В държава с каква политическа система бихте искали да живеете? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120989)
 Любов и изневяра (29664)
 Секс и интимност (14341)
 Тинейджърски (21870)
 Семейство (6458)
 Здраве (9583)
 Спорт и красота (4693)
 На работното място (3165)
 Образование (7292)
 В чужбина (1649)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18470)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

В държава с каква политическа система бихте искали да живеете?
преди: 2 години, 2 месеца, прочетена 1102 пъти
Няма да пиша дълга история защото заглавието казва всичко. Само ще спомена няколко политически системи, а вие кажете коя на вас най-много ви харесва и защо. Посочете положителните и отрицателните качества на системата която харесвате или не харесвате. Ако има друга пол. система която не съм споменал кажете коя е и защо я харесвате или не харесвате. Ето само няколко пол. състеми, а има повече.....

Капитализъм, Социализъм, Комунизъм, Монархия, Фашизъм, Социална демокрация и т.н. Чакам за вашите мнения.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 2 месеца
hash: 5042d775b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   Конституционна монархия, бих живял в страна с такъв тип управление, защото ми се струва по-добра за обществото. Социалната демокрация, също ми харесва.
Ако трябва да се изразя по-конкретно, бих отишъл да живея в една от следните страни: Испания, Норвегия, Швеция и Белгия. Те са конституционни монархии.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 1617ca2504
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

2.   Капитализмът е система на търговия,а не на управление и политика. В САЩ имат капитализъм, в Норвегия имат капитализъм, ако питаш Китай - и те са с капитализъм.
Трите са изключително различни държави.

Иначе предпочитам по-централен модел, като в скандинаввските страни - може да си много "беден", но върпеки това знаеш, че винаги имаш къде да спиш, винаги има адекватна медицинска помощ и винаги има някаква надежда. Може и да решиш, че бинзес, търговия и прочие са за теб и да станеш безумно богат. Да, има повече данъци от други страни, но има причина, защото тези икономики се развиват, а не нашата.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: d696a85d24
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Капитализма не е политическа, а икономическа система. Може би си имал предвид демокрация?
Иначе аз предпочитам демокрация, но когато се прави демокрация както трябва, а не тази лоша имитация която е у нас.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: ad24ca4ad3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   Искам да живея с интелигентни и добри хора, в демократична страна. :) Нещо средно между Дания и Финландия, само че ако може да е на Балканския полуостров.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 5d0d08986b
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

5.   Националсоциализъм. Нисши и висши раси има, въпреки пропагандата, с която ни облъчват, и историята го е доказала!

 
  ...


...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: e5c806d1f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

6.   Робовладелчески строй.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: be69bdbcd3
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

7.   Всички изброени от теб системи на управление са отживелица и никоя от тях не е успешна.
На мен за България най добре ми звучи Президентска република или конституционна република. Малък народ сме и трябва да се обединим под управлението на един морален човек, който да носи отговорност пред народа за действията и бездействията си. Нека той назначи десетина министри, но пък полицейските и съдийските места да са избираеми мажоритарно. Общини трябва да се слеят, не са ни нужни толкова много администрация колкото имаме в момента. 5-6 области са ни напълно достатъчни. В други държави 1 кмет управлява 15-20-30 милионни градове, нашата държава е 6,5 милиона от които 1/3 пенсионери.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 90977e739d
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

8.   Няма значение дали е република или монархия, стига само да е консервативна и националистическа (като Полша, Унгария, Дания, Русия и т.н.)

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 72b0f267c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Тоталитаризъм, НО с уговорката, че начело на държавата стои образован, интелигентен, амбициозен човек, който мисли доброто на народа си. За съжаление това е една утопия, така че за момента предпочитам другата крайност - анархията. Ако не друго поне анархията е честна за всички и който има акъл ще се оправи :)

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 0cfef556fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

10.   В съвременния свят нещата не могат да бъдат сведени до "капитализъм", "монархия", "комунизъм".

Пример давам: България се води парламентарна демокрация. Реално обаче е олигархия. Имаш 100-200 души с ключови позиции във властта и икономиката, които държат партии, медии, строителство, големи фирми. Така че демокрацията е измама, нищо, че е записана в онази тънка книжка - Конституцията. Властта се изражда според местните условия, а не според конкретни правила и етикети.

Друг пример: Китай. Много хора мислят, че е "комунизъм", но реално Китай има пазарна икономика, а не планова. Има милиардери. Има частни компании. Само властта е в комунистическата партия. Тоест имаш комунистическа власт, с капиталистическа икономика.

Трети пример: Северна Корея. По етикет се води комунистическа държава. Икономиката им е комунистическа. Но реално са червена монархия, наследствена, - нищо общо с утопичния комунизъм, чиста диктатура си е. Властта на следва даден образец, а според конкретната държава придобива конкретна форма. Капитализмът може да е различно нещо в Германия, България и Южна Африка. Според конкретните условия.

Сега конкретно към предложенията:

- Капитализъм: не става. Видяхме го, пробвахме го, - НЕ! Капитализмът прави зверски финансови, екологични, военни кризи - периодични. Цикли на капитализма се наричат -> плато -> натрупване -> срив. Самата му структура е такава. Имаш период на подем, богатство, просперитет и после тръгва на инфлация, мизерии, сривове. При капитализмът правила няма. Всичко е пари. Законите, природата, човешкото дори, всичко е под властта на парите. Долна система.

- Социализъм: не съм живял по соца, мога обаче да правя сравнения и да гледам статистики. А статистиките са категорчни: между 50те и 70те на 20 век България има най-ниската смъртност в новата си история! Преди да дойде капитализмът е над 8.5 милиона, с развито селско стопанство, производство. По-добро здравеоопазване, по-добро образование, по-спокоен живот. Е да, не толкова лъскав, но все пак по-добре устроен. Това сочат статистиките. А те за разлика от спомени и пристрастия не могат да лъжат.

- Комунизъм. Утопичния комунизъм никой не го е постигнал в реални условия. Защото той гласи да няма управляваща класа, човек да получава само колкото е изработил, да няма наемен труд и т.н. Винаги има такива дето ще се скатават от работа, както и такива, които ще искат повече продукти, отколкото са си изработили. Та, добро като замисъл - неосъществимо като идея заради човешката природа, която не иска да работи безплатно за благото на другите, а и иска да си взима повече(да забогатява), отколкото е изработила

- Монархия - бих живял в Конституционна монархия, да. Тоест силен държавен глава, но ненарушими закони и независима съдебна власт. Под монархия в случая разбирам по-скоро със силен президент с дълъг мандат(да кажем 10 или 20 години), защото ако говорим за наследствени царски монархии - не знам дали са осъществими за Европа, поне в този момент. В Англия, Холандия, Дания - монарсите са само с представителна и церемониална функция, реално властта не е в тях.

- Фашизъм - не. Фашисти, нацисти и т.н. пропити с идеология мозъци, на които им се въртят глупости от рода на "арийска раса", "нисши раси" и т.н. трябва да останат в историята като зло! В съвременния мултикултурен, глобален свят, където всеки ходи където си иска, смесени бракове и т.н. само фашисти липсват.

- Социална демокрация. Тук съм с 2 ръце "ЗА". Не съм живял в такава. Но мога да правя сравнения. Скандинавските страни. Едни от най-спокойните, най-добре уредените, най-миролюбивите. Истински социални-демокрации. Здравеоопазване на ниво, ниска престъпност, отлична социална политика, спокойствие, подреденост. Със сигурност много по-умерен и добър вариант от върлия капитализъм.

 
  ...

...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: e66ebac3e8
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

11.   Няма значение какъв е строя, а какъв е материала и елита. Ние например и швейцарския модел на пряка демокрация да приложим, пак няма да има полза, защото просто някой управляващ ще купи някой цигански барон и ще му гласуват неговото предложение. Даже така бароните ще получат още по-голяма власт. Ако щеш дори и диктатура да сме, ако на власт застане правилния човек, пак ще сме добре. Даже в този случай диктатурата ще е плюс, защото управлението ще е еднолично и ще стават бързи и лесни реформи. Въпросът е управляващия да е читав.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: d78fa4c8bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Чехия, Унгария, Словакия, Австрия, Гърция, Испанските и португалски острови в океана.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 05d305c678
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   10- На статистиката по време на соца ѝ викахме стъкмистика. Сети се защо.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: ff82b502c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Бих живял в монархия, ако аз съм монрах.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 9a33b41c99
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Аз съм за икономически съюз с Русия, Турция и Китай. Само така може да се излезе от блатото. Бих го нарекъл кооперативно-пазарен социализъм.

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 2e5bf4f206
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Искам си тук, с този начин на управление, но да се спазват законите и всички писани и неписани правила!

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: e217bee5b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Обичам свободата и мразя някой да ме командва, така че анархия. Плюс това с анархия махаме целия крадлив елит. Във всяка друга форма на управление има елит, а щом сме в бг–все ще се намери начин да се корумпира.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 2e6458548a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Анархизъм

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: c3b6d0752a
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

20.   Комунизъм. Бай Тато си беше и е все още номер едно. Или както той самия казваше: Ние каквото сме построили, вие не можете да го боядисате.











Чингис Хан

 
  ...
преди: 10 месеца, 26 дни
hash: eb93a251c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   Бих живял в страна където, няма нито комунизъм, нито фашизъм и тем подобни режими. Също и в държави където няма тоталитаризъм и авторитазъм. Би било хубаво България отново да стане монархия.

 
  ...

...
преди: 10 месеца, 25 дни
hash: 4571c6b759
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Япония.

 
  ... горе^
преди: 10 месеца, 22 дни
hash: dbddddc66d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   Демократичен социализъм, социално ориентирана пазарна икономика.

 
  ...
преди: 10 месеца, 21 дни
hash: 6d2c9f9bc4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   Не искам да живея в никое изброено, защото това са идеологии.

Не искам да живея в идеологизирана страна, защото където има идеология, там и хората са с промити мозъци.

Искам да живея в свободна страна, със собствена култура, да си държи ресурсите, да има по-твърди закони, ниска толрантност към корупцията и повече социална политика.

Нещо като в Скандинавските страни - Швеция, Финландия, Дания - ми се вижда идеално.

Там хората сякаш са много спокойни

Т. Т.

 
  ...
преди: 10 месеца, 20 дни
hash: 3e389ea4f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   Социална демокрация по принцип е добро управление. Но в България не е проблем формата на управление, а корупцията. Реално на хартия ние имаме социални елементи в държавата, имаме и на хартия демокрация. Само че разликата е, че в Дания корупцията е почти заличена, а тук се давим в нея.

 
  ... горе^
преди: 10 месеца, 20 дни
hash: 78a01ac7d9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

26.   Никаква. Искам да живея в джунглата, да ям банани, да пия дъждовна вода, да се къпя в реката, да чукам маймуните, и никой да не ме тормози с данъци!!!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker