"Демократична" инфлация и "пазарна" икономика - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121293)
 Любов и изневяра (29731)
 Секс и интимност (14372)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9604)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7306)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18554)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

"Демократична" инфлация и "пазарна" икономика
преди: 2 години, 2 месеца, прочетена 1287 пъти
Времето на екскурзиите в Дубай, колите на лизинг, селфитата от Слънчев - свърши. Сигурен съм. Днес се убедих за пореден път. Ще има доста промени близките 1-2-3 години, не знам какви, но знам, че нещата няма да са същите.

Инфлацията лети нагоре, фалитите са като домино - един като тръгне по веригата и повлича сумати други след себе си. Сумати строежи започнати преди 1-2 години стоят на тухла още и внезапно "замръзнаха", явно защото няма средства да се дофинансират

Жалко и за тези с кредитите. Които се чудят всеки месеца как да върнат главница и трябва да си скапват здравето от бачкане, за да се отчетат на колекторската фирма/банката

И затова не е виновна само кризата и международната обстановка. Виновни са хората. Които избраха луксът, излишъкът, прахосничеството и всякакви суетни, кухи ценности и щракаха с пръсти в периода 2015-2020

Сега мнозина ще видят истинското лице на "великата" западна демокрация, която е филия намазана от едната страна с лукс и блясък, а от другата с л*йна, кредити, стрес, нездравословен начин на живот

БАНКИТЕ ще държат цялата собственост, а вие ще сте техни роби и ще се молите да ви дават пари.. защото мнозина нямат акъл, продадоха си ниви, къщи, ходиха по екскурзии, пиляха безобразно за всякакви глупости, защото видели някакви реклами, че така е "европейско" и така било в "развитите" държави...

Никой не ви каза, че в развитите държави хората нямат собственост и са РОБИ, всички на Запад са РОБИ, в Англия цялата Земя е на кралицата, собственост имат сигурно 3% от хората там и искат и ТУК така да го направят. В САШ цялото здравеоопазване е частно, ако нямаш пари те ихвърлят да умреш на улицата като КУЧЕ. И ТУК искат така да го направят, при 2 милиона пенсионери, да е частно здравеоопазване и да нямат пари хората да пълнят гушите на търгашите в болниците. Демократично било така, европейско..

Така и не го разбраха някои хора, че такова нещо като "демокрация" няма. Че такова нещо като "пазарна икономика" няма. Има картели, монополи, олигархични интереси. Всичко е мижи да те лажем. Олиото е с 2 лева производствена цена - продават ви го за 5.

Инвеститора му е излезнал 2 милиона целия строеж на 9 етажна сграда - иска вътре да продаде 30 апартамента по 300 хиляди всеки. Ето ви я пазарната икономика. Здрава надценка на всичко и парите ви отиват по кръчми, при фолк-певици, в казина и при разни дебили по телевизията, на които се възхищавате и издигате в култ

Въпросът е - наистина ли ви харесва?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 2 месеца
hash: 14c8d8bc77
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

1.   Евала, брат! 100% истина, с каквото и да се опитват сега да те оборят
"демократичните" дебилчета след тебе...

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 5c26b0896b
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

2.   Oт писанието ти се разбра, че не е успял да постигнеш нищо в мирно време. Не си ходил в Дубай или Слънчев бряг, не си купил кола на лизинг, не си взел жилище в строеж, не си ламтял по лукса.
Ами, ето ти една добра новина- ти и други злобари като теб, най-накрая дойде и вашето време да сте щастливи , че и другите ще са нещастни като вас.
Но, има и една лоша новина -всички сме в чорбата, всички ще плащаме пандемията и войната. Приготви се и ти.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: e45a0a86be
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   Не съм от хората, към които се обръщаш (за които говориш), т.е нямам дългове, но оставам с впечатлението, че сякаш някак ти харесва, че "купонът" им е свършил?

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: acc0a97f76
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

4.   Евала авторе. Имаш дар слово да изразяваш максимално точно, кратко и разбираемо нещата и трезв поглед върху реалността. Най-простият пример. Един Айфон който е хиперсложно електронно нано устройство, за да бъде създаден в него са инвестириани милиони, ако не и милиарди. Един път за най-големите учени и специалисти по електроника на света, които да го създадат като устройство. Отделно за дизайн и работен софтуер. Трети път за създаване на производствената му линия. Това са скъпоструващи машини за производство на наночипове с мощтност на настолен компютър, дисплеи с висока резолюция, батерии... Отделно като изходни консумативи. Само една камера снимаща в 4к струва над хиляда. Също и нанопроцесора. Отделно за заплати на работници. Всеки може да си направи най-грубата сметка за какъв труд, за каква съвкупност от учени, за какви разходи и инвестиция става въпрос. Не случайно само няколкото държави, които са най-богатите и технологично развити на света могат да си позволят да разработват тази технология защото това са колосални учени и средства, които не всяка страна може да си позволи. Обаче в същото време някакви капиталистически нагли мръсни зъболекарчета са решили, че едно болче с керамика накраят му(визирам изкуствен зъб) струва колкото Айфон. Не стига тази наглост за която няма думи в езикът да бъде описана, ами и на всичкото отгоре са груби и с пациента, тотално некомпетентни и най-нагло и нуеважително към него бъркащи му в устата с мръсни ръце пипали банкноти преди това с цел най-вероятно умишлено да вкарат бактерии в зъбният му канал за да може след някой друга година да развие гранулом и да ги посети отново за да им остави една чанта с пари отново. Това е само представителна извадка на нещата.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 470d3ae710
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Това са естествени процеси. Инфлации, кризи и прочие, се повтарят отново и отново. В природата ни е, да искаме всичко сега, на момента или поне "много скоро". Но с оглед на еволюцията и начин на живот на предците ни, това става разбираемо. Полово съзряваме на 12-4 години. В каменната ерра сме живели до към 25 годишна възраст. Всичко е било брутална бораба за оцеляване. Всичко се е консумирало на момента, защото не сме можели да го съхраним от разложение, от хищници или дори от други племена. Инстинктът, да искаме всичко сега, на момента, е много силен.

Никой не иска да събира пари за нов телефон, в продължение на 3 месеца. Или да си заделя вноските за този телефон, всеки месец, докато събере пари за да си го купи. Всеки иска сега. За нас, бъдещето е винаги несигурно и затова се концентрираме над това, да изкараме до утре, а не да изкараме до следващотот десетилетие. Затова се взимат кредити. Затова се харчи на момента.

Ти говориш за 2015-2020? Това не от от тогва. Това е от Риммската империя насам. Ако искаш да си по-добре - трябва да се бориш а желанието си. АКо не - кръчмите са отворени, понякога и 24/7 - там много хора си изказват мъката и се подкрепят. След кеото плащат сметата и отиват.

 
  ...


...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: ecc1f52a91
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Каква алтернатива предлагаш?

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 555a3b2a1c
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

7.   6 - Северна Корея Там инфлация няма, демокрация пък хич. Рай за такива като автора.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 58531c0977
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   До 4 - Не съм сигурен, дали е сракзъм, тролене или рално вярваш това, което каза.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: f425f9804a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Само дето това в България от 30 години не е демокрация. А е олигархия. И хората не са виновни , че са искали да живеят добре. Естествено е, че искат да отидат в Дубай. Какво, да живеят, стискайки се за всичко в някое мазе ли?
Така че олигархията у нас направи тази странна, изкривена социална среда. А сега, по целия свят заради пандемията има инфлация и фалити. Вземи прочети данните за другите държави. А сега и войната в Украйна също ще ни удари.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 73cf82407f
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Хайде стига сте обиждали демокрацията! Тази система, не ви е виновна, че сте некадърници и не можете да си оправите държавата. Вървете да живеете в комунистическата Русия, щом толкова мразите демокрацията. Има обаче нормални хора, с нормални разсъждения, които искат да живеят мирно и свободно както досега, аз също съм един от тях.

 
  ...

...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: f603c6e1ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

11.   Освежаващо е от време на време да се прочете голата истина. По принцип бих искал да кажа, че това би трябвало да действа като студен душ на хората но вече знам, че повечето са толкова безвъзвратно пре-програмирани, че изобщо няма да се самислят над лесно проверуемите факти изтъкнати в тази тема. И ще почнат да плюят по автора просто защото неговата тема звучи като фалшив тон в техната прекрасна мелодийка която мозъка им е научен от няколко десетилетя да си повтаря до безкрай - "всичко е наред, нещата ще се оправят"...

"Уморените коне ги убиват, нали?"

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 43b35fa8e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Че много са консуматори, консуматори са, но това няма нищо общо с инфлацията. Инфлацията се получава от грешна монетарна политика. А строежите спряха заради лош риск мениджмънт и поскъпване на материалите поради инфлацията.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: b6ce112642
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   До 6 - Алтернатива на кое? На политическата, на икономическата, или на социалната ни система?

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 011fb9d215
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   След като вече и ОНУ си признаха за лабораториите...вижте това
https://www.thegatewaypundit.com/2022/03/breaking-russian-un-rep-security-council-accuses-us-testing-viral-agents-ukraine-including-coronavirus-bats-video/
Има доказателства че, са вземани генетични мостри на славяни, целта...може да е всякаква, мислете!
В момента има прииждане на славяни из цяла Европа заради ситуацията, а няма гаранция че, не са жертви и на лабораториите, просто мислете.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: f9eb9929ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

16.   Не ти е провървяло в живота, така както на други, за това ги плямпаш тези глупости. Кризите са циклични и винаги ще ги има в капиталистическата система. Без това не можем. И знай едно от най-важните правила. Покрай пандемия, криза и война - се правят огромни пари, зависи в кой скетор или отрасъл ще се закачиш и какво ще правиш. И в миналите кризи беше така и някои хора точно тогава станаха топ милионери и милиардери. Защо едни да могат а други не? Защото едните са съумели да си наредят картите правилно и сега се радват на много добър живот, дори в тези ситуации - пандемия и война.

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: e7d6eb40a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   Не съм съгласен с Автора, а по-скоро подкрепям 16.
Хората, които са си наредили правилно живота и са мислили в аванс, все още ходят на почивки - сега в Занзибар, Малдиви и т.н. Имат си и собствени бизнеси или работят за себе си и сами си определят цените, а не са на заплата и съответно вдигат на момента цените на услугите си без да се молят на шефове. Те са си добре. Не ги мисли. Както и хора в ИТ сектора.
Ако не ти харесва в БГ заминавй в чужбина и спри да гледаш в чуждата паница, че бая си се облъчил от социалните мрежи. Посети и психолог профилактично. Успех!

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: b6b1faa677
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

19.   Ами така е прав си,тези дето са свикнали последните 10г. да си живуркат на кредит щото по-спокойно,сега ще почнат да усещат дебелия край на сопата щото няма безплатен обяд както знаем,от друга страна тези които си имат пари(свои собствени,не на кредит)няма да бъдат особено засегнати щото който си има си има,без значение криза ли е не е ли,въпроса е човек винаги да има план Б и в мирно време да мисли какво ще прави като настане буря!!!

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 01f3b5707a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   Просто последните години се напечатаха страшно много пари и мнозинството си повярва, че купонът ще е до безкрай. Банкерите ги излъгаха, че има реален стандарт, пък то се оказа илюзия, кредити, заеми.

Ако хвърлят на гълъбите в парка купчина с трохи ще се избият кой гълъб пръв да ги стигне.. и с парите така... ако сравним истерията с олиото или тоалетната хартия и реакцията на гълъбите в парка за трохи.. разлика няма.. примитивна реакция. И така, като нямат култура на харчене и са с широки пръсти..

Разни IT специалисти, инфлуенсъри и т.н., които много си бяха повярвали, че са върха на сладоледа и те така, видели, че дават 2500-3000 лв заплата и вече си мислят, че са се уредили до живот - ходят по почивки, глезят се, вместо да си заделят някой лев настрани се подиграват колко са велики и си харчат парите за глупости.

Който е имал акъл да си задели някой лев ще се оправи, тези дето са харчили като бейове ще им се свие яко харча

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 55929f9c13
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

22.   21, какво ще ги правиш тези пари, които си отделил, когато те загубят стойността си с увеличаването на заплатите и цените на стоките/услугите.
Цялата система е изкривена поначало, не само икономическата, но и политическата, която просто обслужва тези, които са на върха.

 
  ...
преди: 2 години, 1 месец
hash: aea20b0cc8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

24.   Стига глупости….. в бегето ганьовците ходят по почивки, щото е продал на баба си нивите и живее в на баща му апартамента. На ли ги видях много от тях по чужбините, издържат месец два-три, година и включват задна и се прибират в бегето, щото тука не може да живее в на тати апартамента, и с на баба си нивите да се прави на гъзар, ами трябва да почнеш от нулата, а за това се искат мъдя.













Чингис Хан

 
  ...

...
преди: 2 години, 1 месец
hash: ecc1f52a91
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

25.   До 24 Чингисе, коментара ти изглежда сякаш им завиждаш, че ти нямаш баба с ниви и баща който да ти даде апартамент и твърдиш че ако приемели наследството си, което им се полага, значи нямали топки.
Аз стоях 2 години в чужбина докато се уверя че няма смисъл. Имам купено от мен жилище в България и имам ниви на мое име, но не ги продавам, сега строя и къща на село. В чужбина работих за 1500 евро чисти (след данъци) и осигурена безплатна квартира, тоест купувах само храна и дрехи, но пак се оказа че не ми излиза сметката. Като се прибирам два пъти годишно, пътуването с моята кола ми излиза по 800 евро, всички роднини очакват подаръци, от "работещия в чужбина" и трябва да нося, самото обслужване и данъци на автомобила в чужбина са чудовищни, да не говорим, ако се развали. А и отделно не ми хареса либералитетния им манталитет, с който ти говорят като на приятел, как утре го дават да вали, но в същото време те псуват наум, и няма как да имаш приятел там, освен приятел за по бира. Няма я топлината, няма го истинското приятелство, само мазно любезничене, не можеш да се надяваш на помощ от приятел, а и никой не те има за толкова близък, че да те повика да му помогнеш.
Все ми е тая, как ще определиш размера на тестикулите ми, но в България си ми е добре. Другата седмица с приятели бием плоча за къщата, ако искаш ела и за теб ще има бира и мезе.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 1 месец
hash: 56fd2a50f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

26.   25, то пък в бг-то голямата топлина. Жив ще те изядат.

 
  ...
преди: 2 години, 1 месец
hash: 41ed2569c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

27.   До 25 - Това, кякто правили наум, е основно в товят ум. Аз имам мнгого добри приятели в чужбина и имам тачи толина, за която говориш. Ти там не я усещаш, защото нямаш ронднини и не си си изградил среда. И на мен ми отне 2-3 години. Само не ми казвай, че в България, ако отидеш в друг град, без познати, без пари, без спокойствие, ще цъфнеш и станеш супер комуникативен пич, особено, ако не си студент.

 
  ...
преди: 2 години, 1 месец
hash: aea20b0cc8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

28.   25 Само с първото ти изречение не съм съгласен….. Другото е вярно за чужбина, но ти изброи всички минуси на чужбина. Но не знам да ли си видял плюсовете…… Със заплата от 1500 еврея няма как бативото….. При нас това е минималната, а на семейство от двама, това са социалните помощи на месец, тоест ти си живял на социалния минимум в ,,гадната чужденеция,, Няма как да знаеш какво се има ли дедите ми…. и заложи на куц кон, като предположи, че не са ми оставили нищо. Пра дядо ми е имал стотици декари земи и гори на доста апетитни места в България, които комунистите изимат от него със сила и го правят обикновен текезесар, както се е случило със всички богати българи тогава. След време нали уж върнаха на наследниците им земите. Да ама само една малка част, ако си се интересувал. Другото си остана за държавата. Малка малка бативото, едно 300 декара ни върнаха, като ги разделихме между всичко наследници едно 24 декара на доста апетитно място имах от пра дядо ми. А ми бативото аз до тия пари не съм опрял и исках да ги дам за благотворителност на роднина, самотна майка с дете за да си изплатят апартамента. Не искаха да ги вземат, но поне рентата от годините, която се е трупала при аредндаторите им я подарих. Купих на лапето разни неща за училище с тия пари. Друго е бативото да си почнал от нулата , изграждаха като мъжкар, и самочуствието е друго.














Чингис Хан

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker