Трябва ли човек да уседне на едно място? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121388)
 Любов и изневяра (29755)
 Секс и интимност (14387)
 Тинейджърски (21906)
 Семейство (6483)
 Здраве (9611)
 Спорт и красота (4706)
 На работното място (3187)
 Образование (7311)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1739)
 Други (18578)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Трябва ли човек да уседне на едно място?
преди: 2 години, 1 месец, прочетена 911 пъти
Всеки ден гледам самолетите и си мечтая да пътувам. Не само това, но постоянно се "разхождам" вирутално с Гугъл стрийт вю в някой непознат за мен български или чужбински град. Или гледам уеб камери от далечни дестинации. Много завиждам на богатите хора, които могат по всяко време да заминат нанякъде и имат имоти в няколко населени места и дори в няколки страни в чужбина. Един ден ми се ходи в Кипър, следващата седмица - в Мароко или Прага. Много добре са си и дигиталните номади, които работят от вкъщи и могат да си пътуват навсякъде. Искам да ви попитам само аз ли съм така? Защо се очаква, че човек трябва да избере само един град и да уседне там? Защо не може да се живее няколко месеца тук, няколко там, догодина другаде?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 1 месец
hash: b7d3092904
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

1.   Защото идва момент в който ти писва. Всичкото това местене е свързано с мъкнене на багаж, търсене на квартири общо взето всеки път започваш от нулата. Не познаваш никой, в чужда държава си, тепърва опознаваш район/култура, не създаваш дълготрайни отношения. Искаш в един момент да си имаш свой дом и пристан.

 
  ...
преди: 2 години, 1 месец
hash: 4e5ab93858
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

2.   Съвсем не е задължително да водиш уседнал начин на живот. Спокойно можеш да го живееш живота си, така както си го представяш и никой няма да те спре, има много хора като теб, обикалят няколко месеца на едно място няколко на друго, там където им хареса остават за година две, после пак се местят.
Разбира се този начин на живот си има своите неудобства, трябва да се научиш да живееш с малко вещи, защото преместването на голямо количество лични вещи е огромен проблем. Второ намирането на партньор в живота (съпруг/а) е много по трудно, не защото живеещите по този начин са рядкост, а защото би било много трудно да намериш човек с твоите разбирания, такъв които хем да е пътешественик, хем да следва твоите идеи за пътешестввие. Трето трудно се отглеждат и образоват деца ако се местиш на няколко месеца в друга държава, нови езици , училища, а човек да се лиши от семейство и деца заради пътешествия е тема която кара доста хора да се колебаят. И така нататък.
Но пък можещ да станеш пилот или стюардеса и да си обикаляш света.

 
  ...
преди: 2 години, 1 месец
hash: 545d617adf
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   Защо да трябва да си установен(а) на едно място? И кой казва, че не може човек да работи на различни места и периодично да ги сменя? Дори в самия ти разказ даваш пример с цифровите номади, които вършат точно това и при изявено желание всеки човек може да стори същото - стига да е предприемчив и да си намери някакво препитание през интернет, което да покрива разходите му и което да не зависи от местонахождението, а от личните умения. Аз познавах няколко такива чужденци, установили се в Пловдив, макар че някои от тях вече се преместиха в други държави. Помагал съм на трима да си намерят сносни квартири на добра цена в града, защото като чужденци все бяха мамени от някакви тарикат-наемодатели, искащи им двойни цени за пълни дупки.

Повечето цифрови номади не са така платежоспособни, както може би изглежда в YouTube или Instagram (донякъде и те самите се стремят да създават такова илюзорно впечатление). Някои едва свързват двата края, особено ако са загубили работата си и в момента са свободнопрактикуващи от вкъщи, търсейки си работа по интернет и съревновавайки се с ниските цени на разни случайни индийци, пакистанци и китайци. Иначе, докато имат някоя по-сериозна спестена парА в началото, го раздават баровци и лесно си намират що-годе хубави български жени, които им се лепят като мухи на мед, по две причини:
- Българките боготворят чужденците, без значение от коя държава са. въобразяват си, че чужденецът е някакво извънземно, което е класи над българина (и, моля, не ми давайте за пример някакви изпаднали брадявали и вмирисани типове по анцуг с кожено яке, с татуировки и нагъващи по 5 дюнера на ден, защото това не е нормалният българин).
- Също така, тези българки, лесно скачащи в кревата на чужденците, очакват почерпки, подаръци, екскурзийки и прочее. Естествено, секнат ли кинтите, веднага си намират причина да напуснат чужденеца, когото дотогава толкова "са обичали". Въпросните жени са наясно как да увъртят разсъдъка на дълго време стоялият на сухо чужденец и с разни мръснишки погледи, жестове и най-вече действия им източват не само определени телесни течности, а и парите.

Чудесен пример за това е един американец малко под 30-е, за чийто YouTube канал не се сещам в момента, който живя в Пловдив около две години и миналото лято се върна в Щатите. Той изпонаеба де що види лековерна българка, бленуваща да докосне "американската мечта". Не подбираше - и 18-годишни, и клонящи към 40 години и нагоре, включително ученички, семейни жени или разведени с деца. Освен, че беше на ръст близо два метра и това доста впечатляваше жените (макар и некрасив в лице), той ги въртеше с това, че щял да ги вземе с него в Маями да живеят там в къщата му, която беше измислица от негова страна, а глупачките му пускаха много лесно и са се старали в леглото като за последно, надявайки се така да си подпечатат сигурното бъдеще в един от най-желаните и огромни курортни градове с богаташи навсякъде. Питаше ме с учудване "Защо българките са толкова лесни?" (на английски си говорехме) и аз му казвах, че хем е американец и на тях това им звучи много обещаващо за бъдещето им, хем е висок, хем им маже сладки приказки как ще ги измъкне от техния незавиден животец и ще ги закара в Маями, където да се радват на почти целогодишни плажове и топъл климат. Как после да не свалят гащите още на първия ден от запознанството. Вярвали са, размечтали са се - пускали са.
Аз също съм установявал от личен опит, че започнеш ли да водиш една жена на ресторанти и на излети, моренце и т.н., изведнъж тя започва някак много силно да те обича още от самото начало, без дори да сте имали време за опознаване. Нямам представа защо. Обичливи жени явно.

Друг пример за цифров номад, работещ от вкъщи, е Джамал, който има канал в YouTube, наречен "Jamal in BG", и който все още живее в Пловдив. Движеше известно време с една пичка, която също присъства в някои от неговите видеа. Редовно пътуваха насам-натам, посещаваха курорти, СПА центрове, селца и красиви планински местности, наред с почерпки из заведения, кина, концерти, ала-бала. Понеже е британски поданик, вероятно доходите му са били достатъчно добри, особено на фона на стандарта в България. Разбира се, и той е симпатяга и добре сложен в тялото млад мулат, така че за някои жени си е екзотика на фона на всичко бели българи. А и изглежда кротък и разбран (поне на видеата), макар че преди няколко години си е падал по мъжки компании, алкохол и забавления. Струва ми се скромен и сериозен сега, поулегнал с годините. Не зная какви са отношенията им в момента с тази жена, но е факт, че видеата на Джамал секнаха в момента, в който започнах често да го виждам из Пловдив все редом до сестра му, която преди година беше дошла само за малко в България да го види. Вече над година обаче постоянно са със сестра му на Гребната база и на други места, вместо да е с приятелката си, която преди това толкова много хвалеше колко е обичлива и специална. Все е умислен и не съм го виждал да е така усмихнат като преди.

Трети пример за цифров номад мога да дам с един италианец, който също се установи в Пловдив и беше дисководещ. Измислената пандемия обаче в един момент уби препитанието му, защото дискотеките бяха затворени, концертите навсякъде бяха забранени и той като не знаеше какво друго да върши, защото само това умееше, съответно си замина обратно за Италия. Докато имаше участия по концерти и дискотеки до началото на 2020-а, вадеше добри пари и постоянно беше с различни жени за по седмица-две. Не съм го виждал трайно обвързан. Чука - сменя, чука - сменя. Поради естеството на работата му, а и тъй като на българката "италианец" ѝ звучи екзотично, лесно си намираше пияни шамандури, които с охота да скачат в кревата му. Той пък им обещавал безплатен вход на другите концерти, безплатен коктейл за 10-ина лева, някакъв кратък поздрав по уредбата, който да ги накара да се чувстват центъра на хорското внимание, и за тях явно това е бил достатъчен повод, за да му вържат. Обаче и неговите мацки секнаха при спиране на кранчето с парите и липсата на удобни условия, където да ги зарибява.

- Кифлоприземител

 
  ... горе^
преди: 2 години, 1 месец
hash: 382810ed79
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

4.   99,9% от хората не са дигитални номади и работата малко или много ги обвързва с уседналост. Не е лесно през месец да сменяш работа, да почваш от нулата, тепърва да се доказваш на новото място, да свикваш с нови колеги, нови правила на работа, език да учиш, квартири да търсиш и т.н. А всяко едно местене си е сериозен разход.

 
  ...
преди: 2 години, 1 месец
hash: 545d617adf
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Също така, следва и да се вземе предвид това, че много от пътуващите двойки, изкарващи си прехраната по този начин, разчитайки на Patreon, монетизация от YouTube, дарения и продажба на тениски, значки и шапки, след няколко години обикновено се разделят. Случваше се на няколко такива двойки, които следях преди години. Обяснявали са, че обикновено са стигали до решение да се разделят поради обърканост от смяната на толкова разнородни култури и среди, преумора от постоянните пътувания, пренасищане да са заедно ден и нощ, парични интереси и т.н. Една от жените веднъж си присвои профила и общата банкова сметка от приятеля си, с когото пътуваха и снимаха из различни държави и континенти, а накрая забегна с друг мъж, когото срещнала при едно от пътуванията им.
Някои двойки си остават сплотени и пътуванията дори спомагат да се опознаят още повече и да разнообразяват живота си по забавен за тях начин, но на други им действа по натоварващ начин.
Ние виждаме само лъскавата страна на нещата през екрана, но зад всяко видео стоят часове видеообработка и недоспиване, следващи умората от разходките през деня и вечерта, когато са заснемани видеата. В мнение 2 горе бях описал случая с един американски ютубър. Лично съм виждал как запис от около един час накрая му отнема два часа обработка, докато изреже и насложи кадрите, за да се получат едни 15 минути за гледане с разни преходи между сцените и премахване на излишните неща и множеството дубли, тъй като невинаги се получават нещата от първия опит. А накрая се чака и да се изчисли видеото, преди да бъде качено в YouTube. Ако някой гледа само отстрани, ще си каже: "Е, тоя само цъка копчето, бърбори нещо 15 минути, а после си щрака с пръсти по цял ден и за това получава пари от YouTube".
Най-изумен останах от една от двойките цифрови номади, при която мъжът накрая си направи операция за смяна на пола и вече се подвизава като жена, развеждайки се със законната си съпруга. Ето това е техният канал:
https://www.youtube.com/channel/UCxn5zB_-HOiBGzdMSRiq_HA/videos

- Кифлоприземител

 
  ...


...
преди: 2 години, 1 месец
hash: 7b93d0a569
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   Авторе/авторке, опитвай неща, попътувай. Изживей си това, което ти е на душата. След няколко години ще ти омръзне и ще уседнеш все някъде. Престани със зяпането в интернет и действай.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 1 месец
hash: 314dd0a9ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   Очаква се, защото повечето хора така живея и не очакват, че ще се местят редовно. И да, може да се живее, ако ги има определени предпоставки. И разбира се - да си такъв човек, койот би харесал този начин на живот.

Най-важното е, да имаш редовен и ВИСОК доход, както и възможността, да го генерираш там, където ще ходиш. Вариантите са:
- да имаш много пари и да можеш, да си позволиш почивки и обиколки.
- Да си дигитален номад, както го наричаш, но почти винаги говорим за програмисти или дизайнери. Тук имаш три опции - работиш дистанционно за работа в една държава, но пътуваш, работиш на свободна практика и намираш работа през интернет или сменяш работата през 6-12 месеца. Нещо, което е много по-лесно за програмисти и дизайнери, октолкото за почти всички останали, най-малкото защото всички оутсорсват навсякъде.

И на заглавието - Не, не трябва. Трябва да прави това, което е най-добре за него. Аз имам приятели, живеещи между 2-3 страни, със семсйтвата си. Имат срества и пътуват редовно. Децата им учат в едната странтта, но имат връзки и приятлеи в другата.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker