Кои са провинциалистите в София, които най-много мразите? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121273)
 Любов и изневяра (29731)
 Секс и интимност (14367)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6474)
 Здраве (9602)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7305)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18549)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Кои са провинциалистите в София, които най-много мразите?
преди: 3 години, 11 дни, прочетена 3231 пъти
Искам да попитам от кой град са хората, които най-много мразите в София? Имам предвид съседи, съученици, колеги...
Аз лично мразя пловдивчаните. Не мога да разбера що за злобни и завистливи хора са тези, защо винаги създават такива гнусни и долни интриги майните? Страшни клюкари и двуличници. Все те гледат в ръцете, все нещо им пречи...

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 11 дни
hash: d018a414d9
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

1.   Перничани и подобните им.

 
  ...
преди: 3 години, 11 дни
hash: 9385aa621a
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

2.   Не мразя никой. Сред всички има стойности хора, както и лекета. Аз имам апартамент, който давам под наем. От 2 години го ползват три момчета - студенти от Сандански - двама по медицина и третият по геодезия. Апартаментът свети, абсолютно точни са и от домоуправителя съм чул само добри думи за тях. Просто са ми неприятни такива, довлекли се от някъде си и започващи да се имат за най-големите софиянци. Особено разни млади господа и госпожици. То не са претенции, то не е оплакване.... Отделно да не коментираме безпардонното им поведение, когато излязат от София и започнат да гледат от високо другите, които не са софиянци. Пък подкарат ли кола със софийска регистрация вече става страшно. И не мога да разбера около празници, защо постоянно се говори "софиянци пътуват...", "софиянци отиват еди къде си", "опашка от софиянци".... Ама моля ви... От всички тези пътуващи я има, я не 5-10% софиянци. Софиянец е станало нарицателно за наглец. А да се делим си е смешно, защото ние сме най-изпадналата страна в ЕВропа. Всичко е съсипано. София също не е цъфнала, но просто тук има работа и е логично народът да идва тук да я търси. Има доста хора от провинцията, на които им тежи животът в София, но другият им избор е чужбина, което е още по-тежко. Но има и такива, които дори да имат възможност за развитие в родния град, отиват в София, само и само да са софиянци. Аз познавам млад мъж от Дупница, който работи там в завода на Актавис. Вместо да си живее там и да ходи пеша на работа, той се е преместил в София и всеки ден пътува до Дупница на работа. На въпросът защо го прави, отговорът е "Не мога да ги дишам тия селяци там".

 
  ...
преди: 3 години, 11 дни
hash: 2cd1632c11
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Всеки, който идва с кола и реве колко мръсен е градът. Ми като има ауспух на всеки два метра, то какво остава за дишане - газ, сажди, фасове. Като толкова те боли за въздуха хващай или кракомобила, или пътя.

Най-забавните обаче винаги остават мрънкалата, които идват за работа и живот, после ругаят и псуват столичаните. Ако на тях им кажеш нещо, рев та рев. Виж скорошната тема от костинбродското момиченце, там цялата селяндурщина мрази софиянците. По някаква причина са нарочили шопите, сякаш това е обида или сякаш само софиянците (или въобще българите) са шопи. Все едно да изпсуваш някой на мизиец или тракиец. Възпитанието им е колкото на въображаемият софиянец, който постоянно им живее в главата. Обясни това обаче на Ганьо Балкански.

Г-ца Костинброд от споменатата тема най-много ме зарадва: малък ѝ бил родният град, седи си в "Софето". Ама някакъв бил казал нещо си там за провинцията. Па тя, милата, спор завила (онлайн) и сега пъшка и бъхти тук (пак онлайн). Там ѝ е криво, тук ѝ е криво, цитира ти какво било в другите големи градове. Даде за пример Ню Йорк, известен с арогантността и простащината на жителите, тоновете мръсотия, високите цени, огромния брой на бездомници, корупцията на полицейския департамент и какво ли още не. И неиронично по тона си намеква, че тази дупка на Америка е по-добро място за живот от София. Защо? Проучила била, сигурно зяпайки мръсния океан от някой бар. С такива проучвания направо Столипиново го пиши столицата на империята.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 11 дни
hash: 1cef0e717c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Не е до месторождение, а до възпитание и култура. Аз съм израснала на село, а в града учих. Никога не съм се карала с никого, освен ако сам не си го е търсил. Ужасно мразя лицемерието, високите тонове и простотията, но такива са хората тук - абсолютно безполезна и дори вредна паплач. Да не говорим пък за гнусните мангали...

ж23

 
  ...
преди: 3 години, 11 дни
hash: d58b8875cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

6.   Жалките хора, които съдят по произход.

 
  ...


...
преди: 3 години, 11 дни
hash: cad7e0f094
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   Аз не съм софиянец, не съм бил в София, но мразя такива сноби като теб, авторе.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 11 дни
hash: 794374dd45
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Такива преместили се в София преди 30 години в младостта си и сега, няколко десетилетия по-късно, удобно са забравили, че не са кореняци и силно мразят новодошлите в града.

По-конкретно, плевенчани и пловдивчани са особено неприятни хора.

 
  ...
преди: 3 години, 11 дни
hash: 4288fddc82
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Пловдивчаните като цяло имат гадно поведение. Явно се чувстват засегнати, че Пловдив не е столица и си го изкарват на останалите. И тук не става дума задължително за софиянци - и на хора от други градове се репчат. В общи линии са нещо като незадоволена стара мома.

 
  ...
преди: 3 години, 11 дни
hash: 3f7082a228
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Мразя тия, които дойдоха и си донесоха селския манталитет, изхвърлят си боклуците навсякъде и са нахални и несъобразителни. Останалите не ги мразя, нормални хора са си.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 11 дни
hash: d817c9a725
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

11.   Ама каква нужда имате да оплювате, да клюкарствате, да злобеете някои. Сега с наложената дистанция вече от глад за негативна енергия измисляш постове в които да си хвърляш злъчка, а?!
Отдавна не живея в България, но иначе съм от Русе, ако търсиш още обекти на омраза, де.
Жалко човече

 
  ...

...
преди: 3 години, 10 дни
hash: e8e8ffc13c
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

12.   Аз пък мразя шопята, егати парвенютата, егати претенциите. Вторият по големина град в света е на половин час път със самолет от София, да идат в Истанбул да видят голям град, София е някакво предградийце пред него.

 
  ...
преди: 3 години, 10 дни
hash: 9957398e18
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   Най много мразя Софийски дришльовци, блокаджии и въшкари предимно от София

Пловдив

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 дни
hash: 7121abb7bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Софиянците! Номер 1, много си прав!

 
  ...
преди: 3 години, 10 дни
hash: 3b2c94743a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   нямам време и енергия да мразя

Мод: очевидно и да пишеш правилно. А и да си ги четеш, след като от месец не ти одобрявам коментарите и ти продължаваш да пишеш все така без главни букви и препинателни знаци.

 
  ...
преди: 3 години, 10 дни
hash: 28c5a29c28
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   То пък защото "софиянците" сте много в София, та взехте да мразите провинциалистите. Прочети си пак темата да видиш колко е нелепа.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 10 дни
hash: 3f1bcd4f7d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

17.   Плевен, Ловеч, Червен Бряг, Пазарджик, Видин, Враца, Перник, Дупница, Кюстендил, Благоевград. Нагли и нахални. Евалата за пробивността, но не и за простащината, наглата напоритост и злобата. Въобще май от Западна и Централна БГ са най-гадните. За макетата и Северозапада ясно, но и в Средна БГ не са мн свестни. Най се разбирам с хора от Източна БГ (СтЗ, Търново, Сливен, Шумен, морето), въпреки, че самия аз съм от София с корени от Софийско и Пазарджишко. За пловдивчани имам добро мнение (роне за жените ;) ) като цяло не са много тук. Единствените от Източна БГ, които са малко кофти са от Русе. Тези от шопските села и градчета също са опаки (затова не обичам да ходя на село с автобус). Май в Желява, гара Яна и Пасарел са вай-свестни, другите, особено в Казичене, Герман, Бусманци, селата на запад и по витоша са опаки в стил Гераците, а в полите на Витоша живеят крадливи новобогаташи, мутри, политици и първенюта.

 
  ...
преди: 3 години, 10 дни
hash: 3f1bcd4f7d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   12 и кво като е голям Истанбул? Прага и Будапеща са по-малки, но по-красиви. Лисабон също, има подобен мост и не е див ориент, за Рим да не говорим. Тя София е претъпкана и мръсна, какво остава за истанбул. Харесвам турците като хола, но само ненормните харесват градове с размера на Москва, Истанбул и Токио за живот. Като турист е друго.

 
  ...
преди: 3 години, 10 дни
hash: d8eab15c9c
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

19.   Тия в къщите, с кокошките и котките и кучетата, които внучетата си не виждат, а въздишат по котки и кучета. По правило те са в къщи, а децата им по квартири, а те се ширят в къщи, които никога, за нищо на света на биха продали, било то и за 3 апартамента, защото "в къща е много хубаво, в апартамент е зле".

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 дни
hash: f686ffedd8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   Банкянските тикви.

 
  ...
преди: 3 години, 10 дни
hash: 597e41eed6
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

21.   Спрете да мразите. Излезте и се наслаждавайте на природата. Всичко е зелено и прекрасно

 
  ...

...
преди: 3 години, 10 дни
hash: 28e51e4006
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

22.   Тея от северозапада са най-агресивни, прости, комплексирани и завистливи.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 дни
hash: 4e6b4658b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

23.   От пловдивчаните лично познавам такива ненормалници, че не знам това Нигерия ли е, България ли е? Не мога да разбера от години? Такива изпълнения съм виждал, че направо си е ебало майката, без извинения. Ужасно невъзпитани, а на всичкото отгоре постоянно тге гледат в ръцете кво си си купил, каква кола караш, какъв ремонт си направил... И после почват да ти правят мръсни номера и да те спъват. Въобще най-гадните хора, които познавам в цяла България. Ужасно двулични хора. Не стига, че в Пловдив още мирише на животни като влизаш, тия хора още гледат животни по дворовете си. Просто, тая свинщина в София, ви моля да не я пренасяте. Дръжте се така с хората, както искате да се държим и ние, кореняк-софиянците! Роден съм и израсъл тука и 90те години беше много хубав квартал с много възпитани хора. Дойдоха селяните и го насраха тотално.

 
  ...
преди: 3 години, 10 дни
hash: 0ccc671203
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

24.   Врачани са най-диви и прости ,после всички видове шопи и софийските шопи и кореняци великите!

 
  ...
преди: 3 години, 10 дни
hash: 55568ee11a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

25.   СЗО- препоръчва миене на ръцете на всеки час, сега може да се досетиш защо те гледат в ръцете.
Трябва да ги измиеш.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 дни
hash: e8e8ffc13c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

26.   Ами аз съм живял в Истанбул, страхотен град си е. Може да е 19 млн., ама много повече ми харесва от София. В Москва съм бил една година на специализация, екстра ми беше.

 
  ...

...
преди: 3 години, 10 дни
hash: 3f1bcd4f7d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

27.   По-трудно е да каже човек кои са най-добрите и възпитаните. Може би тези от Севлиево, село Желява и гара Яна край София са най-готини, както и от Черноморието и Добруджа, източната част на Горнотракийската низина и Странджа, както и Родопите. Някои от Стара планина също.

 
  ...
преди: 3 години, 9 дни
hash: fac6095d95
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

28.   С колкото и хора да съм общувал от Хасково, всичките са луди.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 дни
hash: 2d06daf79c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

30.   Ми гледат ме в ръцете, чупят стъклата на колите ми.

 
  ...
преди: 3 години, 9 дни
hash: a3540d000e
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

31.   Всички градове, където казват туй, тъй, тоз, тйез

 
  ...
преди: 3 години, 9 дни
hash: 0ccc671203
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

32.   От Витоша по-високо нема, от Искъро по длибоко нема, От шопите по гнусно нема!

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 8 дни
hash: ea60558893
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

33.   Едва ли има по-малоценни и низки хорица от българите... Тук всеки мрази всекиго. Ако няма повод за омраза се измислят начаса. Цесекари мразят левскари с далеч неспортна злоба, гербери мразят бесепари, българи мразят "турци", гореописаната омраза на софиянци срещу всички останали, дори съседите се мразят помежду си. Долни хорица сме и това си е, нямаме акъл за 5 стотинки да разберем, че не разделението, а обединението ще ни направи по-силни и по-щастливи в крайна сметка.

 
  ...
преди: 3 години, 8 дни
hash: c2b492bff3
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

34.   Абе софиянчета мили, писали под статията, нали кореняк софиянчетата сте само 1 %. Нали вие всичките дето се имате за софиянчета сте бивши провнциалистчета или най-малкото вашите майки и татковци са такива. Много мразите, но преди да започвате да мразите, си погледните гредите във вашите очи, понеже те не са никак малко ;)

А, и накрая, да си знаете - ВСИЧКО ДАЛЕЧ ОТ СТАРА ПЛАНИНА Е ПРОВИНЦИЯ!!! КРАЙНО ВРЕМЕ Е СТОЛИЦАТА ДА СЕ ВЪРНЕ ТАМ КЪДЕТО И Е МЯСТО - ВЕЛИКО ТЪРНОВО!!!

 
  ...
преди: 3 години, 8 дни
hash: 0ccc671203
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

37.   34, натам отиват нещата.
Иначе края е близо за тази държава.
Боко пробва някалва децентрализация ама точно толкова слабо колкото и борбата с корупцията.
Точно преди края ще започнат отчаяни реформи - столицата във Велико Търново, столицата в Шумен!
Последния да гаси лампите.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 6 дни
hash: 64534ee309
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

38.   Не бих казала, че мразя.
Но от северна България мразят всичко, което лети и се движи.
То злоба, то агресия, където никъде другаде няма да срещнеш по света.
Да те ненавиждат, че си отишъл на работа с нови обувки може да се случи в едно ниско развито общество. Не е приятно да си изхвърлят помията в/у теб некадърници и завистници.

 
  ...
преди: 3 години, 5 дни
hash: 2cd1632c11
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

39.   34, Търново е било предложено за столица след Освобождението, отсвирили са ви. Така че не си бълвай комплексите на новата столица. Но ако искаш, дай да си поиграем на тази игра. Търново става столица, всички "провинциалисти" ви се изсипваме. Аз лично ще ви подложа вас "столичани" на провинциалните номерца. Ще хвана някое дърто БМВ от 96-та с нови джанти и ще почна да дрифтя по улицата в два часа през нощта. Само за майтапа ще му дам и бургаска регистрация, те нали са балканските тежкарчета. Ще почна и на "майна" да ви плямпам, нали Майнатаун стана културна столица на Европа 2019-та. Родом съм софиянец (както и родителите, и прародителите), но за ташак ще казвам, че съм русенец. Нямаш проблем, поиграйте си на столица, аз с кеф ще участвам в сеира.

 
  ...

...
преди: 3 години, 5 дни
hash: 1ba05f7ddf
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

40.   39, добре, ама ти едно не можеш да разбереш. Простотията си я има и сред софиянци. Софиянци не дрифтят ли? Или вие сте някакви аристократични изключения от цялата страна? Точно това дразни - че провинциалистите са ви трън в очите, а софиянци като правт същото, на тях им е простено. Това разделение, тази надменност и това лицемерие дразни.

А като почнахме със сценариите - можем да спрем да плащаме и данъци, които и без това отиват само за вас. Можем и да си приеберем и институциите и централите на банките и др. бизнеси, защото те не са само ваши, а на цялата страна. И си бачкайте за 800 лв като в цяла България и няма да имате дрифтещи бургазлии. Не разбрахте, че едното върви с другото. Не може хем да лапаш от цяла България и да я оставяш гладна, хем да не ти идват селски тарикати. И англичаните не щат пакистанци и индийци, ама им беше хубаво като ги грабиха няколко века. Ако пък не бяха индийците, сега Англия щеше да е като Гърция.

Не съм №34

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 дни
hash: c8da4da6b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

41.   н.32 ето ние шопите сме лошите, а ви плюете ли плюете, засрамете се, бе! Вие изляхте тонове мръсотия, а после ние сме злобни, гадни и какви ли не? Погледнете се в огледалото малко и се спрете. Пак казвам - като не ви харесва и не можете да се примирите, че сте прованс, просто напуснете този град, който ТОЛКОВА МНОГО МРАЗИТЕ. ВИЕ. НЕ НИЕ.

 
  ...
преди: 3 години, 5 дни
hash: 1ba05f7ddf
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

42.   41, спрете да източвате страната и ще напуснем. Ама хем хлебеца да ни взимате, хем да си седим гладни в родните места, няма да стане.

 
  ...
преди: 3 години, 5 дни
hash: 3f1bcd4f7d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

43.   За кое спорите? Кой край на кочината е по-хубав ли? София и Търново са села на фона на Будапеща, Рим, Париж, Мюнхен, Прага.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 дни
hash: c1e8910478
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

44.   до 40
Точно обратното е - няколкото големи града в българия формират 80 процента от бюджета на страната, а малките градове и общините карат на каквото им се отпусне. Данъци в София реално вие не плащате - на повечето данъкът на колите си ги плащат по родните места, защото е по- евтино, общ доход влиза директно в бюджета без значение откъде си, общинският данък се взема от София, но реално града се ползва от всички градчета и села околовръст - замърсяване, амортизация и така нататък. Десетки хиляди коли влизат и излизат всеки ден, и те замърсяват и разбимат пътищата, а тези които ги карат ползват инфраструктура, която е платена от всички. Нямам проблем хората да си търсят хляба в София, дразни ме простотията - хврълянето на фасовете от колите по крастовищата, чалгата, желанието хем да си в столицата, хем да живееш като в дивия запад. И още нещо - аз бих се радвал да стане друг град столица и всички да се втурнат натам - виж Истанбул и Анкара.

 
  ...

...
преди: 3 години, 5 дни
hash: 1ba05f7ddf
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

45.   "Нямам проблем хората да си търсят хляба в София, дразни ме простотията "

Простотия има и сред софиянци, но те не ви се набиват на очи. Това е лицемерното. Все провинциалисти са ви в устата.

Колкото до данъците, визирах централните данъци, които се плащат от цялта страна и се харчат преди всичко в София. В Русе не си спомням кога последно са правили нов път, макар че половината международен трафик минава от там. А в София имате 1000 магистрали - от София до Гърция, от София до южното черноморие, от София до северното черноморие, от София до Перник, от София до Сърбия. Това не става с общински пари, нали се сещаш. Демек вие да стигате половин час по-бързо до морето, а ние всеки ден погребваме хора на Бяла-Русе. Ама и ние плащаме данъци. И това е само един от хилядите примери. За интитуциите да не говорим. А едно време когато принуждаваха фирмите да се инзасят в София, също да не говорим.

 
  ...
преди: 3 години, 4 дни
hash: 2cd1632c11
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

46.   40, не оспорвам простащината на някои софиянци. И не, аз не им прощавам, никой реално от съгражданите им не им. Вие се оплаквате от надменност, а ние не можем ли? Чети какво се пише по наш адрес, за пореден път, само в тоя форум. Бивши столици си избиват комплексите по нас: то не бе Търново, не бе в друга тема Плиска, не бе Пловдив (били столица на Румелия за пет минути, леле), какво ли още не? И те всички били "истинските" столици, София била село. Да, добре. Дребнавата завист също дразни.

Добре, някой простак ви е обидил, онлайн или наживо. А хората, които не са, те с какво са ви виновни? Не спирате със столичани, мразите цяла една етнографска група от нацията: шопите. Не всички шопи са софиянци и не всички софиянци са шопи, но пак систематично ги обиждате, псувате, подигравате и какво ли не. Не ние сме решили официалният български език да е по-твърд и по-сходен с шопския диалект. Не аз сложих столицата в София, това го е решило Учредителното събрание след Освобождението. А и шопи има в други градове, и тях ли толкова ги презирате? Явно да. Какви безбожни грехове, какво толкова сме ви причинили, че такива кретенски, каруцарски извращения да се говорят по наш адрес? Данъци?

Ми, добре. Местим столицата, избийте се един-друг кой град ще е. Трънчо иска пак да е столичанин, да я сложим в Търново. После като скочат цените десет пъти, като въздухът му стане канцерогенен, като имотите станат недостижими, задръстването безумно, улиците замърсени и се презастрои с калпава архитектура и почнат туристите да пикаят по стените на Царевец, тогава да видим дали и той няма да зареве по провинцията.

Или да децентрализираме? Също става. Русе хваща митниците, Варна да си вземе Министерството на туризма, Плевен да вземе Министерството на земеделието и за ташак да сложим Министерството на отбраната в Костинброд. Защо? За ебавката. На габровци дай Министерството на финансите, знаят си защо. И ето - София става село, данъците са разпределени, както вие искате. После кой ще псувате, долните софиянци като не ви прибират парите? Пак някой шоп сигурно.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 дни
hash: 1ba05f7ddf
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

47.   "Вие се оплаквате от надменност, а ние не можем ли?"

То е като яйцето и кокошката. Кой е почнал първи? А, де.

 
  ...
преди: 3 години, 4 дни
hash: 1ba05f7ddf
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

48.   "не оспорвам простащината на някои софиянци'

Добре, но всички подобни теми от десетилетия са за София срещу провинция, а не простотия срещу възпитание. До сега не съм чул софиянец да каже нещо против софиянци. Само селяни са ви в устата. Иначе се съгласявам, че има невъзпитани, но не съм съгласен да се слага знак за равенство между простаци и провинциалисти. Защото нека не се лъжем, у повечето софиянци си има едно предубеждение, като чуят за някого, че е от провинцията. Същото обаче го няма срещу останалите софиянци. Значи все пак има някакво деление на чисто географски принцип, което не е правилно. Да, може би е някакъв подсъзнатален рефлекс вече развит с годините, но все пак не е правилно спрямо културните хора, незаивисимо от къде са.

Това е малко като с негрите. Някои видят негър и веднага го асоциират с простотията на милионите други негри. Но ако погледнем от гл. т. на негъра, който да речем е сред взъзпитаните, умните, образованите негри, как би се чувствал той да са предубедени към него, без да е виновен? Междувпрочем същото е с много българи на много места по света. Чуят ли, че си българин, после върви обяснявай, че не си проститутка, мошеник, невъзпитан. Лично познавам образовани българи, които дори и квартира не са си намерили доста дълго време, само защото някой българин преди тях е прецакал хазяина.

Та кофти са тия работи. В края на краищата всички ядем хляб, всички искаме да си изкарваме прехраната, всички майка ни е раждала.

 
  ...
преди: 3 години, 3 дни
hash: 2cd1632c11
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

49.   47/48,

"Кой е почнал първи? А, де."
Съдейки по манталитета проявен тук, не софиянците. София не е имала сегашния си облик, когато е била обявена за столица на Княжество България/ Третото царство. Жълтите павета дори са по поръчка на император Франц Йосиф, във Виена изработени, защото не е искал да ходи по кал в центъра. Гарантирам, че в секундата когато търновци (и други) са чули обявлението, веднага са почнали "защо това село София, те дори не са дрън-дрън". Отново, това не сме го решили ние, а тогавашната българска интелигенция. Така че Търново, Преслав, Плиска, Видин, Пловдив, Охрид и Онгъла ако ще, все могат да си мрънкат на нас, ама само от дребнава завист, не по наша инициатива.

Същото важи и за правоговора. Пак, не ние сме наложили българският език да се съгласува в полза на североизточните диалекти. Всеки е смятал, че неговото произношение е по-правилно, трябвало е да се вземе решение, това е било. Да не си бяхме съсипвали правописа за едното му подмазване на братушките, по-добре щеше да е. Говоря за Иванчевския правопис, между другото, който си служеше с напълно българските букви "ят" и "голям юс". По-малко щяхме да спорим за е-та и я-та поне.

"До сега не съм чул софиянец да каже нещо против софиянци"
Не си чул как се псуват един на друг тогава. Спокойно, правят го, просто по квартали и словом на улицата.

"Само селяни са ви в устата"
Няколко теми подред имаше преди тази да оплюват София. И редовно някой пуска теми за столичанската простащина. И вие, и ние го правим. Но и вие се псувате помежду си. Мой колега от Варна редовно ругаеше Бургас, една жена от Ямбол ненавиждаше Пловдив, има всякакви. Така че не са само столичаните, които говорят глупости.

"Чуят ли, че си българин, после върви обяснявай, че не си проститутка, мошеник, невъзпитан"
Позната моя навремето я задържаха зад граница на едно летище, фалшиви документи имала, моля ви се. Каква българка да е била тя щом е бяла, а не кафява? На друга позната един италианец веднага престана да общува с нея, защото му отговори откъде е. Мисля, че става ясно откъде идват тези впечатления. И аз трябва да благодаря на мои сънародници и "сънародници" за българския имидж. Ако от мен зависеше, и Джизъси, и всеподобни джендъри щяха да копаят за въглища в солните мини. Това, дето оня боклук бе написал на Колизеума, с чук и длето на челото щеше да му е набито. Благодари на помияри като това, че образът на България е Ганьо, а не Алеко.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 3 дни
hash: 9dda58f5dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

50.   Имам познат "софиянец", егати софиянеца, живеят ТРИ поколения в панелката. Е панелката е в Изток и какво от това? баба, майка, двама син, баща, ужас 5 човека в един апартамент.

 
  ...
преди: 3 години, 1 ден
hash: 545e8b75ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

51.   Не съм софиянец и няма да коментирам натрапниците на "истинските софиянци". Не мога да не дам обаче свойте 5 стинки срещу майните. Имал съм доста допирни точки с тях в железницата. Е нема други такива гадове! И врачани, и перничани са си пичове (е малко ръбати ;) ). Свестна майна - абсолютно изключение. На всички постоянно нещо им е криво.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: d77cb66bc4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

52.   Аз пуснах темата, и то заради майните, които обичат да ми въртят номера. И продължават, защото са ми рода. Аз съм софиянец, но по неволя допирните точки с тях са много. Родата, която ми е оттам - има и свестни, предимно са в града Пловдив, но поизчезнаха послведните години. Родния ми квартал в София, вече за съжаление е село. Само пияници, доносници и клюкари. Е можем да кажем че не са само майните. Познавам доста хора, които не обичат да седят в София и с удоволствие биха се изнесли да работят на друго място. Мечтая за такова работа където да не седя в София постоянно. Но така устроиха нещата някои хора от близсия запад...

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 3f7082a228
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

53.   45-ти, набиват се, защото са по-масови. Много ясно, че е имало простотия винаги. Обаче се напълни с хора и повечето, които дойдоха, не са от кралския двор. Носят си манталитета с тях и промениха този в града. Може би е нормално, вече не се боря, само искам да ида аз на село. :)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker