Дали цените някога ще паднат ? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121556)
 Любов и изневяра (29811)
 Секс и интимност (14407)
 Тинейджърски (21917)
 Семейство (6490)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3195)
 Образование (7319)
 В чужбина (1659)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18615)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Дали цените някога ще паднат ?
преди: 2 години, 2 месеца, прочетена 1222 пъти
Здравейте. В не една или две теми тук, са се проявявали хора с опит, знания и експертиза за настоящото и близкото минало в политически и икономически план. Можете ли да спеделите вашите виждания дали някога цените отново ще паднат ? То ако не както преди, то поне не да спрат да растат. За горивата и недвижимите имоти е ясно, че е комплексно и ходят както нагоре, така и на долу. Но за останалите неща ? Най-вече храната ? Ами промишлените стоки ? Лобито да вдигат всичко, са цените на материалите и енергията. Но да се надяваме, когато поевтинеят отново стоманата и газта например, дали цените на алуминиевата дограма и фаянсовите плочки ще намалеят ? Разбира се заедно с това и цените на услугите. Защото е разбираемо майстора, който прави колите или лепи плочките да си вдигне хонорара заради по-скъпият ток и живот като цяло, но ако нещата се нормализират, тарифите ще намалеят ли ?
Знам, че е комплексно и никой не може да се ангажира със сигурна при прогноза, но моля да споделите мнение.
Благодаря ви предварително.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 2 месеца
hash: 57aa963423
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   На едро най-вероятно ще паднат, но опитът ми показва, че това не означава, че ще паднат за крайния потребител. Обикновено не падат или падат незначително. Просто търговците си увеличават маржа на печалбите и не смъкват цените.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 01a103c9bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   В мометна в който падне цената на ток и газ, цените ще паднат бързо, поне за стоките и дейностите, които не са абсолютно подвалстни на един-двама души.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: bd5bf9fa14
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Едва ли.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 64f7207187
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   Ще паднат, как няма да паднат... Ако не помниш преди, 1000 лева го направиха на 1, и цените "паднаха" :)...

"Знам, че е комплексно и никой не може да се ангажира със сигурна при прогноза"

Не, изключително просто е...

Въпросът за "цените" е двуяк. Едната страна е паричното предлагане, а другата - стоковото предлагане. Паричното предлагане се увеличава неконтролируемо в последните... поне 15 години. Общо взето от финансовата криза 2007, която я закърпиха с "печатане" на пари. Което така и не е спирало от тогава. В същото време, последните 2 години, стоковото предлагане намаля заради политическите заигравки които докараха криза в здравеопазването което удари икономиката, а сега и военна криза. И двете тенденции ще продъжат в обозримо бъдеще.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: edc18a70d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Да 1, но само докато стоката им не започне да се застоява.

 
  ...


...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 5b033d0c07
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

6.   Ще ти дам пример с шенкели за състезателна кола, изработени с фреза с ЦПУ, които допреди 2 години мой поръчител продаваше за 5000 лева. На него му струваха около 3300 лева за изработка от страна на подизпълнител, като алуминиевите блокове за четирите шенкела, които са внос от САЩ само като материал струваха 900 лева (цена, уж независеща от руския износ на метали). Хубаво, само че в момента същият материал е три пъти по-скъп. Само за по-малко от два месеца тази година алуминият е поскъпнал с цели 50%, а до края на годината се очаква да поскъпне с още 25-30%. В момента материалът за тези шенкели струва над 2000 лева и с риск да стане около 2700 лева до есента/зимата. Предприятието, където се изработват по поръчка, плаща 6 пъти по-висок ток и доста вдигна цените си, защото освен това покачи и заплатите на служителите си. Така, в момента цената на шенкелите вече е 10 000 лева, защото всичко под 8-9 хиляди лева е безсмислена занимавка. Крайните купувачи обаче недоумяват защо е това двойно поскъпване и постоянно трябва да им се обяснява, че цените на всичко са скочили до небесата, и то не само на самия материал, а и на услугата, и на електричеството.

Още по-жестоко е повишението на стоманата, от която се правят зъбни колела, двигателни блокове, валове, джанти, лагери, окачване, винтове, хайки, шайби, пружини, тръбни профили, ламарини и какво ли още не. Някои стомани са до 4-6 пъти по-скъпи тази година и всичките предварителни изчисления, правени миналата година, отиват в кошчето за боклук и трябва да се правят нови разчети и ценоразписи. Високите крайни цени пък отблъскват купувачите, правейки положението още по-сложно.

Корабните и самолетни превози от година насам са в пъти по-скъпи и всеки внос на материали от САЩ и Китай, например, е безумно скъп. Горивата не са скочили в пъти, но всеки използва повсеместната паника като удобен случай да забогатее за кратки срокове. Богатите стават още по-богати, а бедните - още по-бедни. Лошото е, че много от обикновените хора са балъци и вместо да гласуват с портфейла си срещу подобни непорочни действия, те като някакви коне с капаци купуват още повече.

Не, че има недостиг на материали, просто има по-малко конкуренция, която да държи цените ниски и в момента всичките големи играчи се възползват от удалата им се възможност да изцоцат колкото се може повече пари от нямащите друг избор, освен да си плащат като попове, хора и предприятия. Ако, например, имаше някаква ядрена батерия, която да дава безкраен или да речем 20-годишен поток от електричество, съм убеден, че всичките електроразпределителни дружества щяха да смъкнат цените си най-малко 20 пъти и дори тогава пак щяха да са с безумно големи печалби. Но виждат, че и при възвисоки цени хората се примиряват и плащат, така че всяка година си позволяват все повече издевателства и покачват цените стремглаво. Как до онзи ден предприятията плащаха 6 пъти по-малко, електроразпределителните дружества всяка година имаха все по-големи рекордни печалби, а изведнъж цените са 6 пъти по-високи без никакви основания за това!? Всичко е плод на лакомия.

Същото се наблюдаваше и при видеокартите. Моят модел струваше 360 лева, когато си го купих, а месец по-късно цената му рязко скочи на 1200 лева, само защото "миньорите" на криптовалути не жалеха пари да изкупуват де що видят на пазара и от цялата тази работа се оядоха търговците, надуващи цените до безумни стойности.

Психозата с олиото се получи пак поради лакомията на търговците. Не може някой магазин да е заредил с олио за 2 месеца напред на стари ниски цени (примерно по 1,50 лева на литър и продава на 3 лева), складовете му да се пръскат по шевовете от залежало олио с изтичащ срок на годност, а ден по-късно да продава на цени по 5-7 лева, оправдавайки се с измислици-премислици, че уж вече зареждал срещу в пъти по-високи изкупни цени.

А помните ли какво беше през април 2020 година, когато обикновените маски от 12 стотинки само за ден поскъпнаха на 2 лева?! Какво, памукът ли за една нощ скочи почти 20 пъти като цена?! Тоалетната хартия се продаваше на тройни цени само ден по-късно. Сапуни и всякакви средства за почистване също поскъпнаха в пъти, без никаква пазарна причина за това, различна от желанието за печалби. Просто алчните търговци видяха удобен случай да ударят джакпота на принципа "Ден година храни".

При телефоните също става "мижи да те лажем". Тазгодишните модели на всички марки са с понижено качество на материалите, с по-лоши камери, при наследниците на някои модели има и по-малки батерии, с по-евтини и лоши екрани (PLS вместо OLED), премахват буксите за слушалки, премахват стерео говорителя и оставят един по-некачествен такъв, премахват жлеба за поставяне на разширяема памет, премахват дори копчета, модели от висок клас вече дори не са водонепромокаеми като предходния модел, премахват зарядното и слушалките от комплекта и т.н. Отгоре на всичко, повишават цените толкова рязко (не заради цените на материалите, а поради лакомия), че е много по-изгодно сега да се закупи миналогодишен модел, отколкото нов такъв.
Преди години производството на един iPhone (не помня точния модел) струваше малко над 150 долара, а тези от отхапаната ябълка го продаваха за 1000 долара. Е, как ще струва по-малко, след като и без това има милиони будали да купуват на свръхзавишени цени? Същите отхапаняци продават нищо и никаква стойка за телефон или за екран на цени по 800-1000 долара! За едно нищо и никакво парче алуминий, което им струва 20-30 долара в най-лошия случай. Зарядно за телефон - 100-200 лева, което в Китай им го правят за 1 долар парчето. Кабел - пак 100 лева, макар че им струва стотинки. Безжично зарядно за 300 лева, а в него се мъдрят една малка платка с чип и едни намотки на стойност 10 долара. За безжичните слушалки на цени по 250-300 лева важи същото. Лакомия. Нищо друго. Има кой да плаща и затова цените са такива.

- Кифлоприземител

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 770a902d7f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   От много неща зависи. Най-вече как ще се развият нещата с тази война и най-вече валутната война. Но общо взето не съм много голям оптимист. Надявам се

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 72544eab10
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   От 2:
Когато нещото наречено "свободен пазар" отпадне или поне бъде регулирано, нещата ще се "оправят".

Нека ви обясна схемата, в която яко ви ограбват:

Идва един дебел чичак, с повече пари, отколкто мозъчни клетки, изкупува ЦЕЛИЯТ НАЛИЧЕН ТОК и после го препродава, на каквато цена му кефне.
И в един моемтн, този, дето гледа краставици и зимата е плащал ток по 5 000 лева, сега ще плаща ток по 20 000 лева! Човеът преди и емал разходи по 7 000 лева, продавал е краставиите си за 10 000 лева. Сега обече, разхдодите зимата са 22 000 лева. Ако производителят иска да запази същата си печалба, сега ще си продава продукцията за 25 000 лева. И от 2.2 лева, краставиците стават на 7 лева в магазина.

Т.е. - ние не правим краставичарите богати - ни правим глупа дебели чичаци богати.

Все едно, да отида днес в магазина, да изкупя наличният хляб. Да речем, че един хляб е 1 лева и в магазина има 1000 хляба. Аз купувам 1000 хляба, но дори не ги вдигам от витринта. В интерес на истиана, дори не отивам в магазина, ами го правя онлайн. След това, когато клиените отидат в магазина, гледат - хляба е 4 лева. И ето я грозната истина. Ако има 500 души, дето ще дадът 4 лева за хляб, аз съм на 100% печалба. Останалите - ами "кучета ги яли".

Върпосът е - защо толерираме това? АЕЦ е държавна, а над другите имаме огормно влияние? И какво правим? Цял народ страда, за да може 50 парчета да тъпчат гушите.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: dcb1548906
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   От както почна пандемията, много хора останаха без работа и няма стокообмяна. Всъщност парите са една стокообмяна. Приключи пандемията, почна войната в Украйна. Русия е най-големия източник в цял свят на жизненоважни ресурси. Газ, Петрол, дърводобив, и прочие. Почти цял свят и наложи санкции и обрекоха жителите си на съответните държави на мизерия. Тази война може да се протака и години, но дори и да приключи отношението на Путин към държавите, които му наложиха санкции няма да е същото. Без Русия съществуването на планетата Земя е немислимо. Аз съм решил в близките години да не купувам нищо голямо, дори и текущите ми разходи да редуцирам. Глада и студа са по-силни и от тока.












Чингис Хан

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 31ae8503f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Ти имаш ли спомен нещо като се е повишило като цена да се понижи? Защото аз не.

 
  ...

...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 5b033d0c07
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Номер 10, аз помня как някъде около 2008-2009 година наемите и цените на жилищата паднаха рязко, защото няколко години поред преди това бяха надувани до небесата. Това се случи покрай кризата в САЩ и фалирането на редица банки там и в Европа.
Олиото също беше доста завишено като цена преди 10-ина години, но после хората спряха да го купуват в такива количества и прекупвачите видяха, че трябва да намалят цените, за да го купува все пак някой. Но сега не виждам същото, а точно обратното. Преди, когато имаше рязко покачване на цените, хората спираха да плащат за нещо или силно ограничаваха купуването му. В момента обаче купуват в пъти повече, когато цените се покачат, което няма никаква логика и явно яко ги тресе паниката. Не се сещат, че олиото има срок на годност между 5 и 10 месеца, така че ако се презапасят с количества и не могат да го използват в продължение на години, ще поемат по-вредно за организма вещество.
Наемите в Пловдив само за един месец станаха почти двойни, тъй като има хиляди прииждащи украйнски семейства, готови да плащат за квартири повече, отколкото могат да си позволят самите българи. А уж украинците били бедни в страната си, че и бедстващи и бягащи от война, само дето аз виждам преобладаващ брой тежкареещи украинци и най-вече украинки, които никак не ми изглеждат бедни и тъжни поради войната. Който в момента си търси картира, е прецакан точно заради украинците. Естествено, има и бедни украинци, но тези с повечето пари са достатъчно много, че да размътят пазара на имоти и квартири у нас. Отделно, че редица местни предприятия се тупат в гърдите как щели да приемат украински служители, че у безплатно обучение и квартири ще им осигуряват - все неща, които не са превели досега за българските си работници. Може би разчитат да плащат на украинците възможно по-ниски пари, но тогава пък това допълнително ще подбие доходите на населението и хем цените ще растат, хем заплатите ще се понижават.

- Кифлоприземител

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: b90adbaeb4
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   До 10 Аз имам спомен за горивата, за стачките, преди няколко години бяха стигнали 2,80 лв, след време паднаха на 1,65лв, сега пак са 2,90лв. но стоките които поскъпнаха при онова увеличение не поевтиняха когато горивата поевтиняха.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 3b8577f18c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Правилно 8, крайно време е да се започне регулация на чичаците!

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: bfe9fb525c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Като гледам харесванията на коментар1 искам само да ви кажа, че ако не паднат цените напред във времето съвсем ще останем без работническа класа. Още хора, които са със самосъзнание на работници и живеещи от заплата до заплата ще забегнат за Англия и други по-добре устроени икономики. После не знам кой ще ви работи и кого ще наемате. И стига с това вдигане на минималната работна заплата, защото това не е решение на проблема, а само прах в очите на най-простите хора.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: b00d1af9f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Единственото на което можем да се надяваме е да спрат да растат. Няма как да паднат, тъй като след като започна епидемията се изляха (разбирай напечатаха) стотици милиарди за съживяване на икономиката в световен мащаб. Това от своя страна доведе до обезценяване на парите. В най-добрия случай - надявам се войната да приключи скоро и световните банки да коригират лихвите си. Това би обуздало поне за кратко инфлацията, но нямам надежди цените да тръгнат надолу.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker