Забързано време? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121185)
 Любов и изневяра (29708)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18520)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Забързано време?
преди: 2 години, 5 месеца, прочетена 1285 пъти
Само на мен ли ми се струва, че времето тече много бързо? Докато съм се събудил и вече станало време за лягане. Имам чувството че последната ми година премина като 2-3 месеца. На какво се дължи това според вас? Индивидуално ли е според вас или заради промяната, в която се намираме го усещат всички?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 5 месеца
hash: 3155517d8f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   И при мен е така. Ще ми е интересно и други да кажат.

 
  ...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: 8566b45e1c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

2.   Не забравяй, че от гледната точка на физиката, времето всъщност е константа, то тече еднакво за всички (е освен ако не си близо до черна дупка), но възприятието ни е различно към него.


Да, напоследък и при мен тече много бързо, все едно имам чуството че деня е много къс,от колкото е.

 
  ...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: ce2c258797
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Не знам, но аз като бях малък някакви 30-годишни ми разказваха, че времето ще започне да ми тече много по-бързо... не им вярвах, но сега започнах да го усещам...не си само ти.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 5 месеца
hash: e05a44d5d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

4.   Възприятието за време се променя с възрастта поради една много проста причина. Човйк подсъзнателно сравнява единица време като съотношение спрямо времето, което е живял до момента.

Например ако си на 5, за теб 1 г. би била страшно много време, защото това е 20% от целия ти живот. Ако не броим и първите 3 години, които не ги помниш, то реално ти възприемаш тази 1 г. като 50% от целия ти досегашен живот, което е страшно много. Това е като 30 г. за 60 годишен. Ако обаче си на 50, то 1 г. е едва 2% от живота ти, т.е. почти нищо.

Разбира се, има значение и преживяното, както и монотонността. Ако си много щастлив и искаш това да продължи вечно, то времето ще тече бързо. Обратно - ако си в ад и искаш час по-скоро всичко да приключи и да се оправи, то 1 седмица ще ти се стори цяла вечност. Не случайно уикенда не разбираш кога е минал, а работната седмица се влачи все едно с месеци.

Ако пък живота ти е много динамичен ще ти струва, че тече бавно. Аз например ако съм имал ден, в който съм свършил много неща още сутринта и не съм спрял цял ден до късно вечерта, като се прибера и се замисля, съм свършил толкова много неща, че чак започвам да се бъркам, че сутрешните неща съм ги свършил предния ден и ми се смесват дните. Т.е. възприемам единия ден като 2 или дори 3 и за мен времето тече бавно. Ако пък живота ти е монотонен и последните 10 години правиш едно и също всеки ден, то тия 10 г. ще ти се струват като 2. Т.е. за теб времето ще тече бързо, защото в твоите представи са 2 г., а реално са минали 10.

 
  ...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: b064fa10d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Много добро определение и отговор от страна на номер 4. Влязох тук да напиша нещо подобно, но той/тя вече е сторил(а) това отлично.

Еднообразието всеки ден, като например ходенето на училище или на работа, често води до усещането за безкраен ден сутринта, когато задълженията започват, но накрая на вечерта си мислиш, че всъщност денят е изтекъл бързо. За това явление се бях замислил преди повече от две десетилетия и в казармата. Всеки час там минаваше бавно и тягостно, товареха ни постоянно с работа и други занимания, но цялата година измина толкова бързо, че ми се стори като два месеца.

Ходенето на работа при много хора е като наказание, тъй като не им остава свободно време за забавления или за разходки. На практика работата им отнема най-хубавата част от деня, когато навън е светло и слънчево и има чудесни условия за приятно прекарване, но повечето хора просто нямат тази свобода, защото имат задължения. Мнозина дори не могат да намерят време да отидат спокойно на магазин за дрехи или техника, да посетят лекар/зъболекар, да си оправят някой документ или да отскочат до някакво място за извършване на услуги от всякакво естество, защото са "вързани" за работното място почти до вечерта. Най-сложно е при хората с удължено работно време, които са на практика на работа от рано сутринта до късно вечерта и накрая им остава време само за едно бързо пазаруване, душ, вечеря, най-много някой филм и бегом после в леглото, за да са отново на работа сутринта. И това добавя напрежение, защото човек не може да си позволи да се отпусне дори и във времето, в което уж би следвало да си почива.

Бих добавил и това, че има значение и кога човек се събужда, кога върши основните задачи в ежедневието си и кога си ляга. Някои хора стоят до късно, лягат дори след полунощ, стават на обяд и за тях денят е къс, защото имат съвсем малко време да се насладят на светлата част на деня. Ако обаче човек става рано и излиза навън още от сутринта, то самият му организъм усеща промяната на температурите, движението на Слънцето и съпроводената с това промяна на цветовете на небето и по този начин денят изглежда по-дълъг.

- Кифлоприземител

 
  ...


...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: bc795953e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   И при мен е така от тази година. Жена съм на 24г. Не бях се замисляла до сега за темата, номер 4, много изчерпателен коментар. Аз работя хоум офис, ясно защо още от миналата година. Но тази сякаш часовете ми минават изключително бързо и така се изтърколва цяла една седмица. Днес ставам, закусвам и като си сменям календара чак си викам леле кога стана четвъртък ... сякаш вчера ми беше понеделник и започнах да мисля какво правех из всички тези дни. Ежедневието ми е типично еднообразно, но даже и в по активните ми дни пак времето ми тече скоростно бързо, сякаш нещо се е променило и вече не е същото. Така ли ще си остане, защото никак не ми харесва!?

 
  ... горе^
преди: 2 години, 5 месеца
hash: 32529b31c7
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

7.   Индивидуално е според мен. Глупаво е да се обобщава, защото всеки човек е с различна психика.

 
  ...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: b877467876
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Мисля, че е за теб. Аз имам увствот, че имам по 30 часа на денонощие.

 
  ...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: 014bb560aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

9.   Когато човек мързелува е така - не усеща как минава времето. Я за един ден засади един ред домати, сготви гювеч, премести пералня, прочети книга, смени маслото на колата... и ще видиш, че времето няма да тече толкова бързо. Точно обратното - ще имаш чувството, че е минала една седмица.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 5 месеца
hash: 0f6a7a7e09
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Aз съм на 15. Времето тече много бавно, искам да стана на 18 и да се изнеса отвкъщи.
Имах чувството, че тази година не искаше да свърши.
Нямам идея, защо е различно за всеки.

Обичайте се и аз ви Обичам всички!

 
  ...

...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: 20f8430c32
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Вибрацийте на планетата в честотен аспект се повишават. Правилно си забелязал проявленията им във времето. Забележи, че и слънцето свети някак си по-различно, сякаш го гледш през фотошоп. Ние трябва да сме в унисон с тези промени, иначе ще загинем. Това е естествен еволюционен процес, базиран на физиката-две резонансни системи трептящи във фаза създават усилване, а в противофаза унищожение и/или отслабване.

 
  ...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: 55ff3ccece
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Точно обратното на точно обратното, 9 - точно когато е с пълен график, човек усеща колко бързо върви времето, чак буквално лети, защото иска/има да свърши страшно много неща, а денонощието не може да се разтегне. Вярвам, че всички настина заети хора ще се съгласят тук с мен.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 5 месеца
hash: 46f1db0958
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   Номер 4 е гледал подкаста на фотографа Дан Илиев в YouTube в който говореха точно това с негов приятел графичен дизайнер. Добре си го цитирал от видеото. Наистина нещата са така.

На мен последните 2 години откакто започна пандемията, ми минаха супер бързо и буквално не знам какво се случва.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker