Да си взема ли подаръка обратно? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121169)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Да си взема ли подаръка обратно?
преди: 2 години, 8 месеца, прочетена 1547 пъти
Преди година някъде купихме с моя приятел хубав компютър на малкия ми брат, защото ми каза, че на стария не му вървят игрите, защото беше на доста години и страшно бавен.Той изобщо не излизаше и ми каза, че няма с кой, защото и другите деца не излизат, а само цъкат заедно игри и ние решихме, че ще се почувства по-добре, ако му вземем компютър, за да не скучае постоянно. Но нещата излязоха извън контрол, особено сега с онлайн обучението като не ходи на училище и седи по 20 часа на компютъра. Косата му се е деформирала от слушалките, очите му са като цепки, като на китаец, станал е още по-дебел. Въпреки, че преди беше дебел, сега е направо огромен, сигурно е 120 кила, а е на 14г. Около компютъра е всичко чинии, яде пред него и даже не става да си ги вдигне, да не изпусне нещо.Преди ходеше с баща ми в събота и му помагаше с работата, зареждаха стока, помагаше с товаренето и т.н., сега все по често почнал да отказва (понеже аз не живея в тях слушам какво нашите ми казват, но гледам и той на какво е заприличал) Предната събота се е съгласил да иде и бащата отишъл в 5 сутринта да го буди да става и го намерил на компютъра, и го забрал направо от там. И това е почти всяка нощ. Вече си мисля да си взема компютъра и да го продам, той си даде 200лв които си ги беше събрал, нашите също дадоха около 100 някъде. Но останалите повече от 1000 ги дадохме ние. Като го продам ще им върна техните и край с компютъра. За мен това е безумно и недопустимо, но майка ми само си го защитава, бил дете, нямало какво да прави, да не съм се излагала, направила съм подарък пък сега да си го взимам. Баща ми и той гледа все да му угоди и хем вижда кво се случва хем и той вика да не го закачам. Говорила съм нееднократно с него, но не се разбира от дума, само кима с главата и си прави квото си знае. Не се интересува нито от училище, нито от нищо. Не знам как да стопирам това поведение и ме е яд и, че нашите нямат грам мозъче в главичките да видят, че изобщо има проблем! Какво толкова, бил дете, нали затова съм го купила. Не знам как да постъпя, като се видя, че с приказки промяна няма.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 8 месеца
hash: 6804023e61
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   Мисля си, че ако директно му вземеш компютъра ще има обратния ефект. По-лекия вариант е малко по-малко да му замествате времето, което изкарва на него, с друго занимание. Освен това вечер в еди колко си часа компютъра се прибира и точка. Има еди колко си часа на него и до там. В останалото време се опитайте да му помогнете да открие други занимания, които са му интересни. Може вашите да го запишат да тренира нещо. Изтървано изглежда положението и е нормално да се притесняваш. Той се е пристрастил. Отделно с тези кг и здравето му ще пострада. Поговори сериозно с родителите си, обясни им, че му правите мечешка услуга. След време и на тях ще се сърди. Трябва му твърда ръка да го върне обратно в пътя, да се мотивира, да намери нови интереси. Само без крайности.

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 0cc75f0c8d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

2.   Не е решение да го вземеш. А и подарък никога не се взима на зад.Мъчно ти е, че си разсипва здравето и живота, но за това са отговорни вашите. Утре ще стане на 30г. и пак ще седи денонощно пред компютъра, но тогава ще е прекалено късно. Сега все още не е късно да се променят нещата. Трябва сериозно да поговориш с вашите, ако трябва да се обърнат към специалист. Ако те не вземат мерки, гледай си твоя живот и брат ти го остави. Утре като ги няма вашите и няма какво да яде, може и да се принуди да тръгне на работа.








Чингис Хан

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 489251996f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Ще го настроиш срещу себе си ако вземеш компютъра, а и веднъж подарен той вече не е твой, а негов. Може дори да се изпокарате с родителите ти, не е решение.
Но определено можете да зспопнете да си организирате излети/походи с пикник (здравословен) на които да го каните. Той не трябва да разбира, че са основно за него, дс не се чувства "наказан" а приятно прекарано време.
Можеш да вземеш две карти за фитнес, една за него, другата за теб и да ходите заедно защото "притеснявам се сама да ходя" той да го приеме първо като придружаващ те "мъж" който хем ще ти прави компания, хем ще те "пази". Тям да се включи и приятелят ти, че е уморен примерно след работа и не винаги може да те придружава.
И разбира се да потърсиш среда с деца на подобна възраст в която може да се внедри без да се чувства различен, притиснат т н. а да му е приятно- някакви колективни занимания които включват и движение.
С нерви и караници ще се затвори оше повече във виртуалният свят!

 
  ... горе^
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 8f80e448ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Седни поговори хубаво с вашите, на сериозно. Кажи им че последствията за сина им ще са необратими, колкото повече го оставяте да се заравя в манията си и отчуждава. Накрая една сутрин ще го заварят припаднал или още по зле умрял, защото забравил да пие вода или ходи до тоалетната. Това е болестно състояние. Час по скоро продавате компютъра и колкото и да упорства не му се връзвате на прикаските. Говорете с брат си ти и семейството ти, приятеля ти също, стимулирай го да излиза навън, няма значение как. Не е трябвало обаче да се допуска чак до такава степен да се развие манията. Той и преди това си е бил антисоциален, а с покупкпата на мощната машина направо си му подарила виртуална реалност в която той съществува, не в настоящето. Това е грешно. Вземете мерки, ако не се свържете с психолог и терапевт, но мисля че не е нужно. Говорене, стимулиране на активността, ако трябва насила. Вашите да не му дават да яде, ако той сам не си го приготви и не си отсервира и почисти след това. Наказания ако не си почисти стаята, също и ако не излезе поне за 2 часа навън на разходка. Малко грубо от моя страна но това е начина, инак ще го гледате как се депресира и гасне, ще достигне до такъв етап че вече ще е късно да го спасите от манията му.

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 00f1b15c33
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Кажете му че момичетата не харесват дебели момчета и няма да го харесват. Мотивирайте го да спортува по този начин.

 
  ...


...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 75e5f15d60
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Категорично не трябва да му вземате подаръка, щом е подарък той е негов. Като го вземеш на какво ще учи след месец онлайн?
Не би трябвало и да се месиш в възпитанието на детето на друг, без значение че става въпрос за брат ти, той има родители и отговорността за възпитанието му е тяхна, колкото и да ти се струва че го възпитават неправилно, Виж само колко добре са се справили с твоето възпитание и ги остави да си възпитават сина както намерят за добре. На 14г възраст е доста сложна и трябва да се пипа по тактично за да не се разбие емоционалното и психичното му здраве. Родителите ти са по възрастни по опитни във възпитанието на деца, остави те ще се справят.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 539f25c178
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Проблема не у устройството, а той и това, ме няма граница. Говорите с него, помага на баща ти и осъзнава, че този начин та живот убива. Освен това няма такова нещо вкички са компютрите, хората тренират, излизат така, че това не е вярно. Консултация с психолог.

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 2f05511157
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Тука ти говорят глупости, да не вземаш, че вече не е твой и т.н., но ако брат ти умре от някоя болест на 30, те няма да дойдат да ти бършат сълзите. Помисли над това.

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: bfee056aab
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Няма проблем момчето, а вие имате проблем. Бъдещето е в компютрите. Вие като не стоите на компютъра и хайде и той да не го прави. Я, се дръжте малко. Може да стриймва и да изкарва пари от това. Вместо да му взимате компютъра, го научете как да стриймва. Вземете му камера и хубав микрофон. Гледайте му стриймовете, за да има зрители и активност и да стане афилиейт. Показвайте се и вие на камерата и правете забавни неща, за да стане вайръл. Това е бъдещето, а не товаро-разтоварителни дейности при баща му. Лол. ВТФ?! Старите поколения сте такива дървета...

 
  ... горе^
преди: 2 години, 8 месеца
hash: ec2de53b2d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Не виждам нищо притеснително освен, че е дебел. Аз на тия години бях същия, играех нон стоп игри, бях обсебен направо, преди да попадна на една специфична игра, която се казваше doom 2 и за създателя и Джон Кармак (на цялата поредица де), която буквално промени живота ми, защото беше брутално яка и ми стана много интересно как се прави такава игра. Някой от съучениците ми, които също играеха 24/7 ми каза, че се прави с програмиране и това разпали интереса ми. Започнах да се ровя да разбера и да уча и да си правя някакви супер прости игрички, спрях тотално да играя игри и започна фиксидеята ми да направя игра, буквално стана по-зле от преди, спрях да ходя на училище и само четях и пробвах да програмирам. За съжаление не успях да направя истинска игра, защото всичко в тоя бизнес се развива с шеметна скорост и нямах шанс, но се научих да програмирам доста добре и на 17 вече правих програмки и сайтове - това преди 20 г. беше нещо нечувано и започнах да правя сайтчета на познати на родителите ми, на приятели и т. н., после правих платформи направо за малки бизнеси на разни познати и това прерасна в бизнес, с който се занимавам на съвсем друго ниво и в момента и честно казано съм доста добре и материално и в личен план, кой да подозира. Е, все още мечтая за тая игра, която имах идея да направя, но някога ще я направя.
Та, по-добре насочете вниманието му към как са направени тия игри, може да му стане интересно и да му бъде от полза в бъдеще, обикновено така става - аутсайдер - игри - софтуер - добра работа и пари

 
  ...

...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 303c873f12
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Още преди години четох някъде, че в Китай правят терапия за подобни случаи на компютърна зависимост. Като всяка пристрастеност е вредна, но не е правилно да му отнемате компютъра. Тогава ще започне да ходи по приятели и въобще не знаете накъде ще потегли.

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 0acaa530b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Нашите не виждат голям проблем и не реагират, честно казано не им пука. Те не са имали компютри и не разбират колко сериозни са тези мании. Говорила съм многократно. Също и за килограмите, от 5 годишен всяка година става все по- дебел, а те вече 10г си знаят, че като порасне щял да дръпне на височина и да си отслабне. Колко ще дръпне, като цялата семка са по 1. 60 не знам. Той вече е стигнал почти максималния си ръст. Майка ми му носи принцеси пред компа, вафлички, бащата кола, Фанта.... винаги държат в хладилника, че много ги обичал. Преди месец ми се наложи да спя при нашите за три вечери в стаята с компютъра, понеже нямаше къде и цяла нощ слушах викове и псувни, говори си с другите играчи, вика и т. н. Имаше скандал с една комшийка отсреща, че по цяла нощ викал и не можела да спи. И родителите ми си го защитават. За ученето няма да коментирам, то е ясно как е положението. Вчера казах на майка ми по телефона, че ще си го взема компютъра и тя почна да се възмущава как можело, каква съм била такава, луда ли съм, нали съм направила подарък. Сега като почне учебната нямало на какво да учи. Голямо възмущение беше, излагала съм се и т. н

 
  ... горе^
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 0acaa530b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Пак съм авторката, също и той не е от най-активните, записаха го на волейбол и се махна за 2-3 месеца. Той като не иска не може да го водим насила. А за подобни разходки и фитнес, добра идея е, но нямам време за подобни упражнения, в момента работя по 12-13 часа на ден почти без почивен ден и последното, с което бих се справила е фитнес примерно. Нито имам особено време за разходки в планината и пикници за съжаление.... а и на него идеята за фитнес грам не му допада, пробвала съм.

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 3325a0f27f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Остави момчето намира.

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 7a90f8a392
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Родителите са проблема в случая. Ако спрат да го хранят и да му угаждат, ще се наложи сам да започне да върши някои неща. На тяхно място бих го държал по-изкъсо даже, ако иска нещо - да си изкарва сам парите. Да видим тогава какви ще ги върши.

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: f6df0daf0f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Не му вземай компютъра, спъни се без да искаш с чук в ръка и падни 3-4 пъти отгоре му.

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 601f3a43e6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Смени му паролата, за да няма достъп до компютъра.
Кажи му, че е заприличал на лоена топка и никое момиче няма да го погледне и пълнее прогресивно. Сигурно и сърцето му е затлъстяло. Да се взема в ръце и да започва да спортува. Запишете го например на таекуондо, карате, плуване,тенис или нещо друго, което би му допаднало. Вероятно се чувства зле от това, че е отделен от връстниците си и предполагам, че е в лека депресия. Родителите ти допускат голяма грешка като не му обръщат внимание. При тези килограми, буквално са го оставили на самотек.
Прекрасно е, че те е грижа за него!
Затова колкото и странно да звучи това, което ще напиша, вземете мерки, докато не е станало таърде късно.
Колкото и застоял живот да води брат ти, трупането на тези килограми не е само от липса на движение.
Възможно е да е вдигнал нивата на кръвната захар и да се намира в преддиабетно състояние.Вече е доста често срещано деца да развивт инсулинова резистентност и Диабет тип 2/ известен като старчески/, заради неправилно хранене и хранителни непоносимости, най-вече непоносими въглехидратни храни и прясно мляко, не самата захар Процесът е обратим, ако се вземат мерки навреме и се спазва диета, изключваща непоносими храни.
Направете кръвни изследвания на брат ти - пълна кръвна картина CRP и задължително гликиран хемоглобин/ изследването дава индикация за нивата на кръвната захар за последните 3 месеца/ . Ако са над 5,5 положението е за спешни мерки.
Направете му изследване за хранителни непоносимости в качествена лаборатория като МБАЛ" Св. Иван Рилски" или в лаборатории"Геника", които имат клонове в големите градове, освен в София. Ако брат ти пълнее от някакви храни, то това са храни, които консумира често, затова няма смисъл да плащате за изследването включващо най-много храни и е най-скъпо,. а за първото и средното, които са от 100 до 230 лв.
Подобно напълняване се отразява и много зле на костната система.Моето дете напълня със 7 кг само за 3 месеца и краката му започнаха да се изкривяват, коства ми много време, докато открия проблема, но когато премахнахме непоносимите храни, нивата на кръвна захар се нормализираха и никога повече не се повишиха, отслабна бързо, но минаха 2,5 години, докато краката се изправят отново. Сега е на 12 г. и тежи 40 кг при ръст 153 см.

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 4f7106bc44
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Всички, които са против авторката, я идете на плаж и пребройте колко деца са затлъстели, ще ви се замае главата. Онзи ден видях едно момченце на около 12, имаше страшно голям корем и по-големи и щръкнали цици от моите, а това ако не е предпоставка за гинекомастия, не знам какво е!
Да, на тийнейджърите това им е забавлението, но не трябва 2/3 от деня им да минава пред компютъра. Освен, че детето ще има още повече проблеми с теглото, се очаква и да сложи очила, ако не ограничи стоенето пред компютъра. Знаете ли как увисва кожата на затлъстелите хора и колко много излишни стрии се получават? Това тегло е недопустимо за дете на 14 години. Забрани на майка си и баща си да купуват толкова много вредни храни и им кажи да го запишат на спорт, който ще му хареса и няма да го пропуска.
Не му вземай компютъра, защото ще те намрази, просто трябва по някакъв начин да го вразумиш, за да те послуша.
По принцип съм изключително против тормоза, обаче в този безнадежден случай, една подигравка от връстници може да му се отрази положително и да тръгне към промяна.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 8 месеца
hash: d8962f8ad0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Не може на 14 да прилича на някое свинче в кошара, което само яде. Не стига, че масово на неговата възраст са супер простовати, а и той е тръгнал натам.
Вземи му компютъра и му кажи, че ще получи нов, ако свали килограмите, които е качил, нека свали 50 кг, ако наистина е 120. Даже 70 да свали това е недопустимо. Не за друго, а ако продължава така и до 20 няма да доживее.
Питай го дали мисли да изкарва пари от тея игри, защото има пичове изкарват по стотици хиляди долари, но се съмнявам да е оттях.
И що за баща има да го гледа такъв и да не прави нищо по въпроса?
Ако бях баща му щях да тренирам с него, докато не заприличаме и двамата на културисти, само и само да не се откаже.

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: d95eb4477a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Моята сестра беше нещо такова и нашите започнаха да взимат единия кабел, май на рутера с тях на работа. Докато се приберат тя учеше, пускат й компютъра за 2 часа вечер и през нощта пак го спират. Хем ги разбирам вашите, нашите викат, че тя без компютъра ставала ужасна, нервна, не им говори, нищо друго не я било радвало. Разбирам и теб, щото знам колко зловещо изглежда. Като Зомби.
Сестра ми вече е на 19 и всяка вечер е навън с приятели, приеха я гейминг или нещо такова във Виена.
И твоя брат не е изгубена кауза, ама трябва режим, а не така неопределено време.
Между другото, има брутални статии в нета за медийните устройства и децата. Що не принтираш една, на вашите ще им се изправи косата и може да се стегнат. В момента мислят, че не е кой знае кво и ги устройва да си седи в стаята, хем не ги занимава много, хем не е по улиците.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker