Швейцария на Балканите през втората половина на 30-те? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121166)
 Любов и изневяра (29701)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6471)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Швейцария на Балканите през втората половина на 30-те?
преди: 2 години, 6 месеца, прочетена 1557 пъти
Доколко е вярно твърдението, че след като забранява партиите през 1934, България се превръща в Швейцария на Балканите?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 6 месеца
hash: 7ca9119b6a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   Е, чак Швейцария, едва ли, но е факт, че сме били в икономически подем и от Освобождението до днес това са били най-добрите ни години. Жалко, че е било твърде за кратко.

 
  ...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 38148d6643
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   ХАХАХАХА. Това е добро. През 30-те години двата най-големи булеварда в София се казват "Хитлер" и "Мусолини". Ако не вярваш, отиди в някоя библиотека и виж стара карта.

 
  ...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 413d1c56b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   До 2- Не разбирам, кое е смешното и какво общо имат тези имена с икономическтоо състония на странта? Какво е твърдението ти? Че е било обрантото?

 
  ... горе^
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 9fcb3e0b60
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   По-скоро подема е бил в края на19-ти, началото на 20-ти век, до първата световна.

 
  ...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: fac202fbac
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Това са абсолютни глупости. Това понятие е измислено 90-те и се прокламира в ерата на Фейсбук, защото вече хората затъпяха достатъчно и загубиха способността си да мислят и да се сърдят на подобна пропаганда. Тази смешка започва да се разпространява този лъжлив факт, заедно с една изтъркана снимка именувана "Български предприемачи на конгрес през 30-те". Целта е да се възхвалява тогавашният цар и режимът му, с презумпцията, че синът му, същият, който беше премиер на България от НДСВ да спечели гласове и да си вдигне точките за изборите през началото на 2000-те. Тези времената минаха и заминаха, народът видя що за стока е царят, но швейцарската лъжа и снимката останаха. В момента на своят пик е модата по плюене на Русия и най-вече социализмът в България. Обезателно тези глупости главомолно помпат омразата към БКП, които през 50-те превръщат тази територия в Държава и народът извън софия заживява нормално. Но това е друг въпрос и няма да го засягам.
Сега относно видимите на България през 30-те... НЯМА такива.
В този момент властта, финансите, а и всичко останало е централизирано в софия и пловдив. В градовете има що годе някакъв живот, но в провинцията, където по това време живеят 3/4 от населението е мизерия и глад навсякъде. Хората нямат електричество, осветявали са се с лоени свещи, живяли са в къщи от кал. Да не говорим за течаща вода. Носили са с кофи, ръчно от километри. Здравеопазване е нямало никакво. Хората да измирали от туберкулоза и други болести, за които, нормалните по това време държави са забравили. Индустрия е нямало, с изключение на няколко фабрики в големите градове. Хората са се изхранвали със земеделие и животновъдство. Разбира се царят и държавата са си събирали данъци, процент от продукцията, който е бил толкова висок, че в години със слаба реколта не им е оставяно нищо и са измирали от глад. За да оцелеят всички за били затънали заеми, които допълнително са ги унищожавали. А знаеш ли, че хората са отглеждали животни по земята и са ги криели, за да не им ги вземе царската власт като данък?
Ще завърша с факта, който всички забравят. Знаете ли, че Добруджа в този момент се намира под румънско робство. Отнета е от България, а на българите останали в границите на Румъния се прилага геноцид. Но на никой не му пука. Нали в софия за добре...

 
  ...


...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 2792664ef7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   И е вярно и не е! Всяко твърдение се базира на сравнения и много зависи с какво сравняваш.
От една страна нашите предци не са били кой знае колко добре, ние днес сме сто пъти по добре, тогава повечето са били обикновенни селяни, обработващи земята с дървено рало, дърпано от биволи, обаче живеещи в собствени къщи, без легла и маса в къщата, но пък за сметка на това нямало глад. Ако се разровиш из европейски статии от онези времена ще забележиш как тогавашните журналисти са описвали живота на българите, че имали изобилие от храна. Те разбира се са сравнявали храната на тяхното население с храната на нашето. По онова време почти цяла Холандия и 1/3 от Франция са били блата, затова и жабешки бутчета са френско ястие, от глад човек и жаби прояжда. На много от германците им се е налагало да си месят хляб от жълъди. Как мислиш хора са започнали да ровят в шишарки за да се хранят с кедрови ядки, от глад разбира се, на българина земята е плодородна, богата, климатът много добър, само да се разходиш в природата и ще се наядеш, не му се е налагало да дере жаби или да рови в шишарките за ядки.
Европейците са били по зле от нашите предци, от тогава е останала фразата "изпаднал германец". Германци са идвали да работят в България, особенно около дунавските градове, с речен транспорт по река Дунав. Преди десетина години даваха по телевизията една баба, която разказа как родителите й се преместили от германия в българско село тя била малка тогава но помнела.
В същите тези времена много от европейските държави са избили или кастрирали техните цигански семейства със закони "елиминиране на "малоценния живот".

ето цитат:
"от 1930 до 1975 Швеция активно провежда програма за подбор на "генетично чисти шведи", като в същото време шведската държава насилствено стерилизира десетки хиляди граждани. Причините - расова чистота и елиминиране на "малоценния живот".

През 1934 година в Швеция е прокаран първият закон за стерилизацията. Допълнен през 1941, той поставя началото на програма за стерилизация на шведски граждани по три основни причини: расова/генетична хигиена, социална, и медицинска. Де юре, стерилизацията е доброволна и става само със съгласието на индивида и разбирането му за последствията. Де факто това далеч не е така, а в някои случаи е употребена и сила. Впрочем, трябва да отбележим, че подобни програми по това време е имало и в други страни - САЩ (още през 1907), Норвегия и Нацистка Германия.

Между 1936 и 1975 година в страната са стерилизирани 63 000 безработни, самотни майки, умствено изостанали, психично болни, както и хора от лапландското малцинство. Според шведското правителство, едва 30% от стерилизациите са били осъществени насила или под натиск, и в още 10% има признаци за използване на натиск от страна на институциите. Почти 93% от стерилизираните са жени. До 1950-те години обаче доминират стерилизациите на мъже по расови причини (принадлежност към лапландското малцинство). Швеция започва да оттегля интереса си към т. нар. "расова хигиена" и евгениката едва около 1958 - повече от десетилетие след краха на Нацистка Германия. Неправителствени изследователи обаче оспорват тези цифри - според тях има много признаци, че почти всички стерилизации са били насилствени и в интерес на "чистото общество". ""

В същото това време българското правителство отпуска помощи и безлихвени кредити на предприемчиви българи да развият собствен бизнес, да си построят собствени цехове и заводи, имало е и субсидиране за транспортирането на стоките с влакове за бизнесмените, тоест стоките им да се транспортират по евтино, държавата е доплащала транспорта.


Така че в България животът не е бил много лесен, но пък в сравнение с Европа българите са живели много добре, без репресии, без натиск от правителство, имали са храна, имали са собствени домове, по празници са танцували по мегданите, нормален живот за времето си.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 7cb219fb64
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Номер 2, предполагам си прав, но това какво общо има с укономиката? После пък имаше градове и улици с име на като Ленин, Сталин, Жданов и т. н.

 
  ...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 45518a461b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Целия свят е потънал в голямата депресия, но България била Швейцария на Балканите.
Като ги измисляте тия глупости - вярвате ли си?

 
  ...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 55dcf830b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Авторът на коментар номер 5 съм. Довършвам.

В този период, в целият свят цари хаус и криза. Всички знаят за положението в сащ през 30-те. В англия и франция не е по-различно. Единствената държава, която просперира в този период е СССР. Благодарение на реформите на Сталин, руската икономика и селскостопанство просперират. Науката се развива главомолно и Русия е на път да се превърне в глобален лидер. И точно тогава по една или друга причина избухва Втората световна воина... Отново всички трезвомислещи знаят коя е най-потърпевшата държава. Коя е загубила 30 милиона души и икономиката и е унищожена.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker