Защо в България има такава омраза към ел. колите? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121166)
 Любов и изневяра (29701)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6470)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18516)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Защо в България има такава омраза към ел. колите?
преди: 2 години, 11 месеца, прочетена 973 пъти
Прост въпрос.

През няколко дена се публикуват статии, за това как "нещо лошо Тесла" или "нещо лошо Мъск", "нещо лошо елекрически коли".

Из форумите има "армия" (предполагам едно-две парчета, но знам ли) от хора, които казват вече клиширани фрази от рода на:

"то тва не е кола"
"Ми ако е студено, кво правя"
"Ми може ли да мина 800 км с едно зареждане"

Или някаква смеска от горните три, като се добавят и разни обидидни квалификации.
"То това за джендръи, дето се правят на важни и мърсят природата, ама като стане студено, излизат с дърва, за да си запалят огън, че като им свръши батерията, н е знаят какво да направят".

За мен лично си е яка кампания на няколко човека, защото когато видя подобни публикации, винаги са в медии, които са свръзани с хората, които внасят и продават горива, както и тези, които продават автомобили.

Искам само да споделя скромния си опит с подобни коли:

В Норвегия имам познат, който притежава подобна кола. Пътували сме по 350 км, като спряхме веднъж, когато батерията беше на около 25%. За около 20 минути зареди до 74%, което според моя човек беше още 190 км/ пробег, при -8 ℃. Карахме със около 105-110 км/ч.
Колата има 70 kWh батерия и минва близо 400 км, а ако е топло, може да удари 460-70.
Не зе нещо, но 400 км с колата на баща ми, са около 24 бензин. Това са почти 60 лева, ако сме в България и е е за някакви си 400 км. Ако я зареждаш от мрежата, при това на днева, излиза 13-14 лева.

И нямаш шумен мотор, не се усещат вибрации, не можеш да помиришеш колата...

Да, разбирам че са малко по-скъпи в момента, но не разбирам защо е цялта тая омраза.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 11 месеца
hash: 128b924873
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   Който обича автомобилите като цяло, а не само дизайна им, трудно приема ел. колите, защото двигателя е сърцето и когато този двигател е силен ти дава това удоволствие, което ел. колите не могат, не е само до ускорение
Примерно стандартния двигател може да бъде тунингован, да извлечеш максимума от него, говоря примерно за Ламбо, Нисан гтр, които стигат и до 3000 к. с., докато при ел. колите е по-скучно.
Да, такива като теб, които си правят сметката за парите биха избрали ел. кола, но такива като мен, които като заредят 100 лв и не им бърка бюджета, а същевременно са фенове на автомобилите трудно биха посегнали към електроавтомобил.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: c037086825
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   Не съм забелязал. Иначе това с ел. колите за момента не си заслужава, защото са прекалено скъпи и се обезсмисля от финансова гл. т. Може би има смисъл за работна кола като такси или куриерска, която прави много километри. А и нали се сещаш, че който има 100-200 бона за кола, ще му е през кура, че щял да спестява 10 ст. на км от гориво. Да не говорим, че в България няма много станции за зареждане и не е много удобно, нито пък повечето имат гаражи, където да ги зареждат. Сервизи също няма и ако ти се счупи нещи нещо трябва да разглобяваш и да пратиш частта до не знам си къде, пък да ти я оправят или сменят, че да ти я върнат. Дълга и широка.

Иначе като цяло смятам, че в този си вид технологията няма бъдеще. В момента все още малък процент са такива коли и няма проблем, но ако станат прекалено много, ще излязат и много проблеми. Не се знае дали ще има толкова природни ресурси за тях, не се знае какво ще ги правят всичките тези батерии, като им изтекат масово животите. У Не съм убеден, че рециклирането е много лесно и екологично. Самото производство също не е никак екологично и еколозите също ще нададат вой в един момент.

Те и дизелите отрекоха на Запад, ама после се оказа, че без дизелите се замърсява повече въздуха. Тепърва ще излизат проблемите и на тази технология. Според мен на този ще са просто някаква алтернатива, но не и да сменят масово ДВГ в близкото бъдеще. Трябва още доста хляб да изядадат. АКо усъвършенстват слънчевите панели, е друга работа. Ще се обезсмислят всичките тези батерии, а и ще се промени изначало цялия енергиен сектор. Но за сега не изглежд възможно в близкото бъдеще.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 24211d52f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   И аз не съм забелязал скептицизмът към електромобилите да е по-голям в България отколкото в чужбина. Доста пиша и по чуждестранни форуми и там се въртят същите аргументи.

За мен на този етап електромобилите още са силно непрактични, но не съм ги отписал, не съм се заричал, че никога няма да си купя електромобил. Даже напротив, ако дойде някой модел с хубав пробег и добра цена и ако построят още електростанции бих си купил. Карал съм много пъти Spark в София и на мен ми харесва как се държат. За мен автомобилът е инструмент за придвижване, не съм като номер 1, мен и 100 к.с. ме устройват.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: e3d736e2e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

4.   Аз не ги харесвам по идеологически причини.
Най-важната (всъщност май единствена) причина, поради бяха така ударно наложени е екологичната, но дали наистина са по-екологични от ДВГ. Отговърът не е еднозначен. В страни, като Норвегия, Швеция, Дания и Германия, където много сериозен дял (някъде и над 50 %) от електричеството се произвежда от ВЕИ това може и да е така. Но в страни, като Полша, България и други този дял е много малък. Т.е. отново се горят изкопаеми горива (въглища, нефт и природен газ) за енергията, която задвижва електромобилите. Просто, най-общо казано замърсяването от автомобилите се премества от центъра на града (от самите МПС-та), в покрайните му (от ТЕЦ-овете). Т.е. по тази точка към днешна дата тезате, че електричките са (много) по-екологични издиша.
Разбира се, трябва да се отчете факта, че елктродвигателите имат непосилно КПД (над 90 %) в сравнение с това на ДВГ (с преко усилия около 40%), но и в това има едно голямо но. Производството на електроенергия също е свързно със загуби от преобразуването на енергията от един в друг вид. Първо имаш химична енергия складирана в горивото (въглерод под формата на всякакви съединения във въглищата, нефта и природния газ (метан)), която се преобразува в топлинна (подгряваш течна вода и я преобразуваш в пара), след това в механична (парата завърта турбина), след това тази турбина върти генератор, който превръща механичната енергия в електрическа. Електричеството се транспортира до консуматорите с помощта на високо напрежение (20 kV), след което се преобразува до ниско (220 V), което също е свързано със загуби. Самото зареждане също води до загуби (топлинни). Т.е. накрая, като теглиш чертата електромобилите на батерии (BEV), нямат чак толкова голямо общо КПД (т.е. дори не е близко до 90-те процента). От друга страна ДВГ има 40 % ефективност, но там има само от преобразуване от химична в механична. Разбира се, при ДВГ трябва да се отчете и замърсяването при транспортирането на горивото - цистерна трябва да го закара от рафинерията до бензиностанцията, а също и електричеството използвано от помпите на колонките на безиностанцията. В общо линии и двете технологии са енергоемки и свързани със замърсяване и енергиини загуби. Но, да кажем, че тук наиситна BEV, са по-добре, няма да е несправедливо.
Накрая да сложим и самата батерия. Батериите съдържат в себе си много ценни и най-лошото редкземни елементи (веднага се сещам за кобалта). Най-вероятно батериите ще се рециклират, защото сами те са доста токсични и ще се извличат и използват отново ценните елемнти в тях. Например от цинка в батериите се правят слънцезащитни кремове. Но за това трябва да се изгради една нова индустрия в огромни мащаби. Първите BEV са на десетина-петнайсет година (мисля, че Нисан Лийф излезе около 2008), т.е. досега този проблем не стоял, защото първите прозиведени коли са все още в екплоатация. Самата рециклираща индустрия ще е особено токсична и замърсяваща, ще се използват разтворители и реагенти в големи количества и вода, която трябва задължително да се пречиства, а също и много електроенергия. Друг е въпросът с добива на кобалт да речем. В тубата има клипчета, които показват кобалтови мини в ДР Конго, хората там са роби (икономически), работещи в най-токсичните условия. Освен това работят деца. Т.е. абсолютна експлоатация, която е много нелицеприятна за Западния свят, затова малко се говори за това. "Нали са някакви си негри, те не са хора". Това е една от причините Панасоник (които са най-големия доставчик на батерии на Тесла) и Тесла да се опитват да създат безкобалтови батерии и инвестират доста в това. Това, че са загрижени за природата и човешките права е ясно, че е само маска. Истинската причина е, че много голяма част от световния добив на кобалт се държи от Китай, което им дава огромно стратегическо предимство, а това въобще не е по вкуса на Чичо Сам.
В крайна сметака излиза, че електромобилите може и да са по-екологични, но не чак толкова много, колкото се опитват масово да ги лансират, че едва ли не нямат никакво негативно влияние. Просто има лобита, които виждат възможност да се изкарват много пари и инвестират много в това, чрез политически лобита, медиите и екоорганизации, те от своя страна променят пък нагласите в обществето. Печалбите при производството на една кола на ДВГ са някакви си мижави проценти, а на BEV с държавните помощи са много по-големи. Аз ако съм Мъск, Бъфет или някой друг анонимен милиардер, как пък няма да се лиша от тази печалба. Външно винаги ще казвам, че съм за екологията, а в действителност съм за по-голямата печалба. Kaкто казваше Дадан от "Черна котка, бял котарак": "Има една българска поговорка: "Ако нещо не става с пари, то става с много пари"".
За ползите и вредите може да се напише цяла дипломна работа. Също трябва да се отчете, че сегашната електропреносна инфраструктура няма да моеже да поеме очакванато натоварване, ако всички коли станат електрички. Т.е. ще трябват пари (познай кой ще ги плати в крайна сметка) и метали - бакър (ама много). Погледни как изглежда една мина за мед в Чили да речем и тогава помисли дали наистина са много по-екологични електричките.
Освен това съм против даватането на всякакви субсидии за закупуване. Който иска нова кола (няма значение дали е ДВГ с Евро 6, 7, 122 или електричка) да не получава помощ за това от държавата, т.е. от парите на данъкоплатците. Аз искам парите ми да отиват за нови детски градини, обурудване в болниците, заплати на лекари, учители и преподаватели във ВУЗ-овете, а не да пълня джоба на вносителите на нови коли, и някакви хора, които могат да си позволят коли за по 50-60 000 евро, но искат преференция и данъчно облекчение.
В заключение личното ми мнение е, че електромобилите в сегашния си вариант не решават проблемите на тези ДВГ, а само ги правят да изглеждат по-захаросани, но пак са си проблеми. Мисля, че най-доброто решение със сегашното ниво на познание са колите с горивни клетки (пак има батерия, но значително по-малка) и времето им на зареждане не е порядъка на десетки минути, а единици. Освен това горивото (метан, метанол или друг въглеводород) може да се добива от ВЕИ. Но кой ли ме пита мен.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 9fd70ad5d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Какви фантазиите те мъчат, не сме обичали елколите. Нали знаеш-гладна кокошка просо сънува, толкова сме бедни, че елколите са ни още мечта, а като не можем да си ги позволим, естествено ще ги отричаме, а и наистина не те ще бъдат бъдещето на автомобилите, защото не са по екологични. Батериите им са несъвършенни и има още много да се работи по тях. Напоследък се работи по водородните двигатели, те ще са бъдещето, в тях е надеждата на човечеството!

 
  ...


...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: ce198023d5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Защото на петролните компании, които търгуват на дребно по бензиностанциите, ще им загине бизнеса и те имат интерес хората да не приемат ел автомобилите. Но ел автомобилите са е бъдещето.
Засега са скъпи и няма навсякъде станции за зареждането им. До няколко години вероятно ще се промени.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 3b2f90804c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   За мен в момента, единственото екологично решение докато някоя чиста технология пробие, е МЕТАНА или ПРОПАН-БУТАНА !

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 7b2211777b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Проблемът на ел коли е, че досега никой не е обяснил как ще се произвежда тая електроенргия... Освен това, прибави е енергията която ще се изразсходва за проектиране, тестване и направа на нова кола.

Единственият ефикасен и еко начин за създаване на електроенергия са атомните централи, и те крият сериозни рискове. ВИК убива екосистемата на реката. Ветрогенераторите убиват птици, изискват специални региони отделени само за това, и я си изплатят изработката, я не... Соларните панели също изискват специална локация за да се ефективни. Общо взето всичките алтернативи методи са много специфични за района. И тази идея да се правят ел. автомобили на конвейр е идитоска, по съветски тип... Затова съществува най-вече чрез Тесла и Мъск, които са изключително сенчест бизнес... Въпреки че има множество други асвтомобилни компании с много повече опит, никоя от тях няма тази налудничева идея, че това е масов пазар. Мъск отдавна се опитват да го изкарат "гений", докато човекът е просто фронтмен за прокарването на всякакви футуристични налудничави идеи, които без сенчесто финансиране, няма как да издържат на реални пазар. За мен никоя от идеите му не е практична. И не, Мъск не измисля PenPal, а неговата компания се слива с PenPal, и го изритват защото не може да приеме фактът, че PenPal е по-добрата компания, не неговата...

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 1988cb4fe1
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   Щом се плюе здраво в България значи е нещо, което наистина си го бива. Универсален принцип. Така е и с избора на управници, подкрепата от народа на идеи и инициативи, маските и прибраният в тях нос и така нататък. Ако българите правят и избират точно това което най-не им харесва ще са добре. Българите не трябва да се питат и да се взема под внимание мнението им защото ще ви заблуди и вкара в дирето където е и цялата им страна. Те плюят по кола с дизайн смесица от Порше и Ягуар с много пъти по-евтино захранване от стандартните, а аз се чудя що не дадоха и 2% за Billy the Puppet на изборите.

Чорбаджията на курникът

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: f7faffc1a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

10.   Странно, от теб чувам, че да ти е смешно нещо означава да го мразиш. Масовият българин изпитва това - насмешка над колите с батерии. Къде пък видя омраза... Да не бъркаш чувствата?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker