Съвети за пестене на пари - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121550)
 Любов и изневяра (29808)
 Секс и интимност (14407)
 Тинейджърски (21917)
 Семейство (6488)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3194)
 Образование (7319)
 В чужбина (1659)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18615)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Съвети за пестене на пари
преди: 2 години, 10 месеца, прочетена 1274 пъти
Здравейте!


Моля да споделите изпитани съвети за пестене на пари в ежедневието.

Нещо, което ви спестява прилични суми, може и дребни сумички...

От стоки и услуги, от пазаруване, битови сметки, пътуване и др.


Поздрави!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 10 месеца
hash: 97c91b145c
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Не знам колко ще ти бъдат полезни, защото всеки ги знае, но все пак:
1.Носи си вода на работа - купи си шише за многократна употреба и носи със себе си по 1 литър вода. Прави това и когато си на разходки из града. Ако си вземеш 500 мл шише от магазин ти е около 0.70 лв, за седмицата да си вземеш 5 броя - 3.50 лв. Може да спестяваш по 3,50 лв.
2.Ако получаваш заплатата си по дебитна карта - направи си подробна сметка за месеца и виж каква сума ти трябва. Изтегли я наведнъж от банкомат на тази банка, ще ти струва около 30 ст. Ако теглиш от банковати на друга банка - по 1лв на теглене, ако пък теглиш малки суми на определен период - 5 лв допълнителен разход.
3.Пазаруване на храна - добро познаване на офертите в големите вериги и промоциите. Пример: обичаш много определено сирене, но ти е много скъпо - виждаш, че е на промоция - взимаш по-голямо количество. Разглеждай брошурите на Кауфланд, Лидъл, Била и т.н, извади си карта, приложение, за да имаш още отстъпки. Използвай веригите за купуване на сладкиши, основни продукти. За месо за скара и зеленчуци разчитай на други места - най-вече производители.
4.Не изхвърляй храна - пазарувай в големи количества, но да са такива, че ти и семейството ти ще ги изядете. Ако изхвърлите част от храната, тогава се връщаш в изходно положение. Слагай във фризера храни, които ще се развалят, използвай храната от предишния ден за гарнитура или за ново ястие.
5.Не ходи с много пари във веригите - шансът да купиш нещо ненужно е голям. Направи си списък, план и сметка и носи в себе си сумата 10% отгоре, всичко се случва.
6.Следк падежите на плащанията - тук трябва да внимаваш.кое можеш да забавиш, кое трябвя да платиш веднага.
7.Като спестиш, не бързай да ги харчиш за глупости, ами ги отдели и си запиши за какво са спестени.
8.Ако ще пътуваш в чужбина - проврери за евтини билети и можеш ли да си запазих хотел/хостел. Има ли метро от летището до хотела, има ли някакви карти за по-евтини посещения в морето.
9.Работи върху повишаването на трудовите ти качества, че да получаваш по-висока заплата.
10.Не живей сама, защото всички битови сметки са за теб.
11.Изключвай от контакта уреди, които не ползваш. (С изключение на хладилник и фризер)

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 9daea42dfd
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Аз лично си нося храна в работата, приготвям си месо за няколко дни и си правя сезонна салатка. Така спестявам поне 5 лв дневно, мъж съм и се храня обилно с месо. Освен това пътувам гратис в наземния транспорт, за София говоря, и без това лилавите никога не купуват билет, реших да спра да ги субсидирам, като не купувам и аз :)

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: efe478d099
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Aми по-добре да живееш без да пестиш.
Може да правиш храната вкъщи. Да организира меню, да разпредели колко да харчиш на ден. Да не купуваш глупости.
Да пиеш кафе вкъщи.
Аз харча доста за дрехи и се опитвам да спра да си купувам нови неща. Имам спестени пари, но засега не мога.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 275e0209e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

4.   Когато губиш и раздаваш с широко сърце.Когато не правиш фермани за разходите.Точно тогава се отваря кранчето на Вселената и се виждаш с пари.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 4e0c300ef7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Покрай ковида спрях екзотичните почивки, а покрай тях дрогата, курвите и наемите за скъпи автомобили. За последната година съм спестил половин милион така.

 
  ...


...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 3e81256252
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   - Пазаруване на промоции, по-големи количества на трайни продукти - боб, леща, ориз, олио и т.н.
- Готвене вкъщи
- Изолации на жилището и качествени уреди спестяват ток за отопление.
- Носене на храна от къщи на работа за обяд

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: f7a591bc0d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   По-скоро споделям идеята, човек да изкарва повече. Но, ако постоянно харчиш за неща от, които нямаш нужда никога няма да се видиш в пари. За мен най-голямото перо в едно домакинство си е храната. Ако не даваш пари да ядеш на вън освен, че си правиш услуга на здравето като не го съкращаваш с отровата, която ти пробутват на вън също не харчиш излишно. Човек с много малко пари и много фантазия може да се храни доста здравословно. Транспорт. Ако рядко излизаш извън града малка градска трицилидрова кола спокойно ще ти върши работа в града. Даже когато е хубаво времето можеш да помислиш за вариянт като електрически скутер. С 2 евро се изминават 100км. Дрехите, също са голямо перо. Не виждам смисъл от скъпи и маркови. Едно време като бях млад и гладен якета и дънки под 400 евро не си купувах. След време осъзнах, че това са пари на вятъра. Един статус нищо повече. Сега си купувам дънки и по 10 евро от някой супер маркет. Единствено държа само парфюмите ми да са на дизайнерски марки, защото са по трайни като се напръскаш. Хубаво е човек да инвестира повечко парички в бяла техника и черна техника. Тя е неизменна част от нашето ежедневие, и качествената техника ще ни служи дълги години без да се налага да купуваме нова. В къщи цялата ми бяла техника е Бош, черната Панасоник, озвучаването ми във всичко стаи Босе.Ремонти, които у вас можеш сам да направиш, не викаш майстор. Ако можеш сам да се постригваш, не ходиш на фризьор. Примерно преди моята прическа беше тип Робърт Де Ниро в ролята на младия кръстник и ходех всяка седмица на фризьор. Сега е тип Фин Дизел и мога сам да си я докарвам и не ходя вече на фризьор. Може още да се каже по темата, но оставям и думата на другите.








Чингис Хан

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: bbda57b667
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Готвиш си вкъщи.
Пазаруваш намалени стоки -дрехи, обувки.
Ходиш пеш или с градския вадиш карта.
Отказваш вредни навици.
Откриваш си депозит и всеки месец внасяш определена сума.
За почивки трудно в този хаос да отидеш някъде без да си набоден или с 293849 теста по 100 лв всеки.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: dc992dba24
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Ако искаш оптимално да спестиш пари:

- Премести се в по-евтино жилище. Дори и да имаш собствено, ако можеш да го отдава под наем и да живееш в по-евтено такова, пак ще е по-добре. Ако имаш екстра стаи - отдай ги под наем.
- Ако нямаш проблеми с колиграмите, мини на ориз, желенчуци, пилешко и винаги дебни намаленията в магазините.
- Никакви напитки, освен вода от чешмата. Стурва си, да поставиш филър, ако имаш проблеми с бъбреците.
- Пътувай с колело, вместо с кола, когато е удобно. Ако ти се налага, да пътиуваш с кола, потърси най-малката възможна кола, която е най-нисък разход и данъци, а после мини на газ. После я има цялата философия, да караш по-бавно, да не спираш със спирачки, да отпускаш от скорост на 150 метра преди светофара, та да на хабиш гориво и прочие.
- Дели интернета със съсед ... или трима съседи. Реално, ако не гледаш филми, повече от 5-6 мегабита в секунда не ти трябва.
- През зимата, можеш да вложиш пари, да изолираш само една стая, вместо цялата къща и да живееш само и единствено там. Ако си в апартамент, опитай се да намеришш най=топлата стая, която се отоплява от съседите и избери нея.

А за вскакви стоки за битови нужди, от които това са дребна част - четки за зъби, перилни препарати (омекотители, гелове, прахове), комплетки за брънене, дори лекарства, като кремове, аспирин, капки за очи, лещи, очила за четене, чаши, чинии ... - Турция! Постоянно има групи, дето пътуват, но ако можеш, отиди с кола, дори с микробус и купувай, за години напред. Някой неща са с по 3-4 години сток на годност - направи си сметкат и купи за толкова години напред. Други са за "цял живот" - така че ако си купиш 100 чаши и 10 комплекта чинни и прибори, няма да е е загуба. Колкото пари вложиш, ще спестиш поне двойно в годините, може и повече. Имам познат, който редовно харчи по 1500 лева в Турция, а като стрравняваме, понякга стига да спестява 3000-3500. Това са стоки за 5000 лева, но само за 1500 лева. Тук не говорим за лишения. Стоките са с еквивалентно или по-добро качество. Зависи от коя страна на Стара планина си - може да е пътуване само за няколко часа.
- Може да изглежда скъпо, но можеш да поръчаш много тениски, ризи и панталони едновременно от различните сайтове. Купувай за 20 години напред. Ще тиизлезе по-евтино и от Турция, дори с митата. Говоря за 200 чифта тениски, 50 чифта обувки, 50 чифта дънки и прочие.

- Телефон - Топ модели смартфони на по 3-4 години, които са по 150 лева, но трябва да им се смени батерията (в YouTube има видеа за всички модели и батериите са често по 30 лева) и гаранция ти давам, че ще е по-добър от 90% от "бюджетните" телефони, деот са вече по 450-500 лева. Ако нямаш нужда от подобен - за 45 лева има евтини нови модели. Има предплатени карти, ама трябва да внимаваш и да ги зареждаш поне веднъж на 6 месеца или година, за да не ги прекъснат - провери в сайта на оператора.

- Ако имаш нужда от компютър - има стари настолни от офисите за по 150 лева, дето бият лаптоп за по 900. Трябва ти монитор втора ръка, с някой друг изгорял пиксел, може да се намерят за по 80-90 лева и има мишки и клавиатура за по 15 лева комбо. Това е, ако ти трябва настолен компютър. Ако не - все има в разни библиотеки и прочие.
- Ако ти трбява, да си мобилен - Lenovo ThinkPad на по 4-5 и подобобните им модели са много, ама много дълготрайни и и често се намират за по 350-400 лева. Батериите им не са толкова скъпи за смяна и позти не се развалят. Не ти трябва нов компютър.

Книги, музика, филми - всичко може да се изпиратства. Ако искаш смарт телефон, вземи си такъв с Oled дисплей, защото са хубави за четене. Най-добрият вариант е електронен четец за книги, макар да са по 150 лева. Щади ти очите.

Неща от коит да се откажеш:
- Алкохол. Не само, че е вреден за здравето, но е и скъп. Дори и евтините боклуци. Дори и бирата.
- Сладко - сладкото е скъпо, вредно е за здравето и дебелее от него.
- Ако на работа има безплатно кафе, супер. Ако не - хвърляш апри на вятъра.
- Бижута - абсолютна загуба.
- Скъпи дрехи - същото, като бижутата, само че не можеш нищо да вземе за тях, ако решиш да ги продаваш.
- Пътувания - освен ако няма валидна бизнес причина, то е безмислено, да даваш пари за такива неща. Екскурзии, почивки и прочие - тези са скъпо.
- Ресторанити - Защо ще даваш 5-10 пъти повече за храна, която можеш да намериш на намаление в някой магазин и да си я сготвиш сам?
- Да поръчваш храна - чист мързел и мятане на пари през балкона.
- Кино, концерти и театър - даваш пари, за да гледаш нещо. Интернет има за тази работа.


ПС - това вискчо го казвма с янсото съзнание, че ще е мнооого скучно, но така може д се спестят пари.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 18ad99dfa5
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Ако имаш например някаква излишна вещ, може да я пуснеш в ОЛХ, обявяваш и цена и ако някой я купи не харчи парите. Това също е начин да спестиш, като продадеш нещо, което не ти трябва :)

М22

 
  ...

...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 2c3ba063ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Зс хора които не могат да пестят от това с което разполагат, начинът е един само: отделна карта (или скришно местенце) в която веднага се заделя % от заплатата и тези пари се забравят- не съществуват!
От там насетне разполагаш с остатъка и щеш не щеш, се адаптираш, търсиш стоки на оферта, не купуваш излишни неща, пазаруваш повечко на едро и така спестяваш и от храна.
В пощите продават едни карти необвързани с конкрентна банка. Имат си разбира се печалбата, но на мен поне са ми ок. Не знам каква ще е цената в Бг, но в Испания (тип мастер карт са и важат за навсякъде където ползват мастер карт) картата струва 6 евро, валидна е около 2 години и после си плсщаш пак 6 евро и ти прехвърлят сумата или си купуваш нова и си прехвърляш сумата преди да ти изтече срока от предната.При всеки влог (от поща) удържат 1.50 евро, добре е да се влага един път в месеца, наведнъж. Ако теглиш от банкомат, банката ти удържа някаква такса- но нали идеята е да НЕ се пипат!
Ако пазаруваш в който и да е магазин, няма такси.
Пин кода ти идва веднага на смс, също с смс можеш да проверяваш по всяко време наличната сума.
Два вида карти са, едната за макс 5000 евро, другата макс 7.500.
Можеш да прехвърляш от една карта в друга по интернет.
За мен е удобна, от време на време "мятам" по някое евро там и забравям. Кога съм имала нужда за нещо спешно да бутна (например наскоро в държавна служба отказаха да ми вземат кеш, а нямах друга карта в себе си и платих с тази) и проверя налична сума, винаги ми е приятна изненада, нарочно не проверявам често, нали ги "забравям".

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 976f17d37d
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   4 глупости, холандците са стиснати и са богати, а българите все със широко сърце едвам си плащат сметките.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: a403c9f6be
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   В един ден от седмицата не харча никакви пари, това правило си го спазвам от години. Перилни препарати самобръсначки, четки за зъби, пасти, шампоани и други неща които са трайни вземам от една борса. Когато купя на стекове цената е по ниска. Храната гледам да е от промоция, млечните продукти ги вземам от магазинче на производител. Месото ако мога да купя от производител също е добре. Гледам да купя половин или цяло прасе, нарязвам и прибирам във фризера. Дрехи купувам нови от само от физически магазини, за да мога да пробвам и да преценя материята, купувам само това което наистина смятам да нося. Обувки гледам да взема скъпи и качествени за да ги нося повече сезони. Колата си я взех от магазина и като и мина гаранцията и монтирах газова уредба, вместо 2. 20 за бензин, зареждам 1 лев газ, доста пари се спестяват от това. Автомивка вместо да измия вътре-вън, правя няколко измивания само вън и веднъж месечно цялостно, по този начин спестявам около 25 лева на месец, не е много, но за една година се събират 300 лева с които правя гражданската. Не сядам по кафета. Инвестирал съм в жилище което има доста изолация и всички уреди ми са клас ААА. Алкохола е голямо перо, а аз го отказах преди много време поради здравословни причини. Битовите сметки са ясни, но направих един пакет кабелна и интернет и като платя за цялата година ми вземат за 11 месеца. Опитвам се да плащам в брой и колкото се може с монети, карта гледам да използвам рядко, зашото съм забелязал, че когато плащам с карта парите заминават много бързо. Въздържам се от покупки от интернет, защото доста боклуци се продават и защото доста покупки от нета са импулсивни, благодарение на рекламите който объркват психиката. Защо ако мога да си купя тениска от нормален магазин, да я взема от нета и платя плюс 5-6 лв доставка. Ако направя например 6 покупки, само за доставка ще дам 30-40лв
Гледам да не купувам боклуци, защото качествените неща са по дъготрайни. На пръв поглед дребни неща, но събрани за месеца се получава голяма сума. Това са моите хитрини, гледам да не се лишавам от нищо.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: cbb71796da
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

14.   Подкрепям пътуването гратис в София. Не съм взимала билет от 3 г. Преди си купувах карти, но след като се налага да се возя със смърдящи индивиди и малцинства, които не купуват билети, смятам че е грехота да купувам и аз. Фандъкова да плаща, нали и без тва мангустите гласуваха за нея!

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: d1ac0e2883
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Готви си. От храна може много да се спести. Понеже имам време и си готвя - сготвената храна е първо много по-здравословна, второ много по-евтина. С една голяма бучка сирене условно мога да си направя 2 пъти спагети, картофи на фурна със сирене, салата с домати и сирене. Сладки неща ако ядеш такива - шоколади, бисквити и т.н. - дебни промоциите в супермаркетите и си купувай направо количества занапред, ако имаш възможност. С нещата за домакинството също - препарати, гъби, тоалетна хартия - дебни къде е евтино или има промоции и си вземи за 1-2 месеца напред.

Картата за градски струва 365 лева, ако си я заредиш за 1 пълна година. Ако я зареждаш месец за месец е 12х50=600 лв. Това е ако пътуваш всеки ден с градски. Ако не - за лятото едно колело, зимата карта само за 1 линия или талони и си готова. Излишните неща продавай в ОЛХ.

ZZ

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: a403c9f6be
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Ако имаш кредити не може да пестиш пари , стой далеч от кредит или ако вземаш , гледай вноската да не надвишава 30% от дохода .Ако имаш деца също е трудно да се заделят пари , така че децата трябва да се научат от малки , че не всичко е позволено. Най-големи разходи се правят от дребните ежедневни покупки и от пазаруването в нета .Ако днес платиш 3 лева за транспорт , един лев за кафе , още лев за вода , 5 лв за обяд , 3 лева за следобедно десертче - ето ти ги 13 лева , и то не съм надул някакви цени 13лв по 25 дни =325 лв събота и неделя не ги слагам . Ако сложа и тях нещата отиват на 390 -403лв . Не слагам цигарите ако пушиш или бирата след работа , ако пиеш.Платиш битовите сметки и заплатата е силно намаляла .Ако имаш деца нали джобни трябват , странични курсове , частни уроци ...и др . Затова има израз -работещи бедни - . Затова хората се хващат на две работи или правят бизнес , не толкова да стават богати , а за да им стигат парите .
Стъпка първа и най лесна . В непрозрачен буркан всеки ден слагай една банкнота независимо дали е 5,10 или повече лева .Отвори буркана точно след една година , ще се изненадаш приятно .
Стъпка 2 . Вземи 12 плика , всеки месец се опитвай да оставиш нещо в плика и прехвърли за следващия . Пример , в плика за месец Януари имаш 30 лв вземаш ги и ги прехвърляш във плика за Февруари . За Февруари например заделяш 80 лв 30=110 лв и ги прехвърляш за месец Март..и така до 12 плик
Забележка. В двата описани случая се заделя сума без оправдания и в двата случая сумата не се пипа докато не изтече годината .Тези начини са елементарни , но работят ако има дисциплина .Ако сумите са по-големи вече говорим за инвестиране , но това е отделна тема .
Забравих да кажа че парите в никакъв случай не трябва да се броят преди изтичане на срока -това правило да се спазва на 100 %

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: a403c9f6be
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Точно като влезе вируса , спрях да пазарувам от интернет , а точно тогава трябваше от там да купувам. Реших , че мога да мина без определени неща .Само за една година спестих пари и сега се чудя на акъла си защо съм прахосвал пари за разни глупости от нета . Имало е случаи когато не ми трябва определено нещо но влизам в сайта и виждам промоция и поръчвам , после плащам доставки и тн Голяма зарибявка е нето и добре че се откачих .Сега вече като видях че могат да ми остават пари , съм се амбицирал за една кола , но да видим....

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: f7a591bc0d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Бахти разбирам пестене пестене, ама толко ли сте окъсани да падате на нивото на циганите да ви свалят по спирките?






Чингис Хан

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: d4fe2eaed4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Как аз пестя пари (М32, София):

- Готвя вкъщи. За цената на 1 порция храна обикновено можеш да сготвиш 6 порции вкъщи.
- Много рядко купувам дрехи, и то само такива, от каквито наистина имам нужда. Ако си харесам нещо от втора употреба, или евтин магазин, взимам оттам. Разбира се, изключение правят бельо, чорапи и т. н.
- Ходя пеш или с градския транспорт. При много пътувания за 1 ден взимам карта за деня.
- Купувам качествена храна и наблягам на движение, за да нямам здравословни проблеми. Предпочитам да дам 2лв отгоре за био прясно мляко, отколкото да "спестя" 2лв и да се натъпча с пестициди и хормони и след време да се лекувам от незнайни болести.
- Правя тренировки вкъщи
- Отделям време за сравнително евтини преходи сред природата (Витоша е близо), за да ми е интересен животът и да не харча пари от скука.
- На почивки ходим в евтини къщи за гости с добри отзиви и безплатни/евтини забележителности, вместо в средно скъпи хотели и скъпи атракции.
- Ако планираме повече екскурзии, гледаме да е с влак и си взимаме карта за 50% отстъпка.
- Взел съм си машинка за 30лв и се подстригвам 3-4 номер. Стандартно мъжко подстригване в София струва 10-15 лв. - при 6 подстригвания на година, за 2 години съм спестил над 100лв от това.
- Не употребявам алкохол, кафе или цигари, освен някоя бира лятото и малко вино зимата.
- Когато купувам онлайн, гледам от 1 място да взема няколко неща, за да не харча пари за доставка. По възможност избирам взимане от физически магазин.
- Дреболии за бита, които не са спешни, купувам от aliexpress с най-евтината доставка.
- Когато предстои да си купувам нещо скъпо, правя дълго проучване кое е най-качественото за бюджета ми, за да не излезе накрая евтиното скъпо.
- Сменял съм само веднъж A1 планът си от 2006та година.
- Купувам си техника 2ра употреба, но качествени - напр. слушалки 2ра ръка за 50лв, оригинални бяха 150лв, фотоапарат за 120 лв, оригинален е 270 лв..
- Нямам деца :)



Как НЕ пестя пари:

- Когато работя допълнителни часове от вкъщи, си поръчвам храна.
- Използвам част от спестените пари за екскурзии с приятели или туроператори, за да се наслаждавам на живота.
- Позволявам си да похарча 50-100 лв на година за планинска екипировка - напр. алпийски котки, за да мога да ходя в планината и през зимата
- Планирам да си взема кола до 1-2 години, за да пътувам на повече места, недостъпни с транспорт, и да се наслаждавам на живота си.
- Когато covid отмине, съм планирал все пак да отделям пари за плуване на басейн и фитнес. Плуването помага много за напрежението, а във фитнеса може да тренираш по-добре някои неща.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 55d00a3782
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   1. Дрехи много не ти трябват, купувай ако трябва втора ръка (или от евтини марки), пери на по 40 градуса, избягвай белина.

2. Освен ако не е нужда, никаква кола - гориво, осигуровки, прегледи, всичко това бързо се наслагва. Купувай карта за транспорт, ходи пеш понякога (така поне и време за размисъл, и упражнение имаш).

3. Не ходи в био щанда, но и не яж боклуци. Купувай на разпродажба. Готви наведнъж, имаш фризер и хладилник: пестиш време и пари така. Кафе можеш и сам да вариш, после да носиш в бутилка. Вредните навици вредят на здравето, това после струва кинти и време при лекаря.

4. Спи спокойно, ако трябва мелатонинът в аптеката е евтин. Спи поне около 6-8 часа, виж горе казаното за здравето.

5. Мий ги тея зъби, купи електрическа четка и душ за плака. Ходи на зъболекар веднъж на 6 месеца да провери за зъбен камък. Тези зъби са ти доживот, поддържай ги, инак и скъпо, и болезнено.

6. Цигарите и алкохолът са ясни: не. Ако толкова си пристрастен, завивай ги поне сам. Ако си на алкохол, давай по-малко и с евтина водка.

Останалото зависи от теб, авторе. Един начин е да платиш всички сметки от заплатата първо, после да делиш за глупостите. Аз, освен вода и ток, съм карал само на телефон и нет. А и аз обичам да гледам растящи числа или в спестовна сметка, или в инвестиции. Навиците трябва да се променят.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker