Мао Дзъдунг-злодей или? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121570)
 Любов и изневяра (29811)
 Секс и интимност (14410)
 Тинейджърски (21918)
 Семейство (6489)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4715)
 На работното място (3194)
 Образование (7319)
 В чужбина (1660)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1741)
 Други (18623)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Мао Дзъдунг-злодей или?
преди: 1 година, 9 месеца, прочетена 644 пъти
Здравейте. Първо да кажа, че аз съм върл антикомунист. Млад мъж съм и някои ми казват “момче младо и зелено”, как се мъчели да ми промивт мозъка. В интернета има един поляк. Може би сте го виждали. Във Фейсбука е много известен. Някакъв висок със светла коса, големи очила и мяза на олигофрен, държи се като олигофрен, говори като олигофрен и се облича като олигофрен. Забравих му името. Както и да е. Този олигофрен има много форми. Когато трябва е шегаджия, когсто трябва е гуру, става и геополитически анализатор и веднъж стана историк. Говореше за Мао Дзъдунг. Това е първият комунистически лидер на Китай. Както казах аз съм антикомунист. Мразя комунизма. Пробвал съм да споря с комунист. Както казват, когсто спориш с глупак ще си намърсиш ръцете, а когато спориш с комунист ще си намърсиш душата. Ами и аз си намърсих душата. Тва според мене не важи само за комунистите, а за всички хора, на които мозъка им е промит от някаква идеология. Каквато и да е тя. Да се върнем на това момче. Той казваше, че Мао бил най-големият злодей ма света. Нападнал и окупирал Тибет и Източен Туркестан, което довело до милиони жертви. Предизвикал глад в Китай, който избил 50 милиона души. Въобще казваше, че Мао Дзъдунг е отговорен за смъртта на 100 милиона души. Първо се зачудих как един обикновен шегаджия в интернета, видимо платен соросоид, става историк.

Сега смятам да оборя тези твърдения, без намерението да защитавам Мао. Веднъж някакъв човек във Фейсбука, българин, казваше, че на китайците рЕзко ще им се прииска демокрация. Аз мисля, че в България малко се знае. Въпреки, че тука има страхотни китаисти. Първо в България ние съвсем неправилно сме прихванали произношението на китайските имена от Русия. Където се казва Ш ние казваме С. Е, те и двете са правилни. Китайският има безброй диалекти. Но ние вече и имената им бъркаме. Какво е “Хонконг”? Казва се Хонг Конг. ШанГхай. ПекинГ. Сега ше разберете защо го казвам. Знаете, Китай е имал много династии. Последната е Цинг/Чинг. Не е Цин. Цин е династия отпреди 2000 години, за Бога. Чинг е манджурска династия, а не ханска китайска. Не е последната, но последната, която управлява толкова дълго. Преди нея е Минг. Преди Минг е Юан, която е монголска династия. А преди Юан е Сонг, която ние, благодарение на братушките наричаме съвсем неправилно Сун. Защо ви казвам това? Сонг, Юан, Минг, Чинг и Народна Република Китай, това не е както Княжество България, Царство България, НР и Р България. Една и съща държава, една и съща държавна структура, различни форми на управление. Не, това не е вярно. Това са различни държави. Всички те са Китай, но не са една и съща държава. Китай се разпада, изчезва, после пак го създават на ново. По същия начин както СССР не е Русия. И нали СССР не е можел да съществува без комунизма? Пада комунизма, пада и СССР. Защото той се основава на комунизма, от него е създаден. По същия начин е и НР Китай. Ако падне комунизма в Китай пада и Китай. Той самият Китай е бил много царства, които били обединени в империя с войни. Войни, хора! Войни! Всяко разпадане върви ръка за ръка с войни, разруха и глад, които винаги водят до милиони жертви. Монголската империя завладява Династията Сонг с войни и милиони загиват. Минг завладява Династията Юан с войни. После Чинг завладява Минг. След това Чинг се разпада. И после идва НР Китай. На китайците няма как рязко да им се прииска демокрация. Това ще значи разпад на тяхната държава. Не е като България сменя комунизъм с капитализъм. България си е България, Румъния е Румъния, Полша е Полша.

За краят на Империята Чинг ще си говорим. Но да вметна, че в китай освен китайци (етносът Хан) живеят още милиони други. Не бъдете наивни и не си мислете, че там всички са китайци. Има още 10 милиона манджури, 10 милиона тибетци, 11 милиона уйгури, няколко милиона корейци и какви ли още не. Така. Какво става когато И перията Чинг се разпада? Обичайното. Гражданска война. Япония напада Китай няколко пъти. Положението се нажежава през Втората световна война. Японската окупация е все така агресивна, а Китай се къса по шевовете от гражданска война. Гладът е част от живота. Японците с действията си довеждат до смъртта на над 20 милиона души в Китай. Япония е победена, но нищо не свършва. Войната продължава. И комунистите завземат Китай. Идва на власт Мао Дзъдунг.

Глад избил 50 милиона души? Не защитавам Мао. Този глад според мен не е по негова вина. Според мен този глад е естествено последствие от събитията. Всичките тези войни оставят това огромно население на произвола на съдбата. Глад е имало и преди това. И имало нареждане да се гонят врабчетата, защото УЖ изяждали реколтата. Врабчетата трябва да почиват през 15 мин. летене, защото ще умрят. Те ги гонели и ги избили. Това довело до бук на гъсеници, с които врабчетата се хранели и те изяли реколтата. Това е само една от причините за Великия китайски глад. Реално те са много.

Злодей ли е Мао? Той идва начело на новообединения Китай. Нападнал бил Тибет. Обединявал е Китай. Тези 50 милиона, че и за 100 милиона говори един поляк, не знам как е възможно да бъдат изброени. Особено в такива смутни времена. Китай ако е изгубил 100 милиона няма как да е станал 1,3 милиарда. Поне според мен. Както и да е, Мао идва на власт. Забелязал съм нещо интересно. Мао идва и войната в Китай спира. Има война в Корея, но в Китай след толкова време няма войни. След управлението на Мао китайците вече не гладуват. Започва да се строи индустрия. На мене една жена ми казваше, че Мао толкова дисциплинирал китайците, нямали какво да ядат, сега са най-великите на света. Замислете се. Десетилетия войни, граждански войни, глад, десетки милиони жертви. Идва Мао когато Китай вече е обединен, след като Мао умира вече няма масов глад, започва да се строи индустрия. Както знаем гладът е най-голямото страдание. Сега китайците имат какво да ядат, сега те имат всичко, имат индустрия, произвеждат всичко, което се сетите, имат огромен технически напредък, имат агрокултура и скоро Китай ще бъде новият номер 1 в света.

Съобразих тези неща. Преди, след и сега. И се запитах, наистина ли Мао Дзъдунг е бил чак такъв злодей? Разбира се няма да вярвам на някакъв клоун в интернета без никакво историческо образование. Лесно е някой да ти каже нещо и да му повярваш. Лесно и малоумно. Просто се зачудих. Войни, глад, десетки милиони умират, идва един човек, управлява, умира и след него вече имат какво да ядат, имат огромно производство, а сега вече се канят да станат и първи в света. Какво мислите вие по въпроса? Какво е вашето мнение?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 9 месеца
hash: 2abd3ae4f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Авторе, не съм чел абсолютно всичко, но съм наясно с идеята ти. Да те питам така, прабългарите злодеи ли са? Нали си наясно как точно се създава една държава в средновековието? Отговора е с кръв, насилие и убийства. Ние злодеи ли сме?

Общо взето посредствените хора, демек 80% разсъждават по този начин добър/зъл, черно/бяло, да/не...

Иначе какво мисля за Китай... Бе страх ме е от мисълта да станат номер едно по простата причина, че и ние ще последваме техните примери. Там хората не се зачитат като хора, а са просто една маса, един ресурс. Мен най-много ме притеснява системата им за социален рейтинг, която несъмнено ще намери почва и в "западния свят", когато дойде момента, в който Китай стане номер едно икономически и военно.

 
  ...
преди: 1 година, 9 месеца
hash: 64d40eecd6
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Мао е един от най-големите масови убийци в историята. Това не са пристрастия, а факти - съперничи си само с хора като Хитлер, Чингис хан, Сталин, Тимур и т.н. по брой убити. Със сигурност е в топ 10 масови убийци в историята, някои даже м дават и 1 място.

Идва на власт след Гражданската война в Китай, както и в Русия комунистите идват на власт след гражданска война с белогвардейците(царисти).

След гражданската война в Китай, анационалистите губят и бягат в Тайван. Оттогава е проблемът с Тайван. Мао убива много хора заради мариксистко-ленинската идеология, която се изповядва, с теориите им за класова борба, колективизация и т.н.

Марксизмът-ленинизмът са теориите на Маркс и Енгелс плюс преработки и добавки на Ленин. Всичко се приема за безусловна истина и догма и се изповядва едва ли не като религия. Та, на база на такива догми Мао започва първо с "Големия скок напред" и предизвиква поголовен глад.

Другата голяма глупост, с която убива много хора е "Културната революция"

 
  ...
преди: 1 година, 9 месеца
hash: 1c193209b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   То на Пекин май се казва Бейджин на китайски, ама карай...
Казваш, че някакъв бил клоун, без историческо образование. Ти самият имаш ли такова? Попрочел си нещо от нета, но това не те прави историк.
А Мао си беше обикновен сатрап и избиваше народа си. Особено интелигенцията.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 9 месеца
hash: e0fffc72b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Много плява си изписал и точно две хипотези.. Че нямало как да толкова много ако било дъра -дъра.

Преди да почна ще ти кажа че живях 2. 5 години в Китай. Между 2015 -2018. Пекин, Цинг Дао и Тиендзин

1. В Китай няма комунизъм. Има държавен капитализъм.

2. В Китай Партията, няма нищо общо с традиционния Марксизъм или Ленинизъм. Формата на "комунизъм" там е копиран Сталинизъм. Т. е. партийна мафия, на държавно ниво. Както беше и в България между впрочем. И все още е.

3. Сталин и Мао са имали за цел да прочистят интелектуалците от приближените до власта. Нещо в което китайците са супер добри от импреско време и измислянето на писмеността.
Сталин ги е пращал в Сибир. Мао направо ги е уморил от глад.

Обяснявам схемата на Мао:
Както вече казах понеже са копирали Сталинското управление Мап създава квота за производство на стомана. Карал е хората да си събират тигани и тенджери дори на едни големи купчини за претопяване. Огромна част от фермерите са преквалифицирани като леяри и миньори на желязна руда.
Били са сушеви години. И въпреки че в много части на Китай вадят по две реколти пшеница на година (да, затова са толкова много) нямат много успех с прехеаната. Няма кой да работи земята и накрая въвеждат купонна система, в които фермерите имат приоритет я получаването на храна. Интелектуалци, артисти и тн. кучетата ги яли..
По официални данни са минимум 40млн човека умрели от глад

В днешно време в Китай все още го уважават, защото същата партия е на власт. Ако са в демокрация отдавна да са му махнали мутрата от парите си. Почти няма семейство, което да няма пряко или косвено пострадал път това. Все пак се случва '69. Срам, не срам накрая са се спасили с внос на пшеница от Щатите.

Не просто злодей. Той променя китайската култура фундаментално. Любопитни факти:
1. От тогава китайците не се поздравяват с здравей, а с "ял ли си "
Ni Chi La Ma? Не в учтиво да отговориш с "не"
2. Оттогава китайците придобиват невероятен национален страх и комплекс от глада. Като отидат на ресторант поръчват мин. 3 пъти повече отколкото могат да изядат. Изобилието трябва да личи.. Китай изхвърля храна за изхрани още 250млн човека
3. Целия свят от тогава си е създал мнението, че китайците ядат всичко.. Да, яли са всичко, и врабчета и и змии и гущери... защото е нямало какво да ядат. Да го кажеш това подигравателно е проява на брутален цинизъм. В днешно време почти няма нормален човек, който да яде всичко. Най екзотичното нещо което съм ял там по нормални ресторанти е било пържени щурци и гълъбови яйца. Кучета ядат в Гуан Донг а хлебарки пак там, най вероятно заради виетнамското влияние..

Авторе, относно твоята неприязън към комунизма. Моля те прочети за разликите между Марксизъм, Ленинизъм, Трокцизъм, Маоизъм и Сталинизъм. Тряба да умееш да правиш разликата. Само да те уверя че и между демокрация и американска-либерална-демокрация няма
също нищо общо. Не е нужно да си привърженик на каквото и да е между впрочем. Както и не е нужно да изповядваш и религия за да си добър човек..

 
  ...
преди: 1 година, 9 месеца
hash: 82295f4734
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Името му е Мао Дзедун.
Да, той е злодей, мракобесник!
Не е важно ККП партия дали е марксистка или има друг идеолог.
Маркс не е комунист, а е икономист- анализатор. Евреин по произход, автор на КАПИТАЛЪТ. Изучава се във всички висши учебни заведения.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker