Въпрос към ''експертите'' - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121389)
 Любов и изневяра (29756)
 Секс и интимност (14387)
 Тинейджърски (21906)
 Семейство (6483)
 Здраве (9611)
 Спорт и красота (4706)
 На работното място (3187)
 Образование (7311)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1739)
 Други (18577)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Въпрос към ''експертите''
преди: 2 години, 2 месеца, прочетена 1503 пъти
Имам запитване към вечно критикуващите, знаещи и просветени ''експерти'' които постоянно хулят и нападат в коментари и с истории за това как нямало смисъл от образование, нямало смисъл да се работи, нямало смисъл да се прави каквото и да било едва ли не, какво аджеба да прави човек, ако не да учи, да работи и да се развива(или поне да опита), дайте ми моля ви конкретни стъпки за един млад човек завършил училище какви стъпки да предприеме в живота ако изброените от мен в началото на изречението отпаднат(и моля да без да емигрира, това всички го знаем), кажете какво мислите. Това не е провокация или заяждане, просто искам да разбера логиката на някои хора, защото ми е трудно да си представя човек нищо да не прави и да чака да му се случат чудеса и после да вини други за несполуките си?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 2 месеца
hash: abb9c54b28
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

1.   Не съм от експертите, но въпросът ти ме заинтригува. Замислих се и се оказа че може да се мисли в много насоки, което прави отговора много дълъг. Но пък реших да ти нахвърля някой теми за размисъл.
Първо да отбележим какво в крайна сметка за теб е развитие и какъв е резултата му, главно материален, трупане на имане. Дали това е правилната цел в живота?
Второ да размислим за бълването на висшисти от университетите, хора без никакав капацитет, записват и завършват висше, дали са полезни с това тяхно висше, след като нямат капацитета да осъзнаят какво са учили. Реално се раждат около 5-6% хора с капацитет, но висше учат около 40%, как да отсеем тези с капацитет, след като униветситетите не ги отсяват?
Трето на всяко общество са му нужни не повече от 10% началници високо образована интелигенция, другите трябва да вършат физически труд и няма смисъл да ги залъгваме да учат някаква безсмислена специалност, в някой забравен от бога университет. Да ги залъгваме, че ако учат няма да работят. За 90% от населението ученето на висше е губене на време, време в което могат да изучат и да израстнат в някой занаят.
На обществото са му нужни както високо образовани, така и 10 пъти повече средно и ниско образовани, колкото и образован да си, за никаде си, ако на света няма кой да отглежда животни и растения, ако няма трактористи, които да сеят жито. Желателно е да ги уважаваме.
Затова да насочваме всички от младото поколение да учат висше е по скоро грешно. То който има акъл сам се насочва да учи висше, другите е добре да бъдат насочени да вършат физическа дейност.

Възможно е експертите за които говориш, да мислят по религиозно, и идеята им да е народа да си живее живота, а господ ще го нахрани. Може идеята им да е духовно развитие. Може идеята им да е природосъобразен живот на село да си сеят 20 корена домати и да наблюдават птичките. Знам ли

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: eb45d19e3c
гласове:
1 2 3 4 5
  (28 гласа)

2.   Да учат, да се развивт, ама не в България. В България цял живот наливаш от пупсто в празно и никакво развитие не се случва. Особено в провинцията. Много хора изобщо не успяват да си намерят работа по специалността и изобщо нямат възможност да започнат някакво развитие. Не може всички да сме IT и тираджии. Една мед. сестра с опит и години учене взима по-малко от сервитьорка без опит с едвам завършено средно. За какво развитие говорим въобще? Сестрата колко да се развие, не може да я повишат на лекар. Ако пък тръгне да учи наново за лекар, ще стане на 40 г., докато стане лекар, а на 50-60 ще започне евентуално да взима 2-3 бона, ако е добра. Сервитьорката от първия си работен ден на 18 взима 1500 лв с бакшишите. Счетоводителите и те масово взимат под 1000 лв в провинцията, айде в София 1500 лв, ама една нормална квартира ти е 800 лв, т.е. пак взимаш 700 лв реално. Ами то един продавач в мола пак взима 1500 лв. В моето предприятие главния счетоводител с години опит взима 1500 лв, а продавачките в Джъмбо 1300.

Какво да се развиват? Да бачкат до 40-50, че евентуално да станат главни, че да взимат 1,5 к, което пак си е мизерия. В Германия минималната е 2500 лв и я взимаш с миене на чинии от първия ден, без да имаш квалификация и дори език да знаеш. Какво развитие, какви 5 лв?

В чужбина тръгваш от нивото, което би имал след 30 г. развитие и учене в България. Брат ми в Германия взима 1700 евро като куриер без да говори немски и без да има професия. От 3 г. е там и вече си купи чисто нов джип Хюндай за 30 000 евро, при положение че плаща и наем. Аз съм учил 4 г., работя от 2008 по специалността, дори се издигнах малко в йерархията, не плащам наем и пак не мога да си мечтая за нова. Единствените ми съученици, които живеят добре, са IT-та. А от съседите ми само тираджиите живеят нормално. Единия ми съсед пък миналия месец отиде в Ирландия да работи като помощник в един автосервиз. От първия ден взима 2000 евро при осигурена квартира. Т.е. той като обикновен работник взима колкото IT в България и 4 пъти повече от сестра с опит.

Идеята е не да се развиваш до 50, че да започнеш да си плащаш тока, без да се лишаваш от храна, а още от начало да имаш някакъв нормален минимум, а вече след няколко години да започнеш да живееш като нормален европейски гражданин, да можеш да си позволиш една почивка и нормална кола например. Ако трябва да се бачкам като вол и да се развивам 30 г., че да си плащам храната, без да се налага зимата да песстя от отопление, не е особено мотивиращо.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 366b193615
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

3.   Недей да размишляваш толкова върху мненията на разни "експерти" в нета, а си гледай твоя живот като си следваш твоята логика.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 952b6794c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

4.   Страхотно и съдържателно написано мнение от номер 1. Поздравления за трезвата преценка!

Номер 2 също е много прав и за съжаление точно такава е действителността в родината ни! Има огромна пропаст между възнагражденията и оценяването на труда на важни за обществото специалисти и на обикновен обслужващ персонал, който пък често взема по-високи заплати от първата група хора...

Всеки сам избира към каква специалност да се насочи, изхождайки от личните си разбирания и предпочитания. Едни избират да учат и работят в поприща, които носят високи доходи, дори и да не им харесват като занимание. Друг пък са на обратния полюс - харесва им да се занимават с нещо и следват мечтите си, защото предпочитат да се чувстват добре на работното място и трудът им да им носи удовлетворение, пък дори и да не вземат най-високата заплата. Най-кофти е при тези, които хем работят нещо, което не харесват и ги натоварва физически, психически или и двете заедно, хем заплащането им е подигравателно ниско. А най-удовлетворени са четвъртия тип хора, имащи приятна и желана от тях работа, която същевременно е и добре заплатена.

Тъй като темата е за питане относно мнения за личностното развитие и работата (явно се пита за доходоносна такава), бих могъл да споделя какво помогна на мен да се чувствам добре и да се радвам вече на плодовете от вложените в началото време, търпение и последователност в развиването на умения, чрез които в момента изкарвам прехраната си:
http://spodeli. net/9/story-129519. html
http://spodeli. net/4/story-161137. html

- Кифлоприземител

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 7971ebe197
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

5.   Тези дето викат, че нямало смисъл от образование обикновено са същите дето после реват, че държавата за нищо не ставала и си мислят, че всички са им виновни че са прости. Много е важно обаче какво ще учиш и да не си на принципа "да взема дипломата пък после ще видим". В България специалностите, които ти гарантират стабилна, доходоносна, интересна и търсена работа се броят на пръстите на едната ми ръка, но тва не означава, че не трябва да се образоваш и развиваш. Тези дето викат, че няма смисъл от образование просто се предават много лесно и после някой друг им е виновен. То и да имаш образование не е гаранция, особено в днешно време когато студентите имат повече часове в дискотеките от времето прекарано в учене и после се сърдят че никой не ги иска понеже са некадърни и за нищо не стават.... Ми няма как да стане пичове да сте на ваканция 4 години, да минете между капките с 3-4 по всичко и после да имате претенции, след като не ставате за нищо...

 
  ...


...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 81b76e2fc4
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

6.   Ми в БГ нямаш особена възможност за развитие или дори за нормален живот ако не учиш висше. Така поне ти се дава възможност да работиш на закрито, на чисто място... Работила съм като продавачи и това са митове, че се взимат 1500 лв. Няма такова нещо. Приятелка работи в мол, в магазин за дрехи на известна марка и максимум взима по 750 лв. Също продавачът има финансова отговорност и стокова отговорност. Всеки ден работи с пари, отчита ги, води счетоводна книга, проверява и поръчва стока и пр. Сервитьорите масово са на минимлна работна заплата, а с пандемията нямаше клиенти. Мизерия и ниски заплати. Такаче е по-добре е човек да учи, да има професия. Поне с годините може да се развива. А сервитьор може да е до 30 г, после е искат млади... И да, другата възможност е чужбина...

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 8f88df320e
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

7.   Не съм сигурен, че се отнася за мен, защото макар да са ме наричали експерт, никога не бих ти казал, да загърбиш образованието си, а по-скоро бих ти предложил, да ти дам 1000 лева, за да ги изхарчиш, отколкото да ти кажа, че не трябва да работиш.

Ако отвориш https://nsi. bg/bg/content/3928/национално-ниво
ще видиш среднит заплати за страната е около 1700 лева.

Ако отвориш: https://nsi. bg/bg/content/3923/национално-ниво

ще видиш, че има близо 2305000 работещи в България.

Ако обаче вземеш секторите "Селско, горско и рибно стопанство", "Преработваща промишленост", "Доставяне на води;канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване", "Строителство", "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети", "Транспорт, складиране и съобщения", "Хотелиерство и ресторантьорство", "Административни и спомагателни дейности" и "Административни и спомагателни дейности" - ще установиш, че там средната заплата е 1400 лева или по-никса, като най-иска е при "Хотелиерство и ресторантьорство" - 991 лева.

Аз лично приемам, че всяка индустиря, която дава заплата под 1401 лева за много ниско платена. Съотвенто, бих ги избягвал.

Ако събереш общият брой на работещи в тези индустрии, ще получиш над 1 500 000 души. Това са около 65% от всички работещи, работят в индустрии с много ниско заплащане. Защо това е важно? Защото ти показва, че ако искаш да продаваш нещо на родният пазар, ще трябва да работиш с голяма маса от хора, с много ниски доходи, катко и че в сранта има доста малко останали специалисти. Не искам да кажа, нищо лошо за странта ни, но като граждани на ЕС, иаме далеч по-добра възможност, да се развиваме в чужбина, ако говорим за биснес. Да, знам че не искаш да го чуеш, защото и аз самият още се притеснявам от този факт, но истината е таква.

Ако искаш по-добра зплата, ще се наложи, да се ориентираш към по-високо платени промишлености. Ако поставим за условие, че "висока средна зпалата" е над 2400 лева, то оставаме със следните:

- Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения - 4038 лева средна заплата. Това са всякакви изработващи продукти, основно софутерни, както и подържащи мрежи и услгуи, работещи почти винаги за чужди компании. Общо вчето, половината от хората тук, са от "IT" индустирята.

- Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива - средна зпалата от 2695 лева. Това са работещите към ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН, Булгаргаз към ТЕЦ-ове, рудници и подобни.

- Финансови и застрахователни дейности - 2602 лева, средна запалта. Тук говорим банкери и застраховтели.

Важното е, да идентифицираш роли, които се търсят в тези индустрии, да научиш пвоече за тях и да решиш, какво би искал да правиш, да прецениш, дали е добър избор и да видиш, как да се насочиш на там. Някой професии са далеч по-специализирани от други. Примерно, ако завършиш ядрена физика, може и да получаваш добри пари в АЕС Белене, но ще си ограничен, само до АЕЦ белене. Ако завършиш мениджмънт, ще установиш, че навсякъде имат нужда от ръководство, на всички ниво. Обаче конкуренцията е далеч по-голяма.

Ако си харесаш дадена професия, трябва да провериш, кой и какви пари дава за нея. Аз лично, бих се опитал да се свръжа с работещ такава работа, за да си поговоря с него или нея. След това, бих проверил, какви са зискванията? Искат образование? Имат ли предпочитание за университети? Може и да ги питаш директно (не, честно - ПИТАЙ! Ще се изненадаш, колкохора биха ти отговорили), може и да потърсиш инфомрация из нета. Но след като намериш, които са най-добрите места, в които ако имаш диплома, ще имаш добър шанс, да започнеш работа, следдва да провериш, дали можеш да влезеш, да се изучиш и да излезеш с диплома. Трябва да си наясно, с това какви са цение на смеестри, колко е издръжката, колко се учи, дали ще имаш възможност да работиш, дали ще можеш да се издържаш - не е толкова лесно.

И това трябва да го направиш няколко пъти, докато откриеш своето.

Общо търсиш следните неща:
- Да има добро заплащане!
- Да има сигурно бъдеще на самата инустиря!
- Да има достатъчо работни места!
- Ако ще си тесен специалист, то да няма голяма конкуренция.
- Да имаш възможността, да се изучиш.
- Да ти е поне интересно.

Общо взето търсиш заплащане, достъпност, възможност и интерес, в този ред. Да, ако АБСОЛЮТНО МРАЗИШ идеята, да работиш нещо, ще е трудно. Но ако много обичаш някаква дейност, която щеше да ти плаща по 990 лева, ако беше на 40 години, не е добре, да се хващаш с нея.

Както виждаш - трябва да имаш принципи и приоритети. Да мислиш за бъдещето, като се позлваш не само от своя опит, но от този на другите. Търси помощ и информация. Винаги се питай, дали нещо ти е ясно и къде може да има пропуски. Винаги се учи. Дори учи и стари неща, които уж знаеш, ако ги считаш за важни. Наблюдавай и внимателно бомисляй по-важните решения.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: c0a34ba829
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

8.   От 7 - И още нещо! В съвеременното ни общесво все повече се настаняват едни идеи, че всичко е бемизлено, че е важно само удоволстивето, че от смеейство, деца, любов, общност, връзки и прочие, нямало смисъл. Пази се от такива хора. Те са злото в днешния ден. Винаги ще ти кажат, "да се отпуснеш", "да живееш живота за мига", "да се радваш на малките неща" - все едни и същи идиоми, които ти казват, да не полагаш усиля, да не правиш саможертви и да не оптиваш, да градиш нещо повече. Моето поколение беше от първите "облъчени" с тея "идеали". Беше модерно, да се виси по кафенета, да се правят селфита в таолетни, да се взимат наркотици и да се прави безразборен секс. Училище, тренировки, допълнителни занимания и хобита, които не бяха "вървежни", се считаха за крайно неприятни.

Сега са си същите, но малко по-обиграни. Пак ще ти кажат, че няма смисъл да се натовараш. Че трабяло, ако искаш да размееш Бог, да му кажеш за плановете си - демек нищо, никога няма да ти се получи. Защото ако те са мързеливи, от и ти трябва да споделиш провалите им. Разбира се, същите искат да споделят успехите ти.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 83a7166a63
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

9.   8, много добре, но в мутренските времена/90те още нямаше мобилни телефони, камо ли пък с камери. Тогава много млади пропаднаха, а други избягаха да гонят американската мечта. И още от комунистическо бяха добре подгрявани за това...

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 1e1e075457
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Авторе, прави това, в което ти виждаш смисъл. Никой друг няма право да ти казва от кое има смисъл и от кое не. Недей да позволяваш на разни нихилистични дървени "философи" да те отказват от целите и мечтите ти. Най-лесно е да се каже, че нищо няма смисъл и дотам. Има смисъл от образование, развитие, работа. Хората без диплома ще ти кажат, че няма смисъл да се учи. Правят го от завист. Хората, които ги мързи, ще ти кажат, че няма смисъл да се работи и ще ти изтъкнат като водеща причина ниското заплащане. Но човек не работи само заради парите. Има по-важни причини - да бъдеш полезен на хората, да оставиш нещо след себе си и да получаваш вътрешно удовлетворение от труда си.
Прави това, което ти смяташ за правилно и те прави щастлив. Ти избираш в кое да вложиш смисъл.
~♥~

 
  ...

...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 83a7166a63
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

11.   Е не че съм "за" селфитата в тоалетната ;) 9.

Обаче като се замисля още малко започвам да подозирам, че и тази темичка е някак с проучвателен характер, но не и от млад човек. Ако е така ще му кажа следното: Младите/малките си имат родители. Имат си учители. Това са хората, които трябва да ги възпитават и направляват. Преди интернет имаше изказвания като " той/тя се учи (на лошо) от улицата", "ти да не си израснал/а на улицата". Интернет е нещо като виртуален вариант на улицата. Е само че и Улицата все още си я има и нея. Но разбра ме, предполагам.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 952b6794c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Номер 9, през 1995-1996 г. имаше няколко човека в училище с преносими телефони. Викахме им "тухли", заради размера на батериите в тях. В България мрежата за преносимите телефони бе пусната през 1992 година от "Мобиком". Момичетата се снимаха през 90-те години пред огледалото основно с евтини фотоапарати тип "сапунерка". Телефоните с камери започнаха да излизат чак след 1999 година. Моделът Samsung E530 от 2005 г. беше особено купуван от жените в България.
В стари интернет страници за запознанства, като http://www.sladur.com и https://www.mamba.ru (преди се казваше aha.bg) все още може да се видят момичета, снимащи се с фотоапарати "сапунерки" пред огледалото от края на 90-те и след 2000-ата година, а някои са се заснели и с обикновен фотоапарат с фотолента.

Номер 10, за дипломата винаги ще има хора и "за", и "против", тъй като сама по себе си хартийката не гарантира познания и опит, а само това, че са изкарани оценки на изпитите (при едни с кадърно учене и истински знания, при други - с преписване или подкупи). Освен това, има примери как дори и отличници, които са учили прилежно, после в практически условия не могат да се докажат като годни да изпълняват въпросната дейност. Друг пък успяват и се справят добре, така че пъстрота има навсякъде.
Сред моя кръг от приятели и познати, само един работи това, което е завършил - електротехника, получавайки около 1500 лева месечно възнаграждение. Неговата жена, с която заедно са завършили университета, пък е управител на клон в банка, макар че също е учила електротехника. Всичките ми други роднини, приятели и познати работят коренно различни неща от това, което са завършили в университета, а някои нямат висше образование и това не им пречи да правят добри пари. Един пич е учил за инженер, но има бижутерен магазин и доходът му вероятно е петцифрен, съдейки по колата и ежедневното посещение на ресторанти. Друг познат е таксиметров водач и понякога печели над 200 лева дневно. Един програмист, учил за съвсем друго навремето и впоследствие решил да смени занаята си, още преди десетина години печелеше по 5000 лева месечно тогавашни пари (които сега са много повече като стойност). Няколко други изработват по поръчка определени изделия от метал (проектиране, лазерно рязане, струговане, фрезоване, заваряване), като никой от тях не печели по-малко от 5 хиляди лева месечно и доколкото зная, само един от тях е дипломиран инженер, но той стана заварчик и изработва огради, парапети и врати, защото от тази дейност печели в пъти повече. Аз работя нещо, което не съм учил, не съм следвал в университет и съм самоук, но също не се печели лошо от това. Познавал съм десетки хора (повечето са жени), които са изработвали архитектурни изобразявания и са съставяли проекти за обзавеждане на жилища, като доходите им понякога надвишават 10 хиляди лева месечно. Като 20 и нещо годишен пък съм изработвал различни мебели и рамки за картини и огледала, защото тогава това се търсеше и не изискваше диплома, а просто едни обикновени умения и сръчност.

- Кифлоприземител

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 1e1e075457
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

13.   № 12, аз не съветвам автора на темата да вземе диплома заради "хартийката", а заради съдържанието. И не го съветвам да се ориентира в специалност по размера на евентуалния доход, а по това дали харесва въпросната специалност, дали му лежи на сърцето. Младите хора сега се ориентират към IT, защото от това в момента се печелят добри пари. Но не на всеки му се отдава да е програмист и не всеки го влече това. Лично аз не виждам смисъл да се учи нещо, което човек не харесва, само защото е модерно или доходоносно. Може съветът ми да не е практичен, но тъй или иначе авторът сам ще реши какъв път иска да следва в живота си. Важното е да знае, че нещата, които за него имат смисъл, може да нямат смисъл за друг човек и обратното. Това обаче не означава, че той греши. Няма правилно и грешно. Всеки има различен път и не бива да определя посоката на другиго. Всеки върви в своите обувки.
~♥~

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 541a7af012
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

14.   нямало смисъл от образование, нямало смисъл да се работи,

Това е някаква твоя проекция и сэстояние, аз такова нещо не съм видяла тук някой да дава такива съвети. Явно виждаш в себе си нещо от тези неща.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 952b6794c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

15.   Номер 13, всичките познати, за които изброих с какво се занимават, се чувстват добре в своите поприща и вършат работата си с прилежност и желание; нищо, че не са учили за това навремето. Но разликата спрямо тези, които непременно се целят във вземането на някаква диплома, е тази, че тези хора са дейни, били са склонни да поемат рискове и отговорности и са направили необходимите стъпки в усъвършенстването на новите знания и умения, които да им помогнат занапред. Никой от тях не чака на заплата във фирма, надявайки се някой редовно да му дава една и съща сума в края на месеца - като всички на щат, а действа пробивно и разширява пазарното си присъствие в условията на пазарна среда, където печелят най-находчивите и предлагащи най-доброто съотношение между качество, цена и срок на изпълнение. Това носи и своите рискове за такива хора, дори и в момента, тъй като те не са редови наети служители и не разчитат някой друг да мисли откъде ще идват паричните потоци, а постоянно се стремят да привличат нови поръчители. Почти всички от тях работят извънредно и нямат точно установено работно време; понякога работят и в почивните дни, докато обикновено служителите във фирми свършват в 16-17 ч. следобед и почиват в събота и неделя.

Следва да се отбележи, че повечето хора всъщност работят нещо само и единствено, защото трябва да се вадят пари. Ако някой им беше гарантирал, че ще получават пари без нуждата да работят, съм убеден, че най-малко 95% от хората нямаше да пипнат никаква работа, а останалите, които все пак ще работят, биха го сторили поради личното удовлетворение, което тяхната област на развитие им предоставя.

- Кифлоприземител

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: b3da9feceb
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   Аз не се изживявам като експерт, но мисля, че е много важно да си обичаш работата, да правиш наистина това, което ти е кеф. Аз примерно обичам езиците, преподавам, превеждам, водя екскурзии лятото и това ми доставя истинско удоволствие. За мен отличното владеене на един, а по-добре на два езика отваря много възможности. По време на локдауна, дори онлайн можех да преподавам в платоформи като italki. Затова ти препоръчвам каквато и да ти е професията да научиш на ниво С1 поне още един език.
И също мисля, че това как продавачите и сервитьорите получавали по 1500 и повече на месец е мит! Освен това има огромно значение как се изкарват тези пари. Едно е да изкараш не само 1500 лв., но и 3000 лв. с преподаване, преводи и водене на екскурзии, а друго е да изкараш същите пари като зидарокофражист или корабен корпусник примерно. Нали се сещате, че в единия случай завършвате деня с усмивка и най-малкото чисти, а във втория завършвате деня убити от работа, с мускулна треска, мазоли и омазани до ушите. Преди седмица излязохме с един съсед и мой братовчед да гледаме мач. Съседът ми е доцент по икономика, а братовчед ми шофьор на камион. Ние със съседа се хилехме и бяхме пълни с енергия, а братовчеда заспа малко след началото на второто полувреме, защото станал в 3 сутринта да кара някакъв товар. Така че, за мен наистина има огромно значение не само колко пари изкарва човек, а КАК ги изкарва.

 
  ...
преди: 2 години, 1 месец
hash: c806a48897
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Все още съм на 14, но би било голямо предизвикателство за мен да отговоря на поставения въпрос. Вашата дефиниция за работа отсъства, заради което не бих могла да осмисля каква е вашата рамка за работа. Ето защо ще се опитам да разгледам темата в две перспективи.
В случай че под работа имате предвид професия, може да започнете собствен бизнес. В статуквото копи-райтингът и брокерството са особено печаливши отрасли, които не предполагат университетска диплома и къртовски труд.
Алтернативна линия на анализ, в която работата се дефинира като всяка дейност, която изисква даден коефициент на време, евентуално по-голям от този на почивка, предлагам да се захванете с инвестиции. Те не изискват кой знае какво образование. Особено важно е да следите икономиката и политиката. Фундаментално умение е да можете да организирате имуществото си и да преценявате кои фирми имат потенциал и кои нямат. А ако не искате да рискувате да губите пари, в платформи като e-toro имате възможност да копирате инвестциите на топ-инвеститори. Да, възможно е да загубят пари в даден момент, но познанията им във връзка с тенденциите на пазара при всички положение биха им спечелили повече пари. Има много видове инвестиции- стоков пазар, форекс, индексни фондове и т. н. Когато инвестирате в стоки, е от огромно значение да можете да работите с диаграми, да сте запознати с репутацията на компанията и да следите в какво инвестират най- опитните и най- печалившите на пазара. Във Форекс е важно да сте в крак със суровините на съответната държава, политическите конфликти, и т. н. Алтернативите са безкрай. Надявам се, че успях да дам адекватен отговор на въпроса.

 
  ...
преди: 2 години, 1 месец
hash: 4e36282cf9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Най-успешните хора, които познавам нямат образование. Започнали са собствени бизнес в началото на двайсетте си години и сега единият дори реши да се пенсионира на 53 години. За мен няма нищо лошо в това да се учиш, но го направи сам. Държавното образование е под всякаква критика и има за цел да те направи страхлив и готов роб на всякакви чужди компании, в които да се блъскаш цял живот за дребни стотинки.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker