Опитвате ли да притъпите злобата и завистта? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121169)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Опитвате ли да притъпите злобата и завистта?
преди: 3 години, 1 месец, прочетена 2530 пъти
Въпросът ми е ясен от заглавието. Опитвате ли да притъпите злобата и завистта? Всички изпитваме негативни емоции, но как всъщност реагирате? Разбирам, че не можем да сме безгрешни, поддаваме се на чувства и страсти. Когато усетя, че завиждам за нещо, постигнато от друг човек, се опитвам да се съвзема и да си припомня, че това, което този човек има или е постигнал е негова мечта (например), а не моя. И ми става по-добре. Питането ми е породено от това, че забелязвам, че повечето хора знаят, че са злобни и още повече разпалват яда си, сякаш ще им бъде по-добре. А е точно обратното. Донякъде може би завистта ни кара да вървим напред, но не и като ни превземе изцяло. Вие как реагирате?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 1 месец
hash: f90edd4155
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   Защо ще завиждаш. Вместо да завиждаш почерпи опит, как го е направил този човек. Като завиждаш, възхваляваш другия, но със знак минус. Ти показваш, че някой е по-умен, успешен...
нямаъкакхда завиждаш на някой тъпак. Завист значи липса на цели и отговорност. Виждаш айсберга, но не виждаш какво ке крие отдолу, труд, усилия и т. н.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 54b39e7aa2
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

2.   Имайте предвид, че в социалните мрежи никой не качва провалите си. Постоянно хората си сравняват животите, докато гледат нечии други профили и си казват защо аз нямам това. Много често обаче това, което виждаме изобщо не е това, което изглежда. Имах един съученик в гимнаията, с който бяхме приятели по това време. Е това беше най-завистливия и най злобния тип, който познавах. Прикрита злоба и завист.
Постоянно качваше къде е, с кого е, какво прави и какво има във фейсбук. И постоянно псуваше всеки по успял, когато си купуваше нещо или постигаше нещо почваше да вика - аре бе завиждайте ми сега...
Леко по леко осъзнах, че съм станал същия, като него.
А той беше човек на сравнително заможни родители сравнение с мойте да речем и сравнение с много други.
Отдавна не сме приятели вече с него точно по тази причина. Но след този период си казах, че си забранявам повече да мисля по този начин.
И да, случва се да видя някой и да си кажа ех и аз искам да съм такъв и да имам това, но точно това ме нахъсва още повече.
Така че моя съвет е това чувство да го канализираш в един хъс и стимул да се развиваш и да си по-добър/а от преди.
Завистта е най-ниската вибрационна енергия, която човек може да изпитва. Нека това се превърне в спортна злоба образно казано, която наистина да те движи напред, но в същото време не мразиш другите и не ги съдиш.
Давам ти елементарен пример. Виждам някакъв пич със супер мацка и супер мъжкарско излъчване, което той притежава. Прибирам се вкъщи и се питам какво мога аз да направя, че да съм като него.
Така започнах да тренирам, променям и други неща в себе си, които утре ще ме накарат да съм щастлив с това, което съм, а не да завиждам на другите.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 88c2cba8c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Никога не съм изпитвал злоба и завист. Тези негативни човешки качества не са ми познати. Защо да завиждам или злобея. Ако някой е постигнал нещо в живота това се дължи на неговия разум и инициатива. Това което мен ме интересува и привлича търся начин да го постигна, а ако не успея сменям подхода към осъществяване на идеята. Обикновено злобните и завистливи личности са неспособни на нищо затова и злобеят на успешните.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 3d51a78f7e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Да, това е едно от нещата на порастването. Зависта е нещо като безсилие без покритие на желанията. Искаш нещо но не можеш да го имаш. С годините просто прецених че - никога няма да имам бугати, защо да завиждам на човека който има. Никога няма да имам 500 доларова рокля, но защо ми е . Да седи в гардероба. Преосмисли ценностите си, защо са ти нужни неща които само ще седят в шкафа. Малко минимализъм малко бюджетиране и сега имам неща които искам и ползвам.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 843594e3a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Чувството завист не го разбирам или аз не съм изпитвала никога такова или ако е имало такива случаи съм го насочвали позитивно/градивно.
Злоба обаче съм изпитвала, възпитала съм си това чувство, контролирам го така че, да го пускам на воля когато или за нещо екстремно е гръмнало чувството ми за справедливост (иначе много ми бързо ми минава гняв и съответно хората бързо си даваха сметка и се възползваха от това) или искам да си наложа да постигна нещо от онези "невъзможни" цели, в такива случаи ми помага. Но злоба към други хора мога да изпитам само когато се удря директно върху чувството ми за справедливост, моралът.
Ако трябва да дам някакви примери:
Тук изявяващите се педофили
Онзи дето писа че, правел секс с доведената си непълнолетна дъщеря
А безотказно, на мига се отключва и изобщо не се и старая да контролирам е когато се малтретират животинки. Те нямат глас, няма кой да ги защити от звяра- човек.

 
  ...


...
преди: 3 години, 1 месец
hash: b1b1945d8c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Да искам нещо като на другите, е едно, да се пръскам от злоба и завист, друго. Това, което другите имат, не е свързано почти по никакъв начин с мен. Нито са го взели от мен, нито ако го изгубят, ще дойде при мен.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 113f1fec38
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Не бих казала, че завиждам. Може би малко на по-свободните хора без деца, че могат да обикалят по света. Макар, че сега не е за обикаляне.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 4c445dccf3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Не защото не ги изпитвам, просто не реагирай на ситуацията, така я оставяш без сила

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: c3c10a53af
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Аз не завиждам. Радвам се на успелите хора. Опитвам се да се сприятелявам с успели хора. Човек е такъв каквито са приятелите му. За жалост българина масово е злобно настеоен, което го дърпа назад.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: b7e30cf34e
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Аз по-скоро се изумява от алчнотията на някои хора. Завиждала съм, няма какво да се правя. Завиждала съм за красотата на други жена, които смятам, че са наистина природно надарени, а аз съм ощетена. За нищо друго не завиждам, имам предвид че ние се раждаме с определени гени и външността ни не зависи от нас много много, като изключим поддържане на тяло, но примерно ако си 150 нямам как да станеш 170. Другите неща, зависят повече от нас, ако се борим за постигане на целите си без да сме лакоми бихме могли да сме щастливи. Аз честно казано за материалните неща може би никога не съм ревнувала, просто понякога си мисля че живота е не справедлив. Дава пари и богатство на хора, които не са ги заслужили. Има толкова бедност и трагедия по света, а като влезеш в социалните мрежи всички са в рай, тънат в пари и щастие. Отдавна не гледам в паниката на другия, и много се дразня когато гледат в мойта. Реално погледнато на мен винаги са ми за виждали, особено когато бях по малка и аз не знам защо. Просто хората ссме си такива

 
  ...

...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 9702456e8b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Давам пълна свобода и воля на завистта и злобата си-текат от мен като Ниагарския водопад. И не, не се срамувам от този факт, а се гордея с него. Защото съм истински българин!!!

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 11e3417725
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Най-важното е да приемем тези емоции в нас и да не ги съдим. След като са там значи има защо и да ги игнорираме или крием те няма да изчезнат.
След това трябва да намериш начин да се освободиш от тях по някакъв начин и това е индивидуално. Аз лично се освобождавам от тях като си помисля как вселената и космоса са безкрайни, а пък аз съм седнал да се ядосвам за разни глупости. И ми става смешно. Разходките сред природа също ми помагат.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 0ce3f25f14
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Не изпитвам злоба и завист. Когато видя, че някой е успешен в нещо, има два варианта:
1. Вдъхновявам се и се мотивирам и аз да следвам стъпките му, за да постигна същото.
2. Просто си преценявам, че е над моите възможности, нямам същата смелост или желание да полагам такива усилия, възхищавам му се, че той ги има, и продължавам напред с живота си.
Злобата и завистта не помагат на никого, но хората им се поддават, защото смятат, че нещо им се полага по рождение или другият е просто късметлия, а те са неоправдани, което е в пъти по-лесно от това да се стегнеш и да се мотивираш да постигнеш същото. Пример - колежка ми завижда на взаимоотношенията с гаджето. Същата колежка смята, че й се полага да получава по рождение, без да дава нищо в замяна, изневерява, манипулира. Е няма как да стане!

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 70e7d790ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Бях много завистлива и злобна. Сега притъпих тези качевства. Разбрах, че не ми носят нищо позитивно. Ама нищо. Просто спрях да се сравнявам с другите. Спри и ти.

 
  ...
преди: 5 месеца, 24 дни
hash: 0ab6736ddf
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Нормално човешко чувство, но само до момента, в който започнеш да правиш мръсотии на този, на когото завиждаш. Това не е нормално. Такива "хора" не искат да имат това, което и ти, а искат ти да нямаш. Защото знаят, че никога няма да са като теб или да постигнат това, което и ти. Колкото и малко и незначително да е то. Завиждали са ми и са се заяждали за диван. Не, че те нямат или моят е нещо особено, ама ей така... Що аз да имам.

 
  ... горе^

...
преди: 5 месеца, 24 дни
hash: 0ab6736ddf
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Аз не съм се улавяла да завиждам за нещо. Често си казвам "Ей, супер. Иска ми се и аз да мога или да имам еди какво си, но не го усещам като завист. По-скоро се радвам за човека. Единствено ме е жегвало, когато близък си купи къща, защото и аз винаги съм искала собствено жилище. Но чак да умирам от завист и да се чудя как да се заям или да правя мръсно - не.
Как се справям... Ами ако искам да мога нещо, което друг може, пробвам. Ако мога-супер! Ако не, не. Това е. Според мен има благородна и истинска завист. Благородната те кара да искаш да се развиваш и са опитваш нови неща, докато черната те изяжда отвътре и вреди не само на завиждащия а и на жертвата. Има хора, които биха съсипали немий живот заради това. Това са жалки същества, достойни за съжаление. А, и много често завистливият проектира собствената си завист върху другите и му се струва, ме на него му завиждат.

 
  ...
преди: 5 месеца, 21 дни
hash: f87bd670ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Не знам защо обаче повечето са сложили знак на равенство между злобата и завистта? Това са две съвсем различни чувства.

Аз се хващам, че злобея, но не и да завиждам..

Примерно: дразня се когато някой ми битка като селянин с клаксон от колата, дразня се на емигрантите, които уж живеели супер, но не спират да храчат и плюят по България, дразня се на корупцията, малодушието и селско-просташкия манталитет

Само че това не е завист. Завистта е нещо коренно различно, един вид комплекс за малоценност да се сравняваш с някой друг и да те гризе защо той има нещо си, а ти не.

Това със завистта съм го превъзмогнал почти напълно, просто защото съм видял от опит, че има колкото хора толкова и съдби и житейски ситуации и без да си влезнал в на някой обувките да се ядеш отвътре защо той/тя е един какъв си, а ти не е 100% безсмислено.

Т. Т.

 
  ...
преди: 5 месеца, 21 дни
hash: 9fa41f2389
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

18.   Такива чувства нямам и не допускам да имам!

Това са лоши чувства и човек не трябва да ги допуска, и трябва да се бори с това!

Единствено, докато бях ерген, леко съм завиждал на щастливо женени семейства и съм искал и аз да имам добра жена.

Но слава Богу, това вече го имам и сега не завиждам за нищо на никого!

 
  ... горе^
преди: 5 месеца, 20 дни
hash: 9c2274a140
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Когато съм добра, съм много добра в това, когато съм лоша или злобна, съм още по- добра. Завист обаче не помня да съм изпитвала, не знам дали като дете, но нямам такъв спомен.
Злоба изпитвам най- вече когато има несправедливост към невинни същества, още повече ако е съзнателна и насочена. Тогава наистина съм толкова злобна, че горко му на който е провокирал... и не, не се опитвам да прикривм злобата си. Имало е малки изключения, когато съм прикривала бесовете си, но е било за да събера повече "материал" за да поставя човека там, където му е мястото и да няма повече възможност да съсипва ничия живот.
По различен начин разбираме злобата. При мен е контролирана и насочвана с цел. Но предполагам, че ако е злоба от завист е друга емоция и хората, които изпитват завист нямат контрол върху това.

 
  ...
преди: 5 месеца, 19 дни
hash: a9ae72c672
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   Здравей авторе,

Аз съм притъпил злобата и завистта отдавна.

Изпитвам изкрена злоба само и единствено към България, но не изпитвам завист към нито един българин, живеещ в България.

Сещам се за един мой познат, дето е преподавал в Сорбоната, работил е в Лос Аламос (там където е създадена атомната бомба) и дошъл тук в България да развие бизнес и да спечели европроект. Спечелил го някакъв братовчед на Баце. А нашия го попитали:

"Ти като си толкова успял, какво търсиш в България!? "

И аз това се питам - успях да събера доста пари, имам и имоти, но до няколко години ще разпродам всичко и ще отида на Терминал 2.

Искрено завиждам само на един приятел - замина за Швеция, ожени се за много хубава шведка, стана много голям шеф в Yettel. Но му завиждам и се радвам за него - писали сме си скоро, обменяли сме информация и разни материали.

Но на него единствено му завиждам искрено.

На нито един българин, който е останал в България и няма къде да избяга не му завиждам. И ще ти кажа защо.

След 20-30 години в България, ще има:

- Сериозна пенсионна криза (мутрите и аверите им ще са ограбили пенсиите).

- Сериозна здравна криза (некадърниците, които в момента се учат в жалките ни университети ще ни лекуват).

- Сериозни етнически размирици - някои области в България и сега не са български. А предвид, че над 55% от новородените са роми, отношението към българското малцинство няма да е приятно от страна на ромите.

- Сериозна битова и макро престъпност - цигански банди в селата и малките градове, и мутри в големия град - София.

Изобщо - завиждам на европейци, но не и на българи сглупили да останат в България, че недай си Боже - да създадат семейство в туй подобие на държава.

Поздрави!

 
  ...

...
преди: 5 месеца, 19 дни
hash: 2231d11e01
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   19 - моля те, недей да прикриваш липсата си на контрол, личен живот и наличието на травми и завист зад това фалшиво усещане за справедливост. Коя точно си ти, за да казваш кое е правилно и кое не е?

Имаше преди време една такава психопатка като теб около мен - злобна и завистлива кучка, която само си вреше носа в личния живот на хората, в това число и в моя такъв, и постоянно се бъркаше с "раздаване на справедливост" без въобще някой да ѝ е искал "помощта". Нито знае каква е ситуацията на 100%, нито е запозната с двете страни на монетата, но си е твърдо убедена, че тя знае превеликата истина и е права в това да "наказва" хората и да им прави мръсно.

Нали знаеш, че повечето серийни убийци мислят и действат като теб, просто в по-голяма крайност? Имаш проблеми с егото и психиката си, като цяло... не си нормална. Едно е да се разгневиш моментно и да се опиташ да оправиш ситуацията за конкретен човек и да му помогнеш, съвсем друго е да си злобна и да се бъркаш в чуждите животи със злобата си, вместо да си гледаш своите проблеми. Луда работа...


Колкото по темата - не съм злобна, нито завиждам. Но пък за сметка на това такива хора около мен има бол и ги разпознавам много добре вече.
И е така - според тях проблем няма да са злобни или да завиждат, да създават проблеми, дори сякаш ги зарежда с енергия. Но ако трябва да съм честна - това тяхното не е живот.

В живота си съм била тъжна, че нямам нещо - например, било ми е гадничко, когато децата около мен са ходили на кино, пък нашите не са имали парички да ме изпратят и мен, но не може да става въобще дума за завист, по-скоро ми беше тъжно. Бедността, смятам, добре възпитава децата и порастват възрастни, които са борбени и сбъдват мечти, а не злобеят и не гледат другите толкова.

 
  ... горе^
преди: 5 месеца, 18 дни
hash: 0ab6736ddf
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   До номер 21. Много точно описа това с фалшивото чувство за справедливост. Имах работа с точно такова животно от роднинския кръг. Нещастницата се прикриваше с години за да събира информация, която е преиначавала зад гърбът ми както и хрумне. Когато разбра, че знам, спря да ми звъни и започна да ме плюе още по-настървено пред всички. Настройва хората с подходящия тон като имитира загриженост и ги убеждава в неща, които никога не съм казвал или правил. Това е чиста завист и злоба и със сигурност няма общо със справедливост. Не просто иска да има каквото имам аз, а иска аз за нямам нищо. Наказанието и е, че знае какво е направила, ако изобщо има някаква съвест, разбира се. Сега беснее, че не и се получиха всички сметки, преди да разкрия що за мекотело е. Психично болно и неудовлетворено от живота човече, което го бива само да лъже и манипулира. Това изглежда е силата на слабите. Много хора все още са слепи за истинската и същност.

 
  ...
преди: 5 месеца, 9 дни
hash: 8af893da53
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   Не изпитвам злоба и завист, но на мен винаги много са ми завиждали.

 
  ...
преди: 5 месеца, 6 дни
hash: f34614bcd3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   Опитвам се, това са много лоши и вредни чувства. По принцип не се имам за завистлив, не че не ми се е случвало. Слава Богу обаче, Господ винаги ми е давал много повече отколкото заслужавам и много повече от това, за което съм мечтал. Не мога от нищо да се оплача. Относно злобата много се старая да я прогонвам още в зародиш. Наскоро осъзнах и нещо доста интересно. Случи се така, че последните няколко години двама човека, които смятах за много добри приятели, демонстративно ми обърнаха гръб щом видяха, че повече нямат полза от мен. Съответно, на мен изобщо не ми стана приятно, а и ме оставиха почти напълно сам. Доста време мислех и премислях случилото се. Не знам дали може да се нарече точно злоба, но тези хора ми станаха крайно неприятни. Така, докато в един момент не осъзнах, че дори и само малко по-продължително като се сетя тях и започна за пореден път да прехвърлям случилото се в главата си, неусетно се изнервям и това много често ми е скапвало остатъка от деня, а той си е започнал перфектно. Затова, съветвам всички да прощават и колкото се може по-бързо да забравят за всичко. И преди съм имал подобни ситуации, в които също веднага щом съм махвал с ръка и съм си казвал "Каквото било - било. Важното е да сме живи и здрави. ", веднага ми е олеквало изключително много. Затова гледайте живота от хубавата му страна и не отделяйте много време на негативното. По този начин човек влияе лошо най-много на себе си.

 
  ... горе^
преди: 5 месеца, 5 дни
hash: d6d08d5dd8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   По-скоро се кефя хора, за коиото знам, че са постигна ли всичко с къртовски труд. Бил съм покрай такива хора и знам каква цена са платили за това. За тия, които са получили нещата с кражби или на готово не ми пука. И да завиждам какво ще променя? Ще разяждам себе си, а те ще си живучкат.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker