са го прецакали неговите хора и са направили прехода по ужасен начин. Смятам, че ако той беше останал на власт, щеше да извърши доста по-добър преход.

Говорил съм с доста преки свидетели на този режим и той не се е зародил случайно. В Царска България е царяла изключителна експлоатация и бедност и това е било в основата на разпространението на комунистическите идеи, без да се осъзнава каква утопия са. В началото на комунизма България е продължила да бъде доста бедна и аграрна страна. Хората, родени 50-те година са живели в изключителна бедност като деца и това са ми го казвали всички, с които съм говорил. Дори в началото на комунизма е неща като храна са били лукс. Възрастните са ми оябснявали, че бащата в семейството решава как да разпредели храната между децата, защото е била доста оскъдна и някои са оставали гладни. Много от тях са работели по нивите още от невръстни деца. Бай Тошо прави невъзможното, влиза под кожата на съветските лидери и с хитрост урежда огромни дотации, с които се построяват заводите и само за 20-тина години икономиката на България се преобразява тотално и от аграрна страна става индустриална, става на 25-то място в света по БВП на глава от населението. Представяте ли си? Това е все едно Италия към днешна дата. Аз трудно мога да си представя да имаме стандарта на Италия днес. Разбира се, няма как вечно да стимулираш кадърните хора чрез равенство, няма как да обясниш на работливия и умния, че е равен с мързеливия и простия и съвсем логично се стига и до колапса на комунизма. Това е строй, който няма как да оцелее за дълъг период, без да се изроди. Бай Тошо го е осъзнавал много добре и самият е казал, че трябва да се хвърлят фирмите на пазара и да се оправят сами без държавна помощ и така конкуренцията да води икономиката напред.

Абсолютно съм съгласен, че и той си има тъмна страна и репресиите, Възродителния процес и др. го доказват.

С две думи искам да попитам какво ви е мнението конкретно за бай Тошо, защото той е доста противоречива личност в българската история. Мненията за него са в двете крайности.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 2 месеца
hash: aa6e3a0e85
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

1.   България никога не е била на 25- то място в света по БВП! Точно по- времето на социализма България е фалирала 3 пъти, имало е и режим на тока и водата. Личи си, че не знаеш нищо за комунизма! Живков е един от най- големите предатели в историята на България, същия е искал да се присъединим към СССР, което между другото е било в разрез с конституцията на НРБ! Прави си сам изводите какъв е той

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 79cac7ac1c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   Бай Тошо за мен е типичният балкански хитрец(в добрия смисъл), точно олицетворение на българския манталитет. Най-важното при него е, че не се е надценявал, ясно е осъзнал, че сме прекалено малки и слаби, за да водим самостоятелна политика и ни е залепил за народа, който винаги ни е бил по-близък и културно и езиково и всякак от западняците - към руснаците. Тук не говорим за комунизма(не го одобрявам), а конкретно за Тошо. Създал е добри съюзи, бил е добронамерен към приятелски настроените държави. Който е идвал тук все с 24 каратова усмивка го е посрещал. И руснаците са ни обичали, чак и кубинците(Кастро) мисля, че са ни посещавали.

Както си отбелязал много добре е лавирал, знаел е разпределението на силите и сферите на влияние и естествено е слушал какво му се казва "отгоре". Даже е имало проект за съединяването на България и Югославия, което щеше да ни превърне вероятно най-голямата страна или втора/трета в Европа и всъщност Тито(югославския лидер) се е дръпнал.

Успял е да предразположи народа да го обича, не е допуснал да има някакъв някакъв краен култ към личността му и да му строят паметници(както е било с ранния комунизъм в Русия и е сега с корейците), не мисля, че е и прекалил с репресиите. Абе хората са си го обичали с две думи. Това е видно и от това, че след като му пада режима си доживява старините чак до 98ма при новия режим. Я да сравним примерно с Чаушеско и румънците как се разправиха с техния диктатор при първа възможност.. разлика има огромна.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 487b4d5cfb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Аз също съм родена малко преди края на кома, също не го харесвам и също смятам, че бай Тошо може да е бил всичко друго, но не и глупав. За жалост обаче не е бил чак гениален.
Убедена съм, че ако е имало как да избегнем 5те века османско владичество/турско робство (който иска в обратен ред, или само едното или само второто, или по друг начин да го нарече.. просто не ми влизайте в някакви емоции), до комунизъм нямаше да стигнем категорично.
Но все си мисля, че сме можели да се справим по-добре без комунизъм.. все пак всяка велика нация е имала и има своята маса от мързеливи, прости, крайно бедни и т. н.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 40d0170f3c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Разбирам носталгията и симпатията на много хора относно този период, но възниква един въпрос - Тодор Живко така или иначе щеше да си отиде през 1998. Кой щеше да заеме мястото му и да управлява след това? Каква е гаранцията, че този човек щеше да е почтен, да не корумпиран и тн. н?

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 1a20d5db4c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Автора до 1

Виж, и аз съм голям противник на комунизма, но това за 25-то място е вярно. През целите 80-те години сме били на между 22 и 30 място по БВП на глава от населението.

И аз не повярвах на Цанов и затова проверих в нета и намерих това видео.

https://www.youtube.com/watch?v=yWnLKa01CXE

Тук се проследва класирането на страните по този показател за този времеви период.

Пак казвам, за да не остана неразбран - че комунизмът си е най-мракобесния режим, абсолютно е така и спор няма, но въпреки всичко не можем и да отречем някои факти и постижения, които аз лично ги отдавам конкретно на личността на Живков, а не на самия комунизъм. Имам чувството, че какъвто и да беше режима, с неговата балканска хитрост, щяхме да просперираме икономически. Друг е въпроса на каква цена, но все пак.

 
  ...


...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 221f6271b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   "Хората, родени 50-те година са живели в изключителна бедност като деца и това са ми го казвали всички, с които съм говорил."

Е, явно такава ти е средата! Собствените ми родители И ДВАМАТА са родени през 1950г. в София и изобщо не са живеели бедно, а най-нормално! От най-обикновени интелектуални (професор, директорка и учителка, счетоводител) семейства с по 2 деца.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: eb78b4edf1
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

7.   Моля те, не почвай тази тема /твърде късно, но трябваше да го кажа/! Сега една сурия западнячета и хора, живели си добре тогава или наследници на живели добре тогава ще ти обясняват колко зле е било. Трите фалита, избитият елит на нацията /нищо, че в този елит е имало доста плява, ама дай да скърбим сякаш всички в списъка са били от ангел нагоре/, може и един атентат да се спомене, чакали били с години за Москвичи, бойлери и прочее /е, сега като не се чака и някои хора нямат кола, защото е скъпо удоволствие, та големият праз/, банани нямало, а нали сме маймунки /къде ли са пичовете от Замунда Банана Бенд сега/ и прочее дивотии. Първите, защото са чули нещо и му вярват или просто държат да се подмажат на западняците /Кириак Стефчов е жив, поне потомците му са тук/, а вторите, защото... не върви да кажеш, че си бил добре по времето на комунизма, защото ще те заклеймят като комуняга, касап и какво ли не. А и в момента за да си добре, трябва да ревеш срещу комунизма, т.е. криейки, че са били добре тогава, могат да са добре сега - двойна печалба! Което обяснява как се напълнихме с репресирани и потомци на такива - покрай онези, които могат да се оплачат, се навъдиха рояци от... "оплаквачки срещу заплащане" или просто хора от групата "ох, какво ще кажат хората за нас".

Така че ако аз бях модератор, щях просто да затворя темата преди да стигне 500 мнения и да видим, че едни и същи герои пак си заработват пред новия господар, громейки ближния. Никаква реална полза, но пък с такова настървение се нападат един друг - виждал съм го твърде често. Нищо лично, но аз ще си спестя унижението мнението ми да се продава! Харесвате ме или не, но поне съм честен! Това липсва в наши дни - честни хора, които са готови да живеят трудно, но да не се поддават на лесните начини или да се връзват на чужди думи, защото е по-лесно да не провериш думите на някого и да повтаряш като папагалче. Та борете си лошия Тошо - не, че ще има някаква полза, но така или иначе не очаквам някой да го осъзнае с или без моето мнение в темата!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker