Иран изглежда по-добре от София - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121293)
 Любов и изневяра (29731)
 Секс и интимност (14372)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9604)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7306)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18554)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Иран изглежда по-добре от София
преди: 1 година, 11 месеца, прочетена 1104 пъти
Натъкнах се случайно на "вървене из иранските улици". Много обичам да гледам подобни видеа, вкл. и кадри от началото на 20. век. Някак сюрреалистично е.

Та очаквах Иран да е някаква ислямска дупка - хора с чалми, кирпичени къщи, забулени от горе до долу жени и т.н. Обаче се изненадах доста. Кадрите от метрото са си абсолютно европейски. Ако не знаех къде се намирам, нямаше да предположа, че е Иран. Улици, сгради и тем подобни... всичко си изглежда доста модерно и нормално, даже София е в пъти по-голяма дупка, а уж сме в ЕС. Само дето повечето жени са с шалове, не са напълно забулени, но не е нещо фрапантно. Че то Лондон изглежда повечето като африканска страна отколкото Техеран.

Техеран си изглежда нормално от това, което видях. Небостъргачи, заведения, хубави коли. А уж Иран е бедна и изостанала страна. Гледах в numbeo-то съпоставка между София и Техеран. Там средна нетна заплата 480 лв, но и доста по-евтин живот. Но пък по-скъпи наеми. Уж трябва да е мизерия, но не е. Може би са снимали само богаташките места. Макар че пък в метрото едва ли се возят богаташи.

Не знам, но защо според вас се получава този разрив - уж бедна страна, а изглежда нормална, доста по-нормална от София.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 11 месеца
hash: 1a08f32fc4
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

1.   Преобърна ми се представата за света. Според нумбеото Габороне има същия стандарт като София, а уж е дива Африка. Същите заплати и същите цени.

В стрийт вю дори Мускат, Оман не изглежда по-зле от София. Багдад също не изглежда по-зле.

Вече се обърках кое е Африка, кое ЕС и кое Близък Изток.

В нашите представи Африка, араби итем подобни са дива Индия, а ние уж трябва да сме една идея по-добре, все пак сме в Европа.

Явно прекалено много ни е вменено, че всичко извън САЩ и Европа е пълна дупка.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 1cc18b21cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Защото Иран си беше развитеа, светска и по-свободна от нас страна, поне до 1978-а, когато една интересна и прекалено сложна за обяснение тук революция, ги върна доста назад. Цари мнението, че защото Иран не е в добра позиция днес, там е пълно само с умрвено изисотанали ислямисти, но както сам си видял, не е точно така.

Сега, не казвам, че е перфектно и всички са прекрасни хора, но все пак не са и някакви иостанали диваци, дето са открили наскоро огъня.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 60b3b11570
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   По добре са от България, като имаш предвид войните им.
Цените на наеми които виждаш са за богати чужденци в центъра на столицата. Там обикновенни иранци не живеят под наем. Докато семейството не построи къща на младия мъж, никой няма да даде дъщеря си да му бъде съпруга. Като под семейството се разбира всеки не само майка му и баща му, а братя сестри баби дядовци всички чичовци и лели, събират пари за материали, от момента в който момчето навърши 12г, до тогава са му купили парцел, на 16-17г вече има къща според възможностите на семейството и така за всяко момче в семейството, а момичето, което ще влезе като съпруга на младия мъж, носи обзавеждането, мебелировката, плочки за банята и т.н. Между годежа и сватбата се обзавежда домът в който ще живеят. Разбиранията са различни.
Дали е мизерия? По този показател, същото като в България, покрай забележителностите извън центъра на града, водопади, езера и др, хвърчат стари торбички, и пластмасови чашки и бутилки, чисти се в центровете на градовете и се коси тревата да е красиво и до там. Дали имат кирпичени къщи, имат разбира се, но да си признаем и в България има хора, които живеят в кирпичени къщи, разбира се тези къщи не са в столицата.
Иран си е бедна и изостанала, точно колкото България, имат си ски писти близо до столицата, в същото време много голям процент от хората работят за много ниски заплати и малък процент работят за високи заплати. Средна заплата която си видял е фалш, 2021г средната заплата е 750лв, като да платиш всички сметки на жилище 85кв.м., в такава големина жилища живеят повечето, струва под 50лв, ток вода отопление всичко. Те са най големия износител на шам фъстък в света, но от земеделие без евро субсидии не се печели кой знае колко, както знаеш.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 1a08f32fc4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Забравил съм да пейстна линка

https://www.youtube.com/watch?v=ECsCs9Vxio0

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: bf716353d5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Иран има по-нисък ИЧР и БВП на човек от България и то осезаемо по ниски, а се къпят в петрол. Не гледай напудрени центрове на столици!

 
  ...


...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: b31446ff8b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   5, а я ми кажи малко като излезеш от главните улици на София, де попадаш? Точно в София, извинявай, ама и асвалтирани улици понякога няма... А за мръсотията да не говорим.

А към автора, не вярвай толкоз какво пишат нашите, че и западните медии... Затова си се изненадал. Във всяка държава, всеки международен блок я има пропагандата колко супер е у нас. България конкретно, освен ако нямаш IQ под 60, ти е пределно ясно, че след идването на т.н. демокрация, всичко се продаде и занемари. Културата на хората пропадна, та дори чисто няма кой да пази. Но дори и в страни като Щатите се говори колко занемарена им е инфраструцтурата, просто си имат други приоритети хората. Като примерно да образоват страни като България и Афганистан отностно джендърите... То и това иска пари.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 11 месеца
hash: cb3051b7d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   "Иран изглежда по-добре от София" - ми нормално, Иран е 85 милиона, София я има и милион ....

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 101f4ba9aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Ти чак сега ли го разбра? Че той Техеран винаги е изглеждал по-добре от София. А Иран определено не е държава от Третия свят. Да, ислямска диктатура е, но от началото на Исламската република през 70-те години на миналия век са построени десетки университети. И по времето на Мохамед Реза Пахлави, последният шах на Иран, Техеран също е изглеждал доста добре. Защо е така? Ами иранските политици не са по-малко корумпирани от нашите, но иранците определено много си обичат държавата и са големи патриоти, за разлика от нас. Там има и закони. Убиец, изнасилвач, наркотрафикант, тях не ги оставят просто така. Чувал съм, че им прилагали метод с едно камионче с куки,ка отзад и въже, вързано за куката. Жестоко, но има дисциплина. Заплатите хич да не ги мислиш. Иран си има производство и заплатите им може да са 2 и 3 пъти по-ниски от нашите, но нещата са в пъти по-евтини. Иран е държава с много дълги традиции. Рядко е бил завладяван, а дори и да го завладеят почвали да се “поперсийчват”. Дори един ирански министър на културата мисля, че беше така се похвалил пред Нешинъл Джиографик преди време. Имат много богата култура. Иран през последните около 200 години никого не е нападал. Но е бил нападан много пъти. И тъй като всички там са патриоти, дори корумпираните им политици, нормално е да се стараят държавата им да изглежда добре. Че крадат е ясно, но поне не са пуснали държавата през просото, за разлика от нашите. Генетично е доказано, че са пълнокръвни потомци на Ахеменидската (Персийската) империя. Някога 60% от цялата култура в света била концемтрирана в нея. Има останали храмове на хиляди години. Способни са да създават и умеят да съхраняват това, което създават. Иранците не са прости хора. Общо взето Иран също е корумпирана държава, но политическият ѝ елит не е марионетен като нашия. Освен това са 80 и няколко милиона. Как очакваш в големия Техеран да бивеят в кирпичени къщи? Иначе има и такива, но като цяло държавата им е много хубава. И като народ са много хубави. Не са някакви расисти, каквито медиите се опитват да ги представят. Бива ги да въртят държава. Просто след идването на Ислямската република малко като че ли поспряха да пропагандират своята култура и културни постижения, но това скоро няма да е така. А те имат много богата култура и интересна история. Персийското котенце нали беше най-популярният домашен любимец в света? Просто малко пропагандирането на културата им е поспряло и за сметка на това недобронамерени сили насочват пропаганда срещу Иран и залъгват хората, че това е държава от Третия свят и там живеят някакви обитаци. Не се оставяйте да ви лъжат.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: a42d22440f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   И аз се изненадах как Клатови в Чехия изглежда по-красиво от прехваления Казанлък. А пък Карлови Вари е такъв лукс и стил на сградите че почти все едно е Монако по богатство. Пък Братислава по модерно развитие и небостъргачи бие и София, че и Виена вече.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 1a3a86b6ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

10.   Изненадани сте, защото медиите ви промиват мозъците. Не е случайно, че спряха достъпа до руски медии. Иранските ги забраниха още преди години.

 
  ...

...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: f7557de72e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Двама украинци си говорят на КПП "Дуранкулак"
-Олеле виж какви порутени сгради и разбити улици,сигурно докато сме пътували Путин и тях е нападнал...
А другия му отговаря:
-Не бе,България е в ЕС и НАТО.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 276876f84c
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Във всяка столица има красиви и лъснати места за представителни снимки. Мога да постна снимки от Тирана, на които изглежда красив и поддържан град с достолепни сгради, строени от италианци, но се сещаш, че те са малко на фона на целия град, да не говорим за страната като цяло. В Истанбул местни са ме водили в квартали, в които ако те пуснат отнякъде, ще решиш, че си в Италия или Испания, нищо общо с шума, мръсотията и блъсканицата в центъра. Но тези места са за местните, не са туристически.
Така че човек трябва да се разходи навсякъде, за да добие представа за града/държавата, не само по видеа из нета, където е снимана най-уредената част.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 1fed8ed31b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Не искам да ти засенчвам новооткритието, но дори Северна КОРЕЯ са по-добре от нас. Смятай за какво говорим.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 276876f84c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   13, да, бе, Северна Корея е раят на земята :-) Като пишете тия глупости, вярвате ли си? Най-вероятно не си мърдал по-далеч от Софето, за сметка на това обаче гледаш клипове във фейса и се смяташ за експерт :-)

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 0d8347641e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Не си бил там, а си гледал онлайн. Та да ти кажа как стоят нещата. Преди години доста пътувах към Индия и преди първото си пътуване, реших да разгледам района около хотела в гоогле стрийт. Изглеждаше направо като модерен европейски град, широки улици, бизнес сгради... Няколко дни по-късно бях там и все едно бях в някакъв кошмар. Мръсно, пренаселено, невъзможен трафик, просяци, дребчии...
Така, че преди да обявиш Иран за по-модерена държава от половината европейски такива, иди на място и виж и тогава пак пиши.

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: a42d22440f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   От 9 за да не обвините в чуждопоклонничество, въпреки че обожавам Чехия ще кажа, че пък аз се изненадах колко красиви са Силистра и дори малкия Тутракан. Абе хора, там никой турист не ходи, а за мен са топ градове у нас, имат стари сгради във Виенски стил, както и във възрожденски. Високи ТВ кули и разбира се Дунава. А в същото време се промотира Казанлък, който ако не е празника на розата и Шипка е един скучен индустриален град без никакви стари или класически сгради. Наистина необяснимо как никой не ходи в Тутрака и Силистра за туризъм. Дори красивия Ловеч е забравен за сметка на доста по-безличния, но по-посещаван Плевен.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker