Какво точно представлява машинното гласуване - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121292)
 Любов и изневяра (29731)
 Секс и интимност (14372)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9604)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7306)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18553)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Какво точно представлява машинното гласуване
преди: 2 години, 10 месеца, прочетена 653 пъти
Може ли някой да ми обясни точно и конкретно какво представлява? В смисъл влизам в стаичката, идентифицирам се по някакъв начин пред машината, цъкам си на дисплея, дава ми бележка и информацията заминава по ел. път, така ли? Има ли идентифициране по някакъв начин, информация електронно ли се обработва или само ти дава бележка, която пак пускаш в урната? Осман Октай каза, че можело в 19:00 на изборния ден, секцията да удари ключа и комисията вътре да си гласува няколко пъти за дадена партия. Изобщо какви злоупотреби са възможни?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 10 месеца
hash: c0f717e320
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Никаква информация не отива електронно.
Същото е като обикновеннито, просто вместо с химикал си отбелязваш отметката с пръст на екран на голям таблет изобразяващ същата бюлетина.
Изкарва ти бележка с името на партията ти и я пускаш в урната.
Изключително просто е, като за ептен абдали.
Е, комисията можела, Еми може, като не отивате, комисията си гласува с вашите гласове така или иначе и не машинно.
Фалшификации и манипулации се правят знаете постоянно в тая шибана държава. Само за Комунизъма от едно време не гласувайте, пак ше ви излъжат нали си знаете.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 2ec6ef22cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Доколкото са ми обяснявали, всичко до момента на влизането в стаичката е идентично с нормалното хартиено гласуване - даваш си личната карта, подпис, влизаш. НО, вместо да ти дадат бюлетина, ти дават някаква карта, която използваш на машината за да се активира.

След което цъкаш там на която партия си искаш на дисплея (замества бюлетината, химикалката и Х-а на квадрата, дето задраскваш). Не са ми казали за листче дето се принтира, но ако има го връщаш и пускаш в кутията.

Честно да ти кажа, разлика много-много не виждам с обикновеното хартиено (с бюлетина) гласуване, особено ако подписът е задължителен елемент.

С други думи... злоупотребите биха били възможни дотолкова, колкото и са до момента.
Нормално гласуване с бюлетина: влизаш в секцията, идентифицираш се, подпис, дават ти бюлетина, задраскваш х-икса, пускаш я в кутията.
Машинно гласуване: влизаш в секцията, идентифицираш се, подпис, дават ти картата, натискаш къде искаш да има Х с пръст, ако ти принтне нещо го пускаш в кутията.

Та реално злоупотребата може да бъде само в подписа. Но ако го правят с машинното, какво би им попречило да правят същото и с нормалното гласуване?

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: fb9d7ccd4c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Ако цялата комисия е само от една партия, както това ще е в Турция, напълно е възможно да правят далавери, там никой не им дири сметка. С тази простотия на помиярчетата на Славуца, ДПС ще имат поне 10 депутата в повече, което показва, че ИТН и ДПС ще са сие. Мислете за кого гласувате, България се затрива.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 0323100e00
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Единственото което би могло да им попречи да злоупотребяват е твоето гласуване, злоупотребява се, като се гласува от името на негласувалите. А ползата от машините е че става три пъти по бързо. След влизането в секция, ти отнема не повече от минута, а с хартията ти отнема до 3-4 минути мотане едно гласуване.
Отделно броенето на гласовете вече ще го прави машината, няма да се носят чували с бюлетини, а се очаква за 2-3 часа след края на изборния ден да се знае кой е спечелил. Машината принтира пуснатите гласове за няма 5 мин, трима от комисията носят тая бележка заедно с машината в базите за броене, никой няма да проверява правилно ли са преброени, няма да броят повторно хариени бюлетини, няма да има цяла нощ препроверка на сгрешени протоколи.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: c1c76d1a4c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   В този клип е обяснено как стават нещата

https://www.youtube.com/watch?v=gbEi1ObYTQ0

А тук има симулатор на гласуване

https://tibroish.bg/ti-glasuvash

 
  ...


...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: fb7bfd4a40
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Преди малко гласувах машинно. Не е по-различно по същество, но определено става по-бързо. Няма печати, няма сгъване на големи бюлетини, късане на номерчета и т.н.

Питах комисията и казаха, че информацията отива директно от машината в ЦИК. Те не броят после бешежките, а само ги пращат в ЦИК и там при нужда и съмнения ги броят и ги сравняват с данните от машината. Определено се спестява доста хартия и време. Проблемът в техническите повреди на места остава.

Като ми вземат личната карта трябва да попълнят номера и и после да се подпиша. Т.е. отпадат и съмненията за гласуване от страна на комисията от името на негласувалите, защото предварително няма как да знаят номера на Лк, за да го попълнят. На мен лично ми допадна. Възможността и за грешки е по-малка според мен, защото все пак брои машина, а при ръчно броене знаете, че лесно се допускат грешки.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 47bd484f4f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Днес гласувах електронно и беше елентарно.
Влязох, дадох си личната карта, намериха ме в спусъка, дадоха ми една пластика, като банкова карта, пъхнах я като в банкомат, излезе ми списъка, избрах си за кого искам да гласувам, не избрах преференция, после натиснах Провери, видях, че да, маркирала съм правилната партия и после натиснах Гласувай. Излезе ми бележка (подобна на тази от банкомат), сгънах я, да не се вижда за кого съм гласувала, пуснах я в кутията, подписах се, взех си личната карта и си тръгнах.
Щом с банкомат се справяш и с машината за гласуване няма да имаш проблем.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker